De natuur blijft mensen verbazen met haar perfectie Naast het Venushaar dat bekend is bij veel liefhebbers van kamerplanten, zijn veel verwante soorten interessant, pretentieloos en decoratief. Om alle variëteiten van varens beter weer te geven, is het nuttig om de beschrijvingen van de haarmossoorten en foto’s van deze prachtige en zeer pretentieloze planten te bestuderen..

Vierbladige haarmos (A. Tetraphyllum)

Vierbladige haarmos (A. Tetraphyllum) Een Zuid-Amerikaanse varen, de vierbladige haarmos, die in het wild wordt gevonden op de bergachtige plateaus in Brazilië, is een van de meest interessante en sierplanten van het geslacht. In tegenstelling tot veel soorten haarmos, die veervormig complex blad hebben, zijn de bladeren hier puntig en vingerachtig..

De bladstelen zijn geschilderd in groenbruine tinten en steken bijna een halve meter boven de grond uit. De bladeren zijn enigszins hangend, met lobben afwisselend verzameld op de staven. De lobben zelf zijn asymmetrisch trapeziumvormig, middelgroot, glanzend aan de buitenkant. Strak geplaatste sori langs de achterrand.

De bladstelen zijn groenbruin gekleurdVierbladig haarmos verdraagt ​​​​perfect het leven in binnenomstandigheden. Vermeerderd door de wortelstok te verdelen, die dik is in de varen en ondiep onder het oppervlak van het substraat gaat.

Transparante haarmos (A. diaphanum)

Transparante haarmos (A. diaphanum)Voor dit haarmos, zoals op de foto, is de vorming van dubbel geveerde bladeren, uitgesneden langs één rand, kenmerkend. Segmenten van een blad zijn niet langer dan drie centimeter, terwijl de totale lengte van een smal, puntig blad kan oplopen tot 25 centimeter.

De lobben zijn breed, omgekeerd eirond of ovaal, groen. De bladstelen zijn donker, met een groene of bruine tint. Convexe sporangia bevinden zich langs de buitenrand van het blad.

De totale hoogte van het decoratieve type bereikt 35-40 cm, terwijl de varen, afkomstig uit Indochina, Australië of Polynesië, goed groeit in het appartement.

Haarmos met staart (A. caudatum)

Haarmos met staart (A. caudatum)Het thuisland van dit type haarmos, dat zich liever niet alleen op stenen, maar ook op de stammen van grote vertegenwoordigers van de flora nestelt, is Zuid-Amerika. De staarthaarmos onderscheidt zich door de aanwezigheid van lange bladeren, tot 40 cm.

De bladeren van de eerste orde op de bladstelen zijn afwisselend, strak tegen elkaar geplaatst. Ze hebben een trapeziumvormige, sterk ontlede vorm. De tanden zijn stomp of afgerond langs de rand. Sporen bevinden zich aan de buitenzijde van de bladsegmenten, in de groeven van dichte sporangia gevormd langs de snede.

Als kamercultuur is de staarthaarmos grilliger dan andere soortenAls kamercultuur is de staartmos haar grilliger dan andere soorten haarmos. De plant heeft vaker water nodig, omdat droge grond voor wortelstokken van varens destructief is. Het is net zo belangrijk om een ​​hoge luchtvochtigheid te handhaven in de kamer waar de haarmossoort op de foto zich bevindt..

Wigvormig haarmos (A. cuneatum)

Wigvormig haarmos (A. cuneatum)De varen komt uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden qua uiterlijk en structuur van de kroon en bladeren lijkt op andere soorten haarmos, al geliefd bij bloemenkwekers. Het fundamentele verschil tussen het wigvormige haarmos zit in de vorm en locatie van de sori. In dit geval rijpen de sporen in de groeven langs de rand van de bladeren van de eerste orde. De vorm van de sporangia lijkt op een nier of een hoefijzer.

Haarmos fijn behaard of fijnharig (A. hispidulum)

Haarmos fijn behaard of fijnharig (A. hispidulum)In de natuur komt de kleinharige haarmos voor in de bergachtige streken van Afrika, waar de plant ook te zien is in de uitlopers, begroeid met dichte bossen, bijna op de sneeuwgrens. Vertegenwoordigers van dit type haarmos zijn te vinden in andere delen van de wereld, bijvoorbeeld in Australië, Nieuw-Zeeland en India..

De adiantum hispidilum vormt palmvormige ingesneden bladeren met ruitvormige segmenten. De lengte van zo’n vel kan oplopen tot 45 cm.

