meerjarige astersoorten Meerjarige astervariëteiten trekken vooral de aandacht van bloementelers met hun bloei. In een tijd dat de meeste planten in de bloembedden hun laatste dagen al beleven, wordt deze schoonheid net wakker. Aan het einde van de zomer lost ze haar charmante toppen op en decoreert ze de site tot de vorst. Bovendien heeft de meerjarige aster, in tegenstelling tot hun jaarlijkse neven, niet zoveel aandacht nodig. Als je het eenmaal hebt geplant, kun je de overvloedige en langdurige bloei gedurende vele jaren bewonderen..

Misschien is het enige “nadeel” van dergelijke planten hun assortiment. Er zijn zoveel variëteiten van meerjarige asters dat de keuze soms tot een doodlopende weg leidt. Hoe je hier niet in de war raakt, als er maar meerdere groepen zijn, en wat kunnen we zeggen over variëteiten …

Vandaag hebben we besloten om u te helpen erachter te komen welke soorten vaste planten er bestaan. We willen u ook kennis laten maken met enkele soorten meerjarige asters met een foto. We hopen dat ons artikel de taak gemakkelijker zal maken en u zal helpen bij het kiezen van bloemen naar uw smaak. Dus laten we beginnen.

Krachtige New England Asters

New England asters Een van de mooiste laatbloeiende asters. De planten zijn vergelijkbaar met het ras New Belgian, dat hieronder wordt besproken. Je herkent ze aan hun stengels: bij planten van deze groep zijn ze sterker en hoger. Hierdoor worden de struiken slank, behouden ze hun vorm goed en hebben ze geen kousenband nodig. Sommige soorten “groeien” ongeveer 80 cm, de meeste struiken zijn vrij grote exemplaren tot anderhalve tot twee meter hoog..

New England-asters (zoals op de onderstaande foto) worden ook wel Amerikaans genoemd.

Naast de grootte is New England Aster erg weelderig. Dunne, maar sterk genoeg, rechte scheuten zijn bedekt met dichte naaldbladeren. Het bovenste deel van de stengels vertakt actief. En wanneer de struik bloeit, is hij bijna onzichtbaar onder de bladbloeiwijzen..

New England-asters bloeien laat, in september, maar blijven tot de vorst in de knoppen staan. De bloemen zijn vrij groot, met een gemiddelde diameter tot 4 cm, of zelfs meer. Ze hebben de neiging om te sluiten bij koud weer en ‘s nachts.

De variëteiten van New England-aster worden gekenmerkt door een hoge weerstand tegen echte meeldauw en snelle groei..

Astra Lucida

aster lucidaEen van de kleinste soorten in deze groep: struik maximaal 1,1 m, maar vertakt zeer sterk in het bovenste deel van de scheuten. Deze groei wordt volledig gecompenseerd door de schoonheid van de bloei. Grote knoppen zijn gekleurd in een nobele robijnrode kleur. De kern is ook in deze toon, maar met een meer uitgesproken rode tint. Aster New England Lucida bloeit een maand in september.

Resistente Nieuwe Belgische asters

Nieuwe Belgische astersNog een groep meerjarige herfstasters. Alle rassen zijn bestand tegen lage temperaturen en droogte. In tegenstelling tot de New England-aster is de hoogte van de variëteiten van deze variëteit niet groter dan 1,5 m. Bovendien behouden de struiken hun vorm niet zo goed en vallen ze vaak uit elkaar onder het gewicht van de knoppen. Bloei vindt plaats in augustus of september, afhankelijk van de specifieke soort. Het duurt tot begin november, dat wil zeggen vóór de komst van de eerste nachtvorst. In de meeste gevallen zijn de bloeiwijzen badstof, sommige kunnen een diameter van 8 cm bereiken..

Nieuwe Belgische asters, foto’s van enkele soorten zie je hieronder, ook wel maagd genoemd.

