Een geweldige klimmende kobea vestigde zich in de tuin

kobea klimmen Een andere favoriete plant van tuinders is de klimkobe, die uit zaden groeit en dat enigszins bewerkelijk is. Maar de geïnvesteerde tijd en moeite wordt gecompenseerd door een prachtige uitstraling en overvloedige bloei. Bekijk foto’s van clivia!

Korte botanische referentie

plot decoratie Liana kobei (vertaald uit lat. Cobaea) is een klimmende halfheester. De plant behoort tot de Cyanus-familie. Ondanks dat het een vaste plant is, wordt de kobei als eenjarige gekweekt. De wijnstok is vernoemd naar Barnabas Cobo, een Spaanse jezuïet naturalistische monnik die lange tijd in Peru en Mexico, de geboorteplaats van Kobei, heeft gewoond..

Als we het hebben over natuurlijke groeiomstandigheden, geeft de plant de voorkeur aan de vochtige subtropen en tropen van Amerika. Sinds 1787 werd de wijnstok gebruikt als sierplant voor het decoreren van heggen of tuinhuisjes..

Grondvereisten

losse grond voor kobeiHet kweken van kobei vereist naleving van een aantal regels. Alleen met hun nauwgezette implementatie kun je scheuten bereiken en geschikte zaailingen krijgen. Laten we het eerst hebben over de bodem. Voor een goede ontwikkeling is het noodzakelijk om de plant te voorzien van een zachte, matig vochtige en losse grond. Helaas zijn de natuurlijke omstandigheden op de breedtegraden van Rusland anders, dus je moet een uitweg uit de situatie vinden door de aarde regelmatig los te maken, te hydrateren en te voeden..

Zaadvoorbereiding

zaad voorbereidingJe kunt niet zomaar zaden zaaien – ze zullen gewoon niet ontkiemen. Het feit is dat de zaden zijn bedekt met een harde schaal. Het is noodzakelijk om een ​​voorbereidende voorbereiding uit te voeren: mechanisch verwijderen of eenvoudig oplossen tot een slijmachtige toestand.

De eerste stap is scarificatie. Beschadig hiervoor de zaadschaal door er bijvoorbeeld met schuurpapier over te wrijven. Nadat de zaden op een vochtige doek zijn verdeeld zodat ze elkaar niet raken, worden ze ingepakt en in een plastic zak gedaan, waardoor een “kas” ontstaat.

Als je een container hebt die op een petrischaal lijkt, kun je die ook gebruiken. Een eenvoudigere optie is een gewone plastic container met een deksel..

De conditie van de zaden wordt dagelijks gecontroleerd. Als er slijm op het oppervlak verschijnt, wordt het verwijderd met een doek, die eerder is bevochtigd in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. De procedure voor het verwijderen van slijm wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Schimmelgroei geeft aan dat de temperatuur in de container te laag is, dus deze moet naar een warmere plaats worden verplaatst. Kieming duurt meestal 2 weken, maar in sommige gevallen wordt deze periode verlengd tot drie weken.

Bekijk de zaden goed. Zodra ze uitkomen, worden de zaden onmiddellijk gezaaid. Als u te laat bent, blijft de zaaddoos gewoon op de plant zitten en moet deze handmatig worden verwijderd, wat veel schade aan de plant zelf met zich meebrengt..

Je kunt de zaden ook voorweken in speciale stoffen – kiemversnellers:

  1. Epin Extra. Week gedurende 4 uur en bereid een oplossing van 4 druppels van de stof in 0,1 l water.
  2. Een mengsel van honing en aloë-sap in gelijke delen. Duur van het weken 1 uur.
  3. Zirkoon. De inweektijd is ook 4 uur. De oplossing wordt bereid uit 5 druppels opgelost in 0,1 l water.

Vervolgens worden de zaden gedroogd en naar een stoffen servet gestuurd..

Zaden planten

kobei zaailingen uit zaadOm ervoor te zorgen dat de toekomstige kobei bestand is tegen invloeden van buitenaf, moet al eind februari worden begonnen met de teelt uit zaden. Bereid hiervoor het substraat voor en giet het in de dozen. Holten worden gemaakt in de grond 1,5 cm diep, de zaden worden erin verdeeld met de platte kant naar beneden, besprenkeld met aarde en licht aangedrukt.

De beplanting kan worden geplant in turftabletten of in individuele papieren bekers, waarin het mogelijk is om jonge groei direct in bulk in de grond te planten..

De grond met zaden wordt bewaterd, bedekt met glas of film en naar een warme plaats gestuurd, bij voorkeur in direct zonlicht.

Vergeet niet de kas dagelijks te ventileren en condens te verwijderen.

Winter zaaien

winter zaaien kobeiVaak planten tuinders, om vroege bloei te verkrijgen, wijnstokzaden in juli onmiddellijk in de grond, zorg ervoor dat ze alle nodige voorbereidingen treffen. Eind augustus worden de jongen die verschijnen opgegraven, in een individueel “huis” geplant en naar de winter gestuurd in een koele kamer, waar de temperatuur niet onder nul daalt. De ideale temperatuur voor overwintering is 8-10 graden. Als het lager is, zijn de planten extra bedekt.

Kobei water geven wordt met mate uitgevoerd en alleen als de grond volledig droog is. Als de planten in de zomer sterk vertakt zijn, worden ze gesnoeid. Eind mei volgend jaar is het mogelijk om wijnstokken in de volle grond te planten.

