Kleurrijke Gaillardia – een chique tuindecoratie

mooie Gaillardia Wanneer de kwestie van het kiezen van tuinbloemen voor een zomerhuisje zich voordoet, lijkt het erop dat ze allemaal op hun eigen manier mooi zijn. Maar tussen deze veelheid aan levende decoraties is vooral de kleurrijke Gaillardia indrukwekkend. Deze buitengewone bloem heeft chique grote toppen met rijke en heldere kleuren. Als ik naar hen kijk, wordt het beeld van Assepoester in mijn gedachten geboren, ze zou naar het bal gaan en een prachtige jurk aantrekken. Ze is als een simpel madeliefje veranderd in een kleurrijke Gaillardia.

populaire Gaillardia De plant behoort tot de “Astrovye”-familie en is een van de meest populaire bloemen ter wereld. Onder hen zijn asters en hardnekkige chrysanten, gekrulde dahlia’s en lachende zonnebloemen, gerbera’s en zelfs een artisjok. Het is bijna onmogelijk om alle naaste verwanten van een kleurrijke bloem op te sommen..tuindecoratie gaillardiaGaillardia is een chique decoratie van het landschap van de achtertuin. Het wordt geplant in gemengde bloembedden en bloembedden. Het is een integraal onderdeel van alpine glijbanen en lage stoepranden. Tegen de achtergrond van bloeiende struiken ziet de plant er gewoon onweerstaanbaar uit. En samen met madeliefjes zorgt Gaillardia voor een ongekend genot, want het ziet eruit als een elegante prinses op een bloembal.

Botanische kenmerken

lange weelderige bloei van GaillardiaDeze tuinbloem wordt tot 70 cm hoog en vormt een luxe struik met heldere knoppen. Elk van hen lijkt op een kleurrijke mand, in het midden waarvan een miniatuurzon schijnt. Bloeiwijzen worden gehouden op flexibele maar lange steeltjes. Vertakte scheuten, licht behaard, bedekt met veel afwisselende bladeren. Ze zijn lancetvormig of ovaal van vorm. De randen zijn gekarteld, wat de originaliteit van de bloem benadrukt. Aan de voet van de struik bevindt zich een kleine rozet die lijkt op een groene sluier, wat de plant een chique uitstraling geeft.

grote bloemen van GaillardiaGrote en ongewoon mooie Gaillardia-bloemen onderscheiden zich door een rijke en heldere kleur. Het centrale deel ervan heeft verschillende tinten, maar de rand is altijd geel. De knoppen beginnen te bloeien met het begin van de zomer en blijven hun fans verrassen tot de eerste nachtvorst. Interessant is dat de bloeiwijzen bestaan ​​​​uit riet en buisvormige bloembladen, die verschillende kleuren hebben. Extreme (riet)bloemblaadjes zijn:

 • geel;gele Gaillardia-bloemblaadjes
 • scharlaken;scharlaken Gaillardia-bloemblaadjes
 • Oranje;oranje Gaillardia-bloemblaadjes
 • bordeaux.bordeauxrode bloei van Gaillardia

Degenen die gecentreerd zijn (buisvormig) zijn meestal:

 • donker bruin:
 • paars;
 • lichtbruin.

Het midden van de knoppen is fluweelachtig, met een reliëfkarakter, wat er in combinatie met de bloembladen bijzonder aantrekkelijk uitziet. De originele manden van de plant kunnen dubbel of half dubbel zijn. Bij dubbele variëteiten zijn vooral de middelste trechtervormige bloemen ontwikkeld. Semi-dubbele exemplaren hebben 2 of 3 rijen rietbloemblaadjes, die prachtig uitkomen tegen de achtergrond van het groen van de plant.. koningin van de tuinOp de verstrekte foto ziet Gaillardia eruit als een echte koningin in haar achtertuin..

De bloem wordt niet alleen op het persoonlijke perceel gekweekt, maar ook op het balkon of als kamerplant.

