hoe wilde knoflook te kweken? Vitamine lentegroenten zijn altijd wenselijk op de eettafel. Nog niet zo lang geleden is daslook erg populair geworden – een delicaat saladekruid met een knoflooksmaak en -aroma. Om vitamines aan te vullen, het dieet te diversifiëren en het assortiment gezonde kruiden in de tuin bij te werken, moet je weten hoe je wilde knoflook kweekt.

Wat is wilde knoflook?

wilde knoflook Het is een meerjarige bolgewas die tot dezelfde familie behoort als knoflook en uien. Een plant met een vroeg groeiseizoen. Het groen breekt al begin april door de sneeuw en koude grond. De bollen van de plant zijn klein, 1 tot 2 cm in diameter, afhankelijk van de variëteit. Planthoogte varieert van 15 tot 40 cm.

De daslook wordt gewaardeerd om zijn heerlijke groenten met een licht knoflookaroma. Jonge bladeren hebben een record hoog gehalte aan ascorbinezuur, evenals aminozuren en bioflavonoïden. Na het bestuderen van de samenstelling en nuttige eigenschappen van de plant, begonnen zijn wilde struikgewas snel te verdwijnen als gevolg van actieve verzameling samen met de bollen. Tegenwoordig staat daslook in het Rode Boek van veel landen..

Dus wat is daslook en waar groeit het? Berenui is de tweede naam van wilde knoflook. Gevonden in het Europese deel van Rusland, Wit-Rusland, West-Europa. Groeit in loof- en gemengde bossen, laaglanden, in de buurt van moerassen, langs rivieroevers. Houdt van vocht en halfschaduw, dus komt hij bijna nooit voor in naaldbossen. Jonge groenten, bollen van daslook en bloempijlen worden gebruikt voor voedsel, dat wordt gebeitst en gefermenteerd.

Groenen worden toegevoegd aan salades, sauzen, pijlen worden als aperitief gebruikt. Bij het oogsten van daslook in natuurlijke omstandigheden doen ze dit zo vroeg mogelijk in april-mei, omdat tegen de bloeiperiode de bladeren taai worden en een te rijke smaak en aroma krijgen.

Hoe wilde knoflook zich voortplant, variëteiten

vermeerdering van bollen van daslookOnder natuurlijke omstandigheden worden berenuien vermeerderd door bollen en zaden, die in augustus rijpen. Sinds enkele jaren ontwikkelt zich een heel veld wilde knoflook van 5-6 bollen. Agressieve verzameling van kruiden verzwakt de bollen aanzienlijk, die na 2-3 jaar degenereren.

Om de natuurlijke open plekken van deze plant te behouden, worden de bladeren selectief verzameld, waarbij 1-2 van een plant met een schaar wordt afgesneden. Raak de lampen niet aan. Hetzelfde doen ze bij het verbouwen van groen in hun zomerhuisje..

Hoe wilde knoflook in de tuin te kweken? Hiervoor worden zowel bollen als zaden gebruikt. In het eerste geval kunt u binnen een jaar groen krijgen, in het tweede – binnen 2-3 jaar. Let bij het kopen van zaden op de timing. Wilde knoflookzaden verliezen hun kiemkracht na een jaar. Er zijn 2 soorten daslook en verschillende soorten. Keer bekeken:

  1. Victory-ui is een grote plant tot 70 cm hoog, waarvan de wortelstok uit meerdere bollen bestaat. Bladeren zijn breed lancetvormig, knoflook weelderige smaak en aroma. Bloemen ruiken naar honing, decoratief;
  2. Berenui – een plant tot 40 cm hoog met dunne bladeren, zoals een lelietje-van-dalen, witte geurige bloeiwijzen, zacht en sappig groen. Vermeld in het Rode Boek.

Tuin- of gecultiveerde ramson worden vertegenwoordigd door drie variëteiten: Berenwelp, Berenoor en Berendelicatesse. Ze verschillen in bladgrootte en opbrengst. Het meest productief is de Berenoor, die al vanaf 1 m2 tot 2,5 kg groen geeft. Het wordt gekweekt door hele plantages in het open veld en in kassen..

Bollen planten

wilde knoflook uien plantenHoe snel en moeiteloos daslook te kweken in een zomerhuisje? Hiervoor is het planten met bollen geschikt. Soms worden de groenten op de markt of in tuincentra heel met jonge bollen verkocht. Je kunt zo’n plant mee naar huis nemen, een deel van het groen afsnijden en de bollen in goed voorbereide grond planten. Om dit te doen, kiezen ze in hun zomerhuisje een plek onder de kruin van een grote boom, bij de westelijke muur van een boerderij of bij een hek, waar direct zonlicht niet valt.

