Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien?

Het zaad vormt een goede stam om te enten. Veel soorten citrusvruchten groeien thuis goed. Maar hoe een citroen uit een zaadje te laten groeien, dat niet alleen de kamer zou versieren met leerachtig donkergroen blad, maar ook vrucht zou dragen?

Het is het gebrek aan eierstokken op volwassen planten dat thuiscitrustelers vaak teleurstelt. Inderdaad, in het beste geval, vanaf het moment van planten tot de bloei van een kamercitroen, duurt het 4 tot 7 jaar. En toch is het een spannende en geen zinloze oefening om een ​​citroen uit een zaadje te halen. Een sterke boom kan als onderstam worden gebruikt door er een stengel van een cultuurspecimen op te enten, of door hem met competente zorg en kroonvorming tot vruchtvorming te duwen.

Zaden voorbereiden voor het kweken van citroen

Als je thuis een citroen uit een zaadje gaat kweken, moet je geduld hebben en enige kennis hebben..

De grootste fout van liefhebbers van kamerplanten die gefaald hebben in het kweken van citroen of andere citrusvruchten, is dat ze zaden gebruikten die lange tijd uit de vrucht waren geëxtraheerd en tijd hadden om uit te drogen..

Het is veel correcter om de zaden van rijpe verse citroenen te verwijderen, ze af te spoelen met warm water en ze onmiddellijk in het substraat in te bedden, zonder uit te drogen. Dit zal het aantal zaailingen aanzienlijk vergroten..Haal de zaadjes uit de gesneden citroen

Ervaren citrustelers adviseren een andere manier om de snelheid en kwaliteit van de ontkieming te verhogen. Om dit te doen, worden natte citroenzaden die bedoeld zijn om thuis te kweken voorzichtig met een scherp mes van de harde oppervlakteschil bevrijd, wat het belangrijkste obstakel is voor de spruit die in het zaad verborgen is..

Schil de botten van de dichte schilAls u dit advies opvolgt, moet u uiterst voorzichtig en voorzichtig zijn. Verkeerde beweging dreigt de zaadlobben of een kwetsbaar embryo te beschadigen, en dan zal de citroen uit het zaad zeker niet verschijnen.

Week zaden in een schaal voordat ze worden geplant in een oplossing van een groeistimulatorAls citroenzaden in de schil achterblijven, is het handig om ze enkele uren onder te dompelen in een groeistimulerende oplossing, om te voorkomen dat het oppervlak van de zaden tussen de verwerking en het planten uitdroogt..

Thuis citroen uit zaad kweken

Kies voor het planten van citroenzaden ondiepe brede containers met verplichte drainagegaten. Een laag van 2 centimeter fijne geëxpandeerde klei of vermiculiet wordt op de bodem van een pot of andere container gegoten zodat al het overtollige vocht, gevaarlijk voor tere wortels, niet blijft hangen en op tijd de grond verlaat.

Je kunt thuis je eigen grond maken voor het kweken van citroen uit zaad door tuinaarde, humus en zand te mengen. Het is handig om op zo’n substraat een beetje gebroken houtskool toe te voegen, waardoor het risico op het ontwikkelen van bacteriële infecties wordt verkleind. Als je de benodigde ingrediënten niet bij de hand hebt, is een kant-en-klaar citrussubstraat, dat je gemakkelijk in een speciaalzaak kunt kopen, voldoende..

Zaden in de grond plantenAl het voorbereidende werk is gedaan. Nu is het tijd om te gaan zaaien. Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien??

De beste zaaitijd is aan het einde van de winter. Dan krijgen de gekiemde spruiten goede ondersteuning in de vorm van toenemende daglichturen..

De zaden worden begraven in vochtige grond tot een diepte van ongeveer twee centimeter. Er kunnen meerdere zaden tegelijk in één container worden geplant. Omdat de zaailingen wachten op de eerste transplantatie, wanneer er 3-4 echte bladeren op verschijnen, zullen de planten elkaar niet hinderen.

De containers worden in een kas geplaatst of op een warme plaats geplaatst, eerder bedekt met een zak of film. Vergeet niet dat alle citrusvruchten thermofiel zijn, daarom is het alleen mogelijk om thuis een citroen uit een zaadje te laten groeien als een bepaald temperatuurregime in acht wordt genomen..