Om de pracht en overvloed aan bloei te behouden, evenals de grootte van de knoppen, is het beter om de struiken op een zonnige plaats te planten, beschermd tegen tocht..

Dergelijke variëteiten van nieuwe Belgische asters zijn vooral populair bij bloementelers:

 • Oktoberfest;
 • Koninklijke Robijn;
 • Hendrik Blauw;
 • Herpicton Roze;
 • Vriendelijk.

Astra Oktoberfest

astra oktoberfestEen middelgrote struik met een hoogte van 1 m bloeit in augustus. De bloemen zijn klein, halfdubbel, met lichtblauwe smalle bloembladen. De kern is geel gekleurd, waardoor het lijkt op kamille, alleen blauw. De bloei van de Nieuwe Belgische Oktoberfest-aster is lang, tot laat in de herfst.

Astra Royal Ruby

astra koninklijke robijnNieuwe Belgische Astra Royal Ruby opent zijn eerste knoppen in augustus en bloeit tot november. Halfdubbele bloeiwijzen hebben een rijke koninklijke kleur: het midden is geel en de bloembladen zijn karmozijnrood. De diameter van de bloem is van 2 tot 3 m. De struik is middelgroot voor deze groep, de hoogte is niet groter dan 90 cm, maar hij is erg dicht.

Astra Henry Blue

aster henry blauwEen van de nieuwe rassen van de Nieuwe Belgische aster Henry Blue onderscheidt zich door zijn compacte formaat. De struik strekt zich uit tot maximaal 35 cm en heeft een zeer mooie ronde vorm. Henry Blue bloeit van de late zomer tot het midden van de herfst. De foto toont badstof asters, geschilderd in violetblauw. Ze trekken meteen de aandacht en zien er gunstig uit tegen de achtergrond van donker gebladerte..

Astra Herpicton Roze

aster herpicton rozeHet ras onderscheidt zich door zijn lange bloei, die begint in de late zomer en eindigt in de late herfst. De bloeiwijzen zijn middelgroot, lichtroze, met een gele kern. Bij voldoende verlichting wordt de Nieuwe Belgische aster Herpicton Pink wel anderhalve meter hoog.

Astra vriendelijk

aster vriendelijkEen zeer delicate variëteit met charmante roze bloemen. Hun diameter is 7 cm en de badstofvorm met een geel centrum trekt de aandacht. De struik zelf groeit tot 1 m hoog.

Compacte spuitasters

spuit astersRassen van meerjarige struik (struik) asters vertegenwoordigen een andere afzonderlijke groep. Het omvat soorten die ideaal zijn voor borders en rotstuinen. Hun hoogte is niet groter dan 1 m, hoewel er ook meer miniatuurexemplaren zijn met een hoogte van slechts 20-40 cm.Dergelijke compacte struiken zien er erg mooi uit, zelfs als ze niet bloeien, en worden als dwerg beschouwd.

Meerjarige dwergasters omvatten meer dan alleen struiksoorten. Deze omvatten ook ondermaatse (tot 45 cm hoogte) variëteiten van Alpine, New England en Italiaanse asters..

De dichte kroon van asters bestaat uit veel vertakte takken. De scheuten zijn volledig bedekt met fijn maar elegant gekleurd blad. Met deze hoeveelheid zorgen de donkergroene bladeren ervoor dat de aster eruitziet als een buxusstruik. En wanneer ze in de herfst bloeien, bedekken de kleine bloeiwijzen de struiken met een heldere, stevige dop. Nog een pluspunt – dergelijke asters hoeven pas na 5 jaar te worden getransplanteerd. Oudere struiken worden gewoon te dik en vervolgens worden ze verdeeld voor reproductie..

Enkele van de mooiste en meest compacte soorten ondermaatse bushasters zijn de volgende variëteiten:

 • Blauwe vogel;
 • Dwerg Nancy;
 • Rosenwichtel;
 • blauwe herfst;
 • Blauwe Lagune.

