Croton in de kinderkamer Catchy bonte crotons, of hoe het juister is om deze planten te noemen, codiaums kwamen terecht in de binnencollecties van bloementelers uit het oosten van India, uit andere landen in het zuidoosten van Azië, maar ook uit het Amerikaanse continent en uit Australië. Liefhebbers van heldere exotische planten, die besloten Croton te “temmen”, moeten bij het verzorgen van dit gewas thuis rekening houden met zijn gewoonten en voorkeuren.

In het wild kunnen bestaande crotonsoorten tot 3-4 meter hoog worden. Binnenvariëteiten zijn hybride planten. Ze zijn niet zo groot, maar ze verbazen met de verscheidenheid aan vormen en kleuren van dichte bladeren, dicht groeiend op rechtopstaande stengels.

Afhankelijk van de variëteit kunnen de bladplaten langwerpig, elliptisch, drievingerig of andere contouren hebben. Er zijn sierplanten met ingewikkeld gedraaid en golvend blad. De kleur van crotonbladeren is niet minder gevarieerd. Alle tinten groen, geel, roze en paars, bordeaux en bruin worden hier op een verrassende manier gecombineerd. Grote en kleine vlekjes, strepen en vlekken zijn verspreid over de bladeren..

Croton bloeiwijze Het was de schoonheid van het blad, en niet de onopvallende trosvormige bloeiwijzen van de cultuur die de aandacht op het codiaum trokken..

De verzorging van Croton is erop gericht de plant een goed gevoel te geven en de bladeren blijven lang dicht, sappig en veelkleurig..

Hoe zorg je thuis voor croton? Welke voorwaarden voor groei heeft deze inwoner van de vruchtbare tropen nodig??

Kenmerken van het onderhoud en de verzorging van Croton

Net als andere decoratieve bladgewassen uit tropische gebieden, zijn crotons voor binnenshuis extreem veeleisende en humeurige huisdieren. Zelfs met de juiste thuiszorg voor croton, deze planten:

  • lang acclimatiseren na aankoop of transplantatie;
  • wanneer de seizoenen veranderen, moeten ze een bepaalde vochtigheid en temperatuur behouden.

Bonte crotonDe meeste bonte soorten gedijen goed bij lange daglichturen en een vrij felle, maar niet brandende zon. In dergelijke omstandigheden is de thuiscroton gezond en mooi, het blad behoudt het patroon en de helderheid die inherent zijn aan de variëteit..

Zodat de zonnestralen de plant niet schaden, is het beter voor de croton om een ​​plaats te vinden op de oostelijke of westelijke ramen, op de diepe zuidelijke loggia. Als er alleen ruimte is op het zuidraam, moet u voor schaduw zorgen. Aan de noordkant zal Croton alleen actief groeien en zijn decoratieve effect behouden in aanwezigheid van kunstlicht..

De keuze van een plek om croton thuis te plaatsen, is niet beperkt tot de zorg ervoor. Voor Croton is warmte en het vasthouden aan seizoensgebonden temperatuurschommelingen belangrijk..

Op zomerse dagen doet de plant het goed bij normale kamertemperatuur. De potcultuur kan en moet zelfs op het balkon, in de tuin of op de uit de wind afgesloten veranda worden gehaald. Het belangrijkste is dat wanneer het weer verslechtert of ‘s nachts, de thermometer niet onder de 13-14 ° C komt.

Croton wordt het best gekweekt in een lichte kamer.In de winter houdt de zorg voor croton, zoals op de foto, thuis in dat het op 18-20 ° C wordt gehouden in een lichte kamer zonder tocht en overmatige droge lucht.

Als de lucht wordt gekoeld tot 14 ° C en lager, of bij een temperatuur boven 20 ° C, heeft de plant last van een gebrek aan verlichting, croton zal zich zeker laten voelen uitrekkende scheuten, verwelking en verlies van onderste bladeren.

De optimale luchtvochtigheid in de ruimte voor croton is minimaal 45%. Overmatige droogte van de atmosfeer dwingt de teler tot intensieve zorg voor de crotonbloem, op de foto, om bladverlies en zelfs de dood van de plant te voorkomen. Allereerst houdt een dergelijk gevaar verband met verwarming in de winter..

Bij overmatige droogheid van de lucht verliest Croton-blad zijn decoratieve effect.Om het leven van een inwoner van de tropen gemakkelijker te maken, kunt u een huishoudelijke luchtbevochtiger gebruiken en croton regelmatig met warm gekookt water sprenkelen. Douchen zonder de grond te raken:

  • verhoogt de luchtvochtigheid in de buurt van de bloem;
  • helpt bij het vaststellen van metabolische processen;
  • verbetert het uiterlijk van de plant.

In het voorjaar of de zomer is frequent sproeien niet nodig. Als onderdeel van de reguliere zorg wordt Croton alleen voorzichtig afgeveegd met een vochtige doek.

Hoe zorg je voor croton thuis??

Zelfgekweekte crotonVanaf het begin van de lente tot de herfst mag Croton niet in omstandigheden met een gebrek aan vocht blijven. Tijdens deze periode omvat de verzorging van de crotonbloem, zoals op de foto, overvloedig water geven, dat wordt uitgevoerd wanneer het grondoppervlak droogt..

In de winter neemt de activiteit van de plant af, evenals de behoefte aan vocht en voeding. Daarom hoeft croton minder vaak en minder water te geven. Nadat de bovenste laag van de grond is opgedroogd, kunt u nog een paar dagen wachten en pas daarna het substraat bevochtigen. Meestal signaleert bont blad een vochttekort, verliest het turgor en verwelkt het merkbaar.

Een volwassen crotonplant wordt om de 2-4 jaar getransplanteerd.Vesta met water in de zomer, Croton ontvangt complexe verbanden, die de belangrijkste macro- en micro-elementen bevatten. Je moet elke 2 weken een siercultuur bemesten. En tegen de winter wordt deze procedure gestopt..

Hoe zorg je voor een crotonbloem, op de foto, als de plant het volume van de pot al volledig heeft ingenomen en terughoudend is geworden om nieuwe scheuten te geven? Uiteraard kunt u in zo’n situatie niet zonder een transplantatie..

Hoewel de siercultuur deze procedure niet zo leuk vindt, moet het voor jonge crotons eens in de 1-2 jaar worden gedaan en voor volwassen exemplaren met een interval van 2-4 jaar, afhankelijk van de groeisnelheid van de struik.

Wanneer er geen dringende noodzaak is voor een transplantatie, maar het oppervlak van de grond is bedekt met zouten of te verdicht, is het beter om de bovenste laag voorzichtig te verwijderen en, zonder de wortels te verstoren, een nieuw voedingssubstraat toe te voegen.

Als grondmengsel kunt u kant-en-klare grond gebruiken voor grote siergewassen of voor tuinzaailingen. Voor het planten wordt het substraat gestoomd of anderszins gesteriliseerd, vervolgens worden er fijne geëxpandeerde klei en gemalen houtskool aan toegevoegd.

Voor het kweken van croton worden kleine potten gekozen.Om de verzorging van croton thuis te vereenvoudigen, worden middelgrote gewaspotten gekozen met een verplicht drainagegat om overtollig vocht af te voeren..

Interessant over crotons, plantenverzorging en reproductie – video