moerasgoudsbloem bij het stuwmeer Met de komst van de lente verschijnen felgele primula’s in de weilanden. Mooie hurkstruiken, een ronde hoed van elegante bloemen. Het is een goudsbloem, die veel wordt gebruikt, niet alleen als sierplant, en als remedie in de geneeskunde..

Marsh goudsbloem: foto en beschrijving

heldere bloemen van moerasgoudsbloem Kaluzhnitsa is een overblijvend kruid dat behoort tot de familie Boterbloem. De plant heeft heel weinig variëteiten – tot 40, waarvan er 6 op het grondgebied van de voormalige USSR groeien. De meest populaire is de moerasgoudsbloem.

De wortel wordt vertegenwoordigd door filamenteuze wortels, verzameld in een enkele bos..

De plant heeft een rechtopstaande, kaal, zeer vlezige en lommerrijke stengel. In de regel is het oplopend of oplopend. Soms zijn er exemplaren met ligfiets. Op volwassen leeftijd bereikt de hoogte van de struik ongeveer 40 cm.

Het blad is glanzend, heel, kaal, heeft een regelmatige opstelling, hartvormig of niervormig en donkergroen van kleur. De rand is gekarteld of gekarteld. De schutbladen zijn zittend, terwijl het basale gebladerte zich op lange bladstelen bevindt en tot 20 cm breed is. Maar de stengelbladeren hebben een vlezige structuur..

De bloei van de goudsbloem (foto wordt gepresenteerd in het artikel) vindt plaats in april-mei met de bloei van knoppen op lange steeltjes in een hoeveelheid van 7 stuks. op de struik. Bloemen bestaan ​​​​uit 5 bloembladen en een eenvoudig bloemdek, 2-12 stuks. stampers en veel meeldraden en zijn goudoranje of felgeel gekleurd, de kleur.

Na de bloei rijpt de meerbladige vrucht. Bovendien is hun aantal gelijk aan het aantal stampers dat oorspronkelijk was. Aan het einde van elk blaadje zit een staart en aan de binnenkant zitten ongeveer 10 zwarte zaden. De vrucht rijpt volledig in mei-juni, waarna hij opengaat en de zaden op de grond vallen.

Je moet heel voorzichtig zijn met de plant, omdat het grondgedeelte giftig is. Daarom is het ten strengste verboden om porties rauw te consumeren. Maar na het koken worden de giftige stoffen binnenin vernietigd en wordt de plant onschadelijk voor de gezondheid..

Terry variëteit

badstof variëteit van moerasgoudsbloemEen andere populaire variëteit voor de schoonheid van de bloem is de badstof goudsbloem. De meest bekende variëteiten: Plena, Multiplex, Flore Pleno, die grote, tot 5 cm in diameter, dubbele knoppen met een felgele kleur hebben. Bovendien is de badstof zo sterk dat de bloem qua uiterlijk verward kan worden met een kleine dahlia.

Marsh goudsbloem: planten en verzorgen

De schoonheid van de plant zal het oog alleen verrukken als ze op de juiste manier wordt geplant en gekweekt. Overweeg de basisvereisten van een goudsbloem:

 1. Verlichting en grond. Het is het beste om de bloem samen te plaatsen met goede verlichting of zwakke halfschaduw. Bovendien is het wenselijk in de buurt van waterlichamen, omdat goudsbloem een ​​rijk en perfect gehydrateerd substraat vereist..
 2. Temperatuur omstandigheden. De plant stelt geen speciale temperatuureisen. Het enige is dat het vorstbestendig is, dus zelfs jonge dieren kunnen de winter gemakkelijk zonder beschutting doorstaan..
 3. Water geven. Met het begin van de hitte moet de plant vrij overvloedig worden bewaterd. Het wordt ook uitgevoerd tijdens het groeiseizoen..
 4. Vochtigheid. Deze parameter is erg belangrijk voor de plant. Het moet behoorlijk hoog zijn. Als de luchtvochtigheid ook maar voor een korte tijd daalt, heeft dit grote invloed op het decoratieve effect van de plant. Let bij het kiezen van een plantplaats op leem. Zorg er tegelijkertijd voor dat het niet uitdroogt en bovendien niet uitdroogt..
 5. Topdressing. Met de komst van de lente wordt de goudsbloem gevoed met organische meststoffen. Ik mulch de struiken voor de winter. Voor de bloei wordt bemesting uitgevoerd met minerale meststoffen, die niet alleen een overvloedige bloei zullen veroorzaken, maar ook een weelderige bloei.
 6. Overdracht. De goudsbloem verdraagt ​​​​perfect een nieuwe woonplaats, dus je kunt hem zonder angst opnieuw planten. Dit moet op elk moment tijdens het groeiseizoen worden gedaan, maar bij voorkeur in maart of september..

