Hoe catharanthus thuis op de juiste manier te kweken?

catharanthus thuis Het is best lastig om thuis een mooie en altijd bloeiende catharanthusbloem te kweken. Als je de plant de juiste verzorging geeft, zal hij je het hele jaar door verrassen met een overvloed aan felle kleuren. De stengelhoogte bereikt 20-60 cm – het hangt allemaal af van de variëteit. Grote groene bladeren sieren de knoppen, verzameld in een bloemkroon. De bloemkleur kan wit, roze of bleeklila zijn. Als je meer in detail hebt uitgezocht hoe je voor een plant moet zorgen, kun je altijd genieten van de schoonheid van de catharanthus.

Onderhoudsfuncties

potcatharanthus in de tuin Vergeet niet dat de bloem oorspronkelijk een bewoner van de tropen was, daarom voelt hij zich het beste bij een temperatuur van 23-26 ° C. Bij warm weer kan de pot naar het balkon of loggia worden gehaald. De plant houdt van licht en heeft ook voldoende vocht nodig om comfortabel te kunnen groeien. De ideale plek voor een catharanthus is frisse lucht. Als het weer het toelaat, kun je hem behagen met luchtbaden.

De indoor catharanthusbloem groeit snel genoeg, dus je moet klaar zijn om hem eenmaal per jaar opnieuw te planten. De beste keuze zou een pot zijn die een paar maten groter is dan de plant zelf. Het is belangrijk om de catharanthus voldoende water te geven, maar tegelijkertijd wortelrot te voorkomen.

Verlichting

de plant houdt niet van direct zonlichtBij het zoeken naar een plek voor een plant is de oost- of westkant van het appartement de beste keuze. Het is aan te raden de pot niet in direct zonlicht te laten staan, maar er moet wel voldoende licht in de kamer zijn. Vergeet tijdens het zorgen voor een catharanthus thuis niet om hem naar buiten te brengen (in het warme seizoen), neerslag op de plant mag niet vallen.

De pot op het zuiden zetten is niet de moeite waard, omdat de plant kan verbranden. In de winter worden fluorescentielampen gebruikt als extra verlichting..

Priming

voedingsbodemEr zijn geen specifieke voorkeuren bij het kiezen van een grond, de aarde moet los zijn en lucht goed doorlaten. Tijdens het bereiden van het mengsel worden blad, humus en graszoden gemengd. Turf en zand worden in gelijke verhoudingen genomen en aan de pot toegevoegd. Desgewenst kopen ze tijdens het verzorgen van de catharanthus thuis kant-en-klaar land. Geraniumaarde is een ideale keuze. Het is het beste om de bodem van de pot te bekleden met geëxpandeerde klei..

Een goed voorbereid mengsel en bemesting van de grond 2-3 keer per maand is de sleutel tot de snelle groei van een bloem.

meststof voor catharanthus

De stengel water geven en snoeien

de vorming van een struik door snoeienHet is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de aarde in de pot geen tijd krijgt om uit te drogen, dit komt namelijk negatief tot uiting in de groei van de plant. Het zal mogelijk zijn om erachter te komen dat de bloem niet genoeg water krijgt door de staat van de bladeren. Wanneer de bladeren van de catharanthus krullen of geel beginnen te worden, is dit een zeker teken dat de aarde begint uit te drogen..

het resultaat van water geven en snoeienHet wordt aanbevolen om bij het water geven gezuiverd water op kamertemperatuur te gebruiken. De vloeistof uit de kraan wordt voorlopig 2-3 dagen verdedigd. Het is raadzaam om het water dat na het besproeien in de opvangbak verschijnt af te tappen, zodat de wortels niet gaan rotten.

In de zomer is het aan te raden om de bladeren van de catharanthus dagelijks te besproeien. Gebruik hiervoor een vloeistof op kamertemperatuur. In de periode van oktober tot maart neemt het giet- en spuitproces af.

In het voorjaar is het aan te raden de stengel te snoeien zodat de catharanthus weelderiger wordt. Aan het einde van de winter is de stengel merkbaar uitgerekt, zodat de bloemen dichter bij elkaar groeien, deze procedure mag u niet over het hoofd zien. Voor decoratieve doeleinden kunt u de plant in de zomer bij uitzondering knippen. De eerste bloemen op de afgesneden stengel beginnen na 3 weken weer te bloeien.