Haarmos hispidilumSporangia in het kleine behaarde haarmos bevinden zich langs de snijlijn van het bladsegment bijna dicht bij elkaar. Bladstelen, zoals veel soorten haarmos, zijn donker, dun, nogal sterk.

Het uitzicht is interessant voor zowel liefhebbers van sierteelt in huis als liefhebbers van varens in de wintertuin..

Trapeziumvormig haarmos (A. trapeziforme)

Trapeziumvormig haarmos (A. trapeziforme)Een vrij grote vaste plant, die onder kameromstandigheden zelfs tot een meter hoog kan worden. De geboorteplaats van het trapeziumvormige haarmos is Centraal- en Zuid-Afrika, waar de varen zich het liefst in de schaduw van grote planten nestelt.

De cultuur verdraagt ​​​​dagelijkse en seizoensgebonden temperatuurveranderingen goed, maar reageert negatief op droge lucht en uitdroging van de grond. De bladstelen zijn bijna zwart, dun. Grote bladeren, kruipend in natuurlijke omstandigheden, in pot vormen een mooie hangende kroon.

De segmenten van het blad van dit haarmos, zoals op de foto, zijn ruitvormig, lichtgroen, met een afgeronde getande, asymmetrische rand. Gebieden van sporenvorming en rijping zijn geconcentreerd langs de bladlobsnede.

Mooi haarmos (A. venustum)

Mooi haarmos (A. venustum)Deze nette en zeer elegante plant is amper 20 centimeter hoog. Het thuisland van het prachtige haarmos zijn de subtropische regio’s van Indochina, waar de soort, zoals op de foto, zich nestelt op stenen placers onder het bladerdak van het bos.

Volgens de foto en beschrijving van het haarmos heeft het complex geveerde opengewerkte bladeren met segmenten van een eivormige vorm. De buitenrand, waar de sporen rijpen, is fijn getand. Bladkleur – lichtgroen.

Mooi haarmos (A. formosum)

Mooi haarmos (A. formosum)Het prachtige haarmos dat in de bossen van Australië en Nieuw-Zeeland leeft, wordt gekenmerkt door herhaaldelijk ingesneden opengewerkte bladeren van ongeveer 60 cm lang. Groene segmenten zijn klein, ruitvormig, vaak asymmetrisch, met een dunne bladplaat.

De bladstelen van het haarmos zijn bruin, en in het onderste deel zijn ze bijna zwartDonkere middelgrote sporangia bevinden zich aan de buitenste snede van het blad. De bladstelen van het haarmos, zoals te zien is op de foto, zijn bruin en in het onderste deel zijn ze bijna zwart. De plant is geschikt voor thuiskweek en verdraagt ​​​​perfect onderhoud in schaduw- of halfschaduw.

Mals haarmos (A. tenerum)

Mals haarmos (A. tenerum)Je kunt het zachte haarmos in natuurlijke omstandigheden zien in de tropische zone van het Amerikaanse continent, maar ook op de Antillen. Volgens de beschrijving en foto van het haarmos kan worden begrepen dat de plant van groot belang is voor bloementelers. Vergeet tegelijkertijd niet dat de soort vrij groot is. De bladeren bereiken soms een lengte van 0,7 meter. Ze hebben een drievoudig gevederde vorm. Kleine, breed wigvormige segmenten stevig aangezet op dunne, stijve bladstelen van bijna 30 cm lang.

Kleine, breed wigvormige segmenten dicht op dunne, stijve bladstelenThuis heeft de plant dezelfde verzorging en onderhoud nodig als de bekendere Venus haarmos. De varen past zich goed aan het kweken in een pot aan, plant zich goed vegetatief voort. De plant kan worden gebruikt om te snijden.

Haarmos delicate variëteiten FarleyenseDelicaat haarmos Farleyense is een sierlijke plant afkomstig uit Barbados. Kleine lichte bladeren van de eerste orde zijn dicht langs de rand uitgesneden, waardoor ze een gefranjerd uiterlijk krijgen. Jong blad heeft een opvallende gouden of roze tint. Volwassen bladeren bereiken een hoogte van 25-30 centimeter.

In huisinhoud is het haarmos, zoals op de foto, grilliger dan vergelijkbare variëteiten. Dit komt tot uiting in de angst voor tocht, veeleisende luchtvochtigheid en verplichte bescherming tegen de zon..

Haarmos in de natuur – video