Het veelzijdige levermos: planten en verzorgen van een zachte en heldere voorbode van het komende voorjaar – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

levermos planten en verzorgen Het pretentieloze levermos, dat zelfs voor onervaren bloementelers niet moeilijk is om te planten en te verzorgen, fascineert mensen al eeuwenlang met zijn delicate schoonheid. Overgroei, hepatica, blauw sneeuwklokje, krul, pure anemoon, baarmoeder, windmolen – zo’n groot aantal namen werd gegeven aan een bloem uit de familie Buttercup. Het bos werd genoemd door de oude Slaven, die deze bloem in de bossen zagen, in zijn natuurlijke habitat. De plant kreeg een ongebruikelijke naam voor het levermos vanwege de gelijkenis van de drielobbige dichte, leerachtige bladplaten met de menselijke lever. Ze wordt ook gecrediteerd met speciale helende eigenschappen, met behulp waarvan je de lever kunt genezen, sommige van zijn aandoeningen kunt genezen, zoals hepatitis, ontsteking.

vroege lente plant Hepatica verwijst naar vroege bloemen. De heldere hemelsblauwe of witte bloeiwijzen verschijnen in de bossen onmiddellijk nadat de sneeuw smelt. Tegen de achtergrond van het verdorde gebladerte van vorig jaar, verduisterd in de winter en nog steeds kale bomen en struiken, pronkt een delicate plant en behaagt het oog met zijn heldere uiterlijk. Dit is een echte versiering van een somber bos in het vroege voorjaar en een voorbode van het naderende begin van vrolijke zonnige lentedagen..

Goede kennismaking met het levermos

vaste plantHet levermos is een meerjarige plant. Geeft de voorkeur aan bossen van de gematigde zone van het noordelijk halfrond, gevonden in Eurazië, Noord-Amerika. Het groeit in afzonderlijke struiken van 6-10 cm hoog, die 15-18 cm bereiken tijdens de vorming van knoppen.Het wordt gekenmerkt door een korte wortelstok met een knol-vezelstructuur. De stengels zijn bruinachtig of bruinachtig zonder vertakkingen, afkomstig uit de wortelzone van de bladbijholten. De bladbladen zijn langs de rand massief of gekarteld. Bloeiwijzen met een diameter van 25 mm met 6-8 bloembladen en meeldraden in het midden van de knop. Planten met blauwblauwe bloemen komen het vaakst voor in de natuur, maar je kunt lila, roze, witte variëteiten van levermos vinden..

De bloeiperiode is afhankelijk van waar de plant staat. Als hij te veel zon krijgt, stopt de bloei sneller. In de schaduw ontluikt het levermos praktisch niet. De ideale conditie is halfschaduw met diffuus licht. Er bloeien meerdere knoppen tegelijk aan één struik. In natuurlijke omstandigheden is het 6-14. Iedereen leeft ongeveer 5 dagen. Maar doordat verwelkte bloemen onmiddellijk worden vervangen door bloeiende bloemen, is een continue bloei verzekerd, die ongeveer 21 dagen duurt.

Na bestuiving door kevers of vlinders rijpen de vruchten van het levermos – langwerpige dopvruchten – veel wortels. Op één scheut worden 20 tot 64 hemicarpen gevormd.

De levermosbloem laat een knop los in de late herfst voordat de sneeuw valt. Wanneer sneeuw het struikgewas bedekt, valt de plant in een rusttoestand tot de eerste zonnige dagen in de lente..

vroege lenteDe bladeren sterven af ​​na de bloei van de plant en er groeien direct nieuwe aan. Ze hebben een helderdere kleur en zijn bedekt met de meest delicate dons. Naarmate ze groeien, verliezen de bladmessen hun behaardheid, worden glad en worden donkerder.

In de natuur vind je meer dan 10 soorten levermos. De volgende worden gekweekt als tuinplanten::

 • levermos nobel (gewoon), met voorkeur voor naaldbossen van het Europese grondgebied van Rusland en West-Europese landen;
 • Transsylvanische hepatica groeit van nature in Hongarije en Roemenië;
 • Aziatische levermos, die in het Verre Oosten in het wild te zien is.

Terry-hybriden met roze, karmozijnrode of diepblauwe bloembladen zijn populair bij tuinders..

