Een elfenbloem in je bloembed of alles wat je moet weten over de veelzijdige berggeitvrouw

zachte bloei van Horny Goat Weed Horny Goat Weed neemt een bijzondere plaats in tussen bodembedekkers. Deze meerjarige kruidachtige cultuur uit de berberisfamilie heeft niet alleen een prachtig decoratief uiterlijk van gebladerte, maar ook van bloeiwijzen. In de natuurlijke omgeving is de plant te vinden in laaggebergte en bossen, vooral veel groeit in Oost-Azië, de Alpen, Turkije en de Kaukasus.

Voor kleurrijke bloeiwijzen met een ongewone vorm wordt de bergvrouw ook wel de “bloem van de elfen” genoemd.

Beschrijving van de plant

berggeit struik Horny Goat Weed groeit in een zeer dichte struik, de hoogte varieert van 15 tot 75 cm. Talloze scheuten komen uit een sterk vertakte wortelstok. Ze zijn vrij dun, maar nog steeds bedekt met een delicate rode bast met een bruine tint. Over de gehele lengte van de scheut, rekening houdend met de vertakkingen, bevinden felgroene bladeren zich op lange bladstelen. Struiken kunnen ermee overwinteren (groenblijvende soorten) of hun blad laten vallen voor de winter (bladverliezende soorten).

Afhankelijk van het type plant heeft de bladplaat een andere vorm:

 • in de vorm van een hart;
 • langwerpig;
 • gevederd;
 • met een geschulpte rand;
 • roodaderig.

De maximale afstand tussen elk blad in een struik is niet meer dan 7 cm (voor sommige soorten is dit slechts 1 cm), waardoor een dicht grastapijt ontstaat.

Het is opmerkelijk dat de berggeitstruiken zich zeer snel ontwikkelen, zich naar de zijkanten uitbreiden en een steeds groter territorium bezetten, maar tegelijkertijd vervaagt het midden van het gordijn geleidelijk.

Horny Goat Weed bloeit in mei, met lange steeltjes met losse bloeiwijzen in de vorm van borstels boven het bladverliezende deksel. Elke tros bevat ongeveer een dozijn middelgrote bloemen. Ze hebben een zeer originele vorm: de bloembladen zijn gerangschikt in twee rijen, 4 dingen aan de buitenkant en hetzelfde aantal aan de binnenkant van de bloem. Sommige variëteiten onderscheiden zich door de aanwezigheid van eigenaardige haken-sporen op de bloembladen. Na de bloei rijpen de zaden, maar er zijn variëteiten die geen vrucht dragen. De zaden trekken mieren aan, die ze ver buiten de aanplant van de Horny Goat Weed brengen.

Er zijn meer dan vijftig soorten vaste planten, die verschillen in de vorm en kleur van de bladeren, evenals de structuur en kleur van de bloeiwijzen. Enkele van de meest bekende zijn bergvrouwen:

 • grootbloemig;
 • Colchiaans;
 • veelkleurig;
 • rood;
 • pijlpunt;
 • koreaans.

Schitterende bloei van de Horny Goat Weed

De groenblijvende plant is naar ons gekomen uit de bergbossen van Japan en is een struik van gemiddelde (voor de soort) grootte, niet meer dan 30 cm hoog.De bladeren hebben een hartvormige en dichte structuur, een fantasiebrons patroon is duidelijk zichtbaar op de bladplaat. De bloemenborstel bestaat uit anderhalf dozijn lila bloemen. Vanwege hun zeer serieuze formaat wordt de bloem de Horny Goat Weed met grote kom of Grandiflora genoemd..

De bloeiwijzen van de Horny Goat Weed van deze variëteit bevatten nuttige stoffen die de gezondheid van mannen beïnvloeden. Op basis daarvan worden speciale preparaten bereid, waardoor de plant “groene Viagra” wordt genoemd.

Op basis van de grootbloemige berggeitwiet zijn er veel hybride variëteiten gefokt, waaronder het vermelden waard:

 • Rode schoonheid met kersenbloemen;rang Rode Schoonheid
 • Lilafi met delicate paarse bloemen;rang Lilafi
 • Witte koningin met grote zuiver witte bloemen;variëteit witte koningin
 • Rose Queen met lichtroze bloeiwijzen;Rose Queen-variëteit
 • Purple Pixie (Purple Elf) met lila-paarse bloeiwijzen, waarvan witte sporen zichtbaar zijn.Paarse Pixie-variëteit

Bosorchidee Goryanka Colchis

Colchis berggeitDe meest massieve “plantages” van de Colchis Mountain Goat Weed (de tweede naam van de soort is geveerd) zijn te vinden in de bossen van de Transkaukasus. Groeit in losse groenblijvende struiken, vermeerdert door kruipende wortelstok. Bladeren met een mooie donkere kleur, bloeiwijzen in de vorm van een eenvoudige borstel met een dozijn, maximaal anderhalf, gele bloemen, die enigszins lijken op een orchideebloei.

