Unieke plant haarmos Vertegenwoordigers van het geslacht van de haarmos die in veel regio’s van de wereld wonen, zijn meerjarige kruidachtige varens. Verschillende soorten met opengewerkt felgroen blad worden gebruikt als kamerplanten, die terecht als het belangrijkste voordeel en onderscheidend kenmerk van het geslacht worden beschouwd. Indoor adiantums zijn niet veeleisend en verliezen, met regelmatige zorg, hun decoratieve effect gedurende vele jaren niet. Zie een foto van een tulpenboom!

Haarmos Venushaar (A. capillus-veneris)

Haarmos Venushaar (A. capillus-veneris) Van de tientallen varensoorten is de meest bekende en geliefde onder bloemenkwekers het Venushaar. Een soort die van nature voorkomt in de Middellandse Zee, op de Krim en de Kaukasus, maar ook op het Amerikaanse continent en in de landen van Noord-Afrika en Klein-Azië, gemakkelijk thuis te acclimatiseren. In Zuid-Europa kan hij de winter en buiten overleven.

De hoogte van de plant is iets meer dan een halve meter. De bladeren zijn gevederd, asymmetrisch en kunnen 20-25 centimeter lang worden. Afzonderlijke omgekeerd eironde segmenten zijn niet langer dan 2-3 cm Het bovenste deel van de segmenten is gekerfd en vaak waaiervormig. Lichte bladplaten contrasteren met donkere, bijna zwarte bladstelen, waaraan de plant zijn naam dankt..

Het haarmos op de steile hellingenIn de natuur bewoont Venushaar het liefst de rotsachtige oevers van beken, bergrivieren en andere watermassa’s. Tegelijkertijd helpt een krachtige wortelstok van minder dan een meter lang op kleine ophopingen van grond tussen stenen de plant te verankeren. Veel dunne hulpwortels klampen zich vast aan rotsachtige richels, zodat je het haarmos van deze soort, zoals op de foto, op steile hellingen kunt zien..

Rijping van sporen langs de rand van bladsegmenten vindt plaats van het late voorjaar tot de herfst. Thuis worden langzaam groeiende varens vaak vegetatief vermeerderd..

Grootbladige haarmos (A. Macrophyllum)

Grootbladige haarmos (A. Macrophyllum)Het grootbladige haarmos op de foto is een meerjarige varen met een hoogte van 30 tot 50 cm.In de natuur komt de soort voor in de tropische zone van Midden- en Zuid-Amerika. Een varen met een mooie rozet van grote bladeren met een karakteristieke vorm komt voor langs wegen, onder bruggen en bij goten.

Unieke structuur van haarmos bladplatenJe herkent het gepresenteerde haarmos aan de puntige segmenten van de bladeren, langs de snede waarvan de sporenrijpingszones zich bevinden. Bovendien heeft het jonge blad van de haarmos een ongewone roze kleur en worden alleen volwassen bladeren lichtgroen.

Haarmos voet (A. pedatum)

Haarmos voet (A. pedatum)Een van de soorten varens met een hoge vorstbestendigheid, waarmee je haarmos stop-achtig kunt kweken in tuinen in het zuiden en in het centrum van Rusland. De bladeren van deze haarmossoort zijn plat, heldergroen, met donkere dunne staafjes. De hoogte van een volwassen varen bereikt 0,6 meter, en de struik behoudt een aantrekkelijke halfronde koepelvorm goed. Segmenten van het vel zijn ingekeept langs een rand, waar de zones van sporenophoping zich bevinden..

Bladplaten van de haarmosvoetOnder natuurlijke omstandigheden en in een potcultuur groeit een varen van deze soort langzaam, maar is geliefd bij bloementelers vanwege zijn hoge decoratieve effect en pretentieloosheid. De belangrijkste voorwaarde voor het succesvol kweken van dit type haarmos is losse grond, de aanwezigheid van schaduw en competente watergift.

Een van de interessante variëteiten van deze varen wordt beschouwd als de haarmos van de stopachtige ondersoort aleuticum.

Haarmos stop, ondersoort aleuticumVolgens de beschrijving en foto van het haarmos onderscheidt het uitzicht zich door zijn sierlijke vorm en groei van ongeveer 30 centimeter. De breedte van een volwassen plant is iets groter. De varen blijft op de grond dankzij zijn dikke oppervlakkige wortelstok. De franjes van een vage groene kleur bevinden zich op zwartbruine staven. De bladeren zijn dubbel geveerd, symmetrisch. Afzonderlijke lobben van het blad hebben één uitgesneden rand met afgeronde of stompe tanden.

