Hoe orchideeën water te geven zodat ze regelmatig bloeien

hoe orchideeën water te geven? Een belangrijke voorwaarde voor het welzijn van de meeste kamerplanten is het organiseren van een goede verzorging, met name het naleven van een geschikt bewateringsschema. Weten hoe je orchideeën in verschillende stadia van hun levenscyclus water geeft, helpt niet alleen om uitdroging of overmatig vocht in de wortels te voorkomen, maar zorgt ook voor een regelmatige bloei gedurende het hele jaar..

Bepalen van de behoefte aan water geven

orchidee voor en na het water geven Er is geen specifiek schema voor het water geven van planten van de orchideeënfamilie. De regelmaat van hydratatie is afhankelijk van veel factoren: soort orchidee, soort pot en substraat, bloeiperiode, omgevingsfactoren.

Een belangrijke vuistregel bij het water geven is om het substraat overvloedig te bevochtigen, maar niet vaak. Overtollig vocht is gevaarlijker voor de meeste soorten orchideeën dan een tekort, daarom moeten het wortelsysteem en de grond volledig uitdrogen voordat de volgende watergift wordt uitgevoerd..

U kunt bepalen dat een plant water nodig heeft aan de hand van de volgende criteria:

 • er zijn geen condensdruppels op de wanden van de transparante bloempot;
 • de wortels hebben hun rijke groene kleur verloren en hebben een grijsachtige tint gekregen;
 • het gewicht van de pot bij het opstaan ​​is veel minder dan na het water geven;
 • steunstok, uit de ondergrond getrokken, over de gehele lengte drogen.

Irrigatiewater

voorbereiding van een oplossing voor het bewateren van een orchideeDe beste optie om orchideeën water te geven is zacht water met een neutrale pH. Kraanwater voldoet vaak niet aan deze eisen, daarom moet het worden gedesinfecteerd en onthard.

Ervaren bloementelers raden aan om water op een van de volgende manieren te behandelen:

 • koken of filteren – dit helpt bij het verwijderen van chloorverbindingen, bacteriën en andere gevaarlijke onzuiverheden;
 • los 1/8 theelepel oxaalzuur op in 5 liter water en laat de oplossing 2-3 dagen staan, giet dan de vloeistof voorzichtig in een andere container zonder het neerslag te roeren;
 • voeg 1 teentje knoflook per liter water toe om de plant te ontsmetten en het bloeiproces te activeren;
 • bereid een zwakke oplossing van mangaanzuur als wortelontsmettingsmiddel.

Gedestilleerd water moet worden weggegooid. Dit product is alleen geschikt voor het spoelen van wortels en bladeren..

De watertemperatuur voor het bewateren van orchideeën mag niet lager zijn dan kamertemperatuur. De meest comfortabele optie voor bloemen is van 25˚ tot 35˚ Celsius.

Hoe orchideeën water te geven?

ijsgebruikNaast het observeren van de frequentie is het belangrijk om de juiste manier te vinden om uw orchideeën water te geven. Er zijn verschillende opties voor het bevochtigen van het substraat, die elk hun eigen kenmerken hebben..

Uit de gieter

hoe orchideeën water te geven uit een gieter?Het is aan te raden om de orchidee ‘s ochtends water te geven uit een gieter met een lange tuit, zodat de kluit overdag de tijd heeft om vocht op te nemen..

De procedure moet op deze manier worden uitgevoerd:

 • plaats een bloempot op een pallet, waarin overtollige vloeistof zal weglopen;
 • giet voorzichtig water op de wortels totdat het uit de speciale gaten van de pot stroomt;
 • neem een ​​pauze van 3-4 minuten en herhaal de procedure 2-3 keer;
 • verwijder resterende vloeistof uit de pan, omdat constant contact van het onderste deel van de wortels met water na verloop van tijd zal leiden tot hun verval.

Bij het bewateren van een orchidee is het belangrijk om het binnendringen van water in de kruising van de stengel en bladeren te voorkomen. Als dit gebeurt, moet de vloeistof voorzichtig worden gedept met een servet..

