Een selectie van 10 handige kamerplanten

nuttige kamerplanten Binnenbloemen − perfecte decoratie voor een appartement of huis. Sommigen van hen kunnen ons beschermen tegen stof, elektromagnetische straling absorberen en zuurstof afgeven. Ze hebben geneeskrachtige eigenschappen en worden met succes gebruikt in de volks- en traditionele geneeskunde. Laten we eens kijken wat nuttige kamerplanten zijn, hoe ze ons precies helpen om gelukkiger en gezonder te zijn..

De beste bruikbare kamerplanten voor in huis

Onder het enorme aantal planten dat binnenshuis wordt gekweekt, is het noodzakelijk om nuttige te onderscheiden van planten die een persoon kunnen schaden en de juiste keuze te maken..

Chlorophytum

chlorophytum Chlorophytum is een pretentieloze bloem die zowel in de zon als in schaduwrijke kamers kan groeien. Het groeit snel in omvang, ziet er erg mooi uit en past in elk interieur.chlorophytum in het interieur

Onder zijn nuttige eigenschappen:

 • lucht desinfectie;
 • zuurstofverzadiging van de lucht;
 • bescherming tegen stof, schimmels, microben;
 • verwijdering van stikstofoxiden, daarom is het erg handig om het in de keuken te kweken.

Als er een kat of ander huisdier in uw huis woont, zorg er dan voor dat de plant niet voor hem beschikbaar is. Huisdieren eten deze bloem graag. Hoewel het vaak veilig voor hen is, kunnen het uiterlijk en de gezondheid van chlorophytum ernstig worden aangetast..

Geurige geranium

geurige geraniumGeranium is een van de meest voorkomende kamerplanten. Al zijn soorten en kleuren zijn nuttige kamerplanten. Geranium is gemakkelijk te verzorgen. Houdt van zonlicht, maar groeit rustig op ramen op het noorden. Kenmerkend voor geranium is de geur die verschijnt zodra je de bladeren aanraakt..geranium bloeit op de vensterbank

Onder de nuttige eigenschappen van deze plant is het de moeite waard om het volgende te benadrukken:

 • de geur van geraniumbladeren bestrijdt hoofdpijn, vermoeidheid, stress;
 • de plant normaliseert de slaap en de emotionele en mentale toestand;
 • het is een krachtig desinfectiemiddel dat de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert;
 • waar geranium groeit, zijn er bijna geen insecten.

Om de geranium een ​​bepaalde hoogte en lengte te geven, knijpt u op tijd in de punten. Deze plant kan met de juiste verzorging erg groot worden..

Pittige kruiden rozemarijn

rozemarijn kwekenRozemarijn is een oosterse specerij die ook in de Europese keuken wortel heeft geschoten. Ze ziet er erg aantrekkelijk uit, pretentieloos in de zorg. Daarom wordt rozemarijn vaak gekweekt op ramen, balkons en loggia’s. Op elk moment van het jaar heb je wiet bij de hand die in voedsel kan worden gebruikt..

Een van de nuttige eigenschappen van deze plant zijn:

 • verbetering van de luchtkwaliteit binnenshuis;
 • vermindering van het risico op ARVI-ziekten, griep, ziekten van de bovenste luchtwegen;
 • verbetering van de slaapkwaliteit;
 • het verlichten van stress en vermoeidheid;
 • verbetering van de concentratie en het geheugen;
 • normalisering van het welzijn bij frequente lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld na het sporten.

regels voor het kweken van rozemarijnRozemarijn houdt niet van veel water geven. Hij houdt van droge grond waar de wortels kunnen ademen. Maar aan de andere kant verdraagt ​​hij de buurt perfect met andere kruiden. Het kan in één pot worden geplant met munt, citroenmelisse, peterselie, koriander, basilicum. Zo’n “assortiment” op uw vensterbank wordt niet alleen een uitstekende decoratie, maar ook een constante bron van vitamines, mineralen, aminozuren.

Handige aloëplanten voor binnenshuis

medicinale aloëAloë is een agave die jaren in de hoek van je vensterbank kan staan, en je dan ineens een plezier doet met een prachtige bloem. Toegegeven, dit gebeurt niet vaak. Hij groeit goed, verdraagt ​​zon en schaduw goed, maar houdt niet van te vaak water geven.aloë op de vensterbank

Onder de nuttige eigenschappen van aloë, kan men niet anders dan het volgende opmerken:

 • het sap van de plant geneest wonden, wordt in cosmetica gebruikt om het uiterlijk en de gezondheid van de huid te verbeteren;
 • een bloem verbetert de immuniteit van een persoon, zelfs als deze gewoon op de vensterbank in zijn kamer staat;
 • aloë helpt schadelijke elementen uit de lucht te verwijderen, die vaak worden aangetroffen in moderne huizen en appartementen vanwege het gebruik van plastic en andere synthetische materialen in de decoratie van de kamer;
 • de plant verbetert de luchtkwaliteit, normaliseert slaap en humeur.