Adiantum venustum (A. venustum)

Adiantum venustum (A. venustum)In Nepal en de Indiase deelstaat Kasjmir zie je een ander type haarmos met omgekeerd eironde, wat langwerpige bladsegmenten, donkere, paarsbruine bladstelen en een hoogte van ongeveer 40 cm.

Het uitzicht op de haarmos, zoals op de foto, is zeer decoratief en kan zowel dienen om het interieur te versieren als om een ​​unieke sfeer in de tuin te creëren. De plant is ook toepasbaar voor verticaal tuinieren. Hoge vorstbestendigheid stelt je in staat om een ​​varen in het zuiden van Rusland in het open veld te laten groeien.

Haarmos reniform (A. reniforme)

Haarmos reniform (A. reniforme)Bloemisten die net beginnen kennis te maken met de soorten haarmos, die naar de haarmos kijken, geloven vaak niet dat een plant met hoefijzervormige bladeren op lange bladstelen een varen is. Inderdaad, verrassend bescheiden, maar vol gratie, lijkt de plant niet op het beroemde haarmos Venushaar of een andere soort, waarvan de foto en beschrijving hierboven zijn gegeven..

Wild gevonden op de Canarische Eilanden, het haarmos is reniform, afhankelijk van de variëteit, bereikt een hoogte van 5-30 cm Er zijn twee ondersoorten van deze plant.

Haarmos reniformeVolgens de foto en beschrijving is haarmos reniforme een grotere varen met bladeren tot zeven centimeter in diameter en 20 centimeter hoge bladstelen. En de ondersoort pusillum is twee keer kleiner.

Bovendien is de habitat van deze planten vergelijkbaar. Varens zijn te vinden in halfschaduw op vochtige rotsachtige richels onder bomen of op steile hellingen langs de zee.

Adiantum Ruddy (A. raddianum)

Adiantum Ruddy (A. raddianum)In het wild is het haarmos van deze soort te zien in Zuid-Amerika. De kruipende bladeren van Ruddy’s haarmos onderscheiden zich door wigvormige segmenten die zijn versierd met een afgeronde rand. Lobben van een blad niet langer dan een centimeter lang. De bladeren zelf zijn groot, tot 45 cm lang. Bladstelen zijn dun, hangend, bruin of bijna zwart, net als andere soorten haarmos.

Haarmos Ruddy met een niet-herhalende vorm en bladkleurTegenwoordig hebben liefhebbers van kamervarens de beschikking over verschillende soorten Ruddy’s haarmos met een niet-repeterende vorm en kleur van het blad..

Adiantum Ruddy Fragrants (A. raddianum Fragrantissimum)

Adiantum Ruddy Fragrants (A. raddianum Fragrantissimum)Een snelgroeiende en zeer aantrekkelijke variëteit van de Ruddy-varen, vormt een kroon tot een halve meter hoog. De geur van haarmos onderscheidt zich door de gekrulde vorm van bladsegmenten en hun lagere dichtheid op zwartgrijze of bruine bladstelen.

Chileense haarmos (A. Chilense)

Chileense haarmos is vernoemd naar het land van herkomst. In de natuur bereikt de plant een hoogte van 30-40 cm.

Thuis is het uitzicht op de haarmos op de foto te vinden op een hoogte van 2000 meter. De varen gedijt even goed in de valleien als op de hellingen van de met loofbossen begroeide bergen..

Chileense haarmos (A. Chilense)Het Chileense haarmos verdraagt ​​perfect de klimatologische omstandigheden van het vochtige bos, waar de intervallen tussen de regenseizoenen niet meer dan een maand zijn. Deze varensoort groeit ook in relatief droge gebieden, waar de droogte tot vijf maanden kan aanhouden..

Ethiopisch haarmos (A. aethiopicum)

Ondanks de naam is het haar op de foto te zien in de natuur, niet alleen aan de Afrikaanse kust, maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland.

Ethiopisch haarmos (A. aethiopicum)Bladstelen zijn aan de onderkant zwart. Naar de bovenkant van het blad verkleuren ze naar bruinpaars. De segmenten zijn breed, wigvormig met een stevige, bijna afgeronde rand. De kleur van het groen is licht. De totale hoogte van de varen bereikt 50 centimeter.

Zo’n andere haarmosvaren – video