Drimiopsis thuiszorg – geheimen van weelderig gebladerte

thuiszorg voor drimiopsis Drimiopsis is een kamerplant die bij veel bloementelers geliefd is vanwege het heldere, aantrekkelijke groen en het niet-grillige “karakter”. Thuis zorgen voor Drimiopsis kost niet veel tijd, omdat de plant pretentieloos is voor de detentievoorwaarden, gemakkelijk fouten in de zorg tolereert en een hoge weerstand heeft tegen ziekten en plagen.

Drimiopsis-soorten en hun botanische kenmerken

plant kenmerken Drimiopsis is een bolgewas dat een meerjarige vertegenwoordiger is van de Aspergefamilie en de Hyacint-subfamilie. De belangrijkste habitat zijn de tropische wouden van Afrika. Er zijn ongeveer 25 soorten Drimiopsis, maar slechts een paar van hen zijn wijdverspreid als kamerplanten..

Drimiopsis heeft een goed ontwikkeld bolvormig wortelstelsel. Een interessant kenmerk van de plant is dat het grootste deel van de bol zich boven de grond bevindt..

De bladeren zijn groot, langwerpig of hartvormig, afhankelijk van de variëteit kunnen ze 13-25 cm bereiken, heldergroen. Sommige soorten hebben gevlekt en gestreept blad..

De meest voorkomende soorten Drimiopsis:

  1. Drimiopsis Kirka is een vaste plant met een ronde wortelbol van witte kleur en lancetvormige bladeren tot 50 cm lang. In het bovenste deel van de stengel zijn de bladeren lichtgroen, met grijszwarte stippen, in het onderste deel, met een zilverachtige tint. Tijdens de bloeiperiode (van april tot september) worden kleine witte aartjesvormige bloeiwijzen gevormd.Drimiopsis houweel
  2. Gevlekt of gesteeld – bolvormige vaste plant met langwerpige bladeren en puntige uiteinden. Drimiopsis bereikt een hoogte van 30-40 cm, het blad is heldergroen met donkere vlekken, de lengte van de bladplaten is maximaal 11-13 cm.Het bloeit van maart tot juli met kleine gele, witte of zilverachtige bloeiwijzen.Drimiopsis gespot

Drimiopsis Burka en miniatuur Dolomiticus worden ook gekweekt als kamerplanten, maar deze soorten komen veel minder vaak voor in barre klimaten..Drimiopsis Burka en miniatuur Dolomiticus

Basisregels voor het kweken van Drimiopsis

thuis Drimiopsis kwekenDrimiopsis is een kamerplant die zelden uit zaad wordt opgekweekt. Meestal reproduceert het op een vegetatieve manier. Zaden worden gekenmerkt door een slechte ontkieming en zelfs na het observeren van alle fijne kneepjes van het zaaien, zullen slechts enkele van hen kunnen ontkiemen.

Bij gebruik van een zaadkweekmethode moet het materiaal worden ondergedompeld in losse en vochtige grond en moet de container worden afgedekt met glas of plasticfolie. Voor ontkieming hebben zaden veel zonlicht en een luchttemperatuur van minimaal + 23 ° C nodig. Als deze regels worden nageleefd, verschijnen de eerste scheuten van Drimiopsis na 15-25 dagen, waarna de bescherming kan worden verwijderd.

Een eenvoudigere en productievere manier om Drimiopsis te kweken, is door de bollen te scheiden..

scheiding van bollenDe plant moet uit de pot worden gehaald, de sterke ui met wortels worden gescheiden en de snijpunten worden bestrooid met gehakte houtskool. Daarna moeten ze in aparte containers worden geplant..

drimiopsis uit stekkenStekken worden als niet minder gebruikelijk beschouwd. Bladverdeling is geweldig voor het kweken van Kirk’s Drimiopsis. Voor dit doel moet je de stengel helemaal aan de basis van de plant scheiden en 2 dagen in water plaatsen, dan overplanten in een bak met voedingsbodem en op een temperatuur houden die niet lager is dan + 23 ° С.

Tank- en grondvoorbereiding

grond- en containervoorbereidingDrimiopsis heeft een onderontwikkeld ondergronds deel van het wortelstelsel, dus een grote pot is niet nodig om thuis voor Drimiopsis te zorgen. Indien geplant in een te diepe pot, kunnen de wortels van de plant gaan rotten, wat zal leiden tot groeiachterstand en verwelking van het groene deel van de plant..

