Hemantus hert tong Een bescheiden, maar zeer elegante bloem – hemantus “hertentong”, past prachtig in het interieur van een woon- of kantoorruimte. De vlezige bladeren absorberen “gewillig” koolstofdioxide en verzadigen de ruimte met zuurstof. Bovendien zal een plant naast een elektronisch apparaat u opvrolijken wanneer u werkt of uw vrije tijd doorbrengt. Om al zijn charmes te waarderen, laten we het van de zijkant bekijken

Gemantus “hertentong” door de ogen van biologen

kamerplant hemantus herten tong In zijn natuurlijke omgeving komt de bloem voor in Zuid-Amerika. Het behoort tot de familie Amaryllidaceae en verenigt ongeveer 40 soorten. De plant werd in 1753 beschreven door de beroemde bioloog C. Linnaeus.delicate bloei

Hemantus-variëteiten worden thuis gekweekt:

 • Witbloemig (planthoogte ongeveer 30 cm, bestaat uit 4 bladplaten en bloeiwijzen);witbloemige hemantus herten tong
 • Sharlakhovy (stelen reiken tot 25 cm);scharlaken hemantus
 • Katarina (eivormig blad met een golvend frame);Hemantus katarina
 • Cinnaber hemantus (heeft ovaal blad, bloeit halverwege de lente).cinnaber hemantus
 • Brindle (vlekkleur van bladplaten).tijger hemantus

De elegante kamerbloem Hemanthus witbloemig wordt beschouwd als een groenblijvende plant. Het verliest zijn decoratieve effect niet, zelfs niet in de winter, wanneer er een tekort aan zonlicht is. Bij de overige rassen is er in het koude seizoen een lange rustperiode..

Bij het kiezen van een geschikt bloemenras voor het interieur is het raadzaam om rekening te houden met de biologische cycli..

HemantusbollenIn het ondergrondse deel van de plant bevinden zich eivormige of peervormige bollen. Soms zijn ze aan beide kanten iets afgeplat. Er komen lommerrijke borden met een vlezig karakter uit. Hun lengte is ongeveer 20 cm.Vanaf de zijkant lijken de bladeren op riemen met afgeronde uiteinden. Ze zijn geschilderd in een diepgroene kleur. Het oppervlak van de platen is glad of bedekt met fijne vezels. De bladeren voelen plakkerig aan, daarom hebben ze speciale zorg nodig.

Hemantus herten tong bloeitIn de periode dat de hemantus “hertentong” bloeit, verschijnt er een elegante bolvormige bos tussen het gebladerte. Het bestaat uit veel felgele meeldraden, verzameld in een parapluvormige bloeiwijze. Buiten is het omgeven door 4 schutbladen, die in dezelfde toon zijn geschilderd als de meeldraden. Bloei vindt in de regel midden in de zomer plaats. In deze periode wordt de “rendiertong” versierd met stijlvolle netballen. Wanneer ze een overvloed aan stuifmeel afgeven, geven ze een specifieke geur af..

In de late herfst worden in plaats van knoppen miniatuur oranje bessen gevormd, die er stijlvol uitzien tegen de achtergrond van vlezig gebladerte..

Basisregels voor zorg

zorg regelsDe Zuid-Amerikaanse bloem is helemaal niet moeilijk om binnen te kweken. Het belangrijkste is om het microklimaat te bewaken, de dosis en hoeveelheid water te regelen. Bovendien moet men niet vergeten dat de plant tot de categorie giftige gewassen behoort. Daarom worden alle procedures uitgevoerd met rubberen handschoenen. Om thuis voor een hemantusbloem te zorgen om de ontwikkeling van cultuur te bevorderen, moet u zich aan eenvoudige regels houden. Elk van hen heeft zijn eigen kenmerken die u moet kennen..

“Laat er licht zijn!”

verlichting voor hemantusGeen enkele plant kan overleven zonder voldoende zonne-energie. De exquise Zuid-Amerikaanse “hertentong” houdt ook van een overvloed aan licht. Daarom wordt het op ramen geplaatst die naar het oosten of westen “kijken”. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat direct zonlicht brandwonden op de platen achterlaat. Na verloop van tijd kan de plant afsterven..

In de zomer, lente en vroege herfst is het raadzaam om hemantusbloemen naar de frisse lucht te brengen..

Ideaal microklimaat

microklimaat voor hemantus“Hertong” ontwikkelt zich wonderbaarlijk in kameromstandigheden bij een standaardtemperatuur van +22 tot + 30 ° C. Dit microklimaat is gemakkelijk te creëren als het buiten warm is. In de winter zijn de meeste soorten hemantus echter inactief. Op dit moment laat de plant gebladerte vallen en ziet er levenloos uit. In deze staat wordt een speciaal microklimaat voor hem gecreëerd. De maximale luchttemperatuur moet tussen +10 en + 15 ° C liggen. Hierdoor bloeit de cultuur volgend seizoen weer met opengewerkte bollen..

Als het niet mogelijk is om de hemantusplant mee naar buiten te nemen, is het raadzaam om de ruimte regelmatig te ventileren.