Het ras houdt van schaduwrijke plaatsen, is absoluut niet kieskeurig over de grond, overwintert goed, maar verdraagt ​​geen hoge vochtigheid.

Populaire hybride Horny Goat Weed

Onder de kruidachtige planten voor de volle grond trekt de veelkleurige hoorngeit de aandacht met zijn mooie, vrij grote, gele bloemen en hoge droogteresistentie. De dichte struiken worden tot 40 cm hoog en zijn bedekt met roodgroene bladeren. Overvloedige bloei vindt plaats in het tweede decennium van mei en duurt bijna een maand, maar vruchtvorming komt niet voor. De soort plant zich voort door de wortelstok in de lente of de late zomer te delen. In de winter gaat de bloem met bladeren.

De Horny Goat Weed is een hybride tuinsoort. Haar ouders zijn grootbloemige en Colchis-soorten..

De soort heeft verschillende eigen hybriden, de mooiste zijn:

 • Cupreum met koperrode bloemen en roodachtig blad;berg vrouw rang Kupreum
 • Sulfureum met geelwitte bloeiwijzen en een rood patroon op oude bladeren.Horny Goat Weed Sulfreum

Uniek roodhoorngeitenkruid

rode berg vrouwKenmerkend voor de soort zijn rechtopstaande scheuten, die in grote aantallen een struik vormen tot 40 cm hoog.Er zitten niet veel bladeren op, maar tijdens de bloei bloeien er zeer mooie tweekleurige knoppen aan de bovenkant: de bloembladen zijn geverfd rood, maar hebben een wit-gele streep in het midden… Ook in het midden van de bloem is er een verdikking in de vorm van een kolom. De diameter van elke bloeiwijze van de Horny Goat Weed is niet groter dan 1,5 cm.

Horny Goat Weed – de beste keuze voor tapijtbedden

pijlpunt geitenkruidEen van de soorten groenblijvende vaste planten, vaker te vinden onder de naam Perralderi berggeit. Het thuisland van de plant zijn de bergbossen van Algerije, waar ceders en eiken groeien. Het wordt gekenmerkt door een zeer dichte kroon, die wordt gevormd door prachtige donkergroene bladeren met een langwerpige vorm met scherpe punten. Het blad bij de bladsteel is verzameld en licht convex, en op plaatsen waar het begint te taps toelopen, steken meerdere tandjes uit. bergvrouw PerralderiStruiken tot 30 cm hoog groeien snel en vormen een dicht tapijt, de jaarlijkse groei is minimaal 15 cm.

Donkergroene kleur alleen bij volwassen bladeren, terwijl jonge een mooie bronzen tint hebben.

Goryanka pijlpunt bloeit in mei met losse kwastjes, de bloemen zijn geel met een nauwelijks waarneembare roodachtige rand.

Zachte maar hardnekkige Koreaanse berggeit

berg meisje koreaansVerwijst naar bladverliezende soorten, overwintert zonder blad. Meerjarige struiken zijn compact, niet meer dan 15 cm hoog, bladeren zijn monochroom, verzadigd groen. De bloemen zijn groot genoeg, delicaat van kleur, wit en paars. Korean Mountain Goat Weed wordt ook wel Chinees genoemd.

De plant is een van de meest pretentieloze soorten: hij verdraagt ​​​​wintervorst goed en kan in de schaduw groeien, maar groeit langzaam.

Hoe de Horny Goat Weed zich voortplant?

Horny Goat Weed SeedsThuis kun je op twee manieren een Horny Goat-geit kweken:

 1. Zaaien van de zaden. Ondanks dat de zaailingen snel groeien, ontkiemen de zaden van de Horny Goat Weed. Om dit proces te versnellen, moeten ze twee keer worden gestratificeerd door ze een maand in de koelkast te plaatsen en ze vervolgens ongeveer dezelfde tijd op kamertemperatuur te bewaren. Zaai de voorbereide zaden eind maart in een kas met losse grond (veen vermengen met zand). De volwassen zaailingen kunnen niet eerder dan eind mei in de volle grond worden geplant..
 2. Een snede van een volwassen struik hebben geplant. Graaf grote exemplaren van berggeitenwiet op in september en snij in verschillende fragmenten. Elke divisie moet 2-3 levende nieren hebben. Plant ze op een vaste plaats, verdiept zich 5 cm in de grond, en mulch er bovenop met gevallen bladeren.

