Hoe citroen thuis te planten: video’s en aanbevelingen

Vruchtdragende citroen in huis Het duurt erg lang voordat de eierstokken verschijnen op de citroen die uit het zaad is gegroeid, en de verkochte vruchtdragende bomen zijn grillig en moeilijk te acclimatiseren. Een video die vertelt hoe je thuis een citroen kunt planten, is een goede hulp voor liefhebbers van kamerplanten die niet graag wachten en in de nabije toekomst willen genieten van het fruit uit hun vensterbank.

Voordelen van het enten van de citroenboom

Overvloedige oogst van een geënte boom Niet iedereen beslist over zo’n moeilijke procedure als onervaren citrustelers, zoals inenting. Men zou inderdaad niet met dergelijk werk moeten beginnen zonder enige ervaring en zorgvuldige voorbereiding van het entmateriaal en gereedschap..

Maar als alle regels worden gevolgd, biedt een goed uitgevoerde inenting van het estuarium veel voordelen:

 1. Het helpt om de eerste oogst van zelfgemaakte citroen veel dichterbij te brengen..
 2. Op de takken van een huisboom worden variëteitsvruchten van hoge kwaliteit met bekende eigenschappen gebonden en rijp, wat vooral belangrijk is vanwege het grote aantal hybride planten die hun eigenschappen niet overdragen aan afstammelingen die uit zaden zijn gegroeid.
 3. Je kunt een citroen planten op een gecultiveerde sinaasappelboom of een andere citrusplant.

Citroen entmethoden thuis

Citroen na vaccinatieHoe een citroen te planten zodat deze vrucht draagt? Thuis zijn er twee effectieve en gebruiksvriendelijke methoden beschikbaar:

 1. Citroen kan worden geënt door copulatie met behulp van een stek van een vruchtboom.
 2. Er wordt slechts één knop op de stam geënt. Deze methode wordt ontluikend genoemd en is ook van toepassing op citrusgewassen voor thuisgebruik..

Neem als telg een knop of stengel van een rijpe eenjarige of tweejarige scheut van een vruchtdragende citroenboom.

Het geënte materiaal wordt vlak voor de ingreep afgesneden, vereist een uiterst zorgvuldige houding en wordt tot het moment van inenting afgedekt met een vochtige doek en film.

De stam is gezond, sterke citroen- of sinaasappelbomen, vanaf een leeftijd van één jaar. Het is belangrijk dat de stengel, of tak, als een citroen op een volwassen plant wordt geënt, niet dunner is dan 5-7 mm.

Perfecte onderstammen – zelfgekweekte zaailingen van citroenen en sinaasappels. Ze zijn aanvankelijk geacclimatiseerd aan de detentieomstandigheden, in de regel hebben ze een ontwikkeld wortelstelsel en zijn ze behoorlijk winterhard.

Instrumentatie en timing van de citroenvaccinatie

Succesvol vaccinatieresultaatVoordat je thuis een citroen plant, bereid je alles voor wat je nodig hebt voor de procedure:

 • scherp oculairmes of klein scalpel;
 • tuinverband of ducttape;
 • tuin var.

Om het enten soepel te laten verlopen en de knop of het takje vreemd aan de citroenboom wortel te schieten, wordt de procedure uitgevoerd van april tot mei, wanneer alle vitale processen worden geactiveerd. Gedurende deze tijd blijft de schors gemakkelijk achter op het hout, wat het gemakkelijker maakt om de taak te voltooien. De tweede termijn waarin je citroen thuis kunt planten, is het einde van de zomer..

Alle instrumenten moeten schoon zijn. Voordat een citroen wordt geplant, worden de scheuten op de plaatsen van toekomstige sneden zorgvuldig afgeveegd met een vochtige doek.

Hoe citroen te inoculeren met een knop of “oog”?

Een zaailing voorbereiden om te entenVaccinatie wordt beschouwd als de minst traumatische en meest betrouwbare manier om het vaccin toe te dienen..

Voordat u thuis een citroen plant, wordt een volledig gevormde knop afgesneden van een tak van een vruchtboom, zodat er ongeveer 15 mm boven en onder de toekomstige scheut blijft. Twee longitudinale sneden op korte afstand van de nier schetsen de grenzen van de resulterende telg.

Nieuwe shoot na vaccinatieDe snede is halfrond gemaakt en vangt niet alleen de schors, maar ook een zeer dunne laag hout. Hierdoor kan de telg gemakkelijk wortel schieten en de nier beschermen tegen mogelijke schade. Het afgewerkte schild met een “oog” blijft na scheiding van de tak op het mes. Het mag niet met de vingers worden aangeraakt, anders daalt het slagingspercentage van de citroenvaccinatie sterk. Je kunt het entmateriaal vasthouden aan de bladsteel die onder de knop achterblijft. Dezelfde plaat is verwijderd.

