Een ongewone kamerplant uit het geslacht van insecteneters – Zhiryanka

zhiryanka bloeit Zhiryanka is een insectenetende vaste plant die behoort tot de Pemphigus-familie (Lentibulariaceae). Ondanks dat dit een roofzuchtige bloem is, wordt hij vaak binnen gekweekt. Het is echter moeilijk om Zhiryanka een decoratieve cultuur te noemen. Het gebruik ervan in het interieur is nogal exotisch van aard. In de volksmond wordt deze ongewone kamerbloem vaak oliegras genoemd..

Zhiryanka: foto en algemene beschrijving

gewone berk De natuurlijke omgeving bestaat voornamelijk uit de extratropische gebieden van het noordelijk halfrond. Een ander thuisland van de plant is Zuid-Amerika. In het Europese deel groeien maar liefst twaalf soorten. In Rusland wordt dit geslacht vertegenwoordigd door slechts 6-7 soorten. De meest voorkomende is het gewone varkensvet. De bladeren zijn praktisch “zittend”, hebben een langwerpige elliptische vorm. Ze lopen taps toe naar de basis en bereiken een lengte van niet meer dan 4 cm. Deze soort groeit voornamelijk in veenmoerassen, op mossen, in weilanden, aan de oevers van beken.

Hoe een plant te voeden??

insectenetende berkZhiryanka is een insectenetende plant, daarom moet voeding geschikt zijn. Het moet uitsluitend door insecten worden gevoed. Leg hiervoor een klein stukje zoet fruit (je kunt meloen) naast de bloem. In korte tijd komen er kleine fruitvliegjes naar toe. Veel experts dringen er echter op aan om de plant niet expres te voeden. Onder geschikte omstandigheden zal de bloem zelfstandig zijn “voedsel” vinden door een mug te vangen.

Hoe insecten worden gevangen??

zhiryanka in het wildZhiryanka heeft delicate bloemen die lijken op violette bloeiwijzen. Bladeren met een heldere lichtgroene tint, vormen samen een basale rozet. Het is de enige plant in zijn soort die echte wortels heeft. De naam komt van het woord “pinguis”, wat “vet” betekent. Deze naam is te danken aan de aanwezigheid van vlezige, sappige bladeren met een glanzend oppervlak. Het bevat veel kleine klieren die een geheim afscheiden in de vorm van slijm..

Allereerst wordt er suiker gevormd op de bladeren om insecten aan te trekken, en vervolgens spijsverteringsenzymen voor hun spijsvertering. Als het “slachtoffer” klein genoeg is, wordt de plant beperkt door het plakeffect. Komt er een grotere prooi tegen, dan kan de vette plant zijn blad vouwen, maar niet zo uitgesproken als bij de zonnedauw.

Watergift en luchtvochtigheid

zhiryanka absorbeert insectenZoals alle vleesetende planten, bewaterd met gedestilleerd water uit de pan. In tegenstelling tot andere soorten is het vrij pretentieloos en kan het zelfs regenwater verdragen. In extreme gevallen zal kraanwater ook werken. Maar als je wilt dat de plant goed gedijt, kun je bij deze samenstelling het beste water vermijden. Water geven moet noodzakelijkerwijs onderaan zijn, van de pallet, anders kan de bloem afsterven. In de zomer is de frequentie van water geven om de 2 dagen. In de winter kan de watergift worden teruggebracht tot eenmaal per week..

De luchtvochtigheid in de kamer moet variëren tussen 40-75%.

Zeer lage vochtigheidsmetingen kunnen schadelijk zijn. Over het algemeen gedijt de plant ook goed in het terrarium, omdat hij de voorkeur geeft aan een vochtige atmosfeer. Het enige dat strikt moet worden vermeden, is het sproeien van de plant, omdat er constant slijm op de bladeren wordt geproduceerd, wat nodig is voor het voedingsproces..

Het is ten strengste verboden om de bloem onder de douche te spoelen of een andere procedure uit te voeren waarbij water op de bladeren komt.

Locatie en verlichting

verlichting voor zhyryankaVetten kunnen normaal groeien, zelfs bij weinig natuurlijk licht. Om de bloem goed te laten groeien, volstaat het om slechts 3 uur per dag onder fel zonlicht te laten staan. Het is raadzaam om dit ‘s avonds of’ s ochtends te doen. Overdag ultraviolet licht zal al een negatief effect hebben. De meest optimale groeiomgeving zijn vensterbanken in het westelijke of oostelijke deel van het huis. De plant verdraagt ​​de hitte het slechtst van allemaal in de zomer, dus dit gewas wordt vaak gekweekt in floraria waar verlichtingsarmaturen zijn geïnstalleerd. Diepe schaduw is ook niet de beste conditie voor een dikke vrouw, maar in halfschaduw zal het comfortabel aanvoelen.

Transplantatie en substraat

comfortabele omstandigheden voor ZhiryankaDe meest succesvolle substraten zijn zuur, met een klassieke samenstelling. Houd er rekening mee dat de grond verplicht moet zijn voor roofzuchtige gewassen. Het kan een mengsel zijn van turf en perliet. In plaats van perliet zijn ook grof zand of andere aanvullende componenten voor de ondergrond geschikt. Het transplantatieproces is uiterst eenvoudig. Om dit te doen, volstaat het om de bloem samen met de klomp uit de grond te verwijderen en vervolgens het substraat van het wortelsysteem te verwijderen. Daarna wordt een kleine depressie gemaakt in een pot die volledig is gevuld met een nieuw aarden mengsel. Deze roofzuchtige bloem is erin geïnstalleerd. De laatste hand is irrigatie met geschikt water.

Video over Zhiryanka