De subtiliteiten en geheimen van het kweken van ageratum uit zaden

ageratum uit zaden Ageratum is een prachtige plant bedekt met grote bloeiwijzen van delicate lila, paarse, roze of sneeuwwitte kleur. Ageratum uit zaden kan bijna overal worden gekweekt – op een vensterbank of balkon, in een bloembed, in een tuin of een kas. Gemak van teelt en pretentieloze verzorging, een groot aantal variëteiten, kleuren en een lange bloeitijd hebben de ageratum grote populariteit gegeven bij veel bloementelers en landschapsontwerpers..

Botanische kenmerken van ageratum

ageratum gekweekt uit zaden Ageratum is een kleine vaste plant uit de klasse van de Asteraceae. Onder natuurlijke omstandigheden wordt deze plant gevonden in de landen van Noord- en Midden-Amerika, evenals in Azië. In Rusland wordt deze sierplant meestal als eenjarige gekweekt, omdat hij geen minimale vorst verdraagt..

Belangrijkste kenmerken:

 1. Struiken zijn compact, dicht behaard, tot 20-65 cm hoog, afhankelijk van de variëteit.
 2. Struiken bedekt met vertakte stengels, verhoogd of rechtopstaand, rijkelijk bedekt met kleine bladeren.
 3. Ageratum-bladeren zijn ruitvormig of hartvormig, met gekartelde of gescheurde randen van de bladplaten.
 4. Bloemen zijn niet groot – tot 1-3 cm, verzameld in nette bloeiwijzen. Ze vormen een soort paraplu tot 8-12cm in omtrek.
 5. Afhankelijk van de variëteit kunnen bloemen turkoois, paars, blauwblauw, sneeuwwit, koraal of lila zijn..
 6. Ageratum onderscheidt zich door een lange bloei – het begint in de eerste helft van juni en duurt tot oktober.

mooie variëteiten van ageratumEr zijn meer dan 60 soorten sierplanten. In Rusland, voor het kweken van ageratum uit zaden, zijn de meest gebruikte variëteiten “Gaustona”, “Mexicaans”, “Artist Blue”, “Fields”, “Tycoon”, “Bavaria”, “Northern Lights”, “Blue Fairy Tale” , “Oceaan” en “Roze bal”.de beste soorten ageratum

Ageratum uit zaden – optimale plantdata

zaailingen van ageratum uit zadenBij het kweken van ageratum uit zaden, is het noodzakelijk om rekening te houden met de optimale plantdata, met de nadruk op de klimatologische omstandigheden van elke specifieke regio. Het planten vindt in de meeste gevallen plaats van half maart tot de tweede helft van april..

Wanneer ageratum planten voor zaailingen:

 • Krim, Stavropol-gebied, Krasnodar-gebied – van 15-18 maart;
 • Moskou en de regio Moskou – 15-30 maart;
 • Voorsteden en regio’s van Moskou in centraal Rusland – van 20 maart tot 10 april;
 • Regio Leningrad, St. Petersburg, Siberië, Oeral – na 12-15 april.

Het te vroeg planten van ageratumzaden zal ertoe leiden dat jonge zaailingen last zullen hebben van gebrek aan zonlicht, zwakte en lethargie.

Ageratum kweken uit zaden

hoe ageratum uit zaden te laten groeien?Het kweken van ageratum-bloemen uit zaden is niet moeilijk, maar het vereist dat rekening wordt gehouden met de basisregels en subtiliteiten. Om sterke en gezonde zaailingen te krijgen, moet u de grond en het zaad goed voorbereiden en rekening houden met de juiste timing voor het planten van een decoratieve vaste plant.

Grondbewerking

grondbewerkingVoor het zaaien van ageratum met zaden kun je het beste een losse, vruchtbare en vrij lichte grond gebruiken met een goede luchtdoorlatendheid, neutrale of lichtzure reactie.

De beste optie is een mengsel gemaakt van humus, grof zand en turf in gelijke delen. Een voedingsbodem voor ageratum kan op een andere manier gemaakt worden, door vermiculiet te mengen met turf en tuinaarde in een verhouding van 1: 4: 4.

Om de plant te laten groeien, kunt u de universele grond voor bloemzaailingen gebruiken. Voor gebruik moet het worden gedesinfecteerd door te calcineren in een magnetron of oven. Daarna moet het substraat worden behandeld met een zwakke oplossing van fungicide of kaliumpermanganaat en ingevroren.

Zaadvoorbereiding en containerselectie

voorbereiding van zaden voor het plantenAgeratum kan op zaailingen worden gezaaid zonder voorafgaande voorbereiding, maar het stelt u in staat om de kieming te verbeteren, sterkere en gezondere zaailingen te krijgen. Om dit te doen, moeten de zaden worden gedrenkt in een oplossing van een groeistimulerend medicijn – deze omvatten Epin, Energen, Zircon.

Zaad Ageratum zaailingen groeien het beste in een algemene, brede en ondiepe container. De hoogte mag niet meer zijn dan 8-10 cm – dit is voldoende voor het wortelstelsel van de plant..

