ananas thuis Ananas, dat in de 16e eeuw voor het eerst naar Europa kwam, werd al snel verliefd op de lokale adel. Reizen in die tijd was extreem duur en langdurig, dus planten die afkomstig waren uit de Braziliaanse hooglanden, werden in kassen en kassen gekweekt. Rusland bleef niet achter bij de Europese mogendheden. Hier zijn al meer dan een eeuw bizarre “hobbels” praktisch op industriële schaal gegroeid in St. Petersburg en zelfs verder naar het noorden, op Solovki. Maar de stoomboten die in de 19e eeuw verschenen, veranderden de situatie en sappige vruchten begonnen uit Zuid-Amerika te komen..

Dit is vandaag het geval, maar de interesse om thuis ananas te telen, neemt nog steeds niet af. Ondanks de overzeese aard bleek de plant nogal kieskeurig te zijn, en een levensvatbare en vruchtdragende struik kan zelfs worden verkregen uit een plukje gesneden uit een vers fruit.

In de natuur groeit de cultuur tot 60-80 cm en bestaat uit een kleine stengel, bezaaid met scherpe lange bladeren, een vezelige wortel en bloeiwijze gevormd aan de bovenkant van de hoofdscheut die na de bloei langwerpig wordt. Het is dankzij deze samengestelde vrucht, die de sappige pulp onder de verhoornde schil verbergt, dat de plant een van de meest waardevolle landbouwgewassen is geworden, niet alleen op het Zuid-Amerikaanse continent, maar ook in Afrika en Zuidoost-Azië..

Ananas veld In een warm tropisch klimaat kan de rozet van ananasbladeren een diameter van twee meter bereiken. Het zal niet mogelijk zijn om een ​​plant van deze grootte in een appartement te krijgen, maar na 2-4 jaar, met de juiste aandacht en zorg, zal thuis een eetbare geurige vrucht op de ananas groeien. En hoewel je geduld moet hebben om succes te behalen, is de ongewone ontwikkeling van de plant de moeite en tijd waard..

Om ananas te kweken, kun je zaden of stekken gebruiken die zich vormen op de stengel van een volwassen plant. Maar de gemakkelijkste manier is om thuis ananas van bovenaf te kweken, gesneden uit rijp vers fruit.

Hoe ananas thuis uit zaden te kweken?

Ananaszaden kunnen worden gebruikt om een ​​nieuwe plant te laten groeienZaadvoortplanting wordt als de moeilijkste en meest tijdrovende methode beschouwd. Ten eerste kun je alleen zaailingen krijgen van gekochte zaden. In de vruchten die in supermarkten worden verkocht, zijn er helemaal geen zaden, of je kunt alleen hun witachtige onrijpe beginselen vinden..

Het zaad van een voor ontkieming geschikte ananas heeft een enigszins afgeplatte halfronde vorm, bereikt een lengte van 3-4 mm en is gekleurd met een bruine of roodachtige bruine tint.

Voor het planten worden de zaden 18-24 uur tussen lagen vochtige doek gelegd en afgedekt op een warme plaats geplaatst. Als ze dan een beetje opzwellen, planten ze ze in een nat mengsel van turf en zand. Om kleine zaden zonder problemen te laten ontkiemen, worden ze niet meer dan 1-2 cm begraven.

Containers moeten worden afgedekt met folie of glas en op een warme plaats worden geplaatst. Het is van de temperatuur die aan de zaden wordt gegeven dat hun ontkieming en de timing van het verschijnen van de eerste scheuten zullen afhangen:

 • Bij normale kamertemperatuur kan het ontkiemen 3-4 weken tot anderhalve maand duren.
 • Als de zaden op een temperatuur van ongeveer 30-32 ° C worden bewaard, zijn de spruiten binnen 2-3 weken te zien..

Zaden voorbereiden om te plantenHet is belangrijk om niet alleen het temperatuurregime te handhaven, maar ook om de grond op tijd te bevochtigen, en ook om het voeren van de zaailingen niet te vergeten. Om dit te doen, met een interval van 15-20 dagen, worden de gewassen bemest met complexe composities, inclusief de belangrijkste voedingsstoffen en micro-elementen.

Wanneer verschillende bladeren op jonge rozetten verschijnen, worden ze gedoken, waarbij een brok samen met kleine aardbewoners in de grond wordt overgebracht voor volwassen planten. Dergelijke grond kan onafhankelijk worden gemaakt door turf, humus, tuingrond en zand in gelijke verhoudingen te mengen. Om structuur en een soort bescherming tegen infecties te geven, wordt tot 5% van het volume gemalen houtskool aan de grond toegevoegd. En een deel van het zand kan worden vervangen door perliet.

