Hoe zorg je voor een cactus zodat hij je verrukt met zijn bloei

hoe zorg je voor een cactus? Thuis cactussen kweken is een hobby die de hele mens fascineert. Deze activiteit voldoet aan zijn esthetische behoeften en stelt hem in staat om zijn liefde voor de natuur volledig te onthullen. Het is belangrijk om te weten hoe je voor een cactus moet zorgen om een ​​mooi, opmerkelijk exemplaar te laten groeien. Het kweken van cactussen verbreedt de horizon en kenniskring door interesses, maakt het mogelijk om je te verheugen over je successen en ze aan de mensen om je heen te laten zien. Een storm van enthousiasme en positieve emoties wordt geoogst door de eigenaar van cactussen, beloond voor zijn werk door de weelderige en overvloedige bloei van zijn huisdieren!

Iemand die bezig is met waar hij van houdt, is veel minder vatbaar voor melancholie en depressie..

het resultaat van goede zorg Sommige kwekers beschouwen cactussen ten onrechte als gemakkelijk te verzorgen kamerplanten. Ze hebben inderdaad weinig water nodig, ze kunnen jarenlang op het raam staan ​​zonder uit te drogen en vertonen geen tekenen van gebrek aan verzorging. Maar hoe zorg je voor een cactus om mooie, gezonde en bloeiende planten te krijgen? Ik moet toegeven dat cactussen niet tot de groep van de meest pretentieloze kamerplanten behoren. Eerst moet je de bestaande planten classificeren, hun oorsprong achterhalen, om te begrijpen aan welke omstandigheden ze zich moesten aanpassen in hun thuisland..

Onderscheidende kenmerken van cactussen

hoe zorg je voor verschillende soorten cactus?De variëteit aan cactussoorten is erg groot, afhankelijk van het gebied van herkomst hebben ze bepaalde voorwaarden nodig voor normale groei, ontwikkeling en bloei. Cactussen van verschillende soorten verschillen qua uiterlijk erg van elkaar. Onder hen zijn er reuzen – met een hoogte van 18-20 meter, er zijn baby’s – slechts anderhalve centimeter hoog en drie breed. Er zijn cactussen, rond en bedekt met doornen, er zijn spreidende met echte bladeren.

Maar ze zijn allemaal verenigd door tekenen van familiegelijkenis. Om een ​​cactus te worden genoemd, moet een plant de volgende botanische kenmerken hebben:

 • een overblijvende vetplant zijn – een plant die vocht in weefsels kan opslaan;
 • behoren tot tweezaadlobbige planten, hun zaden en zaailingen hebben twee zaadlobben;
 • de aanwezigheid van een tepelhof is verplicht – een actieve zone waar de beginselen van doornen en bloemen en een nieuwe groei zich bevinden;
 • de eierstok van de vrucht moet lager zijn – de vrucht ontwikkelt zich onder de bloem;
 • fruit – bes.

Hoe zorg je voor een cactus?

hoe zorg je voor een bloeiende cactus?Er is een mening onder cactusliefhebbers dat hoe meer aandacht je aan je cactussen besteedt, hoe vaker je ernaar kijkt, hoe beter ze groeien. In feite is hier geen magie in, zorgvuldig onderzoekend en observerend cactussen, je kunt gemakkelijk tekenen van ziekte, plaagschade en andere veranderingen opmerken. Veranderingen in kleur, groei, vorm van een cactus kunnen wijzen op een tekort of teveel aan vitale factoren: water, licht, temperatuur.

Door vaak naar cactussen te kijken, is het gemakkelijk om ontwikkelingsstoornissen of tekenen van ziekte op te merken en, door zorgfactoren of procedures te veranderen, ongewenste gevolgen te voorkomen.

Bij het thuis kweken van cactussen, is het noodzakelijk om rekening te houden met veel belangrijke punten: de samenstelling van de grond, de grootte van de pot, de mate van verlichting, de temperatuur en vochtigheid van de lucht, de frequentie en overvloed van water geven.

Bodemsamenstelling voor cactussen

ingrediënten voor bodemcactussenHet belangrijkste teken van een goede bodem voor cactussen is grofkorrelig en losheid. Deze criteria moeten zorgen voor een goede water- en luchtstroomcapaciteit. Een mengsel van bladhumus, kleiklonten, grof zand en houtskool heeft zich goed bewezen. Humus bevat de beschikbare voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van een cactus.

losse grond voor cactussenKleiklonten vangen en houden vocht vast en dienen als ondersteuning voor de wortels van grote, hoge cactussen. Grof zand wordt gebruikt om een ​​losse en poreuze structuur te creëren. Houtskool maakt de grond los en geeft stoffen vrij die de ontwikkeling van rot remmen.