Horny Goat Weed, gekweekt uit zaden, bloeit pas in het derde jaar en delenki kan al in het huidige seizoen bloemstelen vrijgeven. Houd er ook rekening mee dat sommige variëteiten zich alleen voortplanten door de wortelstok te delen.

Horny Goat Weed zaailingenBij het planten van zaailingen of scheidingen tussen elke plant, is het noodzakelijk om een ​​​​afstand van minimaal 30 cm te laten, en voor soorten die zich onderscheiden door actieve groei en vertakking, en meer. Horny Goat Weed geeft de voorkeur aan lichte en voedzame grond, die voldoende kalk bevat..

Verlichting voor de bergvrouw speelt geen beslissende rol – ze ontwikkelt zich even goed in de zon als in het schaduwrijke deel van de site.

Ongecompliceerde meerjarige verzorging

bergvrouw in een datsja bloembedGoryanka-gras groeit, zoals de meeste kruiden, goed zonder tussenkomst van een teler. Maar zodat de bloei overvloediger is en de struiken prachtiger zijn, zal een beetje hulp haar geen pijn doen. De belangrijkste taak is om de bedden te wieden, zodat het onkruid de aanplant niet overstemt. Je moet ook de struiken water geven, vooral in een hete, droge zomer, maar hier is het beter om het niet te overdrijven: als de wortels constant in vochtige grond zijn, beginnen ze te rotten.

Op vruchtbare grond heeft de cultuur geen extra voeding nodig. Als het land arm is, kunt u compost en complexe minerale meststoffen toevoegen, maar niet vaker dan twee keer per seizoen..

Hoewel de Horny Goat Weed een vaste plant is die is aangepast voor overwintering in het open veld, is het beter om hem voor de winter te bedekken, vooral de groenblijvende soorten. In het voorjaar is het belangrijk om de schuilplaats op tijd te verwijderen, zodat de zachte jonge bladeren niet verbranden onder zo’n “deken”.

Met betrekking tot ziekten heeft de Horny Goat Weed een goede immuniteit tegen de meeste infecties en heeft hij er zelden last van. Maar ongedierte, zoals veldmuizen of slakken, smullen van de sappige scheuten. Om de plant tegen hen te beschermen, kunt u scarers of vallen installeren..

Schoonheid en voordelen – twee in één

Horny Goat Weed RootAbsoluut alle delen van de Horny Goat Weed, van de wortelstok tot de bloeiwijzen, bevatten een grote hoeveelheid voedingsstoffen. Onder hen zijn alkaloïden, glycosiden, steroïden, flavonoïden en vele andere waardevolle componenten. In de oosterse geneeskunde worden de geneeskrachtige eigenschappen van de bergvrouw al lang gewaardeerd en wordt het kruid gebruikt voor de vervaardiging van verschillende medicijnen..

De cultuur staat bekend om zijn vermogen om niet alleen het lichaam te verjongen, maar ook om zijn functionaliteit bij verschillende ziekten te herstellen, namelijk:

 • seksuele disfuncties bij mannen;
 • chronische vermoeidheid;
 • hypertensie.

Daarnaast reinigen de producten van Horny Goat Weed gifstoffen, versterken ze het immuunsysteem, verlichten ze stress na stress en verbeteren ze de bloedcirculatie..

Naast de gunstige eigenschappen heeft de bergvrouw contra-indicaties. U kunt dus geen medicijnen gebruiken die een plant, kinderen, zwangere en zogende vrouwen bevatten, evenals voor ziekten van de schildklier.

Horny Goat Weed is een werkelijk unieke plant. Nadat u verschillende soorten op de site hebt geplant, kunt u een uniek landschapsmeesterwerk creëren door het bloembed te bedekken met een kleurrijke “deken” die bijna niet hoeft te worden verzorgd. Weelderige gordijnen zien er goed uit in combinatie met andere culturen. En prachtige bloemen en bladeren van de Horny Goat Weed helpen gezondheidsproblemen op te lossen en te versterken. Kweek deze eenvoudige maar geweldige cultuur in je tuin en geniet van je werk.!

Video over een plant voor schaduwrijke bloembedden voor een bergvrouw