Foto's en beschrijvingen van soorten guzmania

Guzmania in het binnenland Op de eilanden van de Caribische Zee, in de landen van Zuid- en Midden-Amerika, zijn dankzij het langdurige werk van botanici duizenden soorten wilde planten ontdekt en beschreven. Guzmania, wiens foto verbaast met de sappigheid van groen en pakkende sultans boven de rozetten, is een inheemse inwoner van de tropische regio. In het wild zijn er ongeveer 130 soorten kruidachtige cultuur, die van elkaar verschillen in grootte, vorm en kleur van schutbladen die kleine, onopvallende bloemen omringen.

Een verandering in de kleur van het gebladerte in het midden van de rozet of een steel die boven het groen uitsteekt, is een zeker teken van een naderende bloei – het hoogtepunt en het einde van het leven van een guzmania. Nadat de bloemen verwelken, sterft de plant zelf, maar dit houdt de bloementelers niet tegen, veroverd door de schoonheid van de tropische gast. Sommige soorten guzmania zijn populaire kamerplanten geworden en worden met succes gekweekt in een potcultuur..

Wilde variëteiten sieren de zuidelijke open ruimtes met alle tinten rood, oranje en minder vaak geel. En in kunstmatig gekweekte variëteiten en hybriden is het gamma veel breder. Liefhebbers van de binnenbloementeelt bewonderen hoe sultans zich over de rozetten ontvouwen, niet alleen in rood, maar ook in paarse en lila tinten. Er zijn zelfs planten met witte en tweekleurige schutbladen..

Guzmania lingulata (Guzmania lingulata)

Guzmania riet In het huis vind je meestal riet Guzmania. De natuurlijke soort is een uitgesproken epifyt met kleine, vrij zwakke wortels en een stengelloze rozet. Naast planten met groene langwerpige bladeren worden bonte exemplaren gevonden in het wild en in gecultiveerde aanplant..

Zoals veel bromelia’s, gebruikt de rietguzmania actief de uitlaat voor water en voedsel. Wanneer de plant op 2-jarige leeftijd gaat bloeien, krijgen de bredere en kortere bladeren een heldere kleur en onopvallende bloemen vormen en openen zich vanuit hun oksels. De volledig geopende schutbladen van deze soort guzmania zijn rood van kleur en de bloemen zelf zijn geel.

De decorativiteit van de plant duurt maximaal 15-18 weken, daarna verdort het hele centrale deel van de guzmania, en het leven van de plant gaat door door de ontwikkeling van basale dochterrozetten.

Tegenwoordig zijn er verschillende rassengroepen gecreëerd die planten verenigen:

  • met een meer compacte dan natuurlijke vorm;
  • met een heldere ongebruikelijke kleur van de schutbladen;
  • bloei met wisselende duur;
  • met bladeren afwisselend groene en witte strepen.

Guzmania-tempoOnder de populaire variëteiten die door kwekers van kamerplanten worden aangeboden, zijn de Tempo guzmania en de Rondo guzmania. Onder dergelijke namen zijn grote variëteitsgroepen verborgen die zijn verkregen op basis van het riet Guzmania.

Als je je verzameling kamerplanten wilt aanvullen met een miniatuurrozet met een roodoranje sultan bovenaan, moet een bloemist letten op Guzmania minor of Guzmania lingulata var. Minderjarige. Het is een winterharde hybride die bloeit van februari tot midden zomer en zeer geschikt is voor de teelt op smalle stadsvensterbanken. Miniatuurplanten die deel uitmaken van de Rondo-cultivargroep zullen worden aangeboden in een gespecialiseerde winkel onder de naam “Guzmania minor Rondo”.

Guzmania minorGuzmania riet var. lingulata is groter dan Guzmania minor op de foto. Maar het belangrijkste kenmerk van deze plant is niet de grootte, maar de prachtige roze tint van de schutbladen, die hoog boven het groen uitstijgen..

Guzmania-mixAls er op de toonbank van de bloemenwinkel zelfs rijen tropische planten staan ​​die alleen verschillen in de kleuren van de sultans, had de koper een geweldige kans om het beste van de Mix Guzmania-exemplaren te kiezen. Onder deze handelsnaam worden hybriden van Guzmania lingulata met gele, bordeauxrode, scharlakenrode of roze schutbladen te koop aangeboden..

Omdat de guzmania-mix, op de foto, speciaal is gekweekt voor de amateurbloementeelt, zijn dergelijke planten perfect geacclimatiseerd om thuis te worden gehouden. Ze zijn pretentieloos en zeer aantrekkelijk..