Potmaat

maat cactuspotDe grootte van de cactuspot hangt af van de grootte van het wortelstelsel. De wortels van de cactus moeten vrij in de pot passen, zonder aan de uiteinden te buigen.

hoge pottenVoor cactussen met een ontwikkeld wortelstelsel zijn hoge, langwerpige containers beter geschikt.

ondiepe cactuspotCactussen met een breder wortelstelsel doen het goed in brede, ondiepe potten. Bij het voorbereiden van potten voor verplanten, moet u ze desinfecteren met alcohol om herinfectie met ziekten uit te sluiten..

Hoe zorg je voor een cactus, rekening houdend met het lichtregime?

natuurlijk licht voor cactus

Cactussen zijn lichtminnende planten, dus hoe meer licht, hoe beter. Om ervoor te zorgen dat de cactus de maximale hoeveelheid licht ontvangt, moet je hem op het raam plaatsen. Let tegelijkertijd op de netheid van de glazen, stoffige glazen vangen meer licht op dan we denken – tot 40%! Daarbij moet u het verschil tussen licht en direct zonlicht begrijpen. In hun thuisland staan ​​cactussen het hele jaar onder de verzengende zonnestralen en hebben ze geen last van brandwonden..

extra verlichting van cactussenOnze cactussen, overwinteren in een appartement, gespeend van blootstelling aan zonlicht gedurende deze tijd, moeten geleidelijk wennen aan ultraviolet licht.

Cactussen in de lente blootstellen aan de open lucht, het is het beste om ze te blokkeren voor de directe zonnestralen met een zelfgemaakt rooster.

nieuwe exemplaren van cactussen kwekenHet kan worden gemaakt van stroken karton van 1 cm breed. Dit rooster creëert een “bewegend schaduweffect” en beschermt cactussen tegen brandwonden. Om te begrijpen of de zonnestralen een cactus kunnen schaden, moet je weten waar deze soort vandaan komt. Cactussen uit berg- en laagland verdragen goed zonlicht. Inheemsen van tropische bossen daarentegen geven de voorkeur aan halfschaduw en tolereren geen overmatige blootstelling aan de zon..

diffuus zonlicht

Zonminnende cactussen zijn gecontra-indiceerd in direct zonlicht in de zomer als:

 • planten zijn na overwintering niet gewend aan zonlicht;
 • de plant is ziek;
 • de plant is net getransplanteerd.

In deze gevallen is geleidelijke verslaving aan te raden, en in het geval van een ziekte moet u eerst een behandelingskuur uitvoeren.

Temperatuur en vochtigheid

temperatuur van het houden van cactussenCactussen uit berggebieden – pilaarvormige oreocereus, bolvormige lobivia en dwergrebutia-cactussen, vereisen meestal geen speciaal temperatuurregime, met uitzondering van het “winterregime”. De uitzondering zijn cactussen afkomstig uit tropische bossen – ripsalis, zygocactus, epiphyllum. Het verlagen van de temperatuur in de winter is voor hen gecontra-indiceerd, ze groeien het beste in kasomstandigheden, in warme en vochtige lucht.

Bewateringsmodus

bewateringsmodus voor cactussenDe hoeveelheid en frequentie van water geven is direct afhankelijk van het type en de grootte van de cactus, het groeiseizoen en de luchttemperatuur. Grote, vochtminnende cactussen met goed ontwikkelde wortelstelsels hebben regelmatig water nodig en meer water bij warm weer. Droogminnende cactussen in winterslaap, bij lage luchttemperaturen, kunnen af ​​en toe water geven met een kleine hoeveelheid water.

bodemirrigatieEen ervaren cactuskweker, rekening houdend met al deze factoren en de resultaten van het observeren van zijn huisdieren, vindt een individueel bewateringsregime voor elke cactus.

Hoe op de juiste manier te transplanteren?

hoe zorg je voor een cactus na het verplanten?Het is het beste om cactussen in het voorjaar opnieuw te planten, wanneer ze nog niet zijn begonnen te groeien..

De transplantatie-instructie bevat verschillende hoofdfasen:

 • voorbereiding van grond en potten;
 • voorbereiding van cactussen;
 • overdracht;
 • verzorging en begeleiding van getransplanteerde planten.

Cactussen voorbereiden voor verplanten

een cactus voorbereiden om te verplantenDe voorbereiding van cactussen omvat het voorzichtig uit de potten verwijderen, inspectie, het reinigen van de wortels van oude grond en dode wortels en, indien nodig, een wortelbad.

Als je de cactus uit een oude pot haalt, wikkel hem dan in een servet en draai de pot om en schud hem voorzichtig uit.

Dit zal niet moeilijk zijn als de grond in de juiste verhouding is gemengd en zijn losheid niet heeft verloren. Het belangrijkste is om de wortels niet te beschadigen, kleine beschadigingen kunnen leiden tot rotting van het gehele wortelstelsel en het afsterven van de cactus. Als de grond in een dichte klomp is verpakt en er geen manier is om de wortels gemakkelijk los te laten, moet u deze in een bak met warm water laten zakken totdat deze volledig is verzacht. Daarna moet je de wortels afspoelen met schoon water en ze 12-24 uur drogen door de cactus op te hangen. Om dit te doen, moet je de cactussteel omwikkelen met een brede strook stof om geen schade te veroorzaken.

