cipres in potten Het is moeilijk om het landschap van de Zwarte Zee of de Krim voor te stellen zonder een slanke, mooie cipres. Als je op vakantie bent gefascineerd door deze prachtige boom, bedekt met mythen en legendes, probeer dan eens een cipres in een pot te kweken. Het verzorgen ervan vereist enige kennis en vaardigheden, maar hiervoor zal een miniatuur zuidelijke kerstboom u het hele jaar door verrassen met zijn zacht geurende naalden..

Beschrijving van de plant

weelderige kamercipres Cypress behoort tot het geslacht van groenblijvende bomen en struiken van de familie met dezelfde naam. Vormt een piramidale of spreidende kroon. Jonge planten hebben kleine naaldvormige bladeren. Bij volwassen exemplaren zijn ze schilferig, tegen de takken gedrukt. Cypress behoort tot eenhuizige planten: mannelijke en vrouwelijke kegels bevinden zich onder één kroon, die in het tweede jaar rijpt. Zaden zijn verborgen aan de onderkant van de kegelschubben..

cipres fruitCipressen zijn bewoners van subtropische en tropische klimaten. Vorstbestendige soorten worden gekweekt in tuinen en parken, en cipres met grote vruchten is populair voor thuisteelt in pot..

In de christelijke cultuur verschijnt cipres als een symbool van het eeuwige leven en wordt het in de Bijbel genoemd als een boom die groeit in de tuinen van Eden..

Om een ​​stukje van de Hof van Eden op uw vensterbank te plaatsen, moet de cipres omstandigheden creëren die dicht bij zijn natuurlijke habitat liggen.

Verzorging van cipres voor binnen

jonge tak van cipresDeze zuidelijke warmteminnende cultuur heeft goede verlichting nodig. Maar alleen volwassen bomen kunnen de felle zon weerstaan, en het is raadzaam om jonge scheuten ‘s middags in de schaduw te stellen. De beste locatie voor hem zijn de oostelijke of noordelijke vensterbanken..

Thuis zorgen voor een cipres in een pot bestaat uit regelmatig water geven, snoeien, sproeien en zorgen voor een periode van winterrust..

In de zomer wordt de zuidelijke knappe man op een temperatuur van minimaal 20 ° C en een overvloed aan frisse lucht gehouden. Voor dit doel wordt een cipres in een pot naar het balkon, naar de binnenplaats, naar het zomerhuisje gebracht. In een warme tijd moet de plant regelmatig gespoten worden, houdt hij erg van een douche, of in ieder geval een standplaats naast nat mos of natte kiezels.

In het vroege voorjaar wordt de cipres gesnoeid om de gewenste kroon te vormen. Tot de herfst wordt het overvloedig bewaterd, volgens de regel – hoe warmer het in de kamer is, hoe vaker het wordt bewaterd..

Van mei tot augustus wordt cipres elke maand gevoed met vloeibare minerale meststof bedoeld voor kamerplanten..

De zogenaamde cipresboom lijkt erg op cipres. Ze behoren tot hetzelfde geslacht en je moet de cipres in een pot op dezelfde manier verzorgen als voor de cipres zelf..

Hoe zorg je voor een cipres in een pot in de winter?

cipres in de winterVoor intensieve groei tijdens het groeiseizoen heeft de cipres een winterrust nodig. Op dit moment wordt het in een koele kamer bewaard bij een temperatuur van 8-10 ° C. Het wordt zeer spaarzaam bewaterd, eens in de 7-10 dagen. De beste plaats voor een overwinterende cipres is een geïsoleerd balkon of loggia. Om te voorkomen dat de wortels bevriezen, is de pot omwikkeld met isolatie – schuim, minerale wol, vodden.

Met het begin van de lente wordt de cipres afgesneden en twee weken later in een warme kamer gebracht. De watergift wordt geleidelijk verhoogd en begint te bemesten.

cipres transplantatie

jonge cipresJonge, snelgroeiende cipressen worden jaarlijks van april tot mei opnieuw aangeplant. Volwassen exemplaren hebben geen jaarlijkse transplantatie nodig; deze procedure wordt indien nodig met hen uitgevoerd, wanneer de cipres krap wordt in de oude pot.

Ze transplanteren cipres thuis heel voorzichtig in een pot, omdat het zelfs geen schending van de integriteit van het aarden coma tolereert. In feite wordt de plant overgebracht naar een grotere container, waarbij de aarde zachtjes wordt afgeschud langs de randen van het aarden coma..

drainage voor cipresOp de bodem van de pot wordt een drainage van enkele centimeters diep gegoten, een beetje zand en een grondmengsel bestaande uit:

  • 1 deel zand,
  • 1 deel turf,
  • 1 deel grasland,
  • 2 delen blad- of gewone tuinaarde.

Nieuwe grond onder de aarden klomp wordt gegoten zodat de wortelhals van de getransplanteerde plant boven het grondoppervlak blijft.

cipres transplantatieDe cipres wordt in een nieuwe pot geplaatst, in een poging de aarde er niet uit te laten stromen, en de ruimte tussen de wortels en de wanden van de pot wordt zorgvuldig gevuld met aarde. De grond is licht verdicht en bewaterd.

Ziekten en plagen

verval van het wortelstelselCypress-ziekten worden meestal geassocieerd met onvoldoende zorg. Dus door wateroverlast rotten zijn wortels. In het geval van wortelrot wordt het zieke exemplaar getransplanteerd in een nieuwe grond, waarbij rotte wortels worden verwijderd en de frequentie van water geven wordt verminderd.

Door de droge lucht in de kamer kan cipres last krijgen van een invasie van schildluizen of spintmijten. De ziekte is gemakkelijk te behandelen met Fitoverm of Aktellik. Om het verschijnen van ongedierte te voorkomen, is het noodzakelijk om een ​​optimale luchtvochtigheid in de kamer te behouden..

Afhankelijk van deze eenvoudige regels voor de verzorging van een cipres in een pot, kan het uitgroeien tot een slanke en sierlijke boom, die een echt hoogtepunt van het interieur zal worden..

Video over het verplanten en vermeerderen van cipres in een pot