Met de juiste teelt en goede verzorging kan de lengte van de wijnstok 11 meter bereiken en duurt de bloei tot de herfst..

Zorg voor zaailingen

zorg voor zaailingenWater geven moet matig zijn tijdens het ontkiemen. Kan worden gegoten met een groeistimulans. Wanneer scheuten verschijnen, is de doos in de schaduw van direct zonlicht. Na een tijdje, als de spruiten een paar bladeren krijgen, kunnen ze al worden getransplanteerd. plukken vereistOm dit te doen, wordt de kobei samen met een aarden klomp uitgetrokken en in een pot geplaatst die 2-3 keer groter is dan de vorige. Dit voorkomt een nieuwe transplantatie en de wijnstok zal zich ontwikkelen en sterker worden zonder extra stress..

Zorg ervoor dat u het volume van de container bijhoudt. In een krappe pot wordt de liaan geel.

Na de overslag is het noodzakelijk om uiteindelijk voor elke spruit een steun te installeren. Wat betreft voeding, het mag niet worden uitgevoerd, omdat de wijnstok niet zal groeien en zich zal ontwikkelen, maar in de war raken, wat de verdere transplantatie zal bemoeilijken. Zodra de wijnstok iets meer dan 20 cm hoog wordt, moet deze worden vastgemaakt om de plant te laten struikelen..

Landen in de volle grond

jonge kobei buitenshuisHet verplanten van zaailingen is alleen mogelijk als de temperatuur ‘s nachts niet onder de 4 ° C komt. In de regel komt dit overeen met de tweede helft van mei – begin juni. Houd er rekening mee dat jonge groei extreem gevoelig is voor kou, dus de volwassen liaan moet voor het planten worden uitgehard. Om dit te doen, brengen ze het in de laatste twee weken voor het verplanten naar de loggia, veranda of naar de kas. Als de temperatuur ‘s nachts onder nul blijft dalen, moeten de planten worden afgedekt met een film..

Ontscheping. Optie 1

heldere zonnige plaatsGraaf op een zonnige plaats, zonder wind, een gat van minimaal 40 cm diep. Veen, humus en turfgrond in gelijke delen mengen, het gat vullen.

De afstand tussen instanties moet minimaal één meter bedragen..

Vervolgens wordt de liaan, samen met een aarden klomp, uit de container getrokken en naar het gat overgebracht, waarbij deze in het midden op een heuvel van het substraat wordt geplaatst.

De zaailingen water geven, besprenkelen met aarde, licht aanstampen en een steun installeren.

Als de zaailingen niet tegelijkertijd ontkiemen en er zwakke planten zijn, worden ze ook in de tuin geplant, maar worden ze tegelijkertijd bemest met organisch materiaal..

Als de nachttemperatuur daalt, worden de spruiten afgedekt met plastic flessen of folie. De komende 2 weken zijn adaptief voor planten..

Ontscheping. Optie 2

grote struiken plantenOok kunnen zaailingen begin mei worden geplant. In de regel wordt deze noodlanding uitgevoerd met sterk overgroeide wijnstokken. Het algoritme is identiek aan de vorige versie. Maar na het uitstappen worden alle lussen netjes over de grond verdeeld en zorgvuldig bedekt met een dichte film. Alle hoeken zitten stevig vast zodat de folie niet “wegloopt”.

Bij deze methode is dagelijkse ventilatie belangrijk. Creeper bloeit 2 weken eerder.

Bij het begin van de hitte wordt de “kas” verwijderd, de zwepen omhoog gebracht en aan de geïnstalleerde steunen bevestigd.

Verdere zorg

zacht bloeiende kobeiJonge groei die in de grond is geplant, moet zorgvuldig worden verzorgd:

  1. Watergift wordt uitgevoerd bij normale temperatuur. Het moet matig zijn en in de hitte – overvloedig om dwerggroei te voorkomen..
  2. Bij het wieden moet je heel voorzichtig zijn om de plant niet te beschadigen. In dit opzicht is de kobea erg wispelturig..
  3. Wat betreft verbanden, ze worden twee keer per maand achter elkaar uitgevoerd: eerst worden minerale meststoffen aangebracht en na 2 weken organische meststoffen. Het is vooral belangrijk om stikstofhoudende preparaten te gebruiken. Topdressing eindigt eind juni, anders “verstopt” het blad de knoppen.
  4. Kobei heeft verzorging nodig voor de zwepen. Ze moeten regelmatig in de goede richting worden verdeeld, vastgebonden en vergeelde bladeren worden verwijderd..zweep zorg
  5. De grond moet los en vochtig zijn. Om deze manipulaties niet dagelijks te hoeven uitvoeren, wordt mulchen uitgevoerd met turf, zaagsel en humus..

kobei in landschapsontwerpWe hebben in detail onderzocht hoe je een kobei kunt laten groeien, bepaalden de regels voor het planten van wijnstokken, leerden je verschillende methoden voor het planten van zaden en zaailingen. Je hoeft alleen maar een richting te kiezen en je liaan te laten groeien. tuindecoratieJe kunt in de video bovendien vertrouwd raken met hoe het kweken van een kobei-klimmen uit zaden wordt uitgevoerd. kobei aan de muur van het huisAls je alle tips opvolgt, krijg je een prachtige plant met een overvloedige en lange bloei..

Kobei kweken uit zaden – video