Het gebruik van aloë binnenin heeft contra-indicaties. Maar buiten kan het door bijna iedereen worden gebruikt. De enige uitzondering is overgevoeligheid voor de plant, wat zeer zeldzaam is..

Kalanchoë

Kalanchoë bloeitKalanchoë kan van verschillende soorten, vormen en maten zijn. De bloemen zijn helder en gevarieerd. Deze plant kan je maandenlang verrassen met een uitbundige bloei, maar is tegelijkertijd ook een natuurlijk medicijnkastje op je vensterbank..weelderige Kalanchoë-struiken

Onder zijn nuttige eigenschappen:

 • het vermogen om wonden te genezen, snijwonden, schaafwonden en brandwonden te genezen;
 • reinigt het lichaam wanneer het wordt ingenomen van gifstoffen en gifstoffen;
 • reinigt de lucht in de kamer, verzadigt deze met zuurstof;
 • helpt bij de behandeling van bepaalde ziekten, zoals de lever.

Kalanchoë heeft bijna geen persoonlijke verzorging nodig. De meest bruikbare bloemen voor mensen van deze soort zijn Kalanchoë Degremona en Kalanchoë geveerd. Ze worden het meest gebruikt in de traditionele geneeskunde..

Pluizige asperges

asperges in pottenAsperges is een zeer mooie vertakte plant die, met de juiste zorg, snel groeit en een lust voor het oog is met fel groen. Deze plant houdt van water geven, maar waterstagnatie in de grond mag niet worden toegestaan. Naast het gebruikelijke water geven, is het beter om het met een spuitfles te besproeien om waterprocedures uit te voeren. Bescherm de plant tegen plagen en ziekten.

pluizige aspergesHet was deze bloem die ooit de wetenschappelijke wereld op zijn kop zette en haar het eerste bestudeerde aminozuur gaf – asparagine. De plant wordt gegeten, gebruikt in de volksgeneeskunde, gebruikt om kamers te versieren.

Onder de nuttige eigenschappen merken we op:

 • luchtzuivering van pathogene bacteriën, schimmels, schimmels, zware metalen, stof;
 • wanneer het oraal wordt ingenomen, kan het een verscheidenheid aan ziekten aan, waaronder steenvorming, bloedarmoede, gastro-intestinale problemen en allergieën.

Aspergebessen bevatten gevaarlijke stoffen die zowel mens als dier kunnen schaden. Probeer daarom de plant zo op te hangen of te plaatsen dat niemand besluit zich te smullen van veelkleurige bessen..

Dikke vrouw

dikke vrouw in het interieurDe dikke vrouw heeft nog een aantal namen – crassula of “geldboom”. Het is van verschillende soorten, pretentieloos, kan in de zon en in de schaduw groeien. Afhankelijk van de verlichting en andere externe omstandigheden, verandert het de kleur van de bladeren en hun grootte. Een dikke vrouw planten is simpel: elk gevallen blad kan na een paar jaar veranderen in een mooie vertakte plant.

dikke vrouw op de vensterbankDit zijn zeer nuttige bloemen voor mensen. De dikke vrouw die op het raam staat, reinigt de lucht van stof en andere verontreinigingen, verzadigt deze met zuurstof. Het kan worden toegevoegd aan maskers voor gezicht en andere lichaamsdelen. Ook wordt de plant gebruikt voor de preventie en behandeling van verschillende ziekten: aambeien, spataderen, tonsillitis, herpes, gewrichtspathologieën.

Met het gebruik van een dikke vrouw binnenin, moet je voorzichtig zijn. De bladeren bevatten een kleine hoeveelheid arseen, wat gevaarlijk is voor de gezondheid. Houd de plant uit de buurt van kinderen en dieren.

Cactussen in huiscollectie

cactus collectieCactussen zijn gezonde bloemen voor in huis. Ze zijn pretentieloos, ze kunnen groeien in kamers met elke verlichting. Er zijn veel soorten cactussen, sommige bereiken een hoogte van slechts enkele centimeters, andere groeien, zelfs onder omstandigheden van binnenlandse teelt, meer dan een meter..

bloeiende cactussenEr wordt aangenomen dat de naalden de negatieve energie van de kamer kunnen verdrijven, beschermen tegen het boze oog en slechte gedachten..

