Buzulnik Przewalski Het landschapsontwerp van de vijver krijgt een bijzondere majestueuze uitstraling als u Przewalski’s buzulnik ernaast plant. De kruidachtige plant bereikt een hoogte van 1,5-2 meter en heeft een rijk blad. Luxe en tegelijkertijd verfijnde bloeikaarsen in een diepgele tint lijken op de middeleeuwse bewakers van koninklijke kastelen. Daarom kan een vaste plant met recht een waardige decoratie van een persoonlijk perceel worden..buzulnik bij het stuwmeer

Spectaculaire Przewalski Buzulnik close-up

landschapsdecoratieDe cultuur behoort tot de familie Astrov. Het groeit al 20 jaar op één plek. De bladeren van de plant zijn vooral decoratief. In de breedte kunnen ze tot 60 cm reiken, terwijl ze opvallen met een krachtig gedeelte.

Er zijn meer dan 150 variëteiten van Przewalski’s buzulnik (ligularia przewalskii), waarvan de onderscheidende kenmerken de vorm van het blad zijn:

 • hartvormig;
 • vinger-gespleten;
 • ovaal;
 • ontleed;
 • geschulpt / gesneden.

soort gebladerte van przewalski buzulnikMassieve bladeren op hoge stekken vormen een dichte basale rozet. Bladkleur is er in verschillende tinten. De meest populaire is diepgroen. Toch zijn er exemplaren met paarse of roodbruine tinten. In sommige variëteiten verrast het onderste deel van de bladverliezende plaat met een contrasterende paarse kleur of lichte beharing..

De bladeren behouden hun aantrekkelijkheid gedurende het groeiseizoen. Tijdens de bloei raken ze bedekt met brons- of koffievlekken, die groter worden naarmate ze groeien..

spectaculaire steeltjesSpeciale aandacht moet worden besteed aan de spectaculaire bloemstengels die boven de grond uitsteken (1,5 m). Als de wind de aarvormige kaarsen laat fladderen, krijg je de indruk dat een heel regiment soldaten marcheert of “de rechters, verlegen in een rij, schudden stilletjes hun hoofd.” Kleine en vaak geplante bloemen, die worden verzameld in complexe bloeiwijzen, geven ze speciale pracht..

Bloeiproces:

 • duurt één zomermaand (afhankelijk van de regio en variëteit);
 • passeert in fasen (bottom-up);
 • betovert met vurige gele composities.

kolossale bloeiwijze van buzulnikBloemen kunnen zowel groot als klein zijn. Ze lijken vaak op kamille, maar alleen met vrij langwerpige en zelfs gekrulde bloembladen. In dit geval onderscheidt de kern van elk van hen zich door badstof stampers en uitstekende draadvormige meeldraden. Dit alles in het complex geeft de bloeiende struik een uniek decoratief effect..

Populaire variëteiten

Gewoonlijk groeit Przewalski’s buzulnik in de natuurlijke omgeving in de buurt van waterlichamen of aan bosranden. Tegelijkertijd is vaste plant erg populair in China, vooral als medicinale plant. De wortels van het gras bevatten sterke antibacteriële stoffen, wat de vraag in het Middenrijk verklaart..

In de tuinbouw zijn 3 luxe cultuurvariëteiten gefokt:

 1. Licht gevingerd. Zwaar uitgehouwen blad harmonieert met gele bloemen.Buzulnik-variëteiten Light Fingered
 2. Esdoornbladig. Bladeren lijken qua structuur op esdoornbladeren, maar zijn iets groter (tot 25 cm in diameter).esdoornbladige buzulnik
 3. Raket. Hoge struik tot 2 m hoog. Bladverliezende platen zijn driehoekig van vorm met grote kartels aan de randen. Het blad krijgt in augustus een paarse tint..Raketkwaliteit

Aan het einde van de bloei worden vruchten gevormd op de steeltjes. De zaaddozen hebben een soort “parachute”, met behulp waarvan de cultuur zichzelf zaait. In landschapsontwerp worden vaak variëteiten met ongewoon opengewerkt gebladerte gebruikt. Dikke massieve struiken behouden hun decoratieve eigenschappen tot laat in de herfst.

Bij het kiezen van een variëteit van een kruidachtige plant, wordt de hoofdrol meestal gespeeld door de structuur van het gebladerte, omdat de vorm en schaduw van bloemen in vertegenwoordigers van de Astrov-familie hetzelfde zijn.