Gaillardia zaadbalWanneer het proces van weelderige bloei eindigt, blijft een zaadbal op een hoge steel. Het voelt licht stekelig aan en ziet eruit als een miniatuur bruine egel. Vaak worden dergelijke donzige decoratieve kegels gebruikt bij het vormen van composities uit droge planten..

Om ervoor te zorgen dat de plant er altijd prachtig uitziet in de tuin, moeten verwelkte bloeiwijzen regelmatig worden geplukt..

Geheimen groeien

Gaillardia-zaden voor vermeerderingOm een ​​​​kleurrijke bloem in een bloembed voor thuis te laten groeien, moet er rekening mee worden gehouden dat deze plant uit twee hoofdtypen bestaat: eenjarig en meerjarig. Eenjarige Gaillardia kan worden gekweekt door zaden te zaaien en zaailingen te kweken. Eind februari of begin maart worden grote zaden op de voorbereide vochtige grond uitgestrooid. Daarna worden ze voorzichtig besprenkeld met een kleine hoeveelheid vermiculiet. Het is een natuurlijk substraat dat in staat is om vocht aan het bodemoppervlak effectief te beheersen. Dankzij hem wortelt de plant sneller op een nieuwe plek..

Gaillardia zaailingenHet is raadzaam om containers met gewassen in een goed verlichte ruimte te plaatsen bij een optimale temperatuur van maximaal 23 graden. De greens verschijnen na 10 of 15 dagen. Als je weet hoe je Gaillardia uit zaden kunt kweken en wanneer je het buiten moet planten, is er altijd ruimte in de tuin voor zo’n schattige “prinses”. Daarom moet bij het kweken van zaailingen in een afgesloten ruimte rekening worden gehouden met de volgende factoren:

 • er moet een verhoogde luchtvochtigheid in de kamer zijn;
 • wanneer de eerste scheuten op een bloem verschijnen, moeten ze in aparte potten of cellen worden geplant;
 • de grond moet worden bewaterd als deze droogt;
 • gebruik extra verlichting met fluorescentielampen om de daglichturen te vergroten.

Aangezien de eenjarige Gaillardia een plant is voor de volle grond, worden de uitgeharde zaailingen in september of zelfs half augustus geplant. Kies hiervoor een zonnige plek in de tuin, waar een goede vruchtbare grond is. Daarnaast moet het een goede afwatering hebben, omdat de plant niet houdt van stagnatie van vloeistof in het gebied van het wortelstelsel. De afstand tussen de zaailingen is 25 cm. De plant gaat volgend jaar bloeien.

Bij het voorbereiden van de grond voor het planten van zaailingen, wordt er kunstmest op aangebracht. Op 1 m² van het perceel wordt een emmer van 10 liter compost of hoogwaardige humus gegoten. Nadat je de grond zorgvuldig hebt uitgegraven, voeg je er 1 glas houtas en een handvol kant-en-klare minerale meststoffen aan toe.

Vaste plant Gaillardia wordt geplant in de herfst, wanneer het een warme en zonnige dag is. Je kunt ook in juli al zaaien door ze over het geploegde gebied te strooien. Het is niet nodig om de grond te bedekken, het belangrijkste is om het regelmatig water te geven als het droogt. Vóór het begin van de winter zullen de zaailingen ontkiemen en een basale groene rozet vormen van 15 bladplaten. Bovendien hebben ze de tijd om goed te wortelen en bloeit de plant volgend jaar. Zo kan meerjarige Gaillardia in één gebied groeien zonder meer dan 5 jaar te verplanten..

volwassen Gaillardia-struikOm ervoor te zorgen dat de plant zijn fans lang kan plezieren, is een goede verzorging belangrijk. Allereerst is het raadzaam dat de bonte schoonheid voldoende licht geeft. Daarom is het beter om de bloem niet onder vertakte bomen, verspreide struiken of in het schaduwrijke deel van het zomerhuisje te planten.

