sneeuwwitte Iberis op de site Veel zomerbewoners zijn populair met een mooie, met een aangenaam aroma, Iberis-bloem, planten en verzorgen van een foto waarvan vele interessante aspecten zijn. Het is pretentieloos in de fokkerij, gemakkelijk te verzorgen, bloeit de hele zomer. Ze worden gebruikt voor het decoreren van alpenglijbanen en metselwerk, bloembedden, gazons en tuinpaden. Iberis is geschikt voor het kweken in containers, het aanleggen van terrassen, loggia’s en zelfs voor het decoreren van een bruidsboeket.

Beschrijving van de bloem

Spaanse Iberis Iberis, geboren in Spanje, is een halfheesterplant met weelderig struikgewas. Vertakte scheuten kunnen zowel in hoogte (tot 30 cm) groeien als verspreid over de grond. De struik heeft langwerpige donkergroene bladeren en bloeiwijzen-manden met ongeveer 40 knoppen.

Iberis bloeit rijkelijk en gaat gepaard met een sterk aroma. De eerste bloemen openen in mei of augustus, de bloei duurt twee maanden. Door de vele bloeiwijzen is de bladmassa niet zichtbaar in de bloem en wordt de plant zelf vaak vergeleken met wolken. De kleur van de knoppen is van verschillende tinten, maar de meest voorkomende zijn witte, roze, lila, paarse bloembladen. Op de foto staat een bloembed van Iberis bloemen in volle glorie.

Iberis is een goede honingplant. Na de bloei ontwikkelt het kleine peulen met een groot aantal kleine zaden erin..

Iberis kweken en planten

Plantenveredeling kan op drie manieren..

rudimentair

Iberis kweken door zadenIberiszaden worden direct in de volle grond gezaaid nadat de vorst stopt tot een diepte van 10 mm. De eerste scheuten verschijnen na 2 weken. Dichte scheuten moeten worden uitgedund, met 15 cm tussen de scheuten.

Om een ​​plant de hele zomer te laten bloeien, moet je weten wanneer je Iberis moet planten. Kweken uit zaden van verschillende variëteiten kan in twee fasen worden uitgevoerd met een interval van 3 weken.

Vegetatief

Deze methode wordt gebruikt om begin mei zaailingen te verkrijgen. Iberiszaden worden eind maart in een bak met losse aarde geplant. Ze zijn verspreid over het oppervlak en besprenkeld met rivierzand. Om broeikasomstandigheden te verkrijgen, wordt de container bedekt met glas en op een lichte en warme plaats geplaatst. Het water geven van de zaden gebeurt indien nodig met behulp van een sproeier. De eerste scheuten verschijnen na 10 dagen.

Voor Iberis is een transplantatie destructief, daarom moeten zaailingen zo zorgvuldig mogelijk in een bloembed worden geplant en samen met een klomp aarde. Het plantgat moet diep zijn, zodat de wortel van de spruit er vrij in past..

Stekken

Iberisstruik van stekkenDeze methode wordt in de herfst uitgevoerd. Stekken worden in stukken van 12 cm gesneden en in potten met aarde geplant. Er worden kasomstandigheden gecreëerd voor toekomstige zaailingen. Iberis aanplant in de volle grond en verzorging zal in de lente van volgend jaar worden uitgevoerd.

Het is noodzakelijk om de plant in leemachtige of steenachtige grond te planten, waardoor vocht niet kan stagneren. Kies voor het planten een gebied dat goed wordt verlicht door de zon..

Iberis zorg

bloeien met de juiste zorgAlle soorten Iberis zijn pretentieloos en vereisen geen speciale zorg. Maar toch is het de moeite waard om zich aan enkele regels te houden:

  • het is noodzakelijk om de plant met mate water te geven en alleen bij droog weer;
  • het is toegestaan ​​​​om Iberis de hele zomer twee keer te voeren met minerale meststoffen: de eerste keer bij het verschijnen van spruiten, de tweede – tijdens de ontluikende periode;
  • verwelkte bloemen en knoppen na de bloei verwijderen, stelen afknippen als de struik groeit moet een derde van de lengte zijn;
  • de ruimte rond de bloem moet regelmatig worden ontdaan van onkruid, dan zal het bloembed met Iberis op de foto goed verzorgd en mooi zijn.

Iberis is vatbaar voor zelfzaaien, dus jonge groei zal na de bloei in de buurt van de struiken verschijnen. Het moet worden verwijderd of kan worden gebruikt als zaailingen.

Vaste Iberis

Iberis rond het recreatiegebiedNaast eenjarige planten zijn er meerjarige Iberis-soorten. Gekweekt uit zaad, in de eerste zomer is het beperkt tot bescheiden bloeiwijzen. Pas in het tweede jaar geeft de plant volle kleur en een rijk aroma. Meerjarige variëteiten van Iberis zijn vorstbestendig en passen zich goed aan de omstandigheden van bergachtig terrein aan. Maar het is beter om meer te weten te komen over de koudebestendigheid van elke specifieke variëteit uit de instructies.

Om ervoor te zorgen dat de meerjarige Iberis er de hele zomer goed verzorgd uitziet op het bloembed en op de foto, is het noodzakelijk om de vervaagde stelen van de bloem af te snijden. Wanneer de plant de leeftijd van vijf jaar bereikt, moeten de Iberis-struiken worden geplant, anders worden de bloeiwijzen klein en verliest de plant zijn decoratieve uiterlijk.

jonge IberisstruikEen kenmerk van vorstbestendige variëteiten van Iberis zijn de vertakte stengels. Kruipend over de grond en met elkaar verstrengeld, creëren ze een luchtkussen. Door warm te blijven en de grond niet uit te drogen, garandeert het een goede overwintering in afwezigheid van sneeuw. Maar voor meer veiligheid is het beter om de struik voor de winter te bedekken met naaldboomtakken en gevallen bladeren op het oppervlak van de grond te gieten. Het planten en verzorgen van een Iberis meerjarige foto is hetzelfde als een eenjarige plant.

Iberis kweken uit zaden – video