Vergeet niet dat de catharanthus een giftige plant is, daarom is het het beste om de stengel met handschoenen te transplanteren en te snijden. Na voltooiing van de procedure moeten alle instrumenten en handen grondig worden gewassen met zeep..

Hoe catharanthus zich thuis voortplant

reproductie van catharanthus door stekkenCatharanthus reproduceert op verschillende manieren. Dit proces vindt plaats bij het gebruik van zaden, stekken of door de struik te verdelen.

Voordat u thuis een catharanthus uit zaden kweekt, moet u eerst vertrouwd raken met verschillende regels:

  1. Zaden worden op elk moment van het jaar geplant. Eerst moet de aarde worden bevochtigd.
  2. U kunt in het voorjaar zelf de zaden van een bloem halen of gekochte zaden kopen. In het eerste geval worden ze voorbehandeld met een lichte oplossing van kaliumpermanganaat, nadat ze in een gaaszak zijn gewikkeld en gedurende 30 minuten in de vloeistof zijn ondergedompeld. Dan drogen ze goed.
  3. Zaden worden in de grond neergelaten tot een diepte van niet meer dan 1,5 cm.De pot is bedekt met een donkere film of in een kamer zonder licht geplaatst.
  4. De kamertemperatuur moet minimaal 23 graden zijn. Na 8 dagen verschijnen de eerste scheuten.

Reproductie van catharanthus door stekken vereist een voorbereidende voorbereiding. Het is het beste om in het voorjaar te doen na het afsnijden van de stengel. De resulterende apicale stengel wordt in water geplaatst, waar groeistimulerende middelen worden toegevoegd. De plant wordt na wortelvorming in de grond geplant. De temperatuur in de kamer mag niet lager zijn dan 20 ° C. Het is mogelijk om de groei van de catharanthus te versnellen door een pot op het handvat te plaatsen of deze af te dekken met een film. Vergeet de plant niet te luchten.

Het is belangrijk om de struik alleen te verdelen in gevallen met een volwassen plant. Tijdens het verdelen van de catharanthus thuis, wordt het wortelstelsel in verschillende delen verdeeld en vervolgens afzonderlijk in potten geplant.

Winterperiode

de catharanthus verzorgen in de winterAls je weet hoe je de catharanthus in de winter kunt bewaren, zal het niet alleen blijken om de plant tegen de dood te beschermen, maar ook om de ontwikkeling ervan in de toekomst te versnellen. In het koude seizoen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur in de kamer niet onder de 16-18 graden komt. Het wordt niet aanbevolen om de pot op een koude vloer te plaatsen, omdat lage temperaturen de toestand van het wortelstelsel negatief kunnen beïnvloeden..

de plant moet gespoten wordenIn de winter wordt de lucht in de kamer droog door verwarming. U kunt de gewenste luchtvochtigheid op peil houden door te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. De bloem water geven in deze tijd van het jaar is niet vaak nodig. Als de plant op andere momenten van het jaar 2-3 keer per maand met kunstmest wordt gevoed, dan is dit in de winter niet nodig. De grond zou in deze tijd van het jaar moeten rusten..

Tekenen van de ziekte

catharanthus ziekte

Onjuiste verzorging en parasietenplagen zijn de meest voorkomende oorzaken van bloemenziekte. Ontdek waarom de catharanthus niet bloeit en zijn bladeren geel worden door de onderstaande lijst te lezen:

  1. Wanneer het wortelstelsel niet genoeg ruimte heeft voor groei of bemesting, beginnen de bladeren actief geel te worden en stopt de bloei..
  2. In een koude kamer groeien bloemen zeer zelden en chaotisch.
  3. Droge bladeren duiden op een gebrek aan vocht.
  4. Te veel licht maakt de bladeren zacht en gerimpeld..
  5. Wanneer een bloem is beschadigd door bruine roest, verschijnen er kleine witte gezwellen op de bladeren..

Als je periodiek een pot catharanthus in de open lucht zet (in de zomer en lente), dan kunnen bladluizen erin beginnen. Soms heeft de bloem last van schildluizen en spintmijten. Het zal mogelijk zijn om met parasieten om te gaan met speciale middelen en zeepoplossing.

Katarantus in de binnenbloementeelt – video

Adblock
detector