Goddelijke koningin der bloemen - damesslipper

orchidee dames pantoffel Wie zou het er niet mee eens zijn dat orchideeën een van de meest ongewone bloemen op aarde zijn. Vooral bewonderenswaardig is de slipper van de dame. Interessant is dat zolang de plant niet bloeit, deze geen aandacht op zichzelf vestigt. Maar wanneer de knoppen beginnen te openen, verschijnen sierlijke meesterwerken tegen de achtergrond van groene bladeren. Elk van hen weerspiegelt op wonderbaarlijke wijze de wijsheid en creativiteit van de Schepper..

Als je naar de slipper van de dame kijkt, valt je onwillekeurig de originele combinatie van pretentie met subtiele gratie op. Ongebruikelijke gradaties van tinten gaan soepel over in elkaar. Sommige soorten zijn verfraaid met delicate strepen en vlekken die lijken op een ingewikkelde schets. Vaak wil je iemand een charmante goddelijke bloem nemen en geven.

Bekijk met een foto welke soorten orchideeën er zijn!

Van de zijkant naar de plant kijken

damespantoffel in het wild De kunstzinnige plantenkoningin werd voor het eerst ontdekt op de zuidelijke breedtegraden van Azië. Ze sierde de hellingen van de hoge bergen van India. Ze werd gevonden in rotsspleten in de Filippijnen. Boeketten van delicate orchideeën werden gepresenteerd aan Thaise schoonheden. Helaas zijn veel exotische soorten van deze schattige bloemen al lang verdwenen, en sommige kunnen moeilijk te vinden zijn..

zacht bloeiende damesschoenDankzij het nauwgezette werk van fans van een exotische bloem, zijn er tegenwoordig veel van zijn soorten. Gevangen onder het beschermheerschap van bloementelers, gedijen orchideeën ver van hun thuisland. De afgelopen jaren zijn er veel hybride variëteiten gefokt die qua schoonheid niet onderdoen voor hun oude verwanten..

Een sierlijke bloem – een damespantoffel, waarvan een foto en beschrijving zorgzame mensen tot buitengewone vreugde leiden, is echt mooi. Het heeft een bizarre vorm die lijkt op een sierlijke schoen. Voor zo’n ongebruikelijke vorm wordt de orchidee soms koekoeksschoenen, Adam’s gras of Maria’s schoenen genoemd. In de natuur groeit de bloem op de eilanden van Zuid-Azië, in Europese landen en zelfs in Siberië. De onaardse schoonheid van de bloem heeft veel tuinders uit het verleden ertoe aangezet om hem uit zijn natuurlijke omgeving te graven om in voortuinen te groeien. Dit leidde tot degeneratie van de plant. Om te behouden wat er nog over is, werd de slipperorchidee van de dame in het Rode Boek vermeld..

De bloem wordt beschouwd als een vaste plant. De bladeren worden gekenmerkt door de volgende tinten:

  • lichtgroen;lichtgroene bladeren
  • donkere tinten;donkergroene bladeren
  • grijsachtige of marmeren opties.gemarmerde bladeren

De lengte van de bladplaat bereikt 30 cm en is over het algemeen vergelijkbaar met de bladeren van een lelietje-van-dalen, maar dikker en vleziger. Gewoonlijk produceert één rozet een steel van ongeveer 40 cm hoog. Het kan enkelbloemig of meerbloemig zijn. De toppen kunnen tot 12 cm in doorsnee worden en variëren in kleur. Het is vrij moeilijk om in woorden te beschrijven hoe een damesslipper eruit ziet, het is veel gemakkelijker om het op de foto te zien.damesslipper in orchideebloemvorm

Over het algemeen heeft de plant een rechte stengel van 60 cm hoog, waar 3 of 4 gevouwen bladeren uit steken. De knoppen zijn bloembladen en kelkblaadjes die samen zijn verzameld, die een miniatuurbuidel vormen. Het lijkt ook op een damesschoen. Daarover hangen, als linten, originele stipules.

damespantoffel op het balkonAfhankelijk van het type en de plaats waar de damesslipper groeit, verandert de bloeitijd. De plant houdt van helder diffuus licht of matige halfschaduw. De optimale temperatuur voor actieve groei varieert van 8 tot 30 graden.

Als je een damespantoffel in een open veldtuin plant, zal deze pas na 15 lange jaren bloeien. Hoewel het zijn eigenschappen ongeveer 30 jaar behoudt.

Het geheim van de ongebruikelijke naam wordt onthuld

orchidee uit oude legendesAls je naar de mooie knoppen van een delicate orchidee kijkt, vraag je je onwillekeurig af: waar komt deze naam vandaan – de damesslipper. Interessante feiten tonen aan dat het geheim ligt in oude legendes.

bloem voor godinEens ging de Romeinse godin Venus op jacht met haar geliefde Adonis. Vrij onverwachts begon het te regenen. Om zich voor hem te verbergen, gingen ze een grot in, waar het droog en warm was. De godin gooide haar natte schoenen naar de ingang en werd meegesleept door communicatie met Adonis. Op dat moment kwam er een arme boer voorbij. Toen hij de mooie schoenen zag, wilde hij ze zelf meenemen. Maar zodra hij ze aanraakte, veranderden ze in sierlijke bloemen. Hij realiseerde zich dat de goden zich in de grot verstopten. Hij gooide orchideeën in de buurt van de grot en vertrok. Sindsdien groeien Venus-schoenen in verschillende kleuren en tinten op aarde. Natuurlijk is dit verhaal door mensen verzonnen, maar de mooie naam past bij de originele kleuren..