Het is beter om de kleurrijke “kamille” water te geven als de grond opdroogt. Bij extreme zomerhitte – vaker in het regenseizoen – indien nodig. Competente aanplant van meerjarige Gaillardia en zorg voor de plant impliceert regelmatig losmaken van de grond en wieden van onkruid. Als de knoppen eenmaal verwelkt zijn, moeten ze uit de struik worden verwijderd om de bloeiperiode te verlengen. Lange soorten Gaillardia moeten worden vastgebonden. Daarnaast is het belangrijk om het het hele seizoen door te voeren:

 • tijdens het uitwerpen van knoppen;
 • weelderige bloei;
 • late herfst 30 dagen voor de winterkoude.

divisie van GaillardiaAls de struik al meer dan 5 jaar in één gebied groeit, moet deze worden getransplanteerd. Om dit te doen, moet je een gordijn van Gaillardia opgraven, het in delen verdelen en het dan in een nieuw bloembed planten. Het is beter om de procedure in het voorjaar uit te voeren, het belangrijkste is dat er voldoende wortels en jonge scheuten op de stekken zijn

Het is ten strengste verboden om mest te gebruiken voor het bemesten van Gaillardia. Van hem is de plant ziek en kan sterven.

Verscheidenheid aan variëteiten van het koninkrijk “Gaillardia”

verschillende soorten GaillardiaDe bloem kreeg zijn exotische naam ter nagedachtenis aan de Franse activist Gaillard de Charentonneau. Net als deze man doorstaat de plant droge tijden, koude winters en siert hij altijd weelderig tuinbedden. Als de bloem groeit in gebieden waar de winters warm zijn, is extra beschutting niet nodig. En je kunt zaden zaaien nadat de sneeuw van de grond is gesmolten. Vanwege zijn pretentieloosheid heeft de plant universele erkenning gekregen. Daarom zijn er meer dan 20 verschillende soorten schattige tuindecoratie gefokt. Nadat je de foto van Gaillardia-bloemen zorgvuldig hebt onderzocht, kun je het gordijn van heldere decoratie van onovertroffen planten optillen.

Gaillardia “Mooi”

Gaillardia is mooiDe wildgroeiende schoonheid van deze soort is te vinden in Mexico en kan vaak veranderen in een uitgestrekte bloeiende struik met een diameter tot 50 cm. Hij bloeit de hele zomer prachtig met grote knoppen, die regenboogmanden zijn. Elk van hen heeft een geel centrum en paarse rietblaadjes..

Nadat de prachtige Gaillardia op de scheuten bloeit, ontstaan ​​er vruchten die lijken op ronde bolletjes met een plukje. De zaden blijven lang ontkiemen, daarom werd de plant gebruikt voor het kweken van nieuwe variëteiten. Ze verschillen in de structuur van de knop en de kleur van de bloembladen. Bij siertuinieren worden vooral de volgende plantopties gewaardeerd:

 1. “Picta”. Vertaald in het Russisch betekent dit woord “geschilderd”. Daarom zijn de bloemen van deze variëteit meestal tweekleurig en altijd dubbel..foto variatie
 2. “Lorenz”. De plant onderscheidt zich door bolvormige knoppen, die worden gevormd door buisvormige bloembladen. Gaillardia Lorenza verbaast zijn fans met felgele bloemen die in de vroege zomer aan de struik verschijnen.Gaillardia Lorenz
 3. “Lorenziana”. Ik wil vooral de charmante variëteit met dubbele knoppen opmerken. Ze bevinden zich op hoge steelscheuten (ongeveer een halve meter) en lijken op ruige pom-poms. Sierlijke, geschulpte tongbloemblaadjes ontvouwen zich als heldere morgensterren. Gaillardia Lorenziana bloeit prachtig in het midden van de zomer en behaagt met haar schoonheid tot de kou van november.Gaillardia Lorentziana

Unieke soorten prachtige Gaillardia worden gebruikt om landelijke landschappen te versieren. Ze zijn ook geschikt voor het vormen van snijbloemboeketten..