Onderdompeling in water

Deze methode is optimaal bij het verzorgen van orchideeën, omdat het uniformiteit bevordert hoe orchideeën water te geven met behulp van de onderdompelingsmethode?doorweekt de grond over de gehele hoogte van de pot. De bloempot moet voorzichtig in een grotere bak gevuld met water worden geplaatst en 10 tot 30 minuten worden bewaard. De onderdompelingstijd is afhankelijk van de grootte van de pot, de verdichting van het substraat en de omgevingstemperatuur..

Na het bevochtigen van het turfmengsel moet de pot met de plant uit het water worden gehaald en wachten tot het overtollige vocht is weggelopen..

Warme douche methode

hoe orchideeën water te geven met de warme douche-methode?Door een kamerorchidee met een douchekop water te geven, kun je niet alleen de epifyt verzadigen met vocht, maar ook vuil van de bladeren en wortels wegspoelen. Vaak dient deze manier van hydrateren als een aanzet voor het ontwaken van de plant uit de slaap en de vorming van scheuten en knoppen..

De temperatuur van het water dat in zwakke stromen op de plant stroomt, mag niet hoger zijn dan 40 ° Celsius om verbranding te voorkomen. Nadat het substraat volledig is bevochtigd, moet de orchidee 20-25 minuten in het bad blijven om overtollige vloeistof af te voeren. Vocht dat in de kern van het blad is doorgedrongen, moet voorzichtig worden verwijderd met een droge doek.

Geef de orchidee geen water uit de douche tijdens de bloei en knopvorming. Een stressvolle situatie kan leiden tot voortijdig uitvallen van bloemen.

Irrigatie van wortels

irrigatie van orchideeënwortelsSproeien uit een spuitfles wordt gebruikt bij het kweken van orchideeën zonder aarde. Door constant contact van de wortels met lucht vindt vochtverdamping veel sneller plaats dan bij de klassieke teeltmethode. Planten hebben mogelijk dagelijks water nodig.

Irrigatie van het wortelstelsel wordt uitgevoerd met behulp van een spuitfles met kleine gaatjes op een afstand van minimaal 10 cm van de bloemen. Er moet worden gespoten totdat de kleur van de wortels verandert van zilver naar heldergroen.

Hoe vaak de orchidee water geven?

Onder normale groeiomstandigheden in de zomer heeft een orchidee in pot 1-2 keer per week water nodig. In de winter moet de frequentie van bodembevochtiging worden teruggebracht tot 1 keer in 12-14 dagen. Dit is een algemeen irrigatieschema, maar er zijn belangrijke nuances..

Tijdens de rustperiode

hoe orchideeën water te geven tijdens de rustperiode?De rusttoestand van een orchidee begint na het einde van de bloei en kan van twee weken tot 2-3 maanden duren. Op dit moment wint de plant aan kracht voor het verder uitwerpen van knoppen en de daaropvolgende bloei..

Orchideeën water geven tijdens de rustperiode is niet al te vaak nodig – tussen het natmaken moet het substraat volledig droog zijn. Als deze levensfase van de plant in de winter valt, kan de watergift worden teruggebracht tot 1 keer in 14-16 dagen. Wanneer er een pauze is tussen de bloei in het hete seizoen, is het noodzakelijk om de grond te bevochtigen terwijl deze droogt – gemiddeld eens in de 7-10 dagen.

Tijdens knopvorming

water geven tijdens knopvormingTijdens de periode van steelvorming komt vocht van de wortels de stengels, bladeren en knoppen binnen, dus de frequentie van het water geven van de orchidee moet worden verhoogd. Het substraat moet in een vochtigere toestand worden gehouden dan tijdens de rustperiode van de plant. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de dichtheid van de grond niet te hoog is..

Bij het ontluiken in de lente en de zomer, is het noodzakelijk om het wortelsysteem van orchideeën om de 4-5 dagen te bevochtigen. Als de knoppen in de herfst of winter worden gevormd, is één keer per week water geven voldoende..

