bloeiende gladiolen in Siberië Deze delicate en elegante bloem is een sieraad van elke tuin en is helemaal niet zo grillig als het lijkt. Zelfs als je in Siberië woont, kun je met succes gladiolen kweken, met inachtneming van de regels voor planten en verzorgen.

Kort over gladiolen

weelderig boeket gladiolen Gladiool (spies) is een vaste plant die behoort tot de irisfamilie. De hoogste exemplaren bereiken een hoogte van anderhalve meter. Een grote verscheidenheid aan variëteiten bestrijkt bijna het hele kleurengamma – van sneeuwwit tot bijna zwart, inclusief groenachtige tinten. Groeit goed en bloeit in zonnige gebieden. De plant plant zich voort door middel van knollen. Een in het voorjaar geplante eenjarige bol is volledig uitgeput en sterft tijdens het seizoen af. Op deze plek worden maximaal drie vervangende uien met kleine kinderen gevormd.

Voor het kweken van gladiolen in Siberië zijn rassen met een vroege of middellange bloeiperiode geschikt zodat de bollen de tijd hebben om te rijpen.

Locatieselectie en grondbewerking voor gladiolen

De beste standplaats is een zonnige plek aan de zuidkant, beschut tegen koude wind en zonder stilstaand grondwater. Een schutting, een muur van een huis of een hekwerk met klimplanten kan als goede bescherming tegen de wind dienen. Deze bloemen tolereren geen moerassige laaglanden. Als de site laag ligt, moet u een hoog bed maken met drainage onder de gladiolen. De lentevoorbereiding van gladiolen voor aanplant in Siberië begint in de herfst. Het geselecteerde gebied wordt opgegraven, onkruidvrij gemaakt en meststoffen worden toegevoegd:

  • fosfor, kalium,
  • as,
  • rotte mest of compost.

Voor zware kleigronden moet zand worden toegevoegd.

Alle meststoffen worden diep aangebracht, omdat het wortelstelsel van gladiolen twee lagen vormt en tot een diepte van 30-40 cm gaat.

Voorjaarsvoorbereiding van knollen en ontkieming

voorbereiding van knollen voor opplant in SiberiëDe timing van het planten van gladiolen in Siberië kan verschuiven, afhankelijk van uw regio en gebied. U moet zich concentreren op de temperatuur van de grond. Tegen de tijd van planten moet het uitdrogen en opwarmen tot 10-15 graden. Dit gebeurt meestal in de eerste helft van mei..

Een maand voor de verwachte plantdatum moeten de bollen worden voorbereid:

  • haal uit de opslag en maak schoon van droge schelpen;
  • zorgvuldig onderzoeken en afwijzen droog en ziek;
  • behandel de bollen met kaliumpermanganaat en elk antischimmelmiddel – “Maxim”, “Fundazol”;
  • voor een eerdere bloei kun je de bollen weken in groeistimulerende middelen – “Epin”, “Energen”.

soorten gladiolen voor SiberiëWanneer de gladiolenbollen zijn gedesinfecteerd, kunnen ze beginnen te ontkiemen. In Siberië zal deze procedure helpen om eerdere bloei en succesvolle rijping van plantmateriaal te bereiken. Voor kieming is een warme, lichte ruimte met een matige luchtvochtigheid geschikt. De knollen worden met de bodem naar beneden in één laag gelegd. Een ontsnapping zou binnen 10-15 dagen op hen moeten verschijnen..

Als er binnen 2 weken geen scheuten zijn verschenen, is het plantmateriaal niet geschikt om te planten..

Hoe gladiolenzaailingen te kweken?

rozengladiolen in een potAls het ras niet verschilt in de vroege bloeiperiode, kan de bloem worden gekweekt door zaailing. In Siberië moeten gladiolen worden verkregen voor ontkieming voor zaailingen aan het einde van de winter, op het moment dat het zaaien van paprika’s en aubergines gewoonlijk begint. Na voorbereiding worden de knollen geplant in dozen met vruchtbare grond tot een diepte van 1-1,5 cm, de grond wordt matig vochtig gehouden. De dozen worden op een warme, verlichte plaats geplaatst. Op het moment van planten in de grond, moeten de zaailingen een ontwikkeld wortelstelsel en meerdere bladeren hebben..

Gladiolen in de grond planten

gladiolen planten in de volle grondVoorjaarsaanplant van gladiolen in de volle grond in Siberië valt samen met de tijd dat de grond opwarmt tot 8-10 graden en er geen kans is op nachtvorst.

Vervangende bollen en baby’s die in de herfst worden opgegraven, zijn geschikt om te planten. Gladioli kunnen worden geplant in voren of door de nestmethode in bloembedden. De bollen worden op een handvol droog zand geplaatst, tot een diepte van 5-8 cm, de afstand tussen hen in een rij moet 10-15 cm zijn, en tussen rijen – 25-30. Kinderen worden geplant tot een diepte van 3-4 cm, met tussenpozen van 2-3 cm, ze worden een dag voorgeweekt in warm water. Na het planten worden de gaten bewaterd met warm water..

Bij kinderen moeten steeltjes worden afgesneden om in de herfst een grote verkoopbare bol te krijgen..

Gladiolenverzorging

gladiolen verzorgingCorrecte aanplant en competente verzorging van gladiolen zal zorgen voor een krachtige groei en overvloedige bloei, zelfs in barre Siberische omstandigheden..

Voor het ontkiemen moeten de knollen zeer spaarzaam en voorzichtig worden bewaterd, zodat de grond niet verdicht. Nadat de eerste scheuten verschijnen, wordt de watergift verhoogd. Het is beter om niet bij de wortel water te geven, maar in de nabijgelegen groeven. De grond onder de bloemen wordt regelmatig losgemaakt om lucht naar de wortels te laten stromen en onkruid wordt verwijderd. Na het verschijnen van steeltjes, moeten hoge variëteiten aan pinnen worden vastgemaakt.

Bescherming tegen plagen en ziekten

insecticide actellicGladiolen zijn vatbaar voor schimmelziekten en trips. Een juiste voorbereiding van plantmateriaal, goede verzorging en tijdig sproeien van planten vermindert de kans op schimmelziekten. Zieke exemplaren moeten samen met een klomp aarde uit de tuin worden verwijderd, deze plek met een fungicide afwerpen en vervolgens de resterende gezonde struiken ermee besproeien.

Behandelingen met preparaten als “Decis”, “Iskra”, “Actellik”, “Fufanon” helpen bij trips..

Ziektepreventie bestaat uit matige watergift, niet-verdikte aanplant en onkruidverwijdering.

Ophalen en opslaan van plantmateriaal

gladiolenbollen graven voor opslagVerzamel de bollen en baby’s voor opslag in de herfst, voor het begin van de vorst. Er wordt aangenomen dat ze 35 dagen na de bloei volledig rijpen. De planten worden voorzichtig uitgegraven met een schop of hooivork en zorg ervoor dat ze niet beschadigen. Na het graven moet je de grond afschudden en de stengel afsnijden. Daarna worden de knollen te drogen gelegd..

In het appartement kunnen ze in de koelkast worden bewaard, gewikkeld in verschillende lagen kranten en een plastic zak. Er moeten openingen in de verpakking worden gemaakt voor ventilatie. Ook plantgoed kan in een droge en schone kelder worden bewaard..

Dus, met inachtneming van deze eenvoudige regels voor planten en verzorgen, kunnen gladiolen zelfs in Siberië worden gekweekt. Verschillende vroege variëteiten met verschillende bloeiperiodes zullen een ervaren tuinier bijna de hele zomer verrukken..

Succesvolle teelt van gladiolen – video