groeiende platicodon Als je alle voorgeschreven regels voor het verzorgen van de plant volgt, en ze zijn helemaal niet ingewikkeld, dan zal het kweken van Platicodon een plezier zijn. De bloem zal zijn eigenaren lang verrassen met zeer mooie knoppen en weelderig gebladerte..

Platycodon: beschrijving van de plant, hoofdsoort

delicate platycodon bloemen Platycodon wordt vaak een klokje genoemd, en dat allemaal vanwege het feit dat de bloem tot de familie Bellflower behoort. Dit is een kruidachtige vertegenwoordiger van meerjarige bloemen die groeit in de landen van Japan en Korea. Het is ook te vinden in het Verre Oosten, China en Siberië. Een mooie bloem hield van bosranden en open plekken, rotsachtige hellingen.

De meest populaire soorten en variëteiten van planten:

  • platycodon astra roze;Astra roze variëteit
  • platycodon roze variëteit;platycodon roze
  • badstof platycodon;badstof platicodon
  • grootbloemig platycodon;grootbloemige platycodon
  • platycodon blauw meer.variëteit blauw meer

De cultuur onderscheidt zich door een vlezige wortel, geen dikke scheuten, die dicht bedekt zijn met bladeren. Volwassen vertegenwoordigers bereiken een hoogte van 80 cm. Bladeren zijn eivormig of langwerpig, met kleine tandjes aan de rand. De onderste platen vormen een rozet aan de wortel..

Zowel bladeren als scheuten zijn groen met een blauwachtige tint. Bloemen zijn enkele bellen, of compacte bloeiwijzen, die uit 3 of 5 knoppen bestaan. Uitgevouwen bereiken ze een diameter van 7-8 cm. De kleur is diepblauw. Elk bloemblad heeft een uitgesproken gaas van de kleinste aderen van een donkere tint.

Vanaf het tweede decennium van juli opent Platycodon zijn knoppen. De bloei duurt 1,5 maand, waarna de fruitdozen, in de vorm van een ei, worden gevormd. Zaden zijn plat, ovaal, glanzend.

Op bloembedden is platycodon goed te combineren met verschillende soorten bellen, lage phlox, gipskruid.

Thuis platicodon uit zaden kweken

platycodon zadenSommige tuinders zaaien Platicodon direct in de volle grond, zowel voor de winter als met het begin van de lente. Maar het is het beste om een ​​​​bloem te laten groeien met de zaailingmethode. Voor deze doeleinden worden zaden geplant vanaf het tweede decennium van februari tot eind maart..

Zaadbehandeling voorzaaien

voorbereiding van zaden voor zaaienVoor een betere ontkieming zijn de zaden voorgeweekt. Je moet een zak gaas maken, de korrels erin plaatsen en in een bak met water laten zakken. Na 48 uur is het plantmateriaal klaar voor gebruik..

Grond en container voor zaailingen

container voor het kweken van zaailingenHet is het beste om een ​​gekocht substraat te gebruiken voor het planten. De beste optie is een universele primer voor bloeiende plantensoorten. U kunt de grond ook zelf voorbereiden. Om dit te doen, moet je dezelfde hoeveelheid turf, humus en rivierzand nemen, goed mengen. Alle containers zijn geschikt: dozen gemaakt van plastic of houten containers bedoeld voor zaailingen.

Voor het kweken van zaailingen is het beter om brede en diepe bloempotten te gebruiken..

Platycodon zaaien voor zaailingen

zaden zaaienOm shirokokolokolchik-zaailingen te laten groeien, is het noodzakelijk om de korrels met niet meer dan 0,5 cm te verdiepen en ze met rivierzand erop te besprenkelen. Je kunt het plantmateriaal ook op het grondoppervlak strooien.

Platycodon zaailing zorg

zorg voor zaailingenNa het planten van de zaden wordt de grond besproeid met water. De temperatuur van de vloeistof moet ongeveer 200 graden Celsius zijn. Tijdens het kweken van zaailingen moet het vochtgehalte van het aarden coma constant worden gecontroleerd. De toplaag mag niet te nat en droog zijn. Voor een snelle ontkieming zijn de potten bedekt met een film, bewaard bij een temperatuur van +20 tot +240 C. Na 2 weken verschijnen de eerste scheuten.

Na het ontkiemen van de korrels wordt de “kas” verwijderd en wordt de temperatuur van de inhoud iets verlaagd – tot +18 – +200 C. Na de vorming van 4 bladeren worden Platicodon-zaailingen in kleine containers met een diameter van 1-1,5 cm Ze worden in de volle grond getransplanteerd nadat ze buiten zijn geweest nachtvorst voorbij.

Voortplanting van platycodon door stekken

vermeerdering door stekkenPlatycodon kan worden gekweekt met behulp van stekken en het verdelen van de struik. Maar dit is niet de beste optie, omdat ze niet altijd wortel schieten. Als de stekken, hoewel zelden, wortel schieten, zijn er in de meeste gevallen geen stekken.

Als u besluit platycodon uit een stek te laten groeien, moet u het plantmateriaal zo snijden dat het 2 tot 3 internodiën heeft. Wortel de twijgen in nat zand of een glas water. Een week later in een pot geplant voor de definitieve vorming van het wortelstelsel.

