Een onvergetelijk allium: buiten planten en verzorgen – wiresummit.org

allium in hun zomerhuisje Wilt u uw site versieren met ongebruikelijke kleuren? Let dan op allium: planten en verzorgen in de volle grond is eenvoudig en het resultaat mag er zijn. De schoonheid van de knoppen, de helderheid en rijkdom van tinten, de enorme omvang van de bloeiwijzen – dit alles zal je hart voor altijd veroveren.

Allium bloem beschrijving

weelderige alliumbloei Allium (ook wel sierui genoemd) is een kruidachtige tweejarige plant (soms worden ook meerjarige variëteiten gevonden) die behoort tot de Ui-subfamilie, de Amaryllis-familie. Centraal-Azië wordt beschouwd als de geboorteplaats van wilde uien..

Je herkent de plant aan de parapluvormige bloeiwijze in de vorm van een gewone bol, bestaande uit veel kleine bloemen en gelegen op een lange gezwollen stengel, soms wel 1 m hoog. De bloeiwijzen zijn dicht of paardebloemachtig. Er zijn minstens 400 soorten wilde uien. Wat betreft de kleur van de knoppen, ze kunnen blauw, paars, roze zijn. Bloei vindt plaats eind mei – begin juni. De bladeren van de plant zijn erg smal en lang, scherp aan de uiteinden. Er is ook een geur die kenmerkend is voor alle uien en een scherpe smaak..

Wilde uien worden vaak gebruikt in rabatka’s, rotstuinen, verschillende bloemstukken, monoculturele aanplant..

Hoe en wanneer allium in de herfst te planten?

Voor een goede ontwikkeling en goede groei moeten alle nuances van het planten en verzorgen van wilde uien in acht worden genomen.

Allium planten en verzorgen in het open veld: basisvereisten

Een favoriete plek is open zonnige gebieden. Bovendien, hoe meer zon, hoe feller de kleur van het blad. Schaduwrijke gebieden zijn onaanvaardbaar voor de plant. De plant verdraagt ​​​​geen grote hoeveelheid vocht en kan daarom niet in laaglanden worden geplant..

Wat de bodem betreft, geven uien de voorkeur aan lichte en vruchtbare gronden en de pH-waarde moet bijna neutraal zijn. Als de grond te zuur is, moet er kalk aan worden toegevoegd..

In de volle grond planten kan het beste vanaf half september tot eind oktober. Maar dit moet worden gedaan bij een temperatuur van + 10 ° С.

Voorgeplante bollen worden zorgvuldig gecontroleerd op rot en schimmel. Als ze worden gevonden, worden de bollen in kaliumpermanganaat geplaatst en een half uur bewaard..

Graaf voor het planten gaten met een diepte gelijk aan drie bollen. Een ui wordt in het gat geplaatst, goed bewaterd, bedekt met humus van bovenaf, mulching wordt uitgevoerd, wat zal beschermen tegen vorst.

Het is ten strengste verboden om kippenmest en mest te gebruiken.

Alliumui: groeien en verzorgen

groeiende alliumAllium heeft geen speciale vereisten om te vertrekken. De belangrijkste regel is om de plant niet te vol te vullen, omdat dit tot de dood kan leiden. Tegelijkertijd is het zeer onwenselijk om overdrogen toe te staan, omdat dit groeistilstand en gebladerte zal veroorzaken..

Met de komst van de lente moet de plant worden gevoed. Hiervoor worden stikstof- en kalimeststoffen gebruikt. Anders verliest het blad zijn helderheid en wordt het bleek..

De plant vereist regelmatig wieden, evenals mulchen..

Het gele blad dat zich aan het einde van de bloei vormt, mag niet worden afgescheurd, omdat dit gepaard gaat met ophoping van voedingsstoffen in de bol.

Eind juni, als de bollen alle benodigde stoffen hebben opgenomen, kunnen ze worden opgegraven en naar een warme en droge plaats worden gestuurd. Ze kunnen niet in de grond blijven, omdat ze kunnen worden overspoeld met regen, wat tot de dood zal leiden..

Bollen kunnen alleen in de grond blijven als je in warme klimaten leeft. Maar je moet niet vergeten dat de bollen kinderen zullen geven, ze zullen druk zijn, wat zal leiden tot kleinere bloemen en zeldzame bloei..

Hoe te vermeerderen en wanneer allium te planten?

Wilde uien planten zich op verschillende manieren voort.

Vegetatief met hulp van kinderen

reproductie van alliumDrie jaar na het planten van de zaden produceert de bol baby’s, die in de herfst heel voorzichtig moeten worden geplant, zodat de wortels en stengels niet worden beschadigd. Het uitgegraven materiaal wordt opgeslagen bij een temperatuur van 18-20 ° C in een droge en geventileerde ruimte..

Het is aan te raden vroegbloeiende allium in de volle grond te planten in de herfst, en laatbloeiend in het voorjaar.

De bollen worden geplant op een afstand van een halve meter van elkaar tot een diepte van drie bollen, na het besproeien van het gat en na het planten, mulchen met humus of turf. De volgende keer kunnen ze binnen 4-5 jaar worden getransplanteerd..Alliumbollen planten

Vegetatief met bol

Ui-knoppen werken als bollen, die moeten worden voorbehandeld met een groeistimulans en geworteld. Deze reproductiemethode brengt alle kenmerken van het ouderras volledig over op de toekomstige plant..

Zaad methode:

Behandelde zaden worden meestal in de herfst of lente direct in de grond gezaaid. Sommige variëteiten vereisen voorafgaande stratificatie. Deze methode is erg lang, omdat de plant pas na drie jaar zijn knoppen opent. Daarom is het niet populair.

Ziekten en plagen

goed verzorgde alliumTijdens het planten en verzorgen van allium kan de plant worden blootgesteld aan dergelijke plagen:

  1. Tabakstrips die zich voeden met plantensap en knoppen. Dit leidt ertoe dat de plant zwak wordt, niet meer deelneemt aan fotosynthese. U kunt het ongedierte elimineren door te sproeien en wortelirrigatie met insectendodende middelen. Het kan bijvoorbeeld zijn: “Spintor”, “Mospilan”, “Vertimek”, “Aktara”. Maar om het optreden van een insect te voorkomen, moet er op de landingsplaats een hoge luchtvochtigheid worden gecreëerd.
  2. Nekrot tast de bollen aan als ze niet op de juiste manier worden bewaard. Om het optreden ervan te voorkomen, moeten de bollen worden opgegraven en in de zon worden gedroogd en vervolgens gedurende 12 uur worden opgewarmd op 48 ° C.
  3. Ui vliegen. Symptomen van de ziekte zijn vroege vergeling van het gebladerte, rotting van de bol en de daaropvolgende dood. U kunt de bol beschermen door deze vroeg in de grond te planten. Als de ziekte zich heeft ontwikkeld, kunt u een zoutoplossing of medicijnen zoals “Ratibor”, “Medvetoks-U”, “Karate” gebruiken.
  4. Valse meeldauw. Het uiterlijk kan worden voorkomen door de bollen voor het planten 12 uur te verwarmen op 40-42 ° C..

Zoals je kunt zien, is het buiten planten en verzorgen van een allium helemaal niet moeilijk. Met inachtneming van alle regels, zal de plant je verrassen met weelderige bloei: enorme veelkleurige ballen.

Allium planten in de tuin – video