De grond wordt als volgt voorbereid:

  • meng 1 deel turf met 2 delen graszoden;
  • voeg bladhumus toe, die in het bos kan worden verzameld;
  • voeg as en vermiculiet toe als de grond zwaar is.

Voor het planten wordt de site opgegraven, onkruid verwijderd en gevuld met voorbereide grond. Het is beter om dit in de herfst te doen. Hoe moet je wilde knoflookuien in de volle grond planten? De bollen worden in groeven geplant tot een diepte van 10 cm. De afstand tussen het plantmateriaal is 15-20 cm. De aanplant wordt een week lang elke dag bewaterd voor beworteling. Om het bodemvocht te behouden, mulchen ze met verrot gebladerte. De beste tijd om bollen te planten is begin mei.

Stratificatie

zaad stratificatieHoe wilde knoflook uit zaden te kweken? Onder natuurlijke omstandigheden ontkiemen zaden pas na winterstratificatie. Zonder dit zullen vriendelijke en hoogwaardige zaailingen niet werken. Onder kunstmatige omstandigheden wordt stratificatie uitgevoerd in een koelkast of op een glazen loggia, waar de luchttemperatuur niet onder -3 ° С komt.

Stratificatie van wilde knoflookzaden thuis – stadia:

  • laat de zaden 1 uur in warm water weken;
  • gebrand rivierzand in de oven;
  • giet zand in een ondiepe bak;
  • zaai zaden van bovenaf, zonder de grond te verdiepen en zonder te bevochtigen;
  • afdekken met deksel of plastic, 3 maanden op een koele plaats (koelkast) zetten.

Periodiek wordt de container uit de koelkast gehaald en gecontroleerd op schimmel en meeldauw. Na 3 maanden worden de zaden voorbereid om te planten. Natuurlijk is het kweken van daslook uit bollen een eenvoudiger proces, maar uit zaden wordt veel plantmateriaal gehaald..

Zaaien

groeiende zaailingenHet kweken van wilde knoflook berenoorzaden houdt in dat jonge bollen pas na een jaar in de volle grond worden geplant en na nog eens 2 jaar groen worden. Na stratificatie worden de zaden in trays met bevochtigde grond geplaatst en met turf erop bestrooid met een laag van 1 cm De container wordt in een warme, donkere kamer geplaatst, bedekt met polyethyleen bovenop. Zaailingen verschijnen binnen 3-4 weken. Dit zijn dunne haren die binnen 2-3 weken gedoken moeten worden..

Het duurt bijna een jaar voordat de plant een bol vormt. Al die tijd worden potten met daslook thuis of in een kas bewaard, regelmatig bewaterd en bemest met complexe meststoffen.

Hoe wilde knoflook in het voorjaar planten? In mei, nadat de gemiddelde dagelijkse luchttemperatuur stijgt, worden de gerijpte scheuten geplant in groeven, met een afstand van 50-60 cm. Het huidige en volgende seizoen worden de bollen overvloedig bewaterd en gevoed, waardoor de groene massa en het wortelstelsel groeien. Groenen worden niet gesneden.

Als er geen schaduwrijke plek op de site is en de site zelf hoog is, wordt daslook gekweekt in kassen, waar ze een hoge luchtvochtigheid behouden en de planten beschermen tegen de felle zon. Onder dergelijke omstandigheden worden sappige greens verkregen van maart tot oktober. Het planten en verzorgen van daslook in kasomstandigheden verschilt niet van wat wordt geproduceerd bij het kweken van een plant in de volle grond. Hoofdwater geven, onkruid verwijderen en regelmatig voeren.

Plantenverzorging in het land

zaailingen in de volle grond plantenHet telen van daslook in het land is alleen in de eerste 2 jaar een moeizaam proces. Het belangrijkste is om de voorwaarden te scheppen voor de plant om een ​​volwaardige bol te vormen. Als de plant 3 jaar een goede groei van groen geeft en een bloempijl loslaat, dan is alles correct gedaan en is het mogelijk om vitamineproducten te oogsten voor alle toekomstige seizoenen.

Als de grond op de site zwaar is, ligt het grondwater dicht bij het oppervlak, de aanplant wordt regelmatig losgemaakt om de beluchting te vergroten. Regelmatig wordt onkruid verwijderd, vooral tarwegras, dat de zachte jonge bollen van daslook beschadigt. Geef de aanplant water als de grond droogt. Berenuien houden niet van stilstaand vocht.

