Kenmerken van het kweken van pretentieloze wijnstokken ampelopsis

ampelopsis Een gemakkelijk te onderhouden klimplant wordt vaak gebruikt voor het decoreren van gevels en hagen van gebouwen. Ampelopsis heeft vijfvingerige bladeren gesneden, die bij sommige soorten erg lijken op de bekende meisjesachtige druiven. In de herfst verandert de weelderige groei in een karmozijnrood tapijt en wordt nog decoratiever tegen de achtergrond van de stervende natuur.

In zijn natuurlijke omgeving komt een bladverliezende liaan met lange (tot 10 m) pagons veel voor in Japan, China, Korea en de gematigde streken van Noord-Amerika. Halfverhoute wijnstokken kronkelen rond bomen, bedekken rotsen, minder vaak worden ze gevonden in de vorm van laaggroeiende struiken.

Hoe ziet ampelopsis eruit en zijn soorten in cultuur?

geslacht ampelopsis druivenfamilie

Over de gehele lengte van sterke dunne stengels zijn mooie, regelmatige handlobbige, leerachtige bladeren, bij sommige soorten met lichte vlekken. Van april tot juni worden steeltjes met borstels van onopvallende kleine bloemen van lichtgroene of zalmkleur in hun oksels gevormd. In warme zuidelijke streken zijn kleine bessen gebonden – roze, blauw, blauw, oranje, paars. Dichter bij de herfst creëren ze een extra decoratie voor de weelderige karmozijnrode kroon..

Ampelopsis, of wijngaard, wordt vaak verward met een soortgelijke parthenocissus, die zich aan de drager vastklampt met speciale zuignappen aan de toppen van de scheuten. De beschreven wijnstok heeft dergelijke apparaten niet, de stengels klimmen omhoog met behulp van gedraaide antennes.

In het geslacht Ampelopsis van de Grape-familie zijn er volgens de servicedatabase van The Plant List 24 soorten.

Er zijn er maar weinig die buiten en binnen worden gekweekt:

  • bonte ampelopsis (A. heterophylla);bonte ampelopsis
  • hartvormige ampelopsis (A. cordata);hartvormige ampelopsis
  • Japanse ampelopsis (A. japonica);japanse ampelopsis
  • ampelopsis aconitolistny (A. aconitifolia);ampelopsis aconitol
  • ampelopsis Bodinier (A. bodinieri);ampelopsis Bodinier
  • kort gesteelde ampelopsis (A. brevipedinculata);kort gesteelde ampelopsis
  • oostelijke ampelopsis (A. orientalis).oostelijke ampelopsis

Tips voor het kweken van wijnstokken

wijnstokken in een pot laten groeienKies voor het planten van planten in de tuin een lichte hoek, die meerdere uren per dag wordt verlicht door direct zonlicht. In kameromstandigheden wordt een container met een wijnstok op de vensterbank van het westelijke of oostelijke raam geplaatst..

De bloem wordt als snelgroeiend beschouwd, dus hij zal vaak moeten worden getransplanteerd terwijl hij jong is, en een volwassen plant – eens in de 2-3 jaar..

ampelopsis op de siteHet planten en verzorgen van ampelopsis verschilt niet in speciale technieken. Voor het kweken van wijnstokken in kamercultuur is een licht los grondmengsel met neutrale zuurgraad geschikt, bijvoorbeeld elke universele grond uit het assortiment bloemenwinkels.

ampelopsis na het snoeienSnoeien gebeurt jaarlijks in de lente, omdat ongecontroleerde stengels al snel een aanzienlijke ruimte innemen en nabijgelegen bomen en gebouwen verstrengelen, en binnenshuis – muren en gordijnen.

ampelopsis op een steun

Het is raadzaam om de groei van de stengels langs de steun te richten, anders vernietigen ze het gips.

Apelopsis zorg

het resultaat van goede zorgDe wijze van hydratatie en voeding voor klimplanten verschilt in verschillende tijden van het jaar..

decoratieve liaan op de siteIn de zomer, tijdens actieve groei, wordt de bloem overvloedig bewaterd, tot 3 keer per week. In de lente en de herfst is matig water geven noodzakelijk, in de winter en volledig schaars, zodat de wortelstok van de plant in de rustfase geen last heeft van uitdroging.

Ampelopsis wordt alleen tijdens het groeiseizoen gevoed met complexe minerale meststoffen voor decoratieve bladverliezende planten, die ze oplossen in irrigatiewater.

liaan aan de muur van het huisSproeien is niet nodig, maar in de zomerse hitte reageert de liaan dankbaar op luchtvochtigheid.

Ze houdt niet van hoge luchttemperaturen, de optimale thermometerwaarden voor haar zijn 17-20 graden Celsius in de zomer en 8-10 graden boven nul in de winter tijdens rust.

ampelopsis op het hekVermeerderd door apicale stekken, die in het voorjaar worden gesneden tijdens vormend snoeien. Geworteld in een turf-zandmengsel onder een film, met behoud van een hoog vochtgehalte van het grondmengsel.

Ziekten en plagen, mogelijke moeilijkheden bij het houden

jonge plantOndanks de hygrofilie van de bloem, veroorzaakt een teveel aan irrigatiewater rotting van het wortelstelsel. Dit gebeurt vooral tijdens een koude winter. Het is bijna onmogelijk om een ​​liaan met beschadigde wortels te redden, de enige uitweg is om nieuwe exemplaren te knippen en te laten groeien.

Gebrek aan licht en vochtigheid beïnvloedt de bloei. Knoppen worden ofwel helemaal niet gevormd, of worden in kleine hoeveelheden gevormd. Door het gebrek aan vocht in de bodem en de omringende lucht worden de bladranden vaak geel en verdrogen ze. Van het ongedierte op de plant worden spint en trips gezien.

Ampelopsis is een zeer decoratieve liaan, in staat om een ​​luxueuze groene decoratie te creëren, glinsterend met de glans van leerachtige bladeren, zowel in de tuin als in het appartement..

Kennismaking met de wijngaard van Ussuri – video

Adblock
detector