Hoe ananas thuis van de top te laten groeien?

Kweken heeft een gezonde tip nodigAls je niet altijd en overal zaden van een exotische cultuur kunt vinden, dan is het heel goed mogelijk om ananas thuis te kweken vanaf de top van een fruit dat in een winkel is gekocht, zelfs zonder speciale kennis. Toegegeven, het is de moeite waard om de keuze van een delicatesse te benaderen die bestemd is om plantmateriaal met volledige verantwoordelijkheid te krijgen. Ananas moet vers zijn, met een groene elastische bladrozet, zonder sporen van bederf, koudeschade of verwelking. Bij het onderzoeken moet u letten op het groeipunt van de uitlaat, als deze verrot, opgedroogd of gewoon afwezig is, zal het buitengewoon moeilijk zijn om een ​​nieuwe plant te krijgen.

Thuis, bij het kweken van ananas, wordt de bovenkant van de vrucht afgesneden met een scherp schoon mes, waarbij niet alleen de bladrozet wordt gevangen, maar ook het gebied van de vrucht drie centimeter lager. Als de ananas helemaal rijp is, kunt u de uitlaat voorzichtig losdraaien, waarbij u het plukje met één hand stevig vasthoudt en de stengel met de andere.

voorbereiding van toppen voor opplantWanneer het toekomstige plantmateriaal wordt ontvangen, worden alle overblijfselen van sappige pulp, die een bron van rot kunnen worden, voorzichtig uit de uitlaat verwijderd. Korte onderste bladeren worden verwijderd om een ​​cilindrische stengel te verkrijgen tot 3 centimeter lang.

Plakjes moeten worden behandeld met een verzadigde oplossing van kaliumpermanganaat, gemalen houtskool of, wat het verschijnen van wortels zal versnellen, met een epin-oplossing.

Om de stengel te beschermen tegen bederf, is het raadzaam om de ananas een dag of twee te laten drogen voordat je gaat rooten. Bovendien is het beter om de uitlaat zo op te hangen dat deze niet in contact komt met oppervlakken. Een video over hoe je thuis ananas kunt telen, onthult alle subtiliteiten van het proces en toont duidelijk alle stadia ervan.

ananas toppen wortelenWortelen wordt uitgevoerd door het deel van de stekken dat is vrijgemaakt van gebladerte in water onder te dompelen. Om op het gewenste niveau te houden, kunt u een kartonnen wiel of tandenstokers gebruiken, zoals weergegeven op de foto.

Wanneer de eerste wortels op de ananas verschijnen, kan de rozet in de grond worden geplant en mag de jonge plant niet boven de onderste laag bladeren worden begraven. Het substraat rond de zaailing voorzichtig, in een poging de enigszins numerieke wortels niet te beschadigen, verkreukeld en compact.

Verdere teelt van ananas thuis vindt plaats onder een film bij een temperatuur niet lager dan 20-22 ° C. Als het mogelijk is om de lucht en de grond op te warmen tot 25 ° C, verschijnen na ongeveer een maand nieuwe heldere bladeren in het midden van de rozet..

Gewortelde stekken planten in een potTerwijl acclimatisatie en beworteling aan de gang is, is de ananasplant belangrijk:

 • beschermen tegen condensatiedruppels die op de uitlaat vallen, waardoor schimmelvorming en verval van gebladerte ontstaan;
 • bevochtig de grond regelmatig;
 • beplanting ventileren, afkoeling van de plant vermijden.

Een pot met een ananasplant staat op een verlichte plaats waar de uitlaat niet wordt bedreigd door directe zonnestralen..

Voortplanting van ananas door wortelstekken

ananas kweken uit basale scheuten

Als er al een volwassen ananasplant in huis is, kun je deze vermeerderen met behulp van de dochterprocessen die zijn gevormd in het onderste deel van de stengel of onder de zaadvrucht, die gemakkelijk uit te breken en te wortelen zijn. Als plantmateriaal kunt u stekken gebruiken die al meerdere rijen bladeren hebben gegeven en een lengte van 15-20 cm hebben bereikt..

Net als de rozet aan de bovenkant van een ananas, kan de stengel worden gedraaid of voorzichtig worden afgesneden met een scherp mes. De plaats van de snede moet worden bestrooid met kolenkruimels en vervolgens worden de stekken behandeld naar analogie met het thuis groeien van ananas van bovenaf..

Als de wortelrozet al wortelbeginselen heeft, kan deze onmiddellijk worden geplant in een lichte grond uit een mengsel van turf, perliet en een kant-en-klaar substraat voor kamerplanten..

Hoe zorg je thuis voor ananas??