Reproductie

reproductie van het levermosIn de natuur wordt de delicate bloem uitsluitend door zaden vermeerderd. Maar deze methode is niet erg populair bij tuinders. Het feit is dat voor het planten vers geoogst zaad nodig is, omdat het snel zijn ontkieming verliest. Verlengt enigszins de levensvatbaarheid van het plaatsen van zaden in vochtig mos, turf, vermiculiet.

Hybride planten, bijvoorbeeld badstof tuinlevermos geven geen zaden, ze worden alleen vermeerderd door de struik te verdelen.

Als je zelf planten kweekt, kies dan een van de volgende methoden:.

De struik verdelen

scheidingsstruik

De meest voorkomende en gemakkelijkste kweekmethode. Door deling worden hybride variëteiten van het levermos vermeerderd, die geen zaden produceren. Maar veel kwekers die niet aan zaad willen sleutelen, vermeerderen vaak op deze manier en alle andere variëteiten van de plant..

De beste tijd voor de procedure is juni, direct na de bloei en de vorming van nieuwe bladeren, of de periode van begin augustus tot 10 september:

 1. Graaf de lekkage voorzichtig, schud het van de grond!.
 2. Verdeel in meerdere struiken met een scherp tuinmes, zorg ervoor dat elk minimaal 3 knoppen heeft.
 3. Oude bladeren worden afgesneden en de struiken worden geplant in losse grond, bestaande uit naalden en gevallen bladeren.
 4. Waterput.

deelAls alles correct is gedaan, is verzorging van het levermos na het planten praktisch niet nodig, het past zich snel aan.

Zaden planten

levermos zadenDe plant wordt vermeerderd met vers geoogst zaadmateriaal in juni-juli. Het materiaal wordt geplant in dozen of containers gevuld met naaldbladgrond. Daarna laten ze het in de tuin vallen op een plaats die geschikt is voor het levermos, afdekken met folie. Dit is om te voorkomen dat de mieren de zaden verspreiden. In het eerste jaar ontwikkelt de plant zich slecht. Zaailingen verschijnen volgend voorjaar, na 2 jaar zullen 1-2 echte bladmessen op de struiken groeien. Hepatica bloeit 4-7 jaar.

Stekken

levermos planten en de stekken verlatenBij de struik harken ze voorzichtig de grond af en snijden de wortelstok van de zijkant van de stekken af ​​met 1-2 bladeren. Bestuif het met Kornevin of bewaar het in een groeistimulator. Ze worden geplant in een pot met een substraat van een deel tuingrond, 2 delen humus, een deel van turf en een deel van grof zand, met een diepte van niet meer dan 2 cm Sluit af met een plastic fles. Zorg voor het levermos na het planten is alleen om het bodemvocht onder controle te houden. Laat het niet uitdrogen en wateroverlast veroorzaken. Over een paar maanden zijn de stekken klaar om geplant te worden..

Bijzonder waardevolle variëteiten van levermos worden vermeerderd door stekken, waarvan het niet wordt aanbevolen om de struiken uit te graven, om de planten niet opnieuw te verwonden.

Levermos planten en verzorgen

levermos planten en verzorgen in het bloembedVoor het planten van levermossen kiezen ze zonnige plaatsen die slechts licht worden overschaduwd door het dunne gebladerte van boomkronen, zoals het geval is in bosopen plekken of bosranden, omdat het directe stralen niet goed verdraagt. Als de stralen direct op de bladbladen vallen, worden ze snel bedekt met zwarte vlekken en sterven ze snel af. Deze regel is van toepassing op natuurlijke variëteiten van het levermos. Maar de beschadigde bladeren worden het volgende jaar hersteld met de komst van de lente. Sommige soorten levermos worden goed verdragen door sterke schaduw. En tuinzichten doen het goed op zonnige plaatsen. Alleen dit zal de bloeiperiode verkorten..