Platycodon kweken in een pot

Platycodon in een potEen mooie bloem wordt niet alleen in open bloembedden gekweekt, maar ook op vensterbanken in gewone bloempotten. Ze houden de bloem op een temperatuur van ongeveer +200 C. De optimale plaats zijn de ramen die uitkijken op de west- of oostkant.

Als de bloempot met een bloem op het zuidelijke raam staat, is deze tijdens de warme periode van de dag in de schaduw.

De klokken worden direct na het verwelken verwijderd. Hierdoor kunnen nieuwe knoppen sneller worden gevormd. In een pot reageert platycodon slecht op wateroverlast, hoge luchtvochtigheid. Het wordt spaarzaam bewaterd, een keer per week in de winter. In dit geval moet de temperatuur in de kamer van +12 – +150 С zijn, niet hoger.

Wanneer knoppen beginnen te vormen, wordt de bloem gevoed met minerale meststoffen. Gebruik medicijnen volgens de instructies op de verpakking..

Wat de transplantatie betreft, veranderen volwassen exemplaren de grond eens in de twee jaar, en jonge exemplaren elke 12 maanden.

Platicodon planten en verzorgen in het open veld

blankIn de volle grond worden granen gezaaid in het tweede decennium van mei of eind juni. Het is op dit moment dat de zaden snel zullen ontkiemen en de spruiten snel in omvang zullen toenemen..

Een landingsplaats kiezen

Platycodon-landingsplaatsShirokokolokolchik houdt ervan om te groeien in gebieden met veel licht. Maar hij kan ook in de halfschaduw worden geplant. Het belangrijkste is dat grondwater niet dicht bij de locatie komt en dat er geen overmatig vocht wordt verzameld, anders zal de plant pijn gaan doen en zijn aantrekkelijkheid verliezen. De grond moet los zijn, rijk aan voedingsstoffen. Voor platycodon kun je veilig leem kiezen met een deel zand. De zuurgraad van de aarde is neutraal.

Voordat bloemen worden geplant, worden de bedden opgegraven, waarbij 110-130 g as en minerale meststoffen worden toegevoegd (1 el. L. Per 1 m2).

Zaailingen planten op de site

Om zaailingen in een bloembed te planten, moet je de gaten voorbereiden. Ze moeten iets groter zijn dan plantenpotten. De zaailingen worden rijkelijk bevochtigd, uit de bloempot bevrijd en samen met een aarden klomp in gaatjes geplaatst, die eveneens voorgewaterd worden. Vervolgens wordt de wortelstok besprenkeld met aarde en licht aangedrukt.

De bijzonderheden van de zorg voor Platicodon op de site

blankShikorokokolokolchik heeft passende zorg nodig. Door eenvoudige regels in acht te nemen, wordt de bloem een ​​echte decoratie van het bloembed en het hele zomerhuisje.

Water geven, wieden en de grond losmaken. Gedurende de eerste twee weken na het verplanten van de plant in de bedden, worden de zaailingen dagelijks bewaterd. Geleidelijk aan wordt de frequentie van water geven verminderd, tot 2 keer in 7 dagen gebracht. Na bevochtiging wordt de grond losgemaakt, het opkomende onkruid wordt verwijderd.

Topdressing en mulchen van rijafstanden. Om minder tijd te besteden aan het wieden van de grond, kun je de ruimte tussen de rijen van de bel afdekken. Gebruik hiervoor turf, humus of hooi..

mulchenElke 30 dagen wordt Platycodon gevoed met speciale complexe mengsels voor bloeiende gewassen. Hoge exemplaren zijn vastgebonden aan steunen. Zodat de bloem niet te veel uitrekt, wordt deze periodiek bewaterd met middelen die de groei beperken. Voor deze doeleinden is een medicijn genaamd “Athlete” perfect..

Om de plant een mooie uitstraling te geven is het aan te raden om de bovenste scheuten te knijpen.

Platycodon snoeien. De bloem rekt vrij sterk uit tijdens het groeiseizoen. Om een ​​mooiere struik te vormen, worden de toppen het hele jaar door regelmatig geknepen. De tweede manier om stamvervorming te voorkomen, is door ze te verwijderen. Doe dit met die takken die te dun en te lang zijn.

Platikodon overwintering. Het wortelstelsel van deze prachtige shirokolokolchik is erg kwetsbaar, dus het wordt aanbevolen om de plaats in het bloembed te veranderen als dit absoluut nodig is. Nadat de plant is vervaagd, worden de zaden verzameld. Dit gebeurt in de late herfst, maar op een zonnige dag. Voor overwintering worden de stelen van de bel afgesneden. En de resterende stam en de ruimte eromheen zijn bestrooid met bladeren of humusmulch. Zodra de lente komt, wordt de schuilplaats weggenomen.

Om Platycodon thuis uit zaden te laten groeien om het gewenste resultaat te bereiken, moet u zich houden aan de bovenstaande regels en aanbevelingen. Zo zal het zowel de kamer als het bloembed blijken te versieren met ongelooflijk mooie bloemen..

Prachtig platycodon in de tuin – video