Guzmania OstaraGuzmania Ostara

Guzmania is een kneedbaar materiaal in de handen van ervaren fokkers. Dankzij de kruising van het riet Guzmania en de soort Guzmania witmackii konden bloementelers de dieprode fonteinen boven de rozetten van glanzend groene bladeren bewonderen. Deze spectaculaire plant kreeg een eigen naam, de Ostara Guzmania. De decorativiteit van de cultuur houdt zes maanden aan, maar de cultuur kan worden hervat door kleine rozetten te planten die aan de basis van het ouderexemplaar verschijnen.

Bloedrode guzmania (Guzmania sanguinea)

Guzmania bloed roodDe op de foto afgebeelde guzmania valt op tussen verwante planten doordat de verandering in schaduw tijdens de bloei niet alleen de korte schutbladen beïnvloedt, maar bijna de hele rozet. Het wordt scharlaken, paars of dieproze, en dit geldt voor zowel groene als bonte exemplaren van rode guzmania.

De witgele bloemen van de plant zijn te zien in het midden van de rozet. Ze drijven letterlijk omdat de centrale trechter vaak bijna volledig gevuld is met vocht. In zo’n ongebruikelijke vorm blijft de guzmania van april tot augustus en sterft dan.

Guzmania-variëteiten driekleurigDe guzmania van de driekleurige variëteit op de foto is een heldere sierplant. De cultuur dankt zijn naam aan de contrasterende combinatie van rode, witte en groene kleuren op dicht, sappig gebladerte. Gele bloemen zijn verborgen in de kern en zijn praktisch onzichtbaar.

Mozaïek Guzmania (Guzmania musaica)

Mozaïekguzmania verschilt van de reeds beschreven soort in dichter gebladerte, waarop dwarsstrepen van verschillende intensiteiten duidelijk zichtbaar zijn.

Mozaïek GuzmaniaDe bloeiwijze verschijnt op een lange, enkele steel die uitsteekt boven een rozet tot 1 meter in diameter. Dit type guzmania is minder afhankelijk van neerslag, wortelt goed in de grond en krijgt voeding uit de grond..

Gusmanie Konifera (Guzmania conifera)

Guzmania KoniferaNa slechts één keer een bloei te hebben gezien, zoals op de foto, van een conifer guzmania, is het onmogelijk om deze plant te vergeten. Dankzij de kegelvormige roodoranje kegel aan de bovenkant van een dichte, rechtopstaande of hellende steel is de plant zelfs in de tropen van Peru en Ecuador, waar deze spectaculaire soort in de natuur voorkomt, van ver te zien. De vorm van de bloeiwijze gaf de plant een specifieke naam en bepaalde zijn aanhoudende populariteit onder bloementelers..

Als je de collectie gaat aanvullen met conifer guzmania, moet een liefhebber van binnengewassen weten dat dit een van de grootste variëteiten is die thuis wordt gekweekt..

Heldere bloei van Guzmania KoniferDe bloemen zijn oranjerood, relatief groot voor planten van dit geslacht. Wilde exemplaren zijn grote epifyten die in de takken en stammen van bomen leven. Dit gedrag is te wijten aan de behoefte om zonlicht en stroom te ontvangen. Bovendien is dit type guzmania geen parasiet. Hij haalt alles wat hij nodig heeft uit neerslag, kleine ophopingen van grond op de takken en atmosferische lucht..

Guzmania monostachia

Guzmania eenkoppigEen van de mooist bloeiende soorten guzman wordt eenspike genoemd vanwege de uiterlijke kenmerken van de bloeiwijze van deze grote epifytische plant. De steel, bedekt met korte schutbladen, is onderaan groen, maar wordt naar boven toe rood of oranje. Witte bloemen zijn duidelijk zichtbaar van onder de wigvormige schutbladen. Een dichte bladrozet wordt gevormd door langwerpige groene bladeren, waarvan de kleur in de onderste rijen veel bleker is dan in het midden.

Terwijl de guzmania bloeit en bestuift, zoals op de foto, onder groene of bonte schutbladen, worden kleine kuiffruitdozen gevormd.

Aan het einde van de bloei vormt de guzmania fruitdozenDe alba-soort guzmania is een verrassend sierlijke plant met groen, monochromatisch blad en hoge bloeiwijzen, die van de basis tot de top van kleur verandert van groen naar bijna wit. Kleine bloemen onder korte schutbladen zijn ook wit.

Guzmania Nicaraguensis

Nicaraguaanse GuzmaniëEen middelgrote soort guzmania is ideaal om binnen te houden. De plant heeft een compacte rozet van gladde lichtgroene bladeren en een rechtopstaande aarvormige bloeiwijze met een heldere scharlakenrode kleur. Aan de achterkant heeft de basis van het blad een bruine of paarse tint. Citroengele bloemen zitten op korte bladstelen en zijn duidelijk zichtbaar boven de schutbladen. Bloei is relatief kort en vindt plaats in de lentemaanden..

Video – alles over guzmania

Adblock
detector