In het vroege voorjaar wordt organische stof in de bodem gebracht. Dit is rotte mest of stikstofmeststoffen. Later heeft de plant fosfor en kalium nodig om bloemstelen te ontwikkelen en zaden te vormen. Deze elementen verhogen de vorstbestendigheid van tuingewassen, zodat ze aan het einde van de zomer kunnen worden toegevoegd..

De tijd voor het verzamelen van daslook voor groenten duurt van april tot mei, en hoe schaduwrijker de groeiplaats, hoe sappiger en smakelijker de groenten. In de zon en in de hitte wordt de daslook ondiep, de bladeren grof. Bollen voor eetbare doeleinden worden in augustus geoogst na het oogsten van de zaden..

Zaaien zonder gelaagdheid

wilde knoflook rijptAls er al een kleine wilde knoflookplantage is gevormd in de datsja, kunt u de aanplant vernieuwen met vers geoogste zaden zonder kunstmatige gelaagdheid. Dit betekent dat je voor de winter wilde knoflook in de volle grond plant.

De zaden van de plant worden in augustus geoogst en tot oktober op een koele plaats bewaard. In de herfst bereiden ze een site voor om te zaaien, verwijderen ze onkruid, maken ze los, voegen humus toe. Half oktober, wanneer de luchttemperatuur snel daalt, worden de zaden verspreid over het oppervlak van het voorbereide gebied, enigszins bedekt met een hark in de grond en besprenkeld met droog gebladerte dat van de site is verzameld.

Na natuurlijke gelaagdheid verschijnen in het voorjaar jonge scheuten. In de regel zijn zaailingen niet altijd vriendelijk vanwege onstabiele weersomstandigheden. Thuisstratificatie geeft het beste resultaat, daarom wordt voor de vestiging van het eerste bed of de plantage daslook op een zaailingmanier uit zaad gekweekt..

Zo kweek je wilde knoflook op een vensterbank?

daslook in het open veld en in een potOm pittige, sappige groenten te verkrijgen, wordt wilde knoflook het hele jaar door op de vensterbank gekweekt. Kies hiervoor een noordelijk raam, dat geen fel zonlicht krijgt. Er wordt gekozen voor een pot met een diameter van 40 cm en een diepte van ongeveer 30-40 cm, zodat de bollen een krachtig wortelstelsel kunnen geven en een dichte struik kunnen ontwikkelen.

De grond voor de pot wordt in een loofbos genomen – licht, voedzaam, ademend. In één pot worden 10-15 bollen geplant. Het is beter om de plant in het vroege voorjaar uit het bos te halen, wanneer het groen net door de grond en sneeuw begint te breken, of in de late herfst, wanneer de daslook is verwelkt. Maar in de herfst is het lastig om bollen te vinden in het bos, je moet de exacte plek weten waar de berenui groeit.

Hoe het hele jaar door wilde knoflook thuis te kweken? In het eerste jaar na het planten wordt de plant niet gestoord door stekken. De bollen moeten sterk en stevig geworteld zijn. Laat de grond niet uitdrogen en fel zonlicht. In de winter wordt een pot daslook op een koele plaats uit de buurt van de batterijen geplaatst, zodat de greens niet uitdrogen. Kan op een tafel achter in de kamer worden geplaatst.

Naast water geven, wordt wilde knoflook eenmaal per maand gevoed met complexe minerale meststoffen voor saladegroenten. Het is beter om vloeibaar voer te gebruiken. Elk jaar ontwikkelt de plant één extra bol, dus na 3 jaar wordt de pot veranderd naar een grotere of wordt een pittige weide in twee containers geplant.

Vanuit een pot kan daslook van de lente tot de herfst worden overgeplant in een moestuin of kas..

Als de zaden van de plant niet nodig zijn en de pijlen niet in voedsel gaan, worden de steeltjes afgesneden zodat alle voedingsstoffen naar de ontwikkeling van nieuwe bladeren en bollen gaan, en niet naar de vorming van fruit. Als de daslook van de zorg en het microklimaat in de kamer houdt, zal het het gezin het hele jaar door van vitaminegroenten voorzien.

Berenuien zijn uniek in hun samenstelling en nuttige eigenschappen, dus ze proberen greens op verschillende manieren voor te bereiden voor toekomstig gebruik. Dit is invriezen, beitsen, fermenteren, koken, zouten. In Europa worden hele festivals gehouden ter ere van de plant, waar ze mensen kennis laten maken met de teelt van de plant en worden getrakteerd op gerechten die ervan worden bereid. Zo is ze – waardevolle daslook!

Hoe wilde knoflook te kweken – video