Gaillardia “Arizona Zon”

Gaillardia Arizona SunDeze variëteit wordt beschouwd als een van de meest gevraagde bloemen voor zomerhuisjes. Het belangrijkste kenmerk is dat hij bloeit in het jaar waarin hij wordt gezaaid. Bovendien gooit Gaillardia Arizona San de knoppen eerder weg dan alle andere soorten van deze bloem. Weelderige bloei duurt het hele seizoen tot het begin van koud weer.

gele bloemen gailardia arizona sunDe plant wordt slechts 25 cm hoog en wordt daarom als een dwergsoort beschouwd. Bloeiwijzen in de vorm van manden worden op sterke steeltjes gehouden. De diameter van de knop van Gaillardia arizona tijdens de bloei bereikt 9 cm, wat het bloembed in de tuin verandert in een helder boeket van zonnige bloemen.

Gaillardia Arizona rode tinten

Gaillardia Arizona rode tintenBij een juiste teelt vormt de plant een kleine compacte struik tot 30 cm hoog Sommige varianten kunnen 70 cm bereiken De knoppen bloeien op hoge steeltjes, 6 of 8 stuks per plant. Ze komen uit de gronduitgang en trekken ieders aandacht. Gaillardia Arizona Red Shades voelt geweldig aan in open ruimtes waar veel zonlicht is. Hij bloeit bijna de hele zomer, tot de eerste herfstvorst. Het verliest zijn eigenschappen niet lang, omdat het na het snijden in een decoratieve vaas staat. Gebruik de bloem om de achtertuinlandschappen van landhuizen te versieren.

Gaillardia “Spinous”

doornuitsteeksels GaillardiaEen plant uit deze serie onderscheidt zich door de aanwezigheid van dichte scheuten met dichte villi over de gehele lengte. Ze worden maximaal 75 cm, daarom hebben ze een kousenband nodig. De bladplaten van de doornuitsteeksels Gaillardia hebben drie verschillende vormen:

 • ovaal;
 • langwerpig;
 • lancetvormig.

opengewerkte bloemblaadjesDe randen van het blad zijn gekarteld of stevig. De achterkant met delicate villi die lijken op witte spinnenwebben. Brede bloeiwijzen bestaan ​​uit bonte koperen, gele of oranje bloemen. Soms zijn ze er in twee of drie kleuren. In het midden van de knop van de grootbloemige Gaillardia (zoals het soms wordt genoemd) zit een ronde paarse of bruine schijf.

Het begint prachtig te bloeien in juni en blijft fans verrassen tot de herfst. Verdraagt ​​perfect de winter, heeft geen extra beschutting nodig.

Gaillardia “Bourgondië”

Gaillardie BourgondiëEen prachtige heldere vaste plant – Gaillardia-bordeaux wordt vaak gebruikt om randen of mixborders (complexe meerlaagse bloembedden) te versieren. De plant is vrij hoog (ongeveer 70 cm). Scheuten komen uit de grondrozet, versierd met brede knoppen in de vorm van decoratieve manden. Vaak zijn de bloeiwijzen wijnrood verzadigd van kleur. De variëteit behoort tot de decoratieve varianten van hybride Gaillardia en is in trek bij tuinders..

Zodat de struiken hun aantrekkelijkheid niet verliezen, hebben ze steunen nodig. Ze kunnen netjes in de buurt van het bloembed worden geïnstalleerd en worden vastgebonden met groene touwen..

groot gordijn van GaillardiaMeerjarige en jaarlijkse kleurrijke “madeliefjes” zien er harmonieus uit in elke versie van tuinbedden. Daarom worden ze veel gebruikt in landschapsontwerp voor landhuizen. Degenen die deze prachtige bloem laten groeien, vinden altijd vreugde tijdens zijn weelderige bloei..

Reproductie van Gaillardia door de struik te verdelen – video