Fysostegie kweken uit zaden voor een spectaculair tuinontwerp

groeifysiostegie uit zaden Deze majestueuze vaste plant siert fonteinen, kunstmatige reservoirs, mixborders en hekken. Het is niet verwonderlijk waarom het kweken van fysostegie uit zaden een hot topic is voor floraliefhebbers. De bloem past goed bij echinacea, phlox, dahlia’s. En tegen de achtergrond van jeneverbes, thuja en dwergsparren lijkt het op fel brandende kaarsen. Physostegia begint half augustus te bloeien, wanneer de zomerbloemen hun outfit hebben uitgedaan en de herfstbloemen gewoon naar het “bal” gaan. Ze zal het oog verrukken tot de eerste nachtvorst, standvastig de winter tegemoet. Hoe ziet cultuur er van buiten uit? Waarom zijn de variëteiten aantrekkelijk? Wat is het geheim van het kweken van fysostegie uit zaden? Hoe in de volle grond planten en voor een plant zorgen? We zullen proberen deze vragen te beantwoorden.

Ware pracht van een bloem

lange vaste plant De lange vaste plant behoort tot de familie Yasnotkovye. In zijn natuurlijke omgeving wordt het gevonden in Noord-Amerika. De naam “physostegia” komt van de Griekse woorden die “bubbel” en “bedekken” betekenen. En dit is geen toeval. De knoppen van de cultuur zijn versierd met een licht gezwollen kelk, bestaande uit verschillende bloembladen.weelderige bloei van physostegia

De plant staat in de volksmond bekend als een valse slangenkop..

krachtige plantenscheutenPhysostegia-bloem heeft krachtige tetraëdrische scheuten. Ze stijgen van 60 tot 120 cm boven de grond uit en bieden comfortabel plaats aan “sedentair” lancetvormig gebladerte met gekartelde randen. Het kruipende wortelstelsel bevordert de vorming van weelderige bosjes, die de bloementuin in een heldere sprei veranderen.

ongebruikelijke bloemvormDe knoppen zijn compact verzameld in aarvormige rechtopstaande bloeiwijzen. Hun maximale lengte bereikt 30 cm.De bloembladen van elke bloem lijken op weelderige lippen of buisjes..

Afhankelijk van de variëteit zijn ze in de volgende kleuren geverfd:

 • Sneeuwwitje;
 • roze;
 • lila;
 • paars;
 • kers-.

bloeiwijzen geven een delicaat aroma afDe bloeiwijzen stralen een aangenaam aroma uit en trekken bijen en verschillende insecten aan. Na bestuiving worden nootvormige vruchten gevormd, waarin waardevol plantmateriaal zit. Ze beginnen het te verzamelen aan het einde van de zomer en gaan door tot halverwege de herfst. Indien nodig worden de zaden gedroogd in een goed geventileerde ruimte. Bewaar plantgoed in papieren zakken uit de buurt van vocht.

Exotische variëteiten

het kweken van physostegia uit zaden van verschillende variëteitenVolgens wetenschappelijke gegevens hebben biologen meer dan 10 variëteiten van deze cultuur. De meeste groeien in Noord-Amerika. Als decoratieve decoratie wordt echter alleen maagdelijke Physicalostegia gebruikt. Op basis van de soort hebben veredelaars originele variëteiten gecreëerd. Laten we kennis maken met de meest voorkomende opties.

Rozenboeket

variëteit boeket roosDe plant wordt tot 1,2 m. Hij heeft krachtige scheuten met heldergroen blad. Tijdens de bloeiperiode trekt physostegy een originele outfit aan. De aarvormige bloeiwijzen bestaan ​​uit veel lila knoppen. Ze versieren het bloembed gedurende 50 dagen, waarna ze in zaaddozen veranderen..

Roze koningin

variëteit roze koninginDe variëteit is ideaal voor het maken van mixborders. De hoogste exemplaren bereiken 70 cm.In de zomer verschijnen delicate aarvormige bloeiwijzen tussen het sierlijke groen van roze physostegia van Virginia. Ze ruiken lekker, wat bijen, vlinders en andere insecten aantrekt. Kweek een variëteit van zaailingen door zaden in containers te zaaien.

Een vergelijkbare kleur van de knoppen is kenmerkend voor de Vivid-variëteit. De maximale hoogte is echter slechts 60 cm..

Alba

physostegia albaStruiken groeien tot 0,8 m. Scheuten hebben een dichte, vierhoekige structuur. Gekarteld blad. De bloembladen van de knoppen zijn geschilderd in een sneeuwwitte kleur. Bloeit half juli. Ze behouden hun schoonheid lang in snit. Gebruikt als achtergrondplanten voor mixborders.

Variegata

bonte variëteitDeze soort wordt vaak glamoureuze bonte physostegy genoemd vanwege de originele kleur van de bladplaten. Het groene blad is versierd met een sneeuwwitte rand. De plant bereikt een hoogte van 0,9 m. De stelen zijn sterk en veerkrachtig. De bloembladen van de knoppen zijn geverfd in een dieproze kleur.

Zomersneeuw

zomer sneeuw variëteitDe variëteit behoort tot hoge planten die ongeveer 90 cm boven de grond uitsteken, scheuten zijn bedekt met groen getand blad. Rechtopstaande bloemstengels zijn versierd met sneeuwwitte knoppen. Bloemen worden geplant langs kunstmatige reservoirs op het grondgebied van landhuizen.