Beheer de watergift op basis van de bodemgesteldheid. Opgedroogd – water.

Marsh goudsbloem beschrijving van reproductie

jonge struiken van moerasgoudsbloemDe plant reproduceert op verschillende manieren:

 1. Door de struik te verdelen tijdens het verplanten in de herfst of lente. Om dit te doen, wordt de plant samen met de wortel opgegraven, verdeeld in struiken met gelijkwaardige wortels en in hun eigen gaten geplant. Verder zijn de planten in de schaduw van felle stralen, overvloedig gedrenkt en beschermen ze de goth tegen windstoten.
 2. Stekken. Tijdens de zomer worden ze gesneden en vervolgens worden ze in de grond geworteld..
 3. Nodulaire beworteling. Met het begin van de lente wordt stengellagen gemaakt (ze buigen de stengel eenvoudig naar de grond en bevestigen deze met een “beugel”) Wortels verschijnen in dit knooppunt na verloop van tijd en tegen de herfst wordt een aparte struik gevormd, die dan in de lente kan worden gescheiden van de moederplant en permanent in het gat worden getransplanteerd.
 4. Er is ook een methode voor zaadreproductie..

Sollicitatie

Omdat goudsbloem niet alleen decoratieve, maar ook medicinale waarde heeft, zullen we twee opties voor het gebruik ervan overwegen..

Medisch

De plant wordt veel gebruikt in de geneeskunde. Omdat de plant giftig is, wordt deze in een minimale hoeveelheid in verschillende collecties gebruikt (bladeren, stengels, bloemen in een staat van knoppen worden gebruikt). De geneeskrachtige eigenschappen van goudsbloem zijn als volgt:

 1. Helpt bij aandoeningen van de luchtwegen (astma, kinkhoest, koorts, bronchitis).
 2. Heeft pijnstillende, diuretische, ontstekingsremmende en anticonvulsieve, sterke antibacteriële eigenschappen.
 3. Het wordt gebruikt voor waterzucht, reuma, klierziekte.
 4. Vaak voorgeschreven voor de behandeling van brandwonden, ontstekingen, wonden.
 5. Gebruikt voor ziekten van de urinewegen.
 6. Verlicht vrouwen met pijnlijke menstruatie.
 7. Plantensap is een uitstekend braakmiddel en laxeermiddel..

Ontwerp oplossingen

versier de vijver met goudsbloemKaluzhnitsa is een vroegbloeiende plant. Het is niet verwonderlijk dat landschapsontwerpers er dol op zijn en het op grote schaal gebruiken om tuinen, parken, stoepranden, bloembedden te versieren. Dit is een uitstekende plant voor het decoreren van vijvers, zowel natuurlijke als kunstmatige. Goed groeiend in gebladerte, zal de plant een echte versiering van de kust worden.

Bij het planten van planten in de buurt van andere soorten flora, moet u dergelijke exemplaren selecteren met vergelijkbare kenmerkende gegevens en vergelijkbare bloeitijden. Dit is nodig zodat de bloemen elkaar niet verdoezelen. Er wordt ook rekening gehouden met het vervagen van de goudsbloem: ervoor moet je exemplaren planten die iets later bloeien of laat bloeiend blad hebben.

Kaluzhnitsa bestaat perfect naast krasodnev, het zachtste longkruid, Chinese astilba, slangenbergbeklimmer, hosta, dikbladige wierook, alpine vergeet-mij-nietje, struisvogel.

Als u alle fijne kneepjes van het planten en kweken van goudsbloem kent, kunt u uw vijver of tuin decoreren. Vergeet alleen niet dat de plant giftig is en was je handen grondig na het werk..