De veelzijdige aquilegia: foto van bloemen en beschrijving van soorten

aquilegia van verschillende variëteiten in het land Aquilegia, foto’s van bloemen waarvan je hieronder kunt zien, is een overblijvend kruid dat behoort tot de Boterbloem-familie. Het verspreidingsgebied beslaat Europa, Amerika, Azië met gematigde klimaatzones. Wat betreft de naam van de plant, er zijn verschillende opties voor de oorsprong ervan. De eerste – als een vertaling uit het Latijn, wat “water verzamelen” betekent. De tweede optie is een verband met het woord “adelaar” – een roofvogel, waarvan de scherpe en gebogen klauwen in vorm lijken op de sporen van aquilegia-bloemen. Er is ook een mening dat de naam van de bloem werd gegeven door de oude Germaanse stammen, die het de schoenen van elfen noemden, magische bosgeesten. De mensen noemen aquilegia een stroomgebied of een adelaar. De Britten noemen de bloem een ​​duif, akelei, duif.

Beschrijving

veelkleurige aquilegia in potten Orlik is een vrij hoge plant met een hoogte van 0,5-1 m. Het wortelstelsel heeft een goed ontwikkelde en vertakte penwortel met verdikte wortels. Ondanks de geringe hoogte van de plant, is de wortel zeer diep verdiept – met 0,6 m. Er is een rechtopstaande stengel, lommerrijk en sterk vertakkend aan de bovenkant. Het onderste blad bevindt zich op lange stelen en wordt in 2-3 drievoudige fragmenten ontleed. Zoals je kunt zien op de foto van aquilegia-bloemen, doet de vorm van het blad aan de buitenkant enigszins denken aan klaverbladeren. Soms is het bedekt met een blauwachtige bloei. Stam gebladerte is zittend en drievoudig. De stengel is bekroond met bloemen in verschillende tinten, variërend van wit, geel, blauw en eindigend met een tweekleurige kleur. De grootte van de bloemen kan, afhankelijk van de variëteit, 10 cm bereiken.Op enkele knoppen zijn er altijd sporen.

Rassen

Er zijn meer dan 100 soorten aquilegia. Hiervan zijn er slechts 35 gecultiveerd, en ongeveer 70 groeien op het noordelijk halfrond. Overweeg de meest populaire variëteiten van het stroomgebied.

Aquilegia hybride

aquilegia hybrideMeestal zijn er in deze soort semi- en dubbele variëteiten met een ongewone structuur die hen onderscheidt van andere stroomgebieden. Op de plant worden meer dan 5 bloemen gevormd, die uiterlijk op een aster lijken. Deze variëteit mist meestal een spoor of is slecht ontwikkeld..

Aquilegia Nora Barlow

aquilegia nora barlowHet is de meest bekende hybride adelaarsvariëteit, genoemd naar de grootmoeder van Charles Darwin en gekweekt sinds de 17e eeuw. De bloemen hebben een uitgesproken dubbelheid door het grote aantal kroonblaadjes en rijke tinten. De plant is een uitgestrekte struik met een diameter tot een halve meter en een hoogte tot 0,7 m.Het belangrijkste verschil van de variëteit is het sappige blad van groene kleur, met torenhoge witroze knoppen.

Jonge groei van gevallen zaden kan er heel anders uitzien dan de moederplant..

Terry aquilegia

badstof aquilegiaDeze variëteit behoort ook tot meerjarige vormen. Tijdens het groeiproces wordt een compacte struik gevormd met een hoogte van 0,8 m.

De plant valt op door zijn badstof toppen met een ongewone vorm tot 6-8 cm in diameter en vele tinten: roze, geel, blauw, wit. Orlik is wenselijk om in schaduwrijke gebieden te planten, maar kan indien nodig goed voelen in zonnige gebieden. Het wordt gekweekt door zaad en in de lente en de herfst in de grond te zaaien. Het wordt veel gebruikt in mixborders, in hopen geplant met andere variëteiten, gaat actief aan de slag.

Aquilegia gewoon

aquilegia gewoonHet groeit vooral in Scandinavië, Europa en Amerika. Een onderscheidend kenmerk van de variëteit is een eenvoudige knop met een diameter tot 5 cm, het is waar dat het wordt gewaardeerd om de sierlijkheid van de bloem zelf, waarvan de bloembladen prachtig gebogen zijn in de vorm van een kopje, in het midden waarvan er is een uitloper van dezelfde tint als de knop (sommige soorten hebben contrasterende kleuren). Opgerold verzamelen de bloembladen regenwater of dauw en houden ze vast. Deze variëteit gaf geboorte aan tal van tuinvariëteiten met bloemen die lijken op clematis, opengewerkte bladeren of dubbele knoppen.

