Overvloedige bloei van ampelachtige geranium Pelargoniums of kamergeraniums zijn over de hele wereld geliefd vanwege hun volgzame, grillige karakter en heldere bloei. Maar naast de gewone struikvormen wordt ampelachtige geranium steeds vaker gebruikt voor verticaal tuinieren, het decoreren van bloempotten en hangende potten – of schildklier- of klimopbladige pelargonium.

De soort Pelargonium peltatum valt niet alleen op door zijn vermogen om sierlijke, maar vrij sterke vloeiende scheuten tot een meter lang te vormen. Een kenmerkend kenmerk van deze variëteit van kamergeranium is dichte vijftenige bladeren met een gelijkmatige groene of bonte kleur. Zie ook een foto van de oleanderbloem!

Decoratief blad van ampelachtige geranium In de oksels van de bladeren op de toppen van de stengels worden hoge steeltjes gevormd, met weelderige bloemschermvormige bloeiwijzen. Bloemen kunnen verschillende vormen hebben, van eenvoudig stervormig tot dubbel of roze, en zeer verschillende kleuren. Ter beschikking van bloemisten zijn er variëteiten met monochromatische en tweekleurige bloemkronen met een diameter van 1,5 tot 4 cm..

Voorwaarden voor het thuis kweken van ampelachtige geranium

Ampelvormen van klimopgeranium voelen zich goed op verlichte plaatsen, waar de planten niet worden bedreigd door tocht of koude windstoten. Als pelargonium in de zomer naar de open lucht moet worden gebracht, is het beter om de planten in het voorjaar af te harden, ze geleidelijk aan te laten wennen aan de inhoud van buiten en ze steeds vaker naar het balkon of terras te brengen.

Geharde exemplaren zijn bestand tegen een aanzienlijke temperatuurdaling. Maar als de thermometer onder nul zakt, kan schade aan de toppen van de scheuten of ernstiger schade niet worden vermeden..

Omdat ampelachtige geraniums in de natuur planten uit bergachtige streken zijn, zijn ze meestal niet veeleisend voor de samenstelling van de grond. Beter als:

 • huisdieren worden geplant in een vruchtbaar substraat met toevoeging van een kleine hoeveelheid klei;
 • er wordt een krachtige drainagelaag gemaakt op de bodem van de pot.

Ampel geranium geeft de voorkeur aan matig water gevenBij het verzorgen van ampelachtige geraniums wordt de cultuur regelmatig, maar matig water gegeven. Overmatige bevochtiging van de grond onder de weelderig vallende kroon van de plant dreigt de beluchting van de grond, rottende wortels en de dood van pelargonium te verstoren.

Zomerverzorging voor ampelachtige geraniums thuis

Een wekelijkse toepassing van een samengestelde meststof zorgt voor een weelderige bloeiTijdens de periode van actieve groei, die van maart tot eind augustus duurt, heeft de ampelachtige variëteit van kamergeranium regelmatig voeding nodig.

Met constante zorg reageert ampelachtige geranium thuis goed op wekelijkse toediening van complexe mest.

Hoe geraniums te voeren zodat ze het hele seizoen lang en overvloedig bloeien? Als je in de lente van pelargonium, voor een betere groei, geld kunt geven dat een aanzienlijke hoeveelheid stikstof bevat, vanaf de tweede of derde voeding is het beter om geranium in dit element te beperken. Anders zal de bloemist het hele seizoen de grote dichte bladeren bewonderen, maar de bloei zal ofwel erg zwak zijn, of de knoppen zullen helemaal niet verschijnen.

Terwijl ze groeien, wanneer de wortels het volume van de hen toegewezen pot volledig bewonen, worden de planten getransplanteerd.

Ampel-geranium verdraagt ​​​​op elke leeftijd deze procedure zonder verlies, het belangrijkste is om niet de volgende container te kiezen die veel groter is dan de vorige container. Totdat de wortels zich volledig ontvouwen, zal pelargonium de eigenaar niet eren met heldere doppen van bloemen..

De ampelachtige geranium begint pas te bloeien nadat de wortel de hele pot heeft ingenomenIn het warme seizoen bestaat de zorg voor ampelachtige geraniums uit:

 • van irrigatie uitgevoerd wanneer de bovenste laag van het substraat uitdroogt;
 • van verbanden, gecombineerd met het bevochtigen van de grond onder de plant;
 • van het verplichte snoeien en knijpen van scheuten.

Hoe geraniums te knijpen zodat het midden van de kroon de plant niet ontbloot en de onderste scheuten prachtige watervallen vormen? Bij struiksoorten wordt in het voorjaar en vooral in de herfst een vrij diepe kroonsnoei uitgevoerd. Hierdoor kun je de struik een compacte vorm geven en het komende seizoen een weelderige bloei bereiken..

