Kerstster thuis snoeien en vermeerderen

de kerstster is vervaagd Wanneer de winterbloei van kerststerren eindigt, lijkt het misschien dat de plant afsterft, maar dit is niet het geval. Snoeien en reproduceren van kerststerren thuis helpt de levensduur van een bloem te verlengen. Tijdig en correct gesnoeide vaste plant geeft uitstekend plantmateriaal en vormt na rust jonge scheuten en bloeit rijkelijk.

De eigenaardigheid van kerstster is de winterbloei, vergezeld van het verschijnen van een rozet van felgekleurde schutbladen. Dankzij hen kreeg de plant een tweede naam – de kerstster. Het is niet verwonderlijk dat kerststerren in veel landen worden gepresenteerd als een geschenk voor de wintervakantie. Maar als de bloei voorbij is, verliest de compacte struik zijn decoratieve effect..

Beginnende kwekers beschouwen het vallen van het blad soms als een teken van de dood en ontdoen zich genadeloos van de bloem. Neem je tijd!

kerstster knippen De plant heeft slechts een rustperiode nodig, die verplicht is voor kerststerren, die ongeveer twee maanden duurt, en dan worden er opnieuw bladeren en decoratieve steunblaadjes rond de uil gevormd op de scheuten.

Kerstster thuis knippen

kerstster na het trimmenDe eerste snoei van kerststerren na de aankoop van het huis is wachten op de bloem nadat de heldere bladverliezende rozetten verwelken. Voordat de plant met pensioen gaat, wordt deze afgesneden, waardoor er 3-5 gezonde knoppen op elk van de scheuten achterblijven. Ze zorgen voor nieuwe groei en vormen de basis voor toekomstige bloei. Voor rust wordt de kerstster overgebracht naar een koele, droge ruimte. Bij een temperatuur van + 14-16 ° C, onder de verspreide zonnestralen, blijft de pot 2 maanden staan.

Zolang er geen tekenen van ontwaken op de stelen zijn, heeft kerstster praktisch geen water nodig. Als de grond bevochtigd is, dan heel voorzichtig om rotting van de wortels en bovengrondse delen te veroorzaken.

In mei eindigt de rustperiode van de punsettia. De achtergebleven nieren ontwaken. Zodra dit gebeurt, wordt de pot overgebracht naar een warme, lichte kamer en wordt actief water geven hervat, waarbij ervoor wordt gezorgd dat tussen de procedures de bovenste laag van de grond een beetje uitdroogt en er geen water in de pan onder de pot ophoopt..

Om de bloei zo weelderig en krachtig mogelijk te laten zijn, mogen er niet meer dan 5-6 sterke scheuten op de bloem achterblijven. In de toekomst kunnen de groene delen van de bloem worden geknepen tot augustus, wanneer de beginselen van toekomstige bloeiwijzen aan de uiteinden van de scheuten worden gelegd.

kerstster stengelDelen van de stengels die na het snoeien overbodig zijn geworden, wanneer de kerstster thuis wordt vermeerderd, veranderen in uitstekende stekken.

Voortplanting van kerststerren door stekken

Meestal gebruiken bloementelers de mogelijkheid van vegetatieve reproductie. Het beste van alles, stekken met een lengte van 10 tot 15 cm, verkregen na het snoeien van de kerstster, wortel thuis in het voorjaar en de vroege zomer.

Omdat de plant melkachtig sap afscheidt, wat niet alleen het drogen van de snede verstoort, maar ook de wortelvorming, voordat de stukjes stengel in de grond worden geplant:

  • hun onderste bladeren zijn afgesneden;
  • de plaatsen van de sneden worden enkele minuten in water ondergedompeld;
  • vervolgens gedept met een papieren handdoek;
  • de uiteinden van de stelen zijn bedekt met een wortelstimulator.

kerststerstekken plantenDe stekken die bedoeld zijn voor de vermeerdering van kerststerren zijn nu klaar om geplant te worden. Als ondergrond kan een licht, ademend mengsel van gewassen zand en perliet worden gebruikt. Het wortelstelsel van jonge planten is niet te groot, daarom kunnen in het begin en voordat de kerstster wordt overgeplant naar een vaste verblijfplaats, zeer kleine potten of kopjes met een inhoud tot 250 ml worden gebruikt.

