groeiende mariadistel Mariadistel is een plant met unieke eigenschappen die actief wordt gebruikt in de geneeskunde. De cultuur heeft een andere naam – mariadistel, maar de struik behoort tot de Aster-familie. Door zijn bijzondere samenstelling bevat de plant meer dan 400 actieve ingrediënten. Bovendien zullen heldere bloemen een prachtige decoratie zijn voor elke site. Het kweken van mariadistel uit zaden vereist geen complexe zorg of speciale vaardigheden, maar er moeten enkele regels worden gevolgd.

plant uit Zuid-Amerika De plant komt uit Zuid-Amerika. Maar na verloop van tijd verspreidde het zich over de hele wereld. Het wordt commercieel geteeld voor farmaceutische doeleinden en op plantages. Mariadistel is ook te zien in tuinpercelen, omdat de plant er erg esthetisch uitziet. Grote bladeren zien er origineel uit, die zich onderscheiden door een glanzend oppervlak en ingewikkelde ornamenten van witte vlekken. Bloemen worden verzameld in grote mand bloeiwijzen. Bloei duurt van juli tot laat in de herfst..

De voordelen van de plant

gezonde mariadistelbouillonDe wortel, zaden en bladeren van de plant worden gebruikt als medicijn. Mariadistel wordt in veel medicijnen als bestanddeel gebruikt.

De cultuur heeft uitstekende hepatoprotectieve eigenschappen. Componenten daaruit dragen bij aan de verwijdering van schadelijke stoffen uit het lichaam. De zaden van de plant bevatten een stof met een antioxiderende werking, daarom wordt het gebruikt om complexe ziekten te behandelen..

Mariadistel in de volksgeneeskundeVerschillende delen van de plant zijn nuttig. De spruiten kunnen gegeten worden en zijn goed voor de spijsvertering. De bloemen worden eerst gedroogd en vervolgens gebruikt als smaakmaker voor verschillende gerechten. Jonge scheuten worden geweekt en vervolgens gebruikt om salades te maken.

Mariadistelthee heeft een tonisch effect. Het wordt gebruikt voor alle soorten vergiftiging. Het sap van de plant helpt bij een opgeblazen gevoel. En zaadolie geneest wonden.

Mariadistel is ook bekend als een antiviraal middel. De componenten ervan worden gebruikt in medicijnen tegen hepatitis C. Bij gebruik van een dergelijk middel vertraagt ​​​​de vermenigvuldiging van virussen.

het kweken van mariadistel in hun zomerhuisjeDe plant wordt gebruikt voor bloementuinen. Het is geplant in een rotstuin, omdat het er goed uitziet naast rotsen en water. Mariadistel past perfect in platte rotstuinen. Met behulp van een plant creëer je een mooi groen gazon voor het huis. Spectaculaire struiken kunnen langs het hek worden geplant.

Melkdistel landbouwtechnologie

landbouwtechnologie voor het kweken van mariadistel

Mariadistel is een tweejarige plant. In het eerste groeijaar verschijnt een rozet van gevlekt en geel blad met witte vlekken. Het volgende jaar verandert de rozet in een stengel met veel vertakkingen, die een hoogte bereikt van 0,5 tot 2 meter. Bloeiwijzen verschijnen in juni. De bloemen onderscheiden zich door paars-karmozijnrode, roodviolette of witte bloemen..

Voor een goede gewasgroei is een grond nodig met een neutrale samenstelling, aangevuld met een aanzienlijke hoeveelheid calcium. Voordat u gaat planten, moet u uitzoeken hoe u mariadistel plant..

Het zaaien van zaden wordt in het vroege voorjaar uitgevoerd. Voor een goede kieming is voldoende water in de bodem nodig. Zaden worden gezaaid in rijen van 20 cm met een onderlinge afstand van 50 cm.

Bij te dichte zaai moet de plant na opkomst worden uitgedund. Dit wordt onmogelijk zodra de outlet begint te rijpen..

mariadistel in hun zomerhuisjeEen succesvolle teelt van mariadistel in het land is onmogelijk zonder kennis van enkele kenmerken van deze plant. Op voedzame en losse grond begint het vet te mesten. De bladeren lijken bedekt te zijn met olie. Als de plant als medicinale grondstof wordt gekweekt, is elke grond er geschikt voor. Een bijzonder goede optie is leem. Als de site moerassig is, moet u de grond afwateren en enigszins verbeteren. Als de plantplaats goed verlicht is, krijgt de plant heldere en contrasterende tinten..

Tijdens droge periodes is het belangrijk om de grond periodiek te bevochtigen. Hierdoor blijven de bladeren lang vers en sappig. Voor topdressing worden houtas en complexe meststoffen gebruikt.

Om de plant beter te laten vertakken, moet deze periodiek worden geknepen. Als gevolg hiervan kunnen de struiken 1,5 meter bereiken..

Zaaien

mariadistel zaden zaaienHet is beter om vanaf eind april tot half mei te beginnen met het kweken van mariadistel uit zaden. Op de middelste baan wordt het gewas jaarlijks geteeld.

Het wordt aanbevolen om de zaaiplaats te isoleren met folie. De plant bloeit 45-50 dagen na ontkieming. Zaden worden verzameld in 110-120 dagen. Indien gewenst kunnen de zaden begin juni worden geplant, zodat de plant in de herfst het terrein zal versieren.. Wanneer kan je mariadistel zaaien, hangt af van de specifieke regio.

