Hoe een viooltje te helpen als zijn bladeren geel worden?

Bloeiend gezond viooltje Viooltjes zijn een graag geziene gast op de vensterbank, maar om een ​​gezonde plant te krijgen, moet je de juiste verzorging onder de knie hebben. Het eerste teken van problemen is meestal een verandering in het uiterlijk van de bladeren. Ze laten de teler, net als indicatoren, nadenken over waarom de bladeren van het viooltje geel worden of rechtop staan.

Tekenen van plantenziekten

Violette bladeren worden geel en verkleuren Elke verslechtering van het uiterlijk van Saintpaulia kan in verband worden gebracht met fysiologische of infectieziekten. Fysiologische veranderingen zijn afhankelijk van onjuiste landbouwpraktijken, besmettelijke worden vervolgens geïntroduceerd als de plant verzwakt is. Het signaal om te zoeken naar de oorzaak van plantongemakken is de staat en positie van de bladrozet. Wat te doen als violette bladeren geel worden??

De juiste positie van de bladeren is horizontaal. Tegelijkertijd komen de bladeren niet omhoog en ontstaat er een prachtige rozet, met in het midden een dop met bloemen. Op niet-bloeiende Saintpaulia zijn de bladeren ook horizontaal gerangschikt..

Fysiologische veranderingen en hun tekenen

Te fel licht kan leiden tot verkleuring van de bladeren.De redenen voor de geelheid van violette bladeren:

  • verkeerde plaatsing;
  • onjuist water geven en voeren;
  • er wordt niet voldaan aan de eisen aan de ondergrond;
  • natuurlijk afsterven van de onderste bladeren.

De eerste oorzaak van alle problemen kan de aanschaf van een plant zijn of stekken met kant-en-klare problemen. Daarom moet het wortelblad worden genomen van een gezonde plant zonder de minste fout en niet van de onderste laag van de uitlaat. De aangekochte plant moet twee weken in quarantaine. Dit betekent dat de plant niet in de collectie wordt opgenomen, apart wordt gehouden en op conditie wordt gecontroleerd. Ziekten of insectenplagen gedurende deze tijd zullen worden gedetecteerd en de hele collectie zal infectie voorkomen..

Vergeling van de bladeren op de onderste laag kan betekenen dat het viooltje verouderd is en lange tijd niet is getransplanteerd. Voeding is schaars en wordt verdeeld voor bloemen en jonge bladeren. De reden waarom viooltjes gele bladeren worden, kan een gebrek aan kalium en stikstof zijn. Hetzelfde resultaat is mogelijk als de aarde zijn zuurgraad heeft verloren, de elementen in een alkalisch medium gaan niet over in een oplosbare vorm. De beste manier om de situatie te verhelpen, kan zijn om een ​​bloem te verplanten door de aarde te vervangen of door licht zuur water te geven..

De oorzaak kan echter verkleuring van bladeren zijn bij fel licht, en niet alleen zonlicht. Viooltjes op planken onder kunstlicht zijn ook schadelijk voor overmatige verlichting. Er is een speciale film die met behulp van beschikbare methoden op vensterglas kan worden gelijmd of met planten kan worden bedekt. Viooltjes met donkere bladeren zijn beter bestand tegen overmatig licht.

Het blad kan geel worden door het aanraken van koud glas in de winter, wanneer het wordt bewaterd met koud water, of overvloedig. Saintpaulia’s houden van vochtige lucht, maar dit wordt bereikt door een bak met water of nat mos in de buurt te plaatsen. Kunnen viooltjes worden gespoten? Nee, het zal de luchtvochtigheid niet verhogen, maar het uiterlijk van de Saintpaulia verpesten. Bladeren houden niet van dergelijk vocht. De zorg voor hen bestaat uit wassen met zeepsop onder de douche en ze eens per kwartaal in de badkamer drogen. Een bloem met waterdruppels zal een focus worden voor de zonnestralen, en het blad zal verbranden, het zal een lelijke bruine vlek zijn.