Aan de onderkant van de container wordt een drainagegat gemaakt. De stek wordt tot een diepte van 3 cm in de grond ondergedompeld, dit is voldoende. De zaailingen worden in een kamerkas geplaatst. Verder hebben jonge kerststerren nodig:

  • water geven als dat nodig is;
  • helder, maar niet direct licht;
  • constante temperatuur in het bereik van 16-22 ° C;
  • regelmatige ventilatie.

Dit blad is voldoende om de stengeltoppen na 45-60 dagen wortels te geven en zijn klaar om overgezet te worden naar vaste potten. Voor het verplanten van kerststerren worden containers met een diameter van 7-10 cm genomen, op de bodem waarvan een drainagelaag wordt gemaakt, en vervolgens gevuld met een substraat op basis van blad- en graszodengrond met toevoeging van een kleine hoeveelheid turf, schoongemaakt van onzuiverheden en zand.

Met het begin van actieve groei wordt de bovenkant van de zaailing verwijderd. Door thuis kerstster te trimmen, kun je meteen een vertakkende struik krijgen met verschillende heldere bloeiwijzen..

kerstster transplantatieKerststerren die in het vorige seizoen al hebben gebloeid, worden op een vergelijkbare manier getransplanteerd. De procedure wordt uitgevoerd in de tweede helft van de lente na het snoeien van een huisplant..

Reproductie van kerstster spermaami

Weinig mensen weten dat snoeien niet zo nodig is om kerststerren thuis te kweken. Zelfbestuivende kleine bloemen, je kunt wachten op de vorming en rijping van ronde, bijna zwarte zaden.

Het is handiger om stuifmeel over te brengen met een wattenstaafje of een dunne zachte borstel. Tegelijkertijd is het belangrijk om elke bloem aan te raken en ervoor te zorgen dat de vetkorrels op de juiste plek terechtkomen..

Na een tijdje verschijnen er groenachtige zaaddozen in plaats van de bloemen, die uiterlijk op kleine bollen lijken.

doos met kerststerzadenWanneer het blad begint af te vallen, worden de dozen verzameld en zonder vocht in een papieren zak bewaard. De gedroogde, gedraaide bruine dozen gaan gemakkelijk open en de rijpe zaden rollen eruit.

kerstster zadenOm de vorming van spruiten te stimuleren, worden poinsettiazaden, uitgespreid op vochtige grond en licht besprenkeld met aarde, gedurende drie maanden naar een huishoudelijke koelkast gestuurd voor stratificatie.

Ontkieming begint als het warm is en duurt enkele weken. Al die tijd moeten gewassen matig worden bevochtigd. Schimmel of rot mag niet, dus de kas moet regelmatig geventileerd worden..

De verzorging van zaailingen verschilt weinig van andere thuisgewassen. Kleine planten duiken eerst, en als ze sterker worden, verplanten ze de kerstster in ruime potten.

Poinsettia ziekten en plagen

rottende kerststerDe problemen waarmee de bloemist wordt geconfronteerd bij het verplanten, reproduceren en snoeien van kerststerren thuis, houden verband met schendingen van de zorgregels. Hoewel deze plant niet humeurig kan worden genoemd, kan de bloem worden aangevallen door insecten, pathogene schimmels en gevaarlijke bacteriën..

Onder de ziekten en plagen van poinsettia wordt de grootste schade veroorzaakt door allerlei soorten rot, veroorzaakt door niet-naleving van het bewateringsregime en door de bloem in een te warme of extreem koude kamer te houden. Besmetting met schimmelinfecties en bodemongedierte, bijvoorbeeld aaltjes of wolluis, is niet uit te sluiten als de bloem wordt overgeplant in een substraat dat al is gebruikt en niet is ontsmet. Een plant in droge lucht wordt gemakkelijk aangevallen door spintmijten..

Insecten liggen echter niet altijd op de loer voor kerststerren thuis. Vaak, al van de fabrikant op de vensterbank, raakt een bloem besmet met wittevlieg die zich op de achterkant van de bladeren verbergt.

witte vlieg op bladerenDe strijd tegen ziekten en plagen van kerststerren is om de detentievoorwaarden te normaliseren en de bron van het probleem te behandelen met fungiciden of insecticiden. In dit geval moeten delen van de plant die door de schimmel zijn aangetast, worden verwijderd en moet de bedorven grond worden vervangen..

Interessant over kerstster – video