In de bodem van de container moeten kleine drainagegaten worden gemaakt. Ze helpen overtollig vocht te verwijderen en voorkomen vochtstagnatie in de bodem, wat gevaarlijke schimmelziekten en wortelrot kan veroorzaken..

Ageratum-zaden stap voor stap planten

ageratum zaden zaaienHet proces van het zaaien van ageratum-zaden is heel eenvoudig en zal zelfs voor een beginnende teler geen problemen veroorzaken..

Stapsgewijze zaaitechniek:

 1. Giet een drainagelaag op de bodem van de geselecteerde container – het kan perliet, geëxpandeerde klei, gebroken baksteen zijn. De dikte mag niet meer zijn dan 2 cm.
 2. Giet potgrond in de container, egaliseer deze gelijkmatig zodat er geen holtes zijn en er 2-3 cm overblijft tot de rand van de container.
 3. Spuit de grond royaal in met een spuitfles. Gebruik bezonken water op kamertemperatuur.
 4. Zaai ageratum-zaden – ze zijn erg klein van formaat, dus het is handiger om een ​​pincet te gebruiken voor het planten.
 5. Er moet een afstand van ongeveer 1 cm tussen de zaden zijn..
 6. Druk de zaden voorzichtig naar het oppervlak van de grond. Bovendien kunnen ze niet diep in de grond worden begraven of erop worden gestrooid..

Spuit de zaadcontainer na het planten. Voor dit doel is het beter om een ​​spuitfles te gebruiken, omdat water uit een gieter eenvoudig kleine zaadjes kan afwassen..

zaailingen van ageratumzadenBedek daarna de container met ageratum met een plastic deksel of plasticfolie en plaats deze in een warme kamer met een luchttemperatuur van minimaal + 23 ° С.

Verzorging van ageratum zaailingen

zaad scheutenDe kiemperiode van Ageratum-zaden is 8-10 dagen, in sommige gevallen kan het 2 weken bedragen. Gedurende deze tijd hebben gewassen dagelijkse ventilatie en systematisch bodemvocht nodig..

Om de container te ventileren, verwijdert u het deksel of de plastic folie en laat u deze een half uur staan. Kasomstandigheden moeten worden gehandhaafd tot opkomst en vervolgens worden verwijderd. Ageratum-zaailingen hebben regelmatig vocht nodig. Uitdroging en een hoog vochtgehalte van de grond mogen niet worden toegestaan..

gekweekte zaailingenNa het verschijnen van jonge scheuten, moet de container met de plant op een goed verlichte plaats worden geplaatst – op de vensterbank, balkon.

Voor volledige groei en ontwikkeling heeft ageratum 13 uur daglicht nodig, dus bij bewolkt weer kunt u extra verlichting voor de bloem gebruiken.

Zaailingen plukken

we kiezen ageratumWanneer je ageratum moet duiken, hangt af van de groeisnelheid van de plant. De optimale tijd voor een duik is wanneer er 2 echte, gezonde en goed ontwikkelde bladeren aan de spruiten verschijnen.

Om jonge zaailingen niet te zwaar te belasten, kan de oogst het beste worden uitgevoerd bij bewolkt weer, in de vroege ochtend of late avond. Basis pickregels:

 • bevochtig de grond 2-3 uur voor de procedure overvloedig;
 • giet voedingssubstraat in nieuwe containers of andere containers;
 • maak een kleine inkeping in het midden;
 • plaats een zaailing in deze depressie samen met een kluit aarde;
 • druk lichtjes op de grond rond de zaailing en geef water.

het resultaat van een tijdige keuze7-10 dagen na het plukken kunt u voeden met complexe minerale meststoffen voor decoratieve bloemen – hiervoor zijn Aquarin, Agricola of Fertika Lux geschikt..

Transplantatie naar open grond

zaailingen van ageratum voor planten in de volle grondVoor het planten van ageratum is het het beste om goed, gelijkmatig verlichte gebieden te kiezen, beschermd tegen wind en tocht. De plant kan onder de muren van verschillende gebouwen of langs het hek worden geplant.

ageratum ontschepingstijdHet is alleen mogelijk om ageratum uit zaden in open grond te transplanteren nadat het risico op terugkerende vorst voorbij is. De luchttemperatuur mag ‘s nachts niet lager zijn dan + 23 ° С en + 7 ° . De optimale tijd voor de meeste regio’s is de tweede helft van mei of begin juni.

ageratum uit zaden in het open veldGraaf de grond vooraf op, maak deze los en breng complexe minerale mest aan. Het kan worden vervangen door organische meststoffen zoals as of compost. Ageratum kan het beste worden geplant door overslag, in een poging het fragiele wortelstelsel niet te beschadigen. De afstand tussen de zaailingen moet 20-25 cm . zijn.mini-bloembed

Als er ‘s nachts een sterke temperatuurdaling is, is het beter om jonge zaailingen te bedekken met een laag polyethyleen of agrofibre.

bloembed met ageratumAgeratum is een prachtige meerjarige plant, waarvan de teelt niet veel moeite en tijd kost. Met een minimale inspanning wordt het een luxueuze decoratie van elke vensterbank of persoonlijk perceel en zal het genieten van een lange, weelderige bloei..

We kweken ageratum thuis uit zaden – video

Adblock
detector