De beste optie voor Drimiopsis is een brede en lage pot met drainagegaten aan de basis, bij voorkeur gemaakt van keramiek. Op de bodem van de container is het noodzakelijk om een ​​drainagelaag van perliet, geëxpandeerde klei of fijn grind te gieten.

voedingsbodem voor drymiopsisDrimiopsis-grond moet licht en los zijn. Je kunt het zelf koken. Graszoden en bladaarde, zand, humus, houtskool en turf worden in gelijke verhoudingen gemengd.

Voor het kweken van Drimiopsis kunt u ook een kant-en-klaar substraat voor bolgewassen gebruiken, dat u in elke tuinwinkel kunt kopen..

Verlichting en locatie

verlichtingDrimiopsis is een lichtminnende plant, dus de bloempot kan het beste op een goed verlichte vensterbank worden geplaatst. Vaste plant verdraagt ​​direct zonlicht goed, dus op zomerdagen niet in de schaduw verstopt.

Jonge drimiopsis moet gewend zijn aan zonlicht. Om dit te doen, moet je op warme zomerdagen schaduw geven met een gordijn, het enkele uren aan de zon blootstellen en deze tijd geleidelijk verhogen.

Vochtigheid en luchttemperatuur

comfortabele omstandighedenWanneer u thuis voor Drimiopsis zorgt, moet u er rekening mee houden dat deze plant uit de Afrikaanse tropen komt en daarom geen lage luchttemperaturen verdraagt. Optimaal microklimaat voor comfortabel “welzijn” van een vaste plant – niet lager dan + 22 ° С.

Drimiopsis stelt geen speciale eisen aan luchtvochtigheid. Het kan gemakkelijk worden gekweekt, zelfs in droge binnenomgevingen..

sproeienMaar om het heldere groen en de decoratieve aantrekkelijkheid van de plant op zomerdagen te behouden, kan het blad worden besproeid met een spuitfles. Dit zal niet alleen helpen om het gebladerte van stof te verwijderen, maar ook om de rijke kleur te behouden..

Drimiopsis zorg aan huis

Drimiopsis zorg aan huisDrimiopsis vereist geen zorgvuldig onderhoud. Voor actieve groei en helder groen van het gebladerte worden standaard agrotechnische procedures uitgevoerd – water geven, voeren, snoeien en tijdige transplantaties.

bevochtigingDe frequentie van drimiopsis is afhankelijk van de luchttemperatuur in de kamer. Het verdraagt ​​droogte goed, maar langdurig gebrek aan vocht leidt tot langzamere plantengroei. Je moet de vaste plant bevochtigen als de grond droogt..

Het is ook onwenselijk om wateroverlast van de grond toe te staan ​​- dit zal leiden tot rotting van het wortelstelsel. In de winter bevindt Drimiopsis zich in een rustfase. Op dit moment wordt het niet meer dan 1 keer in 2-3 weken bewaterd. Op zomerdagen kunt u de bladeren bovendien uit een spuitfles spuiten of met een vochtige doek van stof afvegen.

Topdressing

drimiopsisTopdressing van Drimiopsis zorgt voor de actieve groei van de plant en de rijke kleur van het blad. Meststoffen kunnen worden toegepast van april-mei, bij voorkeur met de wortelmethode. Vaste plant vereist geen frequente voeding – het is voldoende om elke 2-4 weken meststoffen aan te brengen.

bevruchtingVoor Drimiopsis is het raadzaam om complexe minerale meststoffen te gebruiken, waaronder stikstof, fosfor, calcium en kalium. Voor dit doel is voeding geschikt voor cactussen en vetplanten, evenals bolgewassen..

Snoeien

drimiopsis na het snoeienVergeet bij het verzorgen van Drimiopsis het snoeien niet. Het verwijderen van ziek en oud blad stimuleert de groei van nieuw, sterk en gezond blad. Snoeien gebeurt na de rustperiode, in de late winter of het vroege voorjaar. In de winter verdroogt een aanzienlijk deel van het gebladerte en verdroogt het. Na het verwijderen van oude en gedroogde bladeren in het voorjaar, zal Drimiopsis jonge bladeren vrijgeven en bloeien.

Drimiopsis is een van de meest populaire, aantrekkelijke en pretentieloze kamerplanten. Afhankelijk van de minimale groeiomstandigheden, zal de tropische plant je verrassen met weelderig, heldergroen blad en schattige bloei..

Voortplanting en verzorging van Drimiopsis thuis – video