Tijdens de bloei

water geven tijdens de bloeiMet het begin van de bloei van orchideeën, moet het substraat elke 4-5 dagen worden bevochtigd. Tegelijkertijd is het belangrijk dat het de tijd krijgt om uit te drogen om wortelrot te voorkomen..

De beste manier om uw orchidee water te geven, is door de pot onder te dompelen in een bak gevuld met voorbereid water. Dit verkleint de kans dat er vocht op de bloemen komt en op de overgangen van bladeren en stengels..

Duur van bodembevochtiging mag niet langer zijn dan 10 minuten.

Hoe orchideeën water te geven na aankoop en transplantatie?

transplantatie irrigatieEen vers gekochte bloem heeft kortdurende isolatie nodig om mogelijke plagen en hun vernietiging te identificeren. Gedurende een periode van 5 tot 7 dagen moet de plant op een schaduwrijke plaats worden geplaatst, gescheiden van andere kamerbloemen en onthouden van water en voeding. Na deze tijd moet de orchidee gewend zijn aan zonlicht en doorgaan met het klassieke bewateringsregime..

Orchideeëntransplantatie moet worden uitgevoerd na acquisitie of in de lente, nadat ze uit de rustperiode zijn gekomen. Na het verplanten in een grotere pot moet de plant 20 minuten worden ondergedompeld in water van 25˚-35˚ Celsius. Nadat het overtollige vocht is weggelopen, moet de orchideeënbloempot gedurende 2 weken op een schaduwrijke plek worden geplaatst. Water geven tijdens deze periode is niet nodig..

Na het einde van de aanpassingsperiode aan het nieuwe substraat, heeft de epifyt opnieuw regelmatige hydratatie nodig om de balans van voedingsstoffen te herstellen..

De waterfrequentie kan tot 2-3 keer per week zijn, afhankelijk van de droogsnelheid van het substraat, de temperatuur en de vochtigheid in de kamer.

Hoe verschillende soorten orchideeën water te geven

verschillende soorten orchideeënDe regelmaat van het water geven van orchideeën hangt niet alleen af ​​van het seizoen en de ontwikkelingsfase, maar ook van het type plant. In de verkoop zijn er zowel vochtminnende epifyten als bloemen die een droog substraat nodig hebben..

Orchidee variëteit De beste manier om water te geven Aanbevolen frequentie
Phalaenopsis Onderdompeling in warm water gedurende 20-30 minuten totdat het substraat volledig verzadigd is Afhankelijk van de levensduur: tijdens actieve groei – eenmaal per week; tijdens de bloei – elke 4-5 dagen; in rust – eens in de 12-14 dagen
Dendrobium Onderdompeling in water bij een temperatuur van 25˚ Celsius gedurende 5-10 minuten In de zomer – elke 2-3 dagen; geen water nodig tijdens de rustperiode
Cymbidium Onderdompeling in water voor gelijkmatig bodemvocht In de zomer – 1 keer in 7-10 dagen als het substraat droogt; in de winter – niet meer dan 2 keer per maand
Cattleya Over de grond water geven vanuit een gieter, stelen en bladeren vermijden; tijdens de rustperiode – bevochtigen van het substraat uit de spuitfles Water geven als de grond uitdroogt; warme douche – één keer per maand.
Wanda Onderdompeling in water gedurende 10-15 minuten bij het kweken in een pot, of irrigatie in het geval van een open wortelstelsel In de zomer – 2 tot 4 keer per week; in de winter – eenmaal per week

bloeiende orchideeënVraag bij het kiezen van een plant aan de verkoper hoe je een orchidee van dit type op de juiste manier water kunt geven, of deze rustperiodes nodig heeft en welke voorwaarden moeten worden gecreëerd voor de bloei. irrigatiefunctiesDit helpt fouten te voorkomen die leiden tot overmatig of onvoldoende bodemvocht, dat gepaard gaat met wortelrot, bladuitdroging en gebrek aan bloemen..

Orchideeën water geven door in water te weken – video