Astra Blue Bird

astra blauwe vogelAstra-struik Blue Bird is een van de helderste vertegenwoordigers van de borderbloemsoort. De struik heeft een mooie vorm: hij is dik en dicht, als een groene bal bedekt met bloemen. De planthoogte is gemiddeld ongeveer 30 cm Aster bloeit in het vroege najaar, de bloei duurt 2 maanden. De bloeiwijzen zijn klein, tot 2,5 cm in diameter, semi-dubbel, maar er zijn er veel. De blauwe asters op de foto laten duidelijk een groot centrum zien, in geel geschilderd.

Astra Dwerg Nancy

astra blauwe vogelAsterstruik Nancy de dwerg wordt maximaal 25 cm hoog. De scheuten zijn zo dicht bij elkaar geplaatst dat de struik eruitziet als een bol. Bloeit in lila halfdubbele bloeiwijzen van begin tot midden herfst.

Astra Rosenwichtel

Astra RosenwichtelStruikaster Rosenwichtel onderscheidt zich door zijn weelderige vormen en lange bloei. De hoogte van de struik is niet groter dan 30 cm, terwijl hij erg dicht is. Opstaande stengels vertakken actief en zijn volledig bedekt met donkergroen klein blad. Aster bloeit in augustus en bloeit tot oktober. Roze asters worden donkerder naarmate ze vervagen en krijgen een roodachtige tint. De knoppen zijn groot genoeg, tot 5 cm in diameter. De bloembladen zijn gerangschikt in verschillende rijen rond de gele kern.

Het ras is vorstbestendig, maar heeft in droge zomers water nodig. Groeit goed zowel in de zon als in halfschaduw.

Astra Blue Otumn

Astra Blue OtumnAstra Blue Otumn is een hybride variëteit, waarvan de ouders de gewone bosaster en de nieuwe Belgische zijn. Van de eerste nam hij een compact formaat en van de tweede – een felle kleur. De hoogte van de struik is slechts 40 cm, terwijl hij in de vorm van een bal groeit. In september bloeien blauwviolette knoppen met een geel centrum. Aster bloeit tot het koudst.

Astra Blue Lagoon

aster blauwe laguneEen zeer mooie soort met ronde struiken tot 50 cm hoog en donkergroen blad. Bloei vindt plaats in de late zomer en duurt tot de vorst. De bloeiwijzen zijn groot genoeg voor zo’n plant, ze kunnen een diameter van 5 cm bereiken. In het midden van de bloem zit een grote gele kern. Er zijn felpaarse bloembladen omheen in verschillende rijen..

Alpine meerjarige asters – voorjaarsplanten

alpine meerjarige astersOndanks het feit dat deze cultuur als herfst wordt beschouwd, zijn sommige soorten meerjarige asters in staat om al aan het einde van de lente te bloeien. Deze omvatten alpenasters. Ze verschillen niet alleen in vroege bloei. Voor het grootste deel zijn de planten compact van formaat – prachtige weelderige struiken groeien tot maximaal 50 cm.Bovendien duurt hun bloei meestal gemiddeld ongeveer een maand.

Enkele van de slimste vertegenwoordigers van de groep zijn:

 • alpine blauw;
 • aster roze.

Alpine blauwe aster

alpenblauwe asterAlpenblauw bloeit, in tegenstelling tot herfstasters, in de eerste helft van de zomer, waarvoor het lente wordt genoemd. De hoogte van de struik is niet groter dan 60 cm, terwijl de bloeiwijzen zelf groot zijn. De diameter van de bloem is 6 cm en de kleur wordt gedomineerd door lila-blauwe tinten. In het midden van de knop is duidelijk een gele kern te zien.

De variëteit lijkt het meest op kamille – er zijn bloemen gevormd aan de uiteinden van de stengels, één aan elk.

