teelt van het fijnste pluimgras uit zaden Het fijnste vedergras is een wilde vaste plant uit de familie Zlakovy of Myatlikov, die vaak wordt gebruikt in landschapsontwerp bij het decoreren van achtertuinen en parken. Het kweken van het beste vedergras uit zaden veroorzaakt geen bijzondere problemen voor tuinders, maar er zijn enkele nuances waarmee rekening moet worden gehouden bij het verzorgen van een plant.

Botanische beschrijving

het fijnste pluimgras in combinatie met andere planten Wat is vedergras – de foto laat duidelijk zien dat het een meerjarig, eenzaadlobbig kruid is, met meer dan 300 variëteiten. Op het grondgebied van Rusland kun je ongeveer 80 soorten vedergras vinden.

Uiterlijk ziet vedergras eruit als een weelderige, dichte struik tot 60-100 cm hoog. Het is een van de meest voorkomende planten in Eurazië – het groeit in de steppe-, bergachtige en halfwoestijngebieden..

Botanische kenmerken van de plant:

 1. Het wortelstelsel is verkort, niet kruipend.
 2. Plantstelen zijn dun, lang en rechtopstaand.
 3. Bladeren van vedergras zijn erg dun, taai en hard en lijken op ruwe draad om aan te raken.
 4. Zachte en dichte pluimen zijn tot 20-30 cm lang.
 5. Bloemen in de vorm van dichte paniculaire aartjes bedekt met borstelharen die in de tegenovergestelde richting van de luifel zijn georiënteerd, en de luifel zelf is gedraaid in de vorm van een spiraal. De lengte van het aartje is 2-3 cm, erin zit een bloem, “verborgen” achter twee schubben.
 6. Vedergras bloeit eind mei, de periode van actieve bloei begint 2-3 jaar na het planten van de plant in de volle grond.

weelderige planten in de tuinSteppe-vedergras onderscheidt zich door een ongewone structuur van aartjes. Miniatuurzaadkorrels bevinden zich in de bloemschubben van de bovenste en onderste helften. De schaal heeft een eelt – een puntige top, evenals een luifel.

De plant reproduceert door zaden, die met de wind worden meegevoerd, waardoor het groeigebied groter wordt. Vanwege het gemak en de eenvoud van het kweken van vedergras, de fijnste zaden, wordt deze plant vaak gebruikt bij het ontwerpen van particuliere tuinpercelen en parken..

Het fijnste pluimgras uit zaden kweken

fijnste verengraszadenHet planten en verzorgen van het dunste pluimgras, waarvan de foto hieronder wordt weergegeven, is zelfs voor beginnende tuiniers niet bijzonder moeilijk. Deze plant wordt direct in de volle grond gezaaid – dit kan zowel in de lente, in april-mei als in de herfst. In het tweede geval verschijnen de eerste scheuten van vedergras veel sneller, ze zijn sterker en resistenter dan lentegras..

Voor het planten van vedergras is een gebied aan de zonzijde het meest geschikt. De steppeplant is erg gevoelig voor overtollig vocht en wordt gekenmerkt door een verhoogde weerstand tegen droogte, daarom “geeft” hij de voorkeur aan droge gronden, zonder de dreiging van overstroming door grondwater. Kalk toevoegen aan zure grond.aartje van vedergras en zaden

Stap voor stap vedergras planten:

 • graaf het gebied op en maak gaten van ongeveer 2-3 cm diep;
 • de afstand tussen de gaten moet minimaal 20-30 cm zijn;
 • giet de voorbereide goed;
 • plaats 4-5 zaden in het gat, strooi licht, maar stamp niet te veel aan.

Van alle variëteiten van steppeveergras wordt de dunste als de meest “wispelturige” beschouwd. Het reageert gevoelig op weersveranderingen met slechte kieming en snelle dood van spruiten, dus open aanplant kan worden vervangen door voorteelt van zaailingen.

Zaailingen van veergras kweken

verengras zaden zaaienVedergras onderscheidt zich door zijn pretentieloosheid voor de bodem. Wanneer u deze plant door zaailingen laat groeien, kunt u zowel een winkelsubstraat als gewone grond van een tuinperceel gebruiken.

Regels voor het kweken van zaailingen:

 • geef de grond water in bloempotten;
 • doe 3 veergraszaden in elke container;
 • bestrooi de zaden licht met een dunne laag van ongeveer 1 cm, zonder te drukken – hierdoor wordt het zaad niet beschadigd;
 • spuit het gewas uit een spuitfles.

De beste tijd voor het kweken van zaailingen is maart. De eerste scheuten verschijnen heel snel – na 5-7 dagen. Binnen een maand kunnen de zaailingen worden gedoken.

veren gras zaailingenAls de zaailingen oud genoeg zijn, worden ze overgeplant in open grond in de tuin. Het is het beste om dit in mei te doen..