De aantrekkelijkheid van de ampelachtige geranium zit niet alleen in de bloeiwijzen, maar ook in de lange scheuten die naar beneden “stromen”. Daarom worden alleen de reeds kale of drogende stengels gesnoeid en de rest probeert voorzichtig te knijpen.

Deze techniek veroorzaakt:

 • vertakking door het ontwaken van slapende knoppen;
 • de vorming van meer bloeiwijzen op nieuwe stengels.

De ampelgeranium wordt gesneden en geknepenAls gevolg hiervan wordt de bovenkant van de kroon niet “kaal”, en verspreidt de bloei zich naar de hele plant, die verandert in een felgekleurde bal.

Ampelachtige geraniums verzorgen in de winter

Voor het overwinteren van ampelgeraniums heb je nodig:

 • een koele plaats waar de temperatuur tussen de 5-12°C ligt;
 • diffuus, maar vrij helder licht;
 • zeldzame watergift die geen invloed heeft op gebladerte en scheuten.

Witte ampelachtige geraniumAls de planten geen licht hebben, zal zich in de lente een massa zwakke stengels vormen met geplette bleke bladeren. En overtollig vocht bij het verzorgen van ampelgeraniums in de winter is een zekere reden voor bederf van de wortelhals en perifere wortels..

Naast het observeren van de temperatuur en vochtigheidscondities, moeten klimopbladige pelargoniums het oude gebladerte verwijderen. Het is beter om dit met een schaar te doen om de knoppen in de bladoksels niet te beschadigen..

Geraniums kweken uit zaden

Je kunt de ampelachtige geranium van de variëteit die je leuk vindt, vermeerderen met zaden of vegetatief, door stekken. De eerste methode zal veel arbeid vergen, maar het is onvervangbaar als het gaat om het verkrijgen van nieuwe hybriden of het ontbreken van de gewenste stekken.

ZaaienHet kweken van geraniums uit zaden kan worden uitgevoerd van december tot de laatste dagen van april. Toegegeven, in de winter kun je niet zonder het gebruik van gespecialiseerde verlichting van zaailingen:

 1. Zaden 3-5 mm zijn ingebed in een mengsel van turf, zand, tuinaarde en veenmos.
 2. Een bak met een nat substraat wordt in een minikas of onder een folie geplaatst, waar een constante temperatuur, vochtigheid van lucht en grond wordt gehandhaafd.
 3. Met goede verlichting en een temperatuur van 22-24 ° C ontkiemen zaden in 7-10 dagen.
 4. Na 3 weken worden de volwassen planten geplukt.

De procedure stimuleert de groei van zaailingen en vanaf dit moment worden ze gevoed met een complexe remedie voor siergewassen. En als er meerdere echte bladeren verschijnen, worden jonge ampelachtige geraniums in hun eigen potten geplant..

Voortplanting van ampelachtige geranium door stekken

Voortplanting van ampelachtige geranium door stekkenJe kunt gezond worden en de kenmerken van de moederplanten ampelachtige geraniums volledig doorgeven met behulp van stekken. Ze worden aan het einde van de zomer uit volwassen struiken gesneden, wanneer de massale bloei eindigt en het snoeien van pelargonium wordt uitgevoerd. Als groene huisdieren in de winter een goede, sterke groei gaven, kunnen voorjaarsstekken gemakkelijk worden beworteld..

Maar het is belangrijk om te onthouden dat klimopvariëteiten, in tegenstelling tot gezoneerde pelargoniums, zich niet goed gedragen in water. Ze rotten gemakkelijk, dus het is nodig om de stekken in de grond van turf, zand en een kleine hoeveelheid humus te rooten..

jonge plantenJonge boompjes 7-12 cm lang met meerdere eigen bladeren:

 • binnen 2 – 6 uur aan de lucht gedroogd;
 • behandeld met gebroken houtskool of actieve kool;
 • op korte afstand van elkaar geplant langs de rand van een container of pot.

Jonge Ampel-geraniums hebben geen kasomstandigheden nodig om te rooten. Ze geven hun eigen wortels ongeveer drie weken nadat ze uit de moederstruik zijn gesneden..

Na de vorming van verschillende bladeren wordt knijpen uitgevoerd, waardoor vertakking wordt gestimuleerd. Met goede zorg bloeit ampelachtige geranium thuis na de eerste overwintering en behaagt de eigenaar dan jarenlang met een groene kroon en weelderige doppen van bloeiwijzen.

Video over mooie ampel geraniums