Een van de oorzaken van bruin worden en vervagen van bladeren is tocht.Als de plant in de tocht staat, kan dit het verschijnen van bleke of bronskleurige bladeren veroorzaken. Zowel lage als hoge temperaturen hebben negatieve gevolgen voor de plant. Bij temperaturen boven de 25 graden verkleurt het bloemenbord.

Geel gesneden bladeren kunnen worden gebruikt voor enten. Als de bloemkroon aan de onderkant is afgesneden en de stam kaal is, moet u deze in mos wikkelen en bevochtigen. Als gevolg hiervan zullen er wortels verschijnen. De plant verdiept zich en krijgt extra voeding.

Waarom hebben viooltjes bladeren die opstaan?

Onder eenzijdige verlichting komen violette bladeren omhoogAls de groene bladeren oprekken, kunnen er verschillende redenen zijn. Een daarvan is onvoldoende eenzijdige verlichting. Om ervoor te zorgen dat het violet de juiste rozet van bladeren vormt, moeten ze allemaal een uniforme verlichting krijgen. Daarom moeten de potten na een bepaalde tijd onder een kleine hoek worden gedraaid, waardoor de verlichting van de bladeren verandert..

Een andere reden waarom de bladeren van een viooltje omhoog komen, kan droge, oververhitte lucht zijn, waartegen de bladeren de neiging hebben om de kern van de bloem te beschermen. De bladeren zijn woedend bij het wisselen van plaats, omdat het bankaardappelen zijn. Als de randen van de plaat ook gebogen zijn, heeft de plant stikstofvoeding nodig, maar binnen het normale bereik. Bij krappe omstandigheden kan de bladschijf omhoog komen in de strijd om een ​​plekje in de zon..

Infectieziekten van viooltjes

Onjuiste verzorging van viooltjes leidt tot infectieziektenBesmettelijke ziekten omvatten ziekten die worden geïntroduceerd in een verzwakte plant. Daarom is de oorzaak van de ziekte altijd onjuiste zorg. Om Saintpaulia tegen ziekten te beschermen, moet u allereerst de infectie niet met nieuwe planten brengen. Quarantaine dient als waarschuwing. De plant kan verzwakt worden door:

  • niet-naleving van het thermische regime;
  • onjuist water geven van planten:
  • tocht, koude vochtige hoek waar de plant stond.

Phytophthora op een viooltjeIn dergelijke omstandigheden verschijnt rot op de stengels of wortels van het viooltje, zones waar phytophthora kan binnendringen. Dit is een van de formidabele infectieziekten van Saintpaulia wanneer temperatuur en vochtigheid niet in acht worden genomen. De veroorzaker van de ziekte wordt overgedragen door de bodem. Daarom is het belangrijk om alle gekochte en zelfgemaakte grond te desinfecteren..

Een andere ziekte die alle viooltjes in korte tijd kan vernietigen, wordt echte meeldauw genoemd, die begint als een onschadelijke stoffige witte bloei en eindigt met de dood van de plant. Echte meeldauw op viooltjes vereist een snelle behandeling. Het is onmogelijk om gelaagdheid van zo’n kopie te nemen..

Echte meeldauw op een viooltjeVoor behandeling in de vroege stadia kunt u speciale medicijnen gebruiken, zoals “Topaz” of “Saprol”. Pas als je een poederachtige laag ziet, bedek de plant dan met zwavelpoeder, sluit deze af met een zak en creëer een temperatuur van 25 ° om het mycelium te doden. Kan worden gespoten met een suspensie van zuiveringszout en wasmiddel. Als echte meeldauw op het viooltje wordt gestart, vernietig dan de plant en voer een preventieve behandeling uit voor de resterende bewoners van de vensterbank.

Behandeling van planten met speciale preparatenHet verschil tussen infectieus rot is dat het zich in krappe omstandigheden naar alle planten verspreidt. Niet-overdraagbare ziekten als gevolg van onjuiste zorg kunnen één plant doden.

Violette problemen en hun oplossing – video