Geheimen en subtiliteiten van het thuis kweken van strelitzia uit zaden

strelitzia uit zaden thuis Strelitzia is een van de helderste en meest kleurrijke planten met ongewone bloemen, die doet denken aan fantastische vogels met weelderige toppen. Strelitzia uit zaden thuis kan door elke kweker worden gekweekt, want ondanks zijn luxueuze uitstraling heeft de plant een nogal pretentieloos “karakter”. Als u verschillende kenmerken en nuances van de groei observeert, kunt u een kleurrijke decoratie van een tuinbloembed of vensterbank krijgen.

Strelitzia uit zaden thuis – basisregels voor kweken

strelitzia uit zaden thuis Strelitzia is een exotische plant die de onofficiële naam “paradijsvogel” heeft gekregen. Het onderscheidt zich door een ongewone vorm van steeltjes, die lijkt op een vogelkop met een bonte kuif en een heldere snavel, en gespreide groene bladeren lijken tijdens de vlucht op vleugels.

Onder natuurlijke omstandigheden komt strelitzia voor in de tropen van Madagaskar en Zuid-Afrika. In Rusland en andere Europese landen wordt strelitzia “paradijsvogel” gekweekt uit zaden die in winkels voor tuiniers kunnen worden gekocht.

Bij het kopen van zaad moet u letten op de verjaringstermijn. Hoe “ouder” de zaden, hoe slechter hun ontkieming. Daarom is het het beste om zaden voor de teelt te kopen die niet langer dan 4-6 maanden geleden zijn verpakt..

Onderzoek de zaden zorgvuldig – ze moeten droog zijn, ongeveer even groot, zonder tekenen van rot en schimmel.

Grondbewerking en containers

voedingsbodem voor het kweken van strelitziaOm strelitzia thuis uit zaden te kweken, moet je een grote en diepe pot voorbereiden met een diameter van minimaal 25-30 cm.De plant heeft een krachtig worteltype wortelstelsel, dat diep in de grond gaat en bijna de hele ruimte van de pot. Bij elke transplantatie moet de diameter van de container worden vergroot..

Het beste van alles is dat strelitzia royal uit zaden groeit op losse, voedzame grond met neutrale zuurgraad. Je kunt het zelf maken door compost, turf en zeezand in gelijke delen te mengen. Daarnaast kunt u bladaarde en humus toevoegen..

potten en voedingsbodemOok voor het kweken van “paradijsvogel” kunt u een kant-en-klaar substraat gebruiken voor decoratieve bloeiende gewassen, verkocht in tuinwinkels.

Ongeacht het type grond, moet een drainagelaag op de bodem van de bloempot worden gegoten – geëxpandeerde klei, kleine kiezels, steenslag.

Voorbereiding van plantmateriaal

voorbereiding van strelitzia-zaden voor opplantHet planten van zaden van strelitzia wordt uitgevoerd na hun voorbereidende voorbereiding. Het verhardt zaden, verhoogt de kieming en bevordert een snelle beworteling..

Verwijder voor het zaaien de gele haren uit het zaad en laat het 2 dagen in warm water weken. Wanneer de zaden opgezwollen zijn, kunnen ze worden schoongemaakt van de eventuele resten van het vruchtvlees..

Bij het weken van zaden kan warm water worden vervangen door oplossingen van speciale fytohormonen die in tuinwinkels worden verkocht. Dergelijke oplossingen worden bereid volgens de instructies op de verpakking..

Zaaien

strelitzia zadenMeestal kweken tuinders de “paradijsvogel” als kamerplant, omdat deze tropische bloem geen vorst verdraagt. Een verlaging van de luchttemperatuur tot -8 ° C leidt tot de dood van de plant.

Het is het beste om strelitzia in een kas of op een vensterbank thuis te kweken. In dit geval kan de tuinman een optimaal microklimaat creëren voor een exotische bloem:

  • hoge luchtvochtigheid;
  • temperatuur niet minder dan + 20 ° С;
  • daglicht 12 uur.

Stap voor stap zaadjes planten:

  1. Voordat u zaden zaait, steriliseert u de grond in een pot – vul deze met kokend water en laat staan ​​totdat er vocht uit de gaten in de container begint te stromen.
  2. Als de grond is afgekoeld, plaats je een zaadje in elk glas.
  3. Als u een grote container gebruikt, kunnen meerdere zaden worden geplant. Bovendien moet er een onderlinge afstand van minimaal 3 cm zijn..
  4. Bestrooi de zaden met een dun laagje aarde en druk licht aan. In dit geval moeten de “vaten” met zaden uit de grond kijken.
  5. Bedek de zaadcontainer met plasticfolie of glas.

zaden en scheuten zaaienZet de kopjes met gewassen op een warme en goed verlichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zaden moeten worden voorzien van een temperatuur die niet lager is dan + 25 ° C. Zodra de eerste scheuten verschijnen, moeten ze worden bewaterd met bezonken water op kamertemperatuur en een half uur per dag geventileerd..verzorging van strelitzia zaailingen

Als aan alle voorwaarden is voldaan, verschijnen de eerste zaailingen van koninklijke strelitzia binnen 2-5 maanden. Afhankelijk van het ras kan dit tot 7-9 maanden duren..

Thuiszorg voor strelitzia

strelitzia uit zaden thuisBij het thuis kweken van strelitzia uit zaden, is het erg belangrijk om de tropische plant de juiste zorg en tijdige vochtigheid te geven. De aarde in de bloempot mag niet uitdrogen. Het wordt bewaterd met warm, eerder bezonken water. Bevochtig een tropische bloem direct nadat de eerste scheuten verschijnen..

strelitzia zaailingen verplantenNa het ontkiemen van zaden moet strelitzia in aparte containers worden geplant. De potten moeten groot en breed zijn. Het is noodzakelijk om de plant zorgvuldig te transplanteren, omdat, ondanks de externe kracht, de wortels erg kwetsbaar en gevoelig zijn.

Het is raadzaam om een ​​pot met een tropische bloem op een vensterbank met zacht, diffuus licht te plaatsen. Strelitzia verdraagt ​​​​geen direct zonlicht, wat brandwonden kan veroorzaken aan heldere steeltjes en kwetsbaar gebladerte..

thuiszorg voor strelitziaBij het kweken van een “paradijsvogel” moet er rekening mee worden gehouden dat een exotische plant niet eerder dan 4-7 jaar na het verplanten in een pot bloeit. Strelitzia-bloei kan worden gestimuleerd met meststoffen.

meststof voor strelitziaDe eerste 3-4 jaar moet de bloem worden gevoed met meststoffen met een hoge concentratie stikstof. Ze versnellen de groei en de vorming van steeltjes. Direct voor de bloei is het wenselijk om een ​​complexe minerale dressing toe te voegen die fosfor en kalium bevat. In de winter is een exotische plant slapend – op dit moment heeft het geen meststoffen nodig..

Strelitzia is een van de helderste en mooiste tropische bloemen. Het kweken ervan is niet bijzonder moeilijk. Als de tuinman rekening houdt met alle subtiliteiten en nuances, kan hij een kleurrijke decoratie van een huisvensterbank of tuinbloembed krijgen.

Strelitzia groeit thuis uit zaden – video

Adblock
detector