De Coleus thuis planten en verzorgen in het open veld

Coleus in tuinontwerp De tropen gaven de wereld Coleus. Het buiten planten en verzorgen van de plant is eenvoudig en het landschap is adembenemend. Tijdens het seizoen slaagt de plant erin een struik van prachtige fluwelen bladeren te creëren die iriserend zijn met veelkleurige ornamenten. Met de vorm van een geribbelde stengel en gekartelde bladeren, lijkt Coleus op een brandnetel en heeft het een aanhankelijke populaire bijnaam gekregen – “brandnetel”. Coleus wordt gewaardeerd om decoratieve bladeren van verschillende kleurencombinaties, snelle groei en pretentieloze zorg. In de herfst zal de groenblijvende coleusplant thuis met dankbaarheid zorgen en blijven genieten van helder gebladerte.

Coleus agrotechniek

Coleus, een thermofiele plant. Voor hem zijn temperaturen onder de 120 C al destructief. Er is niet genoeg tijd voor kieming en ontwikkeling van de struik in gunstige omstandigheden. Daarom wordt Coleus op de middelste rijstrook in het open veld gekweekt door te planten en door zaailingen te vertrekken. De zaden kunnen zelf worden geoogst, maar ze zullen niet de kleur van de ouderstruik reproduceren. Het is beter om rassenmateriaal van gespecialiseerde boerderijen te gebruiken. Gekweekt uit zaden, kan coleus goed wortel schieten in het open veld..

Jonge planten groeien snel blad en het is aan de kweker om te zorgen voor:

  • verlichte plaats met zonwering en windbescherming;
  • water geven is regelmatig en overvloedig;
  • wekelijks bemesten, in het voorjaar met overwegend stikstof, later asextracten voor een heldere bladkleur;
  • de struiken worden geschoren terwijl ze groeien, waardoor ze de gewenste vorm krijgen.

Met de juiste zorg ziet de coleus in de tuin eruit zoals op de foto..Tuinarrangement van coleus

Hoe Coleus-zaailingen op de juiste manier te kweken?

Coleus kan worden vermeerderd door zaad en stekken. Als je jonge planten uit zaden haalt, krijgen de zaailingen verschillende kleuren bladeren. Om identieke struiken te verkrijgen, wordt vermeerdering door stekken gebruikt..

Zaaien met zaden wordt uitgevoerd in maart of april, afhankelijk van de periode van het begin van de zomer in de regio. De zaden zijn erg klein, ze worden op het oppervlak van het substraat gelegd en licht bestrooid met zand. De container is bedekt met glas, wordt warm gehouden en bevochtigt constant het oppervlak. De zaailingen die na twee weken verschijnen, worden gehinderd op een koele, lichte plaats om niet uit te rekken.

Coleus zaailingenHet tijdstip waarop het nodig is om coleus in afzonderlijke kopjes te duiken, wordt bepaald door de staat van jonge zaailingen. Als ze uitrekken en elkaar hinderen, is het tijd voor de transplantatie. Daarom is het belangrijk om Coleus-zaden zo min mogelijk te ontleden om een ​​sterke plant te krijgen met ontwikkelde wortels in de schoolfase..

Het kiezen van een wiel zal geen problemen opleveren. De zaailingen hebben een goede overlevingskans, ze groeien snel. Nadat de stammen tot 10 cm zijn gegroeid, beginnen ze te knijpen en vormen ze een struik. Als de zomer wordt uitgesteld, kunt u de plant nog een keer overzetten naar een groter glas..

Om ervoor te zorgen dat u in de volle grond plant en voor de Coleus-zaailingen zorgt, moet u gaten graven, ze vullen met vruchtbare grond, water geven en de struiken oversteken, waarbij u de wortels zo min mogelijk beschadigt. Bedek nieuwe planten een paar dagen voor een betere overleving. Geef de planten water met zacht en warm water..