Als een jonge citroenboom als onderstam wordt gebruikt, wordt op een afstand van 5-7 cm van het oppervlak van de grond een nette “T”-snede in de schors op de stengel gemaakt, zodat de voorbereide telg vrij onder de toegewezen hoeken van de schors. De lengte van de dwarsinkeping is in dit geval ongeveer anderhalve centimeter en de lengtedoorsnede moet een centimeter groter zijn.

Wanneer een stuk hout in de knop zich op zijn plaats bevindt, is het bedekt met de randen van de schors die eerder waren gebogen, geperst en strak verbonden in de richting “van onder naar boven”, waardoor het kijkgaatje zelf en de stengel van het blad ernaast in de lucht.

Op een vergelijkbare manier kun je een citroen enten, maar niet op de stam, maar op een grote scheut van een volwassen boom van een andere soort, bijvoorbeeld een sinaasappel. In dit geval, als de knop wortel schiet, worden citroenen en sinaasappels van één plant geoogst..

Voor een betere overleving is het handig om een ​​kleine boom in een kas te zetten of af te dekken met een zak. Deze maatregel:

 • verhoging van de luchtvochtigheid;
 • sluit scherpe temperatuurschommelingen uit;
 • voorkomt de negatieve impact van tocht.

De nier heeft wortel geschotenDe video over hoe je een citroen thuis kunt planten, onthult alle geheimen van deze interessante en niet zo moeizame procedure als het lijkt. Het resultaat van het uitgevoerde werk kunt u binnen een paar weken te weten komen. Als het afsnijden van een blad onder de knop is verdord en op het punt staat eraf te vallen, is alles correct gedaan en kun je binnenkort de groei van een nieuwe scheut waarnemen. In dit geval is na een paar weken het verband op de plaats waar de citroen is geënt, verzwakt en wanneer de plant geleidelijk aan de kamerlucht went, wordt deze volledig verwijderd..

Anderhalve maand nadat de citroen is geplant, wordt de onderstamscheut, waarop de knop is geïmplanteerd, afgesneden. De snede wordt diagonaal gemaakt, iets boven de entplaats, en dan wordt deze plaats behandeld met tuinvernis.

Een nieuwe scheut die uit de knop komt, verving de stengel van de onderstam volledig. Daarom moeten alle onder de enting gevormde scheuten worden verwijderd en moet een verticale ondersteuning voor de jonge stam worden gemaakt..

Citroen enten met stekken

jonge plantNet als in het vorige geval wordt het enten gedaan op een hoogte van 5 tot 10 cm van het oppervlak van de grond, maar deze keer wordt de stengel van de citroenboom niet afgesneden, maar volledig verwijderd. Van een horizontaal gelijk geknipte bast wordt een incisie gemaakt tot anderhalve centimeter lang.

Dit is de plaats voor de enting van de telgstekken – het apicale deel van de scheut met 2-3 knopen en volledig gevormde sterke knoppen. De stengel is schuin afgesneden zodat de lengte van de snede gelijk is aan de lengte van de schorsinkeping op de bouillon. Voordat u een citroen plant, verwijdert u alle bladeren van de stek en laat u hun stekken achter. Vervolgens wordt de bast op de onderstam weggenomen van de plaats van de verticale incisie en wordt de telg erin geplaatst, strak en gelijkmatig tegen het hout gedrukt. De schors wordt teruggezet op zijn plaats, de onderstamstomp wordt ingesmeerd met tuinvernis en de plaats waar de citroen wordt geënt, wordt strak verbonden.

Een stek entenNet als in het vorige geval wordt de plant na het enten in kasomstandigheden geplaatst totdat het resultaat van het uitgevoerde werk duidelijk wordt. Alle nuances van copuleren worden besproken in de video over hoe je thuis een citroen kunt planten.

Het voordeel van deze methode om citroen te enten kan worden beschouwd als een groter aantal knoppen, die na succesvolle enting zullen groeien. Als de citrusteler uitvalt, kan de hele onderstam verloren gaan..

Binnenkort zal de plant zijn eerste vruchten dragenHet drogen van stekken direct op de stengel duidt op falen, maar als ze geel worden en eraf vallen, kun je een snelle acclimatisatie en groei van de telg verwachten.

Video masterclass over het inenten van citroen