De juiste zorg voor delicate calla lelies thuis

boeket witte calla lelies Als je zo’n esthetische en verfijnde bloem als calla hebt gekozen, houdt thuiszorg het volgen van een bepaalde reeks regels in. De belangrijkste factoren die een gunstig effect hebben op de plantengroei zijn licht, warmte en een goed geselecteerde pot. Tijdens het groeiproces kunnen er nog veel meer problemen ontstaan, die kunnen worden omzeild als ze “gewapend” zijn met voldoende kennis.

Calla in een pot: thuiszorg

calla lelies in een pot kweken Ondanks dat de sierlijke plant het thuis is van zwoel Afrika, wordt hij vaak gebruikt als decoratie voor vele interieurs over de hele wereld. In Europese landen wordt deze bloem uitsluitend binnenshuis gekweekt, waar hiervoor alle noodzakelijke voorwaarden worden gecreëerd. Zelfs als je niet de ervaring hebt om calla lelies te kweken, kan thuiszorg vrij eenvoudig zijn..

Huisspecimens zijn vrij pretentieloos, ze vereisen minimaal onderhoud. Om calla lelies een aangenaam uiterlijk te geven, volstaat het om haar te voorzien van licht, warmte en een pot van een geschikte maat. Alleen tijdens het groeiseizoen moet er overvloedig water worden gegeven. De rest van de tijd geeft indoor calla de voorkeur aan matig water geven. Dit betekent echter niet dat de plant niet van sproeien houdt. Ze moeten regelmatig zijn zodat de bloem voldoende vocht kan krijgen..

Wanneer de bloeiperiode voorbij is, moet de watergift worden teruggebracht tot eenmaal per week. Sommige experts bevelen de volgende methode aan: stop met water geven vanaf augustus en hervat dan na 1,5 maand.

Thuis calla lelies kweken

calla lelieHet is raadzaam voor beginnende bloementelers om zich te houden aan het klassieke bewateringsschema. In de zomer wordt aanbevolen om calla-lelies één keer per week water te geven en vanaf eind augustus moet de procedure vaker worden uitgevoerd. Over het algemeen is de plant schaduwtolerant, dus de pot kan in bijna elk deel van het appartement worden geplaatst. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat calla lelies niet van veel zonlicht houden..

calla zaailingenBij het kweken van calla lelies wordt de thuiszorg ook vereenvoudigd door het feit dat deze plant het standaard (niet hoger dan 20 ° C) temperatuurregime in de kamer gemakkelijk verdraagt. Als de kamertemperatuur erg hoog is, moet de bloem worden besproeid met een spuitfles. Van tijd tot tijd kan het naar de frisse lucht worden gebracht, terwijl de brandende zon wordt vermeden..

Om overvloedig te bloeien, is het noodzakelijk om jonge wortelhalzen te verwijderen, die tijdens het groeiproces verschijnen..

Waarom calla lelies niet thuis bloeien?

gekleurde callaVerwacht niet dat hij vaak genoeg zal bloeien in een kameromgeving. Dit gebeurt meestal twee keer per jaar, of preciezer, in maanden zoals mei en oktober. Als de bloei echter geheel uitblijft of eerder passief verloopt in de aangegeven periodes, dan kunnen daar serieuze redenen voor zijn..

Nadelige factoren die de bloei beïnvloeden, zijn onder meer:

  • frequente veranderingen in de locatie van de bloem;
  • overgroei van knollen;
  • frequente transplantatie;
  • onvoldoende verlichting in de kamer;
  • slechte plantenvoeding;
  • overtreding van de zorgregels tijdens het groeiseizoen.

In de periode van januari tot maart is het beter om de plant te bemesten. Dit mag niet vaker dan één keer per week met speciale middelen worden gedaan..

calla bladziekteBij het thuis kweken van calla lelies is het erg belangrijk om het tegen tocht te beschermen. In het voorjaar moet u de bloem geleidelijk aanpassen aan natuurlijk licht. Bladeren waarop geelheid is verschenen, moeten worden afgesneden. Als u niet goed voor deze plant zorgt, kunnen sommige ziekten optreden, waaronder grijsrot, evenals anthracnose en andere..