Ondanks de pretentie van de plant, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de variëteiten de voorkeur geven aan verschillende bodems:

 • levermos Transylvanian geeft de voorkeur aan zware grond;
 • Amerikaan houdt van losse, vruchtbare neutrale grond;
 • nobel groeit op bijna elke grond, maar houdt van plaatsen die rijk zijn aan kalksteen;
 • voor het Japanse levermos is het noodzakelijk om grond te bereiden van bladhumus, grof rivierzand en turf in een verhouding van 2: 1: 2.

zorg voor het levermos in het bloembedMaar de grillen van het Japanse levermos worden geëgaliseerd door een enorme verscheidenheid aan prachtige bloemen. In Japan leerden ze enkele eeuwen geleden wat een levermos is. Deze plant wordt daar als cult beschouwd. Het zijn de Japanse hybriden die zich onderscheiden door hun ongelooflijke schoonheid. Ze zijn semi-dubbel, dubbel, diepblauw, karmozijnrood, lichtroze en zelfs tweekleurig.

De plant wordt geplant in de herfst of lente na de bloei, dat wil zeggen tijdens de rustperiode van de plant. De plant geeft de voorkeur aan losse, luchtige, lichtzure of neutrale grond. Houdt niet van drassig. Graaf om de 15-25 cm gaten, strooi compost of minerale mest op de bodem. Struiken worden geplant, besprenkeld met aarde, aangedrukt en bewaterd.

Sneeuwklokjes, irissen, krokussen worden beschouwd als goede buren voor het levermos. De voorkeur gaat uit naar granen, varens, die met hun hoge opengewerkte bladeren een lichte schaduw creëren..

Zorg

lever zorgEen levermos kweken en voor haar zorgen is niet moeilijk. De plant groeit bijna vanzelf als de plantplaats correct is gekozen. Heeft regelmatig onkruidbestrijding en onkruidbestrijding nodig. Elke 3-7 jaar is planten vereist naarmate de aanplant groeit, anders worden de struiken krap, wat het aantal knoppen beïnvloedt.

De scrub vraagt ​​niet om extra voeding. In het vroege voorjaar, nog voordat de sneeuw smelt, wordt de grond bemest met ureum of beendermeel. Na de bloei wordt de plant gevoed met complexe meststoffen. Voor het begin van de herfst worden fosfor-kaliumdressings in de grond gebracht.

levermos mulchenVoor de winter wordt de plant gemulleerd met humus, compost, stro en gevallen bladeren bij weinig sneeuwweer.

Gezonde oude bladeren worden niet afgesneden, om de winterhardheid van het levermos niet te verergeren. Ze worden in het voorjaar verwijderd als er warme dagen komen..

Het levermos, waarvan het planten en verzorgen eenvoudig is, is vatbaar voor schimmelziekten, waarvan de ontwikkeling wordt veroorzaakt door vochtig weer en temperaturen onder +18 graden. De ontwikkeling van ziekten wordt veroorzaakt door de verdikking van aanplant, waardoor de grond na overvloedige watergift en regen niet kan uitdrogen. Dergelijke ziekten omvatten grijze rot, echte meeldauw. Als bruine vlekken, grijsachtige of witachtige bloei op de bladeren worden gevonden, worden alle aangetaste delen van de struik verwijderd, de rest wordt behandeld met fungiciden zoals Topaz, Bordeaux-vloeistof, Fundazol.

helder bloeiend levermosIn de periode dat het levermos bloeit, trekt het met zijn heldere schoonheid geliefden aan om in het vroege voorjaar door het bos te dwalen en genadeloos bloemen te plukken in enorme hoeveelheden. Daarom werd in sommige regio’s, bijvoorbeeld in de regio Moskou, hepatica opgenomen in het Rode Boek, omdat het op het punt staat volledig te worden vernietigd. Het verdwijnen van de plant wordt vergemakkelijkt door de ontbossing en als gevolg daarvan de verlichting van de gebieden die door het levermos zijn gekozen. En op een zonnige plek groeit hij praktisch niet.

Gelukkig kunt u op uw site genieten van de schoonheid van delicate bloemen. Slechts één struik of een paar zaden is voldoende om binnen een paar jaar een echt bloementapijt in de tuin te laten groeien. De plant is pretentieloos in de zorg, verdraagt ​​​​gemakkelijk de verdeling van de struik en groeit, met inachtneming van de regels van de landbouwtechnologie, goed op één plek tot 25 jaar.

Het levermos bloeit in de lente in het land (planten en verzorgen) – video