Maar de plant heeft ook wetenschappelijk bewezen nuttige eigenschappen:

 • filtert de lucht, verzadigt deze met zuurstof;
 • verlicht positieve kationen in de lucht die hoofdpijn veroorzaken;
 • helpt om elektromagnetische straling het hoofd te bieden, daarom wordt aanbevolen om ze naast een computer en kantoorapparatuur te laten groeien;
 • het vruchtvlees van sommige soorten cactussen wordt gebruikt voor de bereiding van medicijnen.

Cactusnaalden kunnen ernstige ontstekingen veroorzaken. Als je wordt geprikt door een cactus, behandel de wond dan zoals je zou doen voor een normale splinter. Raadpleeg uw arts als de ontsteking aanhoudt..

Gouden snor

geurige callisGouden snor heeft een andere naam – geurige callis. Het is pretentieloos om voor te zorgen, groeit snel en reproduceert met behulp van een snor met takken. Dit zijn zeer nuttige bloemen voor de mens, waarvan de gunstige effecten zijn bevestigd door onderzoek door wetenschappers. Het filtert de lucht en verwijdert schadelijke onzuiverheden, stof en andere stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid..

genezende gouden snorGouden snor wordt vaak gebruikt in volksrecepten, maar ook door farmaceutische bedrijven om crèmes, zalven en andere producten te maken. Met zijn hulp kunt u kleine huidafwijkingen elimineren en het uiterlijk verbeteren. Het wordt gebruikt voor ziekten van het hart, de bloedvaten, het zenuwstelsel, de lever en de nieren. Het helpt bij endocriene verstoringen, diabetes en zelfs obesitas. Maar het wordt niet aanbevolen om het te gebruiken zonder een arts te raadplegen..

Gouden snor wordt pas als genezend beschouwd nadat de scheuten zijn gegroeid en ten minste 9-10 knieën bevatten, die een bruinachtige tint krijgen.

Ficus

ficusenFicus is een mooie vertakte en altijd groene plant. Volgens populaire overtuigingen trekt het geluk, welvaart en overvloed naar het huis. De plant filtert de lucht perfect, helpt de kwaliteit te verbeteren en verzadigt deze met zuurstof. Het heeft een gunstig effect op de slaap, het welzijn, de stemming van mensen die vaak in kamers verblijven waar ficus groeit.

ficus in het interieurFicus bestrijdt schimmels en schimmels, voorkomt hun uiterlijk. Door het rijke gehalte aan fytonciden vermindert het het risico op luchtwegaandoeningen, SARS en griep. Hij bestrijdt ook actief ongedierte, weert insecten af.

Ficus kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier als ze besluiten het op te eten. Het gevaar is melkachtig sap, dat allergieën, brandwonden of vergiftiging kan veroorzaken.

Wat is de beste plek om nuttige kamerplanten te plaatsen?

nuttige kamerplanten in het recreatiegebiedNu weet je welke kamerplanten je in huis kunt houden met maximaal voordeel voor jezelf. En het is erg belangrijk om ze goed te ordenen. Inderdaad, in de juiste kamer zullen ze meer goed doen. In de loggia en op het geïsoleerde balkon kunt u werkelijk alle planten plaatsen die u maar wilt. Je kunt in het warme seizoen ook binnenbloemen op een niet-geglazuurd balkon halen..

grote bloemenHet is beter om bloemen in de slaapkamer te kweken die geen sterke geur hebben. Alle soorten vetplanten, cactussen, dikke vrouwen, zamiokulka’s, spathiphyllum en anthurium passen hier perfect. Chlorophytum en ficus zullen de lucht zuiveren, verzadigen met zuurstof. Slapen in zo’n kamer zal altijd van hoge kwaliteit en sterk zijn..

bloemen op de loggiaPlaats een familie van cactussen, gouden snor, rozemarijn, aloë naast de werkplek. In de kwekerij is het beter om bloemen te kweken die niet alleen goed zijn voor de gezondheid, maar ook veilig. Ze zijn bijvoorbeeld vrij van doornen, doornen en andere elementen die schade kunnen toebrengen. In de kinderkamer kun je spathiphyllum, jerky, ficus, zamioculcas, asperges, viooltjes, agave kweken.

bloemen in de kinderkamerVerschillende soorten geraniums, rozemarijn, begonia’s, aloë, cactussen kunnen het beste in de keuken en gang worden geplaatst. In principe kunnen hier alle planten gekweekt worden die temperatuur- en vochtigheidswisselingen goed verdragen..

Zoals je kunt zien, is er een enorme keuze aan wat planten in huis moeten hebben. U kunt meer bruikbare kiezen, die u later in tincturen en andere recepten zult gebruiken, of bloemen kiezen op basis van hun uiterlijk. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je planten goed bij je passen: geef ze op tijd water, geef ze voldoende voeding en licht. Vermijd tocht en houd bij de verzorging rekening met de individuele kenmerken van elke bloem.

De handigste kamerplanten voor in huis – video