De schattige variëteiten van de goddelijke plant

Het is ongelooflijk moeilijk om de planeet Aarde voor te stellen zonder een verscheidenheid aan kleuren. Het leven zou saai en niet interessant zijn als er geen schattige orchideeën in de buurt waren. Daarom verschijnen er nieuwe variëteiten van de goddelijke bloem. Hier zijn er een paar.

Damesslipper is echt

damespantoffel echtDe originele plant groeit tot een halve meter hoog. Het heeft een korte en sterke wortelstok, die uit 2 internodiën bestaat. Het groeit onvoorziene wortels van ongeveer 30 cm lang.Op de stengel van de bloem zijn korte haartjes van klierachtige aard zichtbaar. Elliptische bladplaten, afwisselend. Ze zijn licht puntig en behaard aan de randen. Groeit tot 18 cm lang.

De slipper van deze dame onderscheidt zich door zijn originele toppen. Perianth bladeren zijn rood of bruin gekleurd, wat harmonieus wordt gecombineerd met een geelachtig gezwollen lip.

Type schoen zonder stem

stemloze damespantoffelDeze soort onderscheidt zich door terrestrische scheuten met twee langwerpige bladeren van ongeveer 20 cm lang. De knop staat op een steel van 35 cm hoog, is meestal groot van formaat en heeft een aangenaam aroma. Bloeit in het voorjaar of begin juni.

Californische damespantoffel

Californische damespantoffelDe bloem wordt tot 80 cm hoog. Op een stevige stengel zitten 4 bladeren van 10 cm lang, ovaal van vorm, met scherpe punten. De knoppen zijn samengesteld uit verschillende kleine bloemen. Over het algemeen zien ze er erg grappig uit..

Grootbloemige soorten

grootbloemige damespantoffelHet ras wordt gekenmerkt door een korte dikke wortelstok, waarop draadvormige kronkelende wortels groeien. Bruine schoenen bevinden zich aan de basis van de steel van 45 cm. De bladeren zijn meestal 15 cm lang en ongeveer 8 cm breed. De slipper van de dame heeft een ingewikkelde kleuring door verschillende tinten paars.

Geheimen van bloeiende damesschoenen – video

Kweek een goddelijke bloem in je eigen huis

damespantoffel in huisOnlangs hebben veel kenners van exotische bloemen orchideeën thuis gekweekt. Ze begonnen overal op de ramen van particuliere huizen en appartementen te verschijnen, opvallend in hun schoonheid. Ondanks hun grillige karakter doen ze het binnenshuis goed. En als dank voor de zorgvuldige verzorging thuis, zullen de slipperorchideeën van de dame een boeket prachtige bloemen geven.

de slipper van de dame bloeideOm ervoor te zorgen dat de plant zich actief kan ontwikkelen, is het belangrijk om de juiste plaats ervoor te kiezen. De belangrijkste voorwaarde is diffuus licht. In principe kan dit doel op elk raam worden bereikt..

Zoals de praktijk laat zien, heeft een plant minimaal 14 uur per dag licht nodig. Daarom is het raadzaam om in de winter kunstlicht te gebruiken..

water gevenDe pantoffelorchidee van de dame heeft regelmatig water nodig. Het moet het hele jaar door hetzelfde zijn. Voordat de plant water wordt gegeven, wordt het water bezonken en gefilterd. Het is beter om het een beetje op te warmen om de bloem niet te beschadigen. Giet de vloeistof voorzichtig in het wortelgebied van de orchidee en probeer te voorkomen dat er water op de bladeren komt. Als dit gebeurt, leidt dit tot hun dood..bewateringsmethoden

Sommige kleurliefhebbers bevochtigen de bloemenaarde op een andere manier. Ze dompelen de pot een tijdje onder in een bak met warm water. Wanneer de grond vocht heeft opgenomen, verwijderen en op een pallet plaatsen. Giet na een tijdje het overtollige water af. Wanneer de grond merkbaar opdroogt, kunt u deze procedure opnieuw uitvoeren..

Afhankelijk van het type grond in de pot, zal de tijd van dergelijk vocht anders zijn. Bij turf is 15 minuten voldoende om de grond volledig te voeden. Als er grote stukken bast in het substraat zitten, is het beter om de bloem ongeveer 40 minuten in water te houden..

de ongewone kleur van de damesschoenOmdat de damesslipper van stabiel vocht houdt, is het raadzaam om deze kunstmatig te maken. Hiervoor wordt een luchtbevochtiger bij de bloem geplaatst. Je kunt ook een laag nat mos en geëxpandeerde klei op de pallet leggen waar de orchidee in staat. Stabiel vocht voor de schoen is verzekerd.

het resultaat van goede zorgZoals elke levende plant heeft de goddelijke bloem voeding nodig. Hiervoor is het beter om speciale meststoffen te gebruiken. Ze worden volgens de gebruiksaanwijzing verdund met water en maandelijks bewaterd.

slipper orchidee dame in de tuinInteressant is dat dergelijke orchideeën ook vorstbestendige variëteiten zijn. Ze schieten met succes wortel in bloembedden. Ze worden geplant op schaduwrijke plaatsen, zelfs onder loofbomen. Drainage in de vorm van grind of gebroken stenen wordt aan de grond toegevoegd. Geef de exotische plant met mate water. Door deze eenvoudige regels te volgen om voor de kunstzinnige koningin van bloemen te zorgen, kun je jezelf omringen met een hele tuin met orchideeën..

Orchideeënverzorgingsvideo Venus pantoffel

Video over fouten bij het verzorgen van damesslippers voor orchideeën

Adblock
detector