Schaalinsect en mier Tot voor kort verzwakt een gezonde citroenboom en wordt erger, de bladeren op jonge scheuten worden kleiner. Met dergelijke symptomen is het tijd voor de eigenaar van de plant om na te denken over wat de oorzaak is van het schildluis op de citroen en hoe hij van de ongenode gast af kan komen?

Hoe de aanwezigheid van deze plaag op een huisboom te identificeren? In tegenstelling tot andere kruipende of vliegende insecten, is het volwassen schaalinsect praktisch onbeweeglijk. Maar dit belet haar helemaal niet om ernstige schade aan te richten aan een speciale jonge plant..

Op het eerste gezicht is het niet eenvoudig om een ​​schildluis op een citroen te vinden, omdat het lijkt op een klein wasachtig groeisel met een grootte van 3 tot 5 mm. Afhankelijk van het type bevinden ongedierte zich op de achterkant van de bladeren, op zijscheuten en op de stam, dat wil zeggen waar het mogelijk is om stevig aan het oppervlak te hechten.

Zonder de juiste aandacht vermenigvuldigen schaalinsecten op citroen zich snel en verzwakken ze de plant door sappen van scheuten en bladeren te zuigen.

Citroenblad met schurft Waarom worden citroenbladeren geel? Hier zijn verschillende redenen voor. Tijdens het proces van vitale activiteit scheiden insecten een kleverig substraat af dat geleidelijk alles eromheen bedekt. Honingdauw helpt niet alleen om de plaag op te sporen, het:

 • sluit de huidmondjes op bladplaten en verstoort daardoor het proces van weefselademhaling;
 • wordt een broedplaats voor een roetzwam, waarvan de aanwezigheid wordt onthuld door de kenmerkende zwarte vlekken op bladplaten en jonge stengels.

Het schildluis veroorzaakt onherstelbare schade aan de plantVerstoring van de fotosynthese, uitputting door het voeden van een toenemend aantal plagen en de toevoeging van bijkomende infecties zijn de belangrijkste factoren die leiden tot vergeling, verwelking en verlies van gebladerte. Achter de bladeren komen de groene scheuten aan de beurt. Als citroenziekten zich bij insecten voegen, wordt de plant met de dood bedreigd..

Ongedierte koloniseert de plantHoe zich te ontdoen van schaalinsecten op citroen? Een solide schild verbergt het insect op betrouwbare wijze voor de aandachtige ogen van een persoon, helpt bij het camoufleren en bemoeilijkt de strijd tegen het ongedierte ernstig. Het is vanwege een dergelijk pantser dat een behandeling met insecticiden niet het gewenste resultaat geeft. Bovendien parasiteren verschillende soorten, die verschillen in grootte en uiterlijke kenmerken, tegelijk op een kamercultuur. Sommige van deze plagen worden in quarantaine geplaatst, maar ze kunnen in het land blijven met fruit of kamerplanten..

Om van de schaalinsecten op citroen af ​​te komen, is het noodzakelijk om het zo vroeg mogelijk te detecteren en volwassen insecten mechanisch te verwijderen.

Ongedierte nestelt zich in kolonies op de stengels en de achterkant van de bladeren. Soms is het mogelijk om schildluizen op de eierstokken te identificeren. Daarom zijn het deze gebieden die bijzonder grondig worden onderzocht..

De bevestigingspunten van de schaalinsecten op de citroen worden afgeveegd met een alcoholhoudende vloeistof en vervolgens wordt de hele plant behandeld met een systemisch insecticide. Eén procedure is niet genoeg. Omdat de plant ongedierte in verschillende mate van ontwikkeling kan bevatten, wordt de behandeling nog een paar keer herhaald met een interval van 7-10 dagen..

Als preventieve maatregel dient de citrusteler:

 • controleer de reinheid van de grond onder de plant;
 • snijd op tijd dode en verzwakte scheuten af, vooral die die ongedierte aantrekken;
 • snijwonden en andere wonden behandelen met tuinpek;
 • regel een maandelijkse quarantaine voor alle nieuwe planten of gewassen die terugkeren naar de vensterbank van hun zomer “vakantie” in de tuin.

Mieren aten de stam van een citroenAls u zich aan deze eenvoudige regels houdt, kunt u niet alleen het risico dat schedes op citroen verschijnen aanzienlijk verminderen, maar ook groene huisdieren beschermen tegen de aanval van andere gevaarlijke insecten:

 • valse schilden;
 • mijnwerkers vliegen;
 • bladluizen;
 • galvliegen;
 • wolluizen;
 • spintmijt.

Schending van de voorwaarden voor het houden van citrusvruchten draagt ​​​​bij aan een afname van de groeisnelheid, vergeling en val van gebladerte en weigering van vruchtvorming..

Overmatige droogte van de lucht in de kamer leidt bijvoorbeeld tot de vermenigvuldiging van spintmijten. Een microscopisch ongedierte is niet minder gevaarlijk dan een schaalinsect op een citroen, maar je kunt er op vergelijkbare manieren vanaf komen met huismiddeltjes en moderne acariciden. Toegegeven, het is belangrijk om de fouten van het vertrek te corrigeren..

Plantbehandeling is dringend nodigNaast insecten en mijten tasten ook schadelijke schimmels en pathogene bacteriën de gezondheid van citroen aan. Deze ziekteverwekkers van citroenziekten worden gedragen door druppels water, wind of op gezonde exemplaren van reeds geïnfecteerde planten. Een belangrijke rol in de verspreiding en snelheid van reproductie van micro-organismen wordt beïnvloed door de gecreëerde omstandigheden van detentie.

Schade aan citroenblad door pathogene bacteriën en schadelijke schimmelsEn op de bladeren en vruchten van de aangetaste citroen vormen zich bruine, zwarte of grijze vlekken, waarvan de weefsels geleidelijk afsterven:

 • gebladerte verdort en valt;
 • scheuten stoppen met groeien, worden zwak, niet levensvatbaar;
 • vruchten verliezen kwaliteit of vallen eraf in het eierstokstadium.

Geïnfecteerd citroenfruitZiekten van huiscitroen, veroorzaakt door pathogene microflora en schimmels, kunnen worden behandeld met fungiciden, maar het is erg belangrijk om de verzorging van het gewas op orde te brengen en het in de juiste omstandigheden terug te brengen. Om zelfgemaakte citroen sneller te laten herstellen na een ziekte, worden alle knoppen en bloemen, evenals onrijpe vruchten, eruit gehaald. Ze moeten sanitair snoeien en na voltooiing van de behandeling worden ze gevoed.

Video over een eenvoudige manier om met de schede op citroen om te gaan