Aquilegia Winky

aquilegia winkyDe variëteit wordt veel gebruikt bij het opstellen van tuinontwerp, interieurontwerp (bijvoorbeeld bij het versieren van balkons), in boeketten, vaak gevonden als potgewassen. Tijdens de ontwikkeling wordt een kleine compacte struik gevormd. Op de stelen, 25 cm lang, staat een bloem, verzameld in een bloeiwijze en met een breed kleurenpalet.

Aquilegia Columbana

aquilegia akeleiHet ras behoort tot vaste planten. Vormt een compacte struik tot 0,7 m hoog.De plant is koudebestendig, voelt goed in de schaduw, wat zeer ongebruikelijk is voor aquilegia. Eind mei-juni lost het knoppen met een diameter tot 6 cm op, verzameld in pluimvormige bloeiwijzen. Meestal wordt het ras gebruikt voor het planten op rustplaatsen, in mixborders, groepsbeplanting.

De plant staat goed in een kring van irissen, bellen, varens.

Aquilegia Biedermeier

aquilegia BiedermeierDit is een hybride variant gebaseerd op een wild stroomgebied. Daarom is de plant bestand tegen externe invloeden van de natuur en pretentieloos in de teelt. In volwassen staat bereikt de struik slechts een halve meter. Op een lange steel mooie dubbele bloemen van een hybride vorm met een unieke tweekleurige bloei. Meestal is het een mengsel van wit en blauw, geel met rood en paars met blauw.

Aquilegia zonder sporen

aquilegia spurlessHet groeit in Japan en China. Het uiterlijk is opmerkelijk vanwege zijn kleinheid – de struik bereikt slechts 0,2 m hoog. Het blad van de plant is opengewerkt, roze bloemen bloeien op de steeltjes die geen sporen hebben. Op basis van deze soort werden door kruising veel hybriden gefokt, die dubbele en eenvoudige vormen van bloemen gaven met een struikhoogte van 8-120 cm.Tegelijkertijd kunnen sporen in de knop zitten of ze kunnen afwezig zijn.

Aquilegia Mac Canna

aquilegia mc cannaOok een hybride grote variëteit. De planthoogte bereikt 1,2 m. Kenmerkende kenmerken zijn: de aanwezigheid van een lange uitloper, de afwezigheid van hangende knoppen, verschillende kleuren bloembladen en kelkblaadjes. Bovendien is het divers en vertegenwoordigd door alle tinten van de regenboog..

Aquilegia blauw

aquilegia blauwMeestal geteeld in de Verenigde Staten. Het kan worden geïdentificeerd door grote, met lange ongebogen sporen (5 cm), bloemen (ongeveer 6 cm in diameter), gelegen op vrij hoge (tot 0,4-0,7 m) steeltjes. De bloemkroon is wit, de kelkblaadjes zijn lichtblauw met een lichte lavendeltint. De soort heeft een enorme variëteit aan hybriden van verschillende tinten, waaronder citroen.

Decoratieve kwaliteiten

tuindecoratie aquilegiaZoals je kunt zien op de foto van bloemen, is aquilegia een geweldige optie voor het maken van landschapsontwerp. Het past goed bij coniferen zoals Europese spar en Koreaanse spar, waardoor een contrasterende en lichte mediterrane stijl ontstaat. Het stroomgebied ziet er goed uit bij een decoratieve vijver tegen de achtergrond van verschillende kustplanten.

Aquilegia wordt ook gebruikt op alpine glijbanen, rotstuinen, bloembedden. Toegegeven, voor hen moet je zorgvuldig variëteiten selecteren, rekening houdend met de verspreiding en hoogte van de struik, evenals de schaduw en bloeitijd..

Gemiddeld duurt de bloei ongeveer een maand. Met goede zorg kan het oplopen tot 7 weken..

Aquilegia staat niet alleen bekend om de schoonheid van de bloemen, maar ook om het decoratieve blad. Nadat u de juiste variëteiten heeft opgepikt, kunt u het ontwerp van uw site wijzigen en deze verfijning en tederheid geven..