Basisregels voor zorg

groeien uit zaden van het fijnste pluimgras in een potBij het kweken van vedergras, de dunste zaden, hebben tuinders geen problemen met het verzorgen van deze steppeplant. De belangrijkste focus ligt op actieve bestrijding en preventie van onkruid, dat erg “geliefd” is op de wijk met pluimgras.

Bij het verzorgen van een plant moet u er rekening mee houden hoe vedergras droogte verdraagt. Dit kruid behoort tot de steppeplanten die in semi-woestijngebieden groeien en verdraagt ​​dus gemakkelijk heet, droog weer. Overtollig vocht voor het fijnste pluimgras veroorzaakt veel meer schade dan het gebrek eraan.

In het eerste jaar na het planten in het open veld moet de plant regelmatig worden bewaterd – dit draagt ​​bij aan de vroege beworteling. Daarna heeft de plant geen overvloedige watergift nodig. De enige uitzondering is langdurig heet, droog weer, waardoor vedergras kan uitdrogen, geel kan worden en zijn decoratieve aantrekkingskracht kan verliezen..

Het fijnste pluimgras vereist geen introductie van organische of minerale meststoffen. Ze hebben een te “sterke” samenstelling, die de dunne stengels en bloeiwijzen van de plant agressief kan aantasten.

Voor het mulchen van de grond wordt dun zaagsel gebruikt, dat na het vooraf losmaken van de grond in een dunne laag wordt gegoten. Vóór het begin van de eerste nachtvorst moeten alle vervaagde aartjes worden verwijderd, waarbij de bladeren achterblijven.

Voortplanting en transplantatie van vedergras

reproductie van vedergras door de struik te verdelenHet dunste vedergras plant zich voort door de struik te verdelen. Dit is de makkelijkste, snelste en meest effectieve manier om je tuin te decoreren met nieuwe, groene stengels..

Om dit te doen, verdeelt u de wortelstok van de plant voorzichtig in 3-4 fragmenten en transplanteert u ze vervolgens in afzonderlijke gaten. De optimale tijd voor het kweken van vedergras is midden of eind augustus..

Een van de kenmerken van vedergras is dat er geen regelmatige herbeplanting nodig is. De plant heeft een korte en dunne wortelstok die zeer slecht transplantaties verdraagt, die hem kunnen verwonden. Planten die uit zaden zijn gekweekt, worden als de meest kwetsbare en gevoelige beschouwd. Daarom wordt steppegras om de 10-15 jaar getransplanteerd..

Ziekten en plagen

Het fijnste pluimgras onderscheidt zich door een extreem sterke immuniteit en weerstand tegen verschillende ziekten en plagen. Zelfs als alle planten in het bloembed aangetast zijn door schimmelziekten, blijft het pluimgras volkomen gezond. Infectie van een steppeplant is alleen mogelijk bij uitgebreide schade aan alle tuingewassen met infectieziekten en plagen.

In zeldzame gevallen kan het dunste pluimgras worden aangetast door teken of bladluizen. In dergelijke gevallen kunnen de insectenplagen worden behandeld met een geconcentreerde zeepoplossing of worden afgewassen met een sterke waterdruk..

Vedergras in landschapsontwerp

het dunste pluimgras langs het tuinpadHet fijnste vedergras wordt veel gebruikt in landschapsontwerp bij het aanleggen van nette alpenheuvels of “natuurlijke tuinen”. het dunste pluimgras naast de roosMeestal wordt vedergras gecombineerd met andere planten, waardoor u stijlvolle en effectieve combinaties kunt maken..

Vedergras is het beste te combineren met dergelijke planten.:

 • klimrozen;
 • heldere en kleurrijke scabiosa;
 • hysop;
 • papavers;
 • verstandig;
 • kamille;
 • echinacea;
 • vossestaart;
 • zwenkgras;
 • miscanthus.

Meestal worden de stengels van het beste vedergras een soort achtergrond in de compositie, een harmonieuze aanvulling en schaduw van andere plantenelementen. steppegras aan de voet van de boomIn sommige landschapscomposities speelt steppegras een grote rol, omdat het het centrum van de compositie is, omringd door rozen of andere siergewassen.

fijn verengras en goudsbloemenHet fijnste pluimgras kwam het meest voor bij het maken van een vijver of ander kunstmatig reservoir op de locatie. dierenhoekIn combinatie met geycher, iris, zegge of riet ontstaat een spectaculaire compositie die doet denken aan de wilde natuur..

het dunste pluimgras in het recreatiegebiedHet dunste vedergras wordt gebruikt bij de opstelling van alpine glijbanen, decoratie van achtertuinen en parken, als een element in het landschapsontwerp van de ultramodieuze “prairie” -stijl.steppegras langs het hek Niet minder vaak wordt de steppeplant gebruikt om boeketcomposities te maken, vooral van gebladerte en gedroogde bloemen.. teelt van het fijnste pluimgras uit zadenHet kweken van het fijnste pluimgras uit zaden levert geen bijzondere problemen op, daarom kan zelfs een beginnende tuinier desgewenst een mooie en spectaculaire plant kweken.

Onrustige teelt van de beste vedergraszaden – video