Astra Roze

aster alpine rozeEen weelderige en dichte vaste plant zal blij zijn met zijn bescheiden formaat – slechts 30 cm hoog. De actief vertakte stengels zijn bedekt met prachtig groen blad. De onderste bladeren zijn langwerpig en de bladeren die op de stengel zelf groeien, zijn kleiner en smaller. Roze bloeit in de maand mei. De knoppen zijn middelgroot (slechts 5 cm in diameter), dubbel, felroze. Aster bloeit een maand.

Asterstruik Roze blad in wintergroen, met blad.

Mei “kamille” – Tongolese aster

Tongolese asterNog een vroegbloeiende soort. Al in mei is hij in staat om te behagen met eenvoudige maar charmante kamille-bloeiwijzen. Hun kern is heldergeel en de dunne bloembladen zijn geschilderd in lila of violet. Planthoogte niet groter dan 50 cm.

De uitbundig bloeiende schoonheid aster bokosvetnaya

aster bokoflowerDe zijbloemige aster verschilt van andere meerjarige plantensoorten in de locatie van de bloeiwijzen, waaraan het zijn naam dankt. De struik wordt 60 cm hoog en bestaat uit rechtopstaande stengels (sommige soorten kunnen twee keer zo hoog worden). In het bovenste deel hebben ze veel takken om boogvormige scheuten te vormen. Elk van hen is dicht bedekt met kleine bloemen, die een hele bloeiende tak vertegenwoordigen. Aster bloeit in september, de knoppen zijn wit of lichtroze. Het midden van de bloeiwijze is eerst geel en wordt dan rood.

Een ander kenmerk van de zijkleurige aster is de rode kleur van jonge stelen.

Pretentieloze en mooie kleinbloemige aster

aster kleinbloemige heideAfzonderlijk is het de moeite waard om zo’n verscheidenheid aan meerjarige asters te noemen als kleinbloemige of heide-aster. Dit is een van de meest pretentieloze soorten die het vaakst in een bloembed te vinden is. In wezen is het een bodembedekker, de struik groeit snel naar de zijkanten en verovert het territorium. Het is zeer krachtig, met sterk vertakkende scheuten. De hoogte van de plant is niet groter dan 1 m, maar met zo’n kroon lijkt het al enorm. Bovendien bevinden zich over de gehele lengte van de scheuten donkergroene bladeren. Aan de onderkant van de stengel zijn ze groter en taaier..

Heather aster is niet bang voor vorst, droogte of plotselinge temperatuurschommelingen.

Kleinbloemige aster bloeit de hele herfst, en dit is het belangrijkste voordeel en verschil van de soort. De bloeiwijzen zijn de kleinste van alle asters. De kleur is afhankelijk van de specifieke variëteit en kan wit, paars of blauw zijn. De kern van de bloem is zoals gebruikelijk geel of rood. Er zijn zoveel knoppen dat de scheuten onder hun gewicht naar de grond leunen. Om deze reden moet de struik worden vastgebonden of met een tapijt op de grond liggen..

Gouden aster, gouden

gouden asterTot slot wil ik nog een soort meerjarige herfstschoonheden noemen – gouden (gele) aster. In de wetenschappelijke literatuur staat het bekend als vlasbladige aster. Deze soort verschilt van de hierboven beschreven planten in de structuur van de bloeiwijzen. De bloemen zijn meer als donzige gele ballen verzameld in bloeiwijzen. Ze zijn erg klein (niet meer dan 1,5 cm in diameter), maar ze zien er mooi en delicaat uit. De struik zelf groeit tot 50 cm hoog. De stengels zijn sterk, bedekt met zeer smalle, zoals naalden, bladeren. En de gouden aster bloeit eind augustus, wat de komst van de gouden herfst aangeeft.

Hier zijn ze zo divers, variëteiten van meerjarige asters. Lang of dwerg, groot of klein, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: de lichte adem van de herfst. Aster bloeit – het betekent dat de zomer afscheid van ons neemt, maar sappige herfstkleuren komen ervoor in de plaats. Kies je favoriete kleur en “maat” en geniet van deze prachtige kleuren!

Meerjarige asters in de tuin – video