Kenmerken van de reproductie van Fittonia

sierlijke fittonia Vertegenwoordigers van de Accantha-familie, Fittonia zijn kleine planten met decoratieve bladeren in verschillende tinten en witte aderen. Dit zijn meerjarige bodembedekkers met slechts 10 soorten..

Het is niet zo eenvoudig om een ​​klein wonder te kweken: Fittonia is gevoelig voor water geven, licht en andere factoren. Maar het is het waard. Maar hoe de plant zich binnenshuis voortplant, zullen we nu ontdekken.

Voortplanting en transplantatie na aankoop

jonge gewortelde zaailing Als u de eigenaar bent geworden van een kleine sierplant, onthoud dan dat u meer zorgen zult hebben: de reproductie van fittonia, transplantatie, zorg kost tijd en moeite. Het zorgwerk begint direct nadat Fittonia thuis is. Ze moet een geschikte plaats en omstandigheden vinden, maar eerst moet de bloem worden getransplanteerd:

 1. Nadat u het gewas uit de bewaarpot heeft gehaald, schudt u de wortels lichtjes af, maar stelt u ze niet bloot. Een plant met een open wortelstelsel is moeilijker wortel te schieten.
 2. Maak een brede en lage pot (zoals een bonsaipot) omdat de wortels dicht bij het oppervlak komen. Dit is de handigste container voor cultuur. Gebruik voor bovengronds planten een plantenbak.
 3. Drainage (geëxpandeerde klei) is onmisbaar. Fittonia houdt van een hoge luchtvochtigheid, maar niet van stilstaand water.
 4. Om de grond altijd vochtig te houden, plaats je een bak met water onder de plant..
 5. Constant sproeien is belangrijk, zonder vocht Fittonia schoft.
 6. Zet de plant niet in fel licht: de decorativiteit van het blad gaat verloren. Lichte halfschaduw is de meest geschikte plaats.

De grond in de pot moet niet alleen vochtig zijn, maar ook warm, anders sterft de decoratieve schoonheid.

Geheimen van de juiste pasvorm

vermeerdering door stekkenReproductie van fytonnia, evenals transplantatie, heeft de voorkeur in het vroege voorjaar. Dit is een snelgroeiend gewas dat jaarlijks opnieuw moet worden geplant en uitgedund, waarbij je de struik moet verdelen:

 1. Plant de plant in lage en brede potten, omdat deze goed groeit en er meer decoratief uitziet (bodembedekker).
 2. Stilstaand water is schadelijk voor een klein gewas, vergeet drainage niet.
 3. Verplant de vermeerderde scheuten voorzichtig, de scheuten van Fittonia zijn behoorlijk broos.
 4. Koop kant-en-klare grond of bereid deze zelf voor door bladaarde, humus, turf en zand te mengen (3: 1: 1: 1). De grond moet los en vruchtbaar zijn, goed vocht vasthouden.

Vanwege de snelle groei, herplant jaarlijks een jonge plant, een volwassen plant om de 2-3 jaar, anders wordt het krap. De hoeveelheid voedingsstoffen neemt af en fittonia verliest zijn decoratieve effect..

Reproductiemethoden

fittonia fokprocesDecoratieve binnencultuur plant zich op drie manieren voort. Fittonia plant zich het gemakkelijkst voort door de struik te verdelen. Scheid in het voorjaar voorzichtig het wortelgedeelte van de plant en transplanteer het in een andere container. Ze wortelt goed en groeit snel..

Het is gemakkelijk om Fittonia te vermeerderen door stekken:

 1. In het voorjaar topstekken (6-7 cm) met 3-5 bladeren afknippen.
 2. Plant in nat zand, turf, mos en dek af met een zak of glazen pot om vocht vast te houden.
 3. Een andere manier is om de stengel gewoon in het water te leggen. Giet niet veel water zodat het beter verzadigd is met zuurstof. Bedek ook.
 4. Open en spuit de zaailing regelmatig. Handhaaf temperatuur + 20C.
 5. Fittonia geeft snel, letterlijk in 2 weken, wortels. Wanneer wortels verschijnen, transplanteren naar een vaste plaats.

Deze methode wordt het vaakst gebruikt, andere leveren ook geen problemen op..

voorwaarden scheppen voor bewortelingReproductie van fittonia door luchtlagen is mogelijk. De scheut, zonder deze van de moederplant te scheiden, druipt en verstevigt in dezelfde pot. Het is handig om er een andere naast te plaatsen, om later niet te transplanteren. Verwijder de bladeren van de plant op de plaats waar deze werd begraven. Wanneer de tak geworteld is, scheidt u deze voorzichtig van de moederplant. Zo ontstaat een jonge decoratieve cultuur..

Fittonia ziet er decoratief uit in groepsbeplanting. Verschillende variëteiten hebben verschillende bladkleuren en dit geeft de compositie een ongewone aantrekkingskracht. Ze zien er goed uit met kleinbladige planten: saltium, peperomia, miniatuur klimop. Fittonia staat prachtig in een klein aquarium.

Hoe een struik op de juiste manier te snoeien en vorm te geven??

fittonia in het aquariumDe problemen van het kweken van Fittonia zijn niet fokken, maar goede zorg. De plant is behoorlijk veeleisend om te verzorgen, en niet iedereen slaagt erin om hem te laten groeien. Om de struik weelderig te maken, knijpt u de scheuten. Op dit punt beginnen zich twee nieuwe scheuten te vormen en wordt de struik dik.

Na verloop van tijd wordt het onderste deel van de plant kaal en verliest het zijn decoratieve effect (ze zeggen op een andere manier: het groeit). Een eenvoudige techniek zal helpen om een ​​oude plant te verjongen – oude scheuten snoeien. Stel de cultuur gewoon niet volledig bloot, omdat deze kan sterven. Het is raadzaam om in meerdere fasen te snoeien zodat de plant geen stress ervaart. Maar het is het beste om Fittonia te vermeerderen door een jonge plant te krijgen.

Plant meerdere jonge scheuten tegelijk in één pot. Ze zullen dus sneller groeien en de illusie creëren van een weelderig tapijt van groene of roodachtige bladeren..

Fittonia is uniek omdat het goed is in zowel enkele als groepsbeplanting. Je kunt er interessante bloem- en decoratieve composities van maken, het als een miniatuurplant in een aquarium laten groeien en bonsai maken. Koop daarom een ​​plant, vermeerder het en fantaseer, creëer unieke hoekjes in huis..

Het belangrijkste van Fittonia – video