Om de schoonheid van de gebeeldhouwde bladeren en de felle kleur van de Coleus in de compositie te benadrukken, moet je deze tegen de achtergrond van monochrome planten planten. Het door hen gecreëerde trekkoord zal een uitstekende bescherming tegen de wind zijn..

Graaf in de herfst eenjarige planten op, breng ze op temperatuur voor toekomstige stekken. De struik overwintert goed thuis op het raam, verrukkelijk met zijn heldere bladeren. Maar de zorg voor Coleus wordt geassocieerd met snoeien. Anders zal de struik zich eenvoudig uitstrekken en zijn decoratieve effect verliezen..

Planten uit stekkenVan februari tot mei geven alle afgesneden bovenste scheuten in tien dagen wortels in water of in nat zand. Daarna zitten ze in kopjes, zorgen ze voor de juiste verzorging en krijgen ze jonge struiken voor lentetuinieren van balkons en tuinpercelen.

Stekken zaailingen herhalen volledig de kleur van de moederstruik.

Coleus thuis verzorgen

De plant zal met zijn uiterlijk elke plek in huis en tuin versieren.Thuis heeft de plant geen speciale aandacht nodig. De plant dient in een diepe, ruime pot te worden geplant. Vruchtbare grond en goede drainage zullen voorwaarden scheppen voor de ontwikkeling van het wortelstelsel. De plant is drassig, maar de bladeren zullen rondvliegen van stilstaand water en de wortel zal rotten.

Helder raam, maar geen direct zonlicht. Zomers sproeien op de bladeren met warm zacht water is verplicht bij de zorg voor Coleus, als factoren van goede landbouwtechnologie. De bloem houdt van frisse lucht en zal in de zomer een balkon of veranda met een lichtpuntje versieren.

Het hoogtepunt van de sierlijkheid van de Coleus valt op de leeftijd van 5 maanden vanaf het zaaien van het zaad. Kleinbladige soorten groeien sneller en bedekken de grond beter. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe vaker de planten water krijgen..

Water voor irrigatie uit de watervoorziening moet niet alleen worden geregeld, maar ook worden gekookt, zodat er geen zouten en chloorverbindingen meer zijn. In de zomer heeft de plant voor een heldere kleur micro-elementen nodig in topdressing en stikstof voor een snelle groei aan het begin van de ontwikkeling. In de winter wordt de watergift verminderd, maar het land wordt niet gedroogd. Het is voldoende om eenmaal per maand topdressing uit te voeren. Kortgroeiende takken kun je het beste afknippen om de struik in het vroege voorjaar een decoratief effect te geven. De plant zal verjongen, er zal materiaal zijn om te enten. Een goede verzorging van Coleus thuis zal een struik creëren die een tijdschriftomslagfoto waardig is.

Plantenziekten en plagen

Verschillende soorten coleus in één potColeus in de zorg wordt als een pretentieloze plant beschouwd, maar er moeten enkele regels worden gevolgd. Door onjuiste zorg kan de plant worden verzwakt, zijn decoratieve uiterlijk verliezen en ongedierte zal zich erop vestigen. Kamerplanten worden vaker aangetast..

De belangrijkste en veelvoorkomende oorzaken kunnen zijn:

  • de stengel is aan de onderkant verrot, dit kan gebeuren met stilstaand vocht, zure grond;
  • de bladeren beginnen uit de uiteinden uit te drogen – onvoldoende water, droge lucht in de kamer, de plant wordt niet regelmatig besproeid;
  • de bladeren op de brandnetels begonnen eraf te vallen – tocht en kou voor de plant;
  • vlekken op de bladeren – zonnebrand;
  • de bladeren vervagen – er is niet genoeg licht of zijn lange tijd niet gevoerd;
  • bloemgroei is vertraagd – er is niet genoeg voeding in de grond.

Dit alles zal in de toekomst leiden tot de kolonisatie van de verzwakte struik door ongedierte. Ze zullen hun aanwezigheid tonen door vervorming, verkleuring en uitdroging van de bladeren..

Video over het kweken van mooie Coleus

Adblock
detector