Mariadistelzaden voorwekenLet bij de aankoop van zaad op de houdbaarheidsdatum. Zaden van een apotheek kunnen lange tijd en onjuist worden bewaard, wat bijdraagt ​​​​aan hun snelle achteruitgang..

Tijdens het zaaiproces worden de zaden in verdiepingen met een hoogte van 1,5-2,5 cm geplaatst, de eerste scheuten kunnen na 8-12 dagen worden waargenomen. Mariadistel ontspruit ongelijk.

mariadistel zaadpakketDe plant kan ook door zaailingen worden gekweekt. In dit geval moeten de zaden eind maart en begin april worden geplant. Voor het planten heb je kleine containers nodig met vochtige en losse grond. Een transplantatie naar een nieuwe plaats wordt uitgevoerd na het verschijnen van vier echte bladeren..

Mariadistel door zaailingen laten groeienMet deze aanplant kunt u de zaden van tevoren oogsten. Zaailingen van een plant geplant in potten kunnen een echte decoratie van het interieur worden. De plant verdraagt ​​\u200b\u200bverplanten perfect naar een vaste plaats. Het wordt aanbevolen om zaailingen begin mei te transplanteren. Door de methode om door zaailingen te planten, kunt u eerder geneeskrachtige grondstoffen krijgen dan wanneer u in de volle grond zaait.

Voordat u in de grond plant, moet u 4 kg humus per vierkante meter aan de grond toevoegen. Je hebt ook twee glazen as en 40-60 gram complexe meststoffen nodig.

Mariadistel verzorging

mariadistel zorg

Bij het telen van een gewas zijn de volgende zorgmaatregelen vereist::

  1. De plant groeit goed in verlichte ruimtes. Het verdraagt ​​​​perfect blootstelling aan zonlicht. Kan indien nodig ook in de schaduw groeien.
  2. Mariadistel is bestand tegen koud weer. De cultuur verdraagt ​​vorst tot min 12. Dit is een warmteminnende plant die goed groeit bij warm weer. Voor de teelt zijn geen speciale temperatuuromstandigheden vereist..
  3. De bloem is bestand tegen droogte. De bladeren mogen alleen op warme dagen worden besproeid. In de winter hoeft u hem geen water te geven..
  4. De plant heeft geen bepaald vochtgehalte nodig. In het warme seizoen is het voldoende om de bladeren eens in de twee weken te besproeien..
  5. De plant heeft minerale bemesting nodig in een verhouding van 1 g per meter. Houtas, humus en compost zijn geschikte meststoffen. Kaliumzout en superfosfaten zullen voordelen opleveren. Ureumbemesting wordt in het vroege voorjaar uitgevoerd..

sierplant MariadistelMariadistel wordt meestal niet getransplanteerd, maar het kan indien nodig gemakkelijk worden gedaan. Om dit te doen, heeft u een niet-zure en vochtbestendige grond nodig. In droge grond zal de plant erg laag groeien.

Het is niet nodig om mariadistelzaden te laten ontkiemen, laat ze gewoon weken voor het zaaien. Het zaad wordt heel gemakkelijk in de voedingsbodem en direct in de volle grond geplant. Alleen de bodemtemperatuur mag niet hoger zijn dan 10 graden.

Voor de winterperiode wordt het bovengrondse deel van de plant verwijderd. Voor een goede verzorging moet Mariadistel op tijd worden verdund en bewaterd. Na hevige regenval moet de grond worden losgemaakt. Onder voorbehoud van alle aanbevelingen, is de opbrengst van mariadistel per hectare 10-15 kg.

Het kweken van mariadistel in een zomerhuisje zal succesvol zijn als u de regels kent voor het omgaan met gevaarlijk ongedierte. Mariadistel is praktisch niet vatbaar voor ziekten van groentegewassen. Soms wordt het beschadigd door perzikbladluizen. Om van het ongedierte af te komen, wordt sproeien met een afkooksel van aardappelen, uienschillen, tomatentoppen of een oplossing van waszeep gebruikt. In vergevorderde gevallen worden de medicijnen Golden Spark en Actellik gebruikt..

Mariadistel oogsten

Mariadistelzaden verzamelenZaden moeten worden geoogst van augustus tot oktober. Dit komt door de ongelijkmatige rijping van het materiaal. Als de zaden klaar zijn om te worden geoogst, krijgt de mand een gelige tint en verschijnen er vliegende parachutes. Het snijden van fruit wordt gestart na de vorming van een wit kanon in manden. Achenes worden verwijderd met een snoeischaar. Daarna worden ze op een zeef gelegd, waaronder een doek of krant wordt gelegd..

droge mariadistel bloemenNadat de manden zijn opgedroogd, kun je ze breken en de zaden eruit schudden. Het resulterende materiaal moet een week worden gedroogd. Vervolgens worden de zaden verzameld in een pot. De container is maximaal een week houdbaar.

bereiding van mariadistel bloeiwijzenDe wortels kunnen tegelijk met de zaden worden geoogst. Ze worden uit de grond gehaald en onder stromend water gewassen. Daarna worden ze geplet en gedroogd. Gedroogde wortels worden in glazen containers geplaatst.

Om jezelf van voldoende wortels en zaden op de site te voorzien, volstaat het om 20 struiken van de plant te planten. Deze pretentieloze bloem zal het hele gezin ten goede komen..

Thuis mariadistel kweken uit zaden – video