Zaailing kwekenZelfgemaakte ananasverzorging bestaat uit het bieden van alle voorwaarden voor de groei en ontwikkeling van de plant..

 • Het is belangrijk voor ananas om een ​​losse voedzame grond te selecteren en te behouden..
 • Creëer acceptabele licht-, temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden.
 • Ananas heeft goed georganiseerde watergift en voeding nodig.

Wanneer u ananas plant en er thuis voor zorgt, moet u onthouden dat de plant geen erg krachtig oppervlakkig wortelstelsel heeft:

 • De grond moet doorlatend zijn voor zowel vocht als zuurstof.
 • De pot moet zorgen voor een behoorlijke drainagelaag..
 • De container zelf mag niet diep zijn, maar ananas behandelt brede potten heel goed.

Het is het beste om lichtminnende zuidelijke ananas thuis te kweken op zuidelijke, westelijke of oostelijke ramen. Tegelijkertijd is het in de zomer, wanneer de zon het heetst is, beter om ananas aan de zuidkant te verduisteren, maar in de winter hebben planten achtergrondverlichting nodig, waardoor de daglichturen met 6-8 uur worden verlengd.

Bij een gezond exemplaar heeft jong blad een heldergroene tint. En de bladeren van de onderste rijen zijn niet droog en verdord, maar grijs, strak en sappig. Bij voldoende licht vormt de fitting symmetrisch.

Ananas gaf thuis fruitDe onderste luchttemperatuurlimiet voor ananas thuis is 18 ° C. in dergelijke lucht gaat de plant in winterslaap. En voor actieve ontwikkeling moet de lucht warmer zijn. In het voorjaar en de zomer kan de optimale temperatuur tussen de 22 en 30 ° C liggen.

Zelfgemaakte ananasverzorging omvat regelmatig, onregelmatig maar overvloedig water geven, waarvoor ze warm, op omgevingstemperatuur, bezonken water nemen.

Op warme dagen worden planten geïrrigeerd, maar nat gebladerte op koude dagen veroorzaakt onvermijdelijk ziekte en verwelking. Hetzelfde effect is te verwachten als de ananas koude lucht krijgt uit een open raam, of als er een drainerend effect is van een hete batterij..

zorgen voor goede zorgVanaf het midden van de lente, wanneer het actieve groeiseizoen begint, en tot oktober, worden ananassen in volle gang thuis gevoerd. Het schema is georganiseerd afhankelijk van de staat van de plant, maar vaker worden organische stof en minerale meststoffen eens in de 1-2 weken aangebracht.

In de winter wordt het voeren geannuleerd, wordt de watergift verminderd en wordt de temperatuur van de inhoud ook verlaagd.

Zelfgemaakte ananas laten bloeien en verzorgen??

Ananas bloeiwijze is gevormdDe vruchttijd voor ananas begint 2-4 jaar na de vorming van de rozet. Het is waar dat zelfs bij industriële aanplant vruchten worden verkregen door de planten te behandelen met acetyleen of azijnzuur met behulp van een speciale technologie. Thuis, het kweken van ananas, zijn dergelijke methoden niet erg acceptabel, maar zelfs hier kun je een eigenzinnige plant dwingen een bloeiwijze te vormen.

Regelmatige voeding van de plant met vloeibare organische mest wordt een goede stimulans. Als de ananas gedurende het hele groeiseizoen twee keer per maand zo’n topdressing krijgt, kun je na 2-3 maanden wachten op de bloei. Sommige deskundigen adviseren om de binnenkant van de uitlaat te morsen met een oplossing van acetyleen verkregen uit een liter water en 15 gram carbide gedurende meerdere dagen.

Een soortgelijk effect wordt verkregen door een pot met een kleine hoeveelheid water en een stuk dampende carbide naast de pot te plaatsen. Tijdens de procedure is het beter om de pot af te dekken met een zak of in een kas te plaatsen. Ook gewone appels, die tijdens de bewaring ethyleen vrijgeven, kunnen de plant provoceren. Om dit te doen, worden naast de pot die in de kas staat, enkele dagen verse appels neergelegd..

Meestal gebruiken bloementelers, om de bloei te activeren, begassing van de plant met gewone rook. Deze procedure moet 10-15 minuten duren en 2-3 keer per week worden herhaald..

Reactie van de plant op goede, liefdevolle verzorging2-3 maanden na verwerking, met de juiste zorg voor ananas thuis, verschijnt eerst de bloeiwijze en vervolgens, na 30 dagen, de eierstok. Fruitrijping duurt 4 tot 6 maanden, waarna je de met eigen handen geteelde ananas kunt proeven.

Hoe ananas thuis te kweken – video