Bevochtigingsschema

water gevenZoals u weet, is het thuisland van Hemantus warme breedtegraden met een overvloed aan neerslag. Overvloedig water geven en stilstaand water leiden echter vaak tot de dood. Gezien dit punt wordt de bloem bevochtigd als de middelste laag van de grond in de pot droogt..

De frequentie van water geven wordt verhoogd als de bladplaten:

 • beginnen te verdorren;
 • een hangend uiterlijk hebben;
 • droge tips worden gevormd;
 • eraf vallen.

Ervaren bloemenkwekers ontwikkelen tactieken die passen bij een bepaalde soort. Hierdoor heeft de plant altijd een elegante uitstraling. Met het begin van de winter wordt de “rendiertong”, die in “winterslaap” gaat, praktisch niet bevochtigd. Gebruik voor irrigatie bezonken water op kamertemperatuur.

Topdressing

meststof voor hemantusIn binnenomstandigheden ontwikkelt hemanthus zich wonderbaarlijk met regelmatige bemesting van de grond. De eerste keer dat de stoffen worden geïntroduceerd tijdens actieve groei. De procedure wordt elke 3 weken uitgevoerd. Meststoffen of universele mengsels zijn geschikt voor het geval. Het belangrijkste is dat ze voldoende kalium en fosfor hebben. Indien gewenst wordt er organische bemesting aan het substraat toegevoegd.

hemantus bloeit nietOndanks zulke liefdevolle zorg doen zich soms buitengewone situaties voor. Een plant geeft bijvoorbeeld geen knoppen af. Hoe je de tong van een hert laat bloeien op de afgesproken tijd?

Het blijkt dat er verschillende manieren zijn:

 • controleer zorgvuldig de perioden van water geven;
 • zorgen voor een overvloed aan omgevingslicht;
 • gebruik speciale voeding.

Als aan alle vereisten is voldaan en de bloem niet tevreden was met knoppen, verheugen ze zich over het weelderige groen. Misschien komen er volgend seizoen wel de felbegeerde patroonballen op..

Organisatie van de winterrust

Hemantus hert tong in de winterDe meeste soorten hemantus beginnen in oktober geleidelijk af te sterven. Vlezige bladplaten worden geel en drogen dan uit. Zodra deze tekenen verschijnen, is het blad volledig afgesneden..

In de regel wordt de hemantus tijdens de rustperiode zelden bewaterd. Het is voldoende om de grond 2 keer per maand licht met warm water te strooien.

In de winter worden de potten naar een donkere kamer gebracht, waar de temperatuur op +10 tot + 15 ° C wordt gehouden. In februari wordt de reguliere watergift hervat en wordt de cultuur voorzien van een overvloed aan licht..

Fokmethoden

reproductieAls er één bloem op de vensterbank staat, is die natuurlijk prachtig. Maar een miniatuurtuin met bloeiende gewassen ziet er veel spectaculairder uit..

De Zuid-Afrikaanse Hemantus “Deer Tongue” wordt vermeerderd door:

 • kinderen;
 • bladstekken;
 • zaad.

De eerste optie wordt als de eenvoudigste beschouwd. Jonge bollen, die bladeren en wortels hebben, zijn losgekoppeld van de moederstruik. Ze worden zorgvuldig overgebracht naar een nieuwe pot, besprenkeld met aarde en overvloedig bewaterd met bezonken water..

Bij bolvormige reproductie bloeit de hemantus slechts 3 of 4 jaar..

groeien uit bladerenOm een ​​jonge “hertentong” uit een bladstekken te halen, kiest u de onderste vlezige plaat. Het wordt zorgvuldig gesneden en besprenkeld met houtas of houtskool. Het blad blijft een dag staan, zodat de snede een beetje droogt..

In een kleine pot wordt een substraat gemaakt van turf en zand. Daar wordt dan een bladstekken geplant. De container wordt overgebracht naar een warme ruimte waar veel daglicht is. De plant krijgt regelmatig water. Wanneer het wortel schiet, transplanteer het in een nieuwe pot. De eerste knoppen worden gevormd in ongeveer 2-3 jaar..

reproductie van hemantus door zadenGemantus wordt ook vermeerderd met zaden. Omdat de kiemtijd van het gewas erg kort is, wordt het direct na het oogsten van de zaden gezaaid. Een ruime bak wordt gevuld met losse grond. Verdeel het zaad erover en dek af met folie of glas. Gewassen worden regelmatig bevochtigd. Wanneer spruiten verschijnen, wordt de coating verwijderd. Gewortelde exemplaren worden overgebracht naar afzonderlijke potten. De cultuur zal over ongeveer 5 jaar bloeien.

Het is niet moeilijk om een ​​schattige en elegante Hertentongue Gemantus te kweken. Het belangrijkste is om eenvoudige regels te volgen die betrekking hebben op de locatie, het microklimaat van de kamer en het irrigatieschema. De cultuur wordt op traditionele manieren gepropageerd. Mogen exotische tropische planten altijd onze huizen versieren.

Kamerplant Hemanthus “Deer Tongue” – video