Nadat je de wortels van de oude aarde hebt verwijderd, moet je ze zorgvuldig onderzoeken op schade, rotte en dode gebieden. Schade moet worden behandeld met alcohol en gedroogd. Dode en vervallen gebieden worden verwijderd met een schaar die is behandeld met alcohol. Een heet wortelbad is een ongediertebestrijdingsmiddel. Het kan ook een goede stimulans zijn voor gezonde maar luie cactussen. Dergelijke cactussen hebben goede wortels, zien er gezond uit, maar ze hebben geen haast om op gang te komen. Na een wortelbad beginnen de meeste actief te groeien..

De optimale watertemperatuur voor het wortelbad is 50-55 ° C, de cactus moet over de container worden bevestigd zodat alleen de wortels in het water staan. De duur van het bad is 15 minuten, waarna de cactus wordt opgehangen om te drogen.

Cactustransplantatie

de noodzaak om cactussen te transplanterenDrainage van kleine kiezelstenen of stukjes houtskool wordt in de potten voor verplanten op de bodem gelegd. Als je zacht water hebt, is het aan te raden om als calciumbron een beetje fijngestampt gips toe te voegen.. pot vullen met aardeDe cactus moet in een pot worden neergelaten zodat de wortels de bodem niet raken en beetje bij beetje de ruimte met aarde vullen. plant een cactus en vul de pot met aardeDe aarde kan worden verdicht door met de pot op tafel te tikken.voltooiing van het transplantatieproces

Na het verplanten de cactussen een week lang geen water geven om microscopisch kleine laesies te drogen en te genezen, anders kan wortelrot ontstaan.

Na het verplanten hebben cactussen een speciaal regime nodig om kritisch vochtverlies te voorkomen, het is noodzakelijk om kasomstandigheden te creëren. Thuis is het voldoende om de cactus te bedekken met een plastic zak. Getransplanteerde cactussen moeten in de schaduw worden geplaatst. Bij warm weer kunt u de planten eenmalig met warm water uit een spuitfles besproeien en weer afdekken met folie. In de eerste maand na het verplanten hebben cactussen rust nodig. Het is niet nodig om ze van plaats naar plaats te herschikken, om de lichtmodus niet te veranderen;.

Hoe zorg je ervoor dat een cactus bloeit?

hoe zorg je ervoor dat een cactus bloeit?Bloeiende cactus wordt als een zeldzaamheid beschouwd. Inderdaad, meestal zijn bloeiende cactussen te zien in een bloemenwinkel. Er is zelfs een legende dat sommige cactussen één keer in hun leven bloeien en dan sterven..

bloeiende cactussenDe belangrijkste factor die de bloei van een cactus beïnvloedt, is het temperatuurregime. Voor pretentieloze cactussen volstaat het om de dag- en nachttemperaturen te veranderen, als ze in het zomerseizoen buiten blijven.. prachtige bloeiHet temperatuurverschil kan zelfs bij cactussen bloeien die niet in de wintermodus hebben gestaan. Deze omvatten mammillaria, waarvan de kleine bloemen de bovenkant van de cactus als een krans omlijsten. Het temperatuurverschil is vooral belangrijk in de herfst, wanneer de nachten kouder worden. Dit verhardt de cactus, helpt de opperhuid te verdikken en bereidt deze voor op overwintering..mooie cactussen

In de winter heeft een cactus een overwinteringsregime nodig:

 1. Idealiter kan dit een droge, onverwarmde ruimte zijn. Daarin daalt de temperatuur niet onder + 10 ° С, en er is een bron van daglicht – een raam.
 2. Water geven in de winter wordt zelden gedaan. Eens in de 1-2 weken twee tot drie eetlepels water, afhankelijk van de grootte van de pot.
 3. Lage wintertemperaturen, minder water geven en een onmisbare bron van daglicht zijn de sleutels tot een overvloedige en weelderige bloei van cactussen..

Om te bloeien, moet een cactus in een groeiende staat zijn..

Als het niet mogelijk is om de cactus voor de winter in een koude kamer te plaatsen, maar je wilt hem echt bloeien, dan kun je de cactussen op de vensterbank afschermen van de warme kamerlucht. Om dit te doen, kunt u zoiets als een aquarium gebruiken, dat naar de open kant van het vensterglas is gericht..

zeldzame bloeiMeegesleept door de teelt van cactussen, ontwikkelt een persoon zich in vele richtingen tegelijk. Hij verdiept zijn kennis op het gebied van botanie, bodemkunde en plantenteelt. Hij is geïnteresseerd in de geografische oorsprong van zijn planten, begint de Latijnse namen te begrijpen. Door andere cactuskwekers te leren kennen, breid je sociale banden uit en ontwikkel je communicatieve vaardigheden. Om de klassieker te parafraseren, kunnen we met vertrouwen zeggen: het kweken van cactussen is een pad, geen doel..

Hoe zorg je thuis voor een cactus – video