Een przewalski buzulnik . planten

landingsplaatsHet kiezen van de juiste plek hangt af van de cultuur. De plant gedijt goed in schaduwrijke hoekjes van de tuin en op vochtige grond, bijvoorbeeld bij een vijver of een kunstmatig reservoir. Bovendien is Przewalski’s buzulnik vanwege zijn hoge lengte altijd naar de achtergrond verbannen in de voortuinen. Daarnaast vormen volumineuze struiken met felgele bloemen een luxe haag langs de steeg of stoeprand. Tegelijkertijd worden loof- of naaldbomen noodzakelijkerwijs op de achtergrond geplant, wat een goede schaduw zal creëren..schaduwminnende plant

Vaste plant verdraagt ​​​​geen direct zonlicht, evenals tocht. Dit leidt tot verwelking van het gebladerte en het verschijnen van brandwonden. En door een stevige windstoot breken hoge stelen.

weelderige struiken van buzulnikHet planten en verzorgen van de Przewalski buzulnik gaat gepaard met nogal nauwgezette procedures. Bereid om te beginnen de grond in een aparte ruimte voor: losmaken en bemesten met humus gemengd met houtas. Daarnaast worden substraten geïntroduceerd die vocht vasthouden. Het evenement is gepland voor de late herfst: november-december, zodat de zaden een natuurlijke gelaagdheid ondergaan. De zaaidiepte is 2 cm. Wanneer scheuten verschijnen (in het voorjaar), worden jonge zaailingen opgegraven en overgebracht naar een vaste plek in de tuin.

Landen in de volle grond

pit voorbereiding

Zorg ervoor dat u de plantagrotechnologie volgt:

 • de afstand tussen de struiken is maximaal 100 cm;
 • ontscheping samen met een aarden klomp;
 • mulchen van de site (stro, hooi, zaagsel);
 • organische bemesting (mest wordt verdund met water in een verhouding van 1:10).

Gedurende het groeiseizoen wordt het bodemvocht constant gecontroleerd. Hiervoor wordt een irrigatiesysteem georganiseerd, afhankelijk van het uitdrogen van de grond. Tegelijkertijd zal mulch langdurig vocht in de grond vasthouden. Ze regelen ook de mate van schaduw van het gebied. Dan, met zoveel zorg, zal Przewalski’s buzulnik na 3-4 jaar bloeien.buzulnik zaden

De zaden worden in augustus geoogst. Het plantmateriaal is goed gedroogd. Dan, in dezelfde herfst, worden ze in de grond gezaaid.

groeiende zaailingenKruidachtige gewassen worden ook gekweekt in zaailingen. Bereid begin maart een container met een voedzaam grondmengsel voor en bevochtig deze grondig. Vervolgens worden de zaden gezaaid tot een diepte van 1 cm en besproeid met een spuitfles. De container wordt afgedekt met folie/glas en in een ruimte met een matige temperatuur (16-18°C) geplaatst. Voordat de eerste scheuten verschijnen, wordt de beplanting gelucht en bewaterd. Spruiten met 3 volle bladeren worden in aparte potten getransplanteerd. Transplantatie in open grond wordt uitgevoerd wanneer de dreiging van herhaalde vorst voorbij is.

De subtiliteiten van vegetatieve reproductie

Buzulnik PrzewalskiOp één bloembed groeit Przewalski’s buzulnik tot 20 jaar. Hiervoor wordt echter om de 5 jaar de verjonging van de struiken uitgevoerd. Instanties zijn onderverdeeld in verschillende delen.buzulnik van zaden

Vervolgens worden de wortelstokken zorgvuldig geselecteerd en voorbereid:

 • ontdaan van vuil;
 • wassen;
 • in stukjes gesneden, die elk een vruchtbare nier moeten hebben;
 • de coupes worden behandeld met een desinfecterende oplossing (op basis van kaliumpermanganaat of houtskool).

planten na het verdelen van de struikDe resulterende stekken worden overgebracht in vooraf voorbereide vierkante putjes (met een zijde van 40 cm). Aan de onderkant wordt een drainagekussen gevormd en wordt ook kunstmest (overdracht) aangebracht. Aan te luchtige grond wordt een kleisubstraat of veen toegevoegd. Meng alles grondig. Na het planten wordt de site grondig gemorst met water (3-4 liter per struik).

Buzulnik bloeitMeestal wordt de procedure in de herfst uitgevoerd, maar niet later dan 15-20 september. Dan, vóór het begin van koud weer, kan de zaailing sterk genoeg worden en zich ophopen voor overwintering. Als je alle subtiliteiten van de teelt van Przewalski’s buzulnik observeert, kun je een prachtige sierplant in je tuin krijgen.

Pretentieloze meerjarige buzulnik Przewalski – video