Fysostegie kweken uit zaden in hun zomerhuisje

het kweken van fysiostegie uit zaden in hun zomerhuisjeZoals de meeste planten reproduceert physostegia door zelf te zaaien. Rijpe vruchten openen zich en miniatuurzaadjes vallen op de grond. Dit is natuurlijk de gemakkelijkste manier om dergelijke bloemen op de site te planten. Het creëren van een stijlvol bloembed vereist echter een competente benadering van het planten en verzorgen van physostegia, vooral bij het kweken van nieuwe variëteiten. Ervaren tuinders verbouwen gewassen met zaailingen. Het proces start half maart. Eerst worden containers geselecteerd. Dit kunnen houten kisten zijn of plastic bakken met een afvoergat. Als substraat wordt vruchtbare grond gebruikt, die in de herfst uit de tuin wordt gehaald..

Geschikte grond kan worden gekocht bij gespecialiseerde winkels..

grondbewerking voor het zaaien van zadenEen dunne laag drainage wordt op de bodem van de container geplaatst, zodat de grond “ademt” en overtollig vocht weggaat. Verspreid vervolgens de voorbereide grond en stamp deze licht aan. Met behulp van een spatel worden ondiepe gaten gevormd op een afstand van 1 cm van elkaar. Zaden worden gezaaid en besprenkeld met aarde. Giet er bovenop uit een spuitfles. Afdekken met folie. Naar een goed geventileerde ruimte brengen waar de temperatuur op ongeveer 20 ° C wordt gehouden.

Jonge boompjes houden niet van tocht en direct zonlicht..

zaailingen van physostegia zadenNa ongeveer 15 dagen verschijnen de eerste scheuten. Op dit moment wordt de film verwijderd. Wanneer twee echte bladplaten worden gevormd, duiken de zaailingen in andere containers. Ze worden op een afstand van 10 cm van elkaar geplaatst. 14 dagen voor het planten in de volle grond, begint Physicalostegia zich aan te passen aan de omgeving. De zaailingen worden 30 minuten naar buiten gebracht en daarna wordt de tijd dagelijks verhoogd. Als ze zich de hele dag op hun gemak voelen, worden ze in een bloembed geplant..

Met liefde veranderen we de leefomgeving

fysiostegie in de tuinCompetente aanplant in de volle grond en zorg voor fysieke fitheid stellen u in staat om glamoureuze mixborders in de buurt van de datsja te creëren. De eerste stap is het kiezen van een geschikte plek waar voldoende zon is. Als laatste redmiddel is halfschaduw voldoende. Het belangrijkste is dat er geen concepten zijn..

Maak vervolgens het bloembed klaar:

 • hark gevallen bladeren en droog onkruid weg;
 • graaf de grond op tot de diepte van de schopbajonet;
 • egaliseer het oppervlak met een hark;
 • maak gaten volgens het mixborder-schema.

Om ervoor te zorgen dat Physicalostegia met succes wortel schiet in een nieuwe omgeving, moet de grond los zijn. Zal passen:

 • zwarte aarde;
 • leem;
 • zandige leemgrond.

bloembed voorbereidingDe plant wordt geplant op een afstand van 30 cm, omdat deze snel groeit. Om andere gewassen te beschermen, worden begrenzers op het bloembed geïnstalleerd..

Tot een diepte van 40 cm worden zogenaamde “barrières” ingegraven uit de volgende materialen:

 • leisteen;
 • plastic;
 • metaal;
 • hout.

Indien gewenst wordt physostegia geplant in speciale containers die de groei van de wortelstok behouden. Een oude emmer zonder bodem of een stuk metalen pijp is geschikt voor zaken..

De dikte van de grondlaag boven de ingegraven bak dient circa 5 cm . te zijn.

Zachte bloemenverzorging

lichamelijke verzorging in de tuinZoals je weet, houdt fysiostegie van een matige hoeveelheid vocht. Daarom wordt het in droge tijden bewaterd als de bovengrond opdroogt. Als er in de zomer veel regen valt, zal de plant gedijen zonder menselijke tussenkomst. Niemand annuleert echter het losmaken van de aarde..

Het wortelgebied kan worden afgedekt met mulch, hiervoor gebruik je humus of losse turf..

complexe meststof voor fysiotherapieArme grond wordt één keer per jaar gevoed met mineralen. Hiervoor worden kant-en-klare meststoffen gebruikt, die in bloemenwinkels worden verkocht. De procedure wordt uitgevoerd voordat de knoppen op de plant bloeien..

voorbereiden op de winterHalverwege de herfst worden de scheuten volledig afgesneden, waardoor de spruiten 5-7 cm hoog boven de grond blijven.

Dek indien nodig af:

 • zaagsel;
 • sparren takken;
 • turf;
 • gevallen bladeren.

In het voorjaar wordt het terrein zorgvuldig schoongemaakt. Ze maken de grond los, wachtend op de eerste scheuten. Als de plant tijdens een hete periode last heeft van bladluisinvasie, worden de greens behandeld met insecticiden (“Antitlin”, “Actellik”, “Biotlin”). Schimmelziekten veroorzaakt door overmatig vocht worden geëlimineerd met fungiciden. Dankzij deze liefdevolle zorg zullen elk jaar de felle lichten van de “Amerikaanse” gast op het terrein worden aangestoken..

Het blijkt dat het kweken van fysostegie uit zaden vrij eenvoudig is. Het belangrijkste is om plantmateriaal, containers, geschikt substraat en tuintips beschikbaar te hebben. Daarnaast bieden veredelaars chique variëteiten van Virginia Physostegy aan, die van de tuin een exotische rustplaats maken. Mogen deze bloemen vreugde brengen aan alle bewonderaars van flora.

Fysostegie kweken uit zaden in het land – video

Adblock
detector