Het hoogtepunt van landschapsontwerp is een sluipende vasthoudendheid

kruipend vasthoudend Veel tuinders gebruiken bodembedekkers om hun achtertuin om te toveren tot een oase van plezier. Het kruipende insect is een origineel levend bloementapijt, waarmee de holtes tussen de bomen en struiken van de tuin worden opgevuld. De plant dekt de grond goed af, zodat er geen onkruid op groeit. Het hele seizoen kun je genieten van de weelderige decoratie van het paradijs.

Korte beschrijving en veelvoorkomende typen

vasthoudend kruipende variëteit Chocoladeschaafsel Een vaste plant – kruipend vasthoudend of ayuga behoort tot de labiate-familie. Hij groeit tot 30 cm hoog. Kleine bloemen bevinden zich op een rechtopstaande stengel, versierd met brede bladeren.

De plant dankt zijn naam aan zijn pretentieloze karakter. Het is droogtetolerant en groeit op rotsachtige plaatsen zoals op vruchtbare grond. Gevonden in loofbossen, zonnige open plekken en zelfs tussen dichte struiken.

Tot op heden zijn er meer dan 40 variëteiten van de kruipende hardnekkige bekend, die in verschillende delen van de planeet groeien. In zijn oorspronkelijke vorm werd de plant door mensen herinnerd vanwege zijn felblauwe bloemen. Maar dankzij het werk van fokkers zijn er nieuwe decoratieve opties verschenen. Ze verschillen voornamelijk op de volgende manieren:

  • plant hoogte;
  • bladvorm;
  • bloeiperiode;
  • kleur van knoppen;
  • tekeningen op folders.

Op de meegeleverde foto’s van de kruipende overlevende kun je deze verschillen duidelijk zien..

hardnekkige kruipende variëteit AtropurpureaDe meest bekende variëteit die door tuinders wordt gebruikt, is Atropurpurea. Het heeft glanzend bruin gerimpeld blad met een bronzen tint. Ze vormen bloemtapijten van 8 cm hoog en zijn lichtminnende planten..

vasthoudend kruipende Bourgondische GlowBekijk Burgundy Glow (Burgundy Glow) onderscheidt zich door kleine blaadjes die in verschillende kleuren komen. Afhankelijk van de grondsoort en het licht schitteren ze in rood, bruin of lila. De vasthoudende Burgundy Glow groeit goed in de schaduw van struiken of bomen.

vasthoudend kruipend MulticolorDe originele variëteit van de vasthoudend – Multicolor (Multicolor). Felpaarse bladeren, die rode, oranje en gele vlekken vertonen, veranderen van kleur afhankelijk van het licht. In een schaduwrijk deel van de tuin verschijnen vlekken van een gele of roze tint op groene bladeren.

vasthoudend kruipende variegataVerscheidenheid aan kruipende vasthoudend – Variegata (Variegata) heeft grijsgroene bladeren, omlijst door een crème rand. Echt een kunstwerk!

vasthoudend kruipende zwarte scallopKenmerkend voor de cultivar Black Scallop zijn donkerpaars glanzend gekartelde bladeren. Zo’n vasthoudende bloei in het blauw. Als er veel licht op valt, worden de bladeren na verloop van tijd donkerder..

Ondanks het feit dat de vasthoudend goed groeit op schaduwrijke plaatsen en in het licht, is het beter om gebieden onder de brandende zon te vermijden. Ideaal – onder strooistruiken.

Tapijtbloemen planten en verzorgen

kruipend bloementapijtOm een ​​bloementapijt op een persoonlijk perceel te laten groeien, is het belangrijk om de basisregels te volgen voor het planten van een kruipende, vasthoudende en verzorgende.

De plant plant zich voort door zaden te zaaien of struiken te verdelen. Maar eerst moet u de grond voorbereiden en een geschikte plaats in de tuin kiezen. Omdat Ayuga een pretentieloze plant is, zal hij overal in de bloementuin wortel schieten. In een schaduwrijk gebied zal de overlevende echter beter zijn.

De ideale grond voor het planten van een plant is leem, dat is verrijkt met vermicompost. In de voorbereide kleine gaatjes worden de zaden van de vasthoudendheid gezaaid en besprenkeld met aarde.

Zaaimateriaal kan het beste in speciale winkels worden gekocht. Zaden die op zichzelf worden geoogst, verliezen raskenmerken.

Je kunt een kruipende hardnekkige plant op een vegetatieve manier planten. Om dit te doen, is de wortel van de plant verdeeld in uitlopers, waarin er 3 internodiën zijn. Om plantmateriaal te krijgen, wordt de vasthoudend ongeveer een week actief bewaterd. Gedurende deze tijd groeien nieuwe wortels. De planten die je leuk vindt, worden opgegraven en vervolgens in delen verdeeld met een scherp mes of een schaar. Nieuwe zaailingen worden op een afstand van 30 cm van elkaar in het voorbereide gat gelegd. Door ze met aarde te bedekken, is het belangrijkste om de bovenkant van de plant niet te bedekken. Het is mogelijk om op deze manier in het voorjaar een kruipende hardnekkige plant te planten, totdat hij bloeit.

een hardnekkige kruipende rozet plantenU kunt een bloementapijt planten door de plant in rozetten te verdelen. Er moeten er 3 op elke handgreep zitten. Hierdoor zal de kruipende vasthoudendheid sneller wortel schieten. Deze methode is toepasbaar gedurende de gehele warme periode..

kruipend vasthoudend heeft een knipbeurt nodigDe hoofdregel van Ayuga-zorg is om de groei en dichtheid van het tapijt te beheersen. Met het oog hierop moet het tijdens een droogte periodiek worden verdund en bewaterd. Als het bloemenkussen al meer dan 6 jaar op één plek een lust voor het oog is, moeten stikstofhoudende meststoffen op de grond worden aangebracht. En in het vroege voorjaar wat aarde toevoegen.

In de winter kan de vasthoudendheid niet worden afgedekt, omdat hij niet bang is voor vorst.

Zest van landschapsontwerp

hardnekkig kruipend tussen coniferenErvaren tuiniers gebruiken vasthoudend om verschillende composities te maken. Ze decoreert schaduwrijke plekken en verandert ze in een toevluchtsoord voor ontspanning. Tegen de achtergrond van hoge bomen en spreidende struiken is de vasthoudendheid als een zacht tapijt dat de aandacht trekt. En in harmonie met andere tuinbloemen creëren meesters prachtige composities. Op de foto van de kruipende burgerwacht in landschapsontwerp zijn al zijn charmes duidelijk zichtbaar.

tapijt van de kruipende boom in de tuinHet is een geweldige aanvulling op gebieden waar het gazongras niet groeit of uitdroogt. Een originele basis voor een alpine glijbaan en een hoogtepunt op de stammen van majestueuze bomen. Degenen die ooit in een tuin zijn geweest die versierd was met een sluipende vasthoudendheid, zullen daar nog een keer willen terugkeren.

Een sluipende vasthoudendheid kweken op een site – video