CitroenzaadscheutenZaailingen zullen niet beginnen te groeien als de lucht en de grond in de kamer kouder zijn dan +18 ° C. Het is optimaal als zaadkieming en daaropvolgende groei plaatsvindt bij een temperatuur van 22 tot 25 ° C, met een constant hoge luchtvochtigheid, de afwezigheid van tocht en andere negatieve factoren. Naleving van eenvoudige regels voor het kweken van een citroen uit een zaadje stelt je in staat om vriendelijke sterke scheuten te krijgen.

Gemiddeld duurt het vanaf het zaaien tot het moment dat de scheuten verschijnen een week tot een maand. Gedurende deze tijd kan de grond in de pot voorzichtig worden besproeid, maar deze mag alleen worden bewaterd als er duidelijke tekenen van uitdroging zijn..

Citroen zaailing zorg

Zaailingen plukken in aparte containersMet het verschijnen van groene scheuten boven het grondoppervlak, beginnen ze ze geleidelijk aan te wennen aan de kameromstandigheden, te luchten en de kas te openen. Wanneer 3-4 bladeren uit het zaad op een jonge citroen verschijnen, wordt de film helemaal verwijderd en worden de zaailingen gesorteerd en overgebracht naar hun eigen kleine potten.

Omdat de zaden van hybride vruchten niet altijd ouderlijke kenmerken hebben, lopen citrustelers die thuis een citroen uit het zaad willen halen het risico in het wild te groeien.

Om te begrijpen hoe snel de boom vruchten begint af te werpen en welke kwaliteit de rijpe vruchten zullen zijn, is het al mogelijk door uiterlijke tekens. Allereerst onderscheiden gecultiveerde citrusbomen zich door een klein aantal doornen op de scheuten..

Verdere zorg in het eerste jaar van zaailingen bestaat uit tijdig water geven, verplanten en knijpen voor de eerste vorming van de kroon van de toekomstige boom. Zaailingen worden periodiek besproeid met warm waterDaarnaast planten:

  • in de zomermaanden, na 10-14 dagen, worden ze gevoed door afwisselend een oplossing van humus en vloeibare minerale meststoffen;
  • op bewolkte dagen en in het koude seizoen worden ze extra verlicht met fluorescerende of LED-fytolampen.

De duur van de verlichting beïnvloedt grotendeels de bloei en vruchtvorming van planten uit de tropische zone. Daarom moet de aankoop van dergelijke lampen worden geregeld voordat een citroen uit een zaadje wordt gekweekt..

Een transplantatie voor jonge citroenen wordt jaarlijks uitgevoerd en de plant moet heel voorzichtig worden overgebracht, zonder het wortelstelsel te verstoren. Als de wortels de hele aarden klomp nog niet onder de knie hebben, kun je rondkomen door de oppervlaktelaag te vervangen.

Na het enten van de stek van een vruchtdragende plant, zal de citroen vrucht dragen.Geïnteresseerd in hoe je een citroen uit een zaadje kunt laten groeien, kijken veel enthousiastelingen eerst uit naar de scheuten en daarna naar de eerste bloemen. Maar om de plant niet te verzwakken, mag de citroen pas 2-3 jaar oud zijn vrucht dragen. De zaadcitroen rijpt voor de bloei wanneer er slechts één bloem per 15 bladeren van de kroon is..

Als de vroege vorming van de eierstok de boom verzwakt, draagt ​​​​knijpen op de leeftijd van ongeveer een jaar alleen maar bij aan de vorming van de kroon en legt het de basis voor toekomstige goede opbrengsten. Daarom moet je in een zeer jonge plant alle scheuten die diep in de kruin zijn gericht verwijderen, de toppen van te lange scheuten knijpen en soms ook de pot met een boom draaien zodat deze zo gelijkmatig mogelijk oplicht en zich ontwikkelt..

We kweken een citroen uit een steen – video

Deel 1. Zaden planten

Deel 2. Het uiterlijk van de eerste scheuten

Deel 3. Zaailingen verplanten

Adblock
detector