De bloem van de zon in je bloembed – helianthus

bloembed met decoratieve zonnebloemen Stel je slanke rijen krachtige planten voor die de ochtendzon begroeten en hun prachtige hoeden achter zijn stralen laten draaien. Dit is helianthus, bij ons bekend als “zonnebloem” – de meest lichtminnende cultuur. Als je denkt dat je het alleen kunt vinden op de velden waar op industriële schaal zonnebloemen worden verbouwd, dan heb je het mis. In de sierteelt is helianthus niet de laatste plaats. Dankzij het werk van fokkers zijn er veel hybride variëteiten met een interessante kleur gefokt, en de pretentie van de cultuur en zijn trotse koninklijke uiterlijk trekken de aandacht van liefhebbers van eenvoudige maar originele vormen.

Decoratieve zonnebloemen worden vaak gebruikt om boeketten van te maken, omdat de plant na het snijden 2 weken lang zijn frisse uitstraling behoudt.

Helianthus kweken is een plezier. Het ontwikkelt zich met weinig of geen menselijke hulp en vereist geen dagelijkse zorg. Zelfs een enkele plant in een bloembed wordt het middelpunt van de aandacht, en groepscomposities van verschillende soorten zonnebloemen, en zelfs in combinatie met andere bloemen, creëren een uniek meesterwerk. We bieden je aan om kennis te maken met de decoratieve zonnebloem en zijn populaire soorten, en om meer te weten te komen over de eigenaardigheden van de teelt, zodat iedereen een plant naar zijn smaak kan kiezen en zijn perceel ermee kan versieren..

De zonnebloem kreeg zijn wetenschappelijke naam vanwege de vorm van de bloeiwijze, die doet denken aan de zon, en de Griekse taal, waarin “helianthus” twee hele woorden betekent: “zon” en “bloemen”. Daarom wordt het vaak de “bloem van de zon” genoemd.

Wat is een decoratieve zonnebloem??

decoratieve zonnebloemen van verschillende variëteiten Helianthus is een lid van de Asteraceae (Compositae) familie. Alle hybride variëteiten zijn gefokt op basis van wilde eenjarige zonnebloem – een middelgrote plant tot 1 m hoog met een groot aantal bloeiwijzen in de vorm van zonnekappen. De bloeiwijze zelf is een mand met kleine buisvormige bloembladen aan de binnenkant en grote tongbloemblaadjes langs de rand. Aan het einde van de bloei verdorren de bloembladen en brokkelen ze af, en zwarte gefacetteerde zaden rijpen eronder.

Zonnebloempitten ontkiemen zeer goed: zelfs na 3 jaar kunnen ze ontkiemen.

Variëteit van helianthus

mooie bloei van helianthusTegenwoordig zijn er bijna 200 soorten helianthus, die worden gebruikt in de decoratieve bloementeelt, maar veredelaars stoppen daar niet en vinden nieuwe variëteiten van deze unieke plant uit. Onder hen zijn er zowel dwergspecimens van niet meer dan 30 cm hoog, als echte reuzen van meer dan 3 m. De kleur van de doppen is niet minder gevarieerd: van de karakteristieke gele kleur tot unieke witte bloembladen en zelfs donkerpaars. Wat kunnen we zeggen over badstofvariëteiten – hun gevulde weelderige hoofden zullen het bloembed versieren?.

Wetenschappers werkten ook aan de vorm van de bloeiwijze en kweekten variëteiten die lijken op dahlia’s, chrysanten of gerbera’s. En de vorm van de bloembladen verschilt van het standaardtype zonnebloem – ze kunnen rond of ovaal, gebogen of gedraaid zijn.

Het is vermeldenswaard dat de meeste moderne hybriden volledig steriel zijn. Ze hebben geen stuifmeel, daarom is een allergische reactie op een zonnebloemboeket uitgesloten..

Afhankelijk van de vorm van de plant worden de volgende soortengroepen van de helianthusbloem onderscheiden:

 • bont (met een patroon op de bladeren);
 • Californisch (met gevulde bloeiwijzen);
 • meerbloemig (bloeiwijzen in meervoud bevinden zich langs de hele stengel, waardoor de zonnebloem eruitziet als een piramide).

De totale hoogte van de struik wordt onderscheiden:

 • gigantische variëteiten die “groeien” van 1,8 tot 3 m met grote doppen tot 30 cm in diameter;
 • middelgrote zonnebloemen met een hoogte van 1,2 m;
 • dwergvariëteiten van maximaal 60 cm hoog.

Onder de mooiste soorten helianthus is het vermeldenswaard de volgende variëteiten:

 • Moulin Rouge met bordeauxrode fluwelen hoed;helianthus moulin rouge
 • gigantische zonnebloem Titan;helianthus titanium
 • dwerg Teddy Bea;helianthus teddybeer
 • Maanlicht met citroenbloemblaadjes;helianthus maanlicht
 • badstof Zonnekoning;helianthus zonnekoning
 • Vanille-ijs met citroenblaadjes en een groot zwart hart.helianthus vanille-ijs

Waar en wanneer is het beter om een ​​bloem van de zon te planten?

zonnebloem plantplaatsHet belangrijkste waarmee rekening moet worden gehouden bij het kweken van helianthus is dat deze plant erg van de zon houdt en gewoon niet zonder kan. Als je de lichtste en warmste plek op je erf hebt, is die gewoon bedoeld voor een zonnebloem. Bovendien mag een dergelijke site niet worden overspoeld met smeltwater..

Om de kleurrijke hoeden tot de vorst te bewonderen, kunt u de plant in verschillende passen planten, beginnend in april en eindigend in augustus..

Het planten van helianthus gebeurt voornamelijk met behulp van zaden, die ze in de gaten leggen, elk 2 stuks. Het tweede zaadje wordt meestal als fallback gebruikt, in het geval dat beide ontkiemen, kan altijd één plant worden getransplanteerd. Zonnebloempitten ontkiemen over het algemeen goed. Het is niet nodig om de zaden diep te verdiepen, 2 cm is voldoende – in de toekomst zullen de krachtige wortels zelf stevig in het gat nestelen.

ingemaakte helianthusDe afstand tussen de gaten is afhankelijk van de soort en is gemiddeld ongeveer 40 cm.Als het een rechtopstaande soort is die weinig vertakt, kunnen de gaten dichter bij elkaar worden gemaakt. Weelderige, rijk vertakkende heesters dienen minder vaak geplant te worden, zodat ze voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen..

Als u besluit helianthuszaailingen te kweken (deze optie is ook mogelijk), moet u er rekening mee houden dat het transplantatie niet goed verdraagt.

Dwergvariëteiten kunnen als potgewassen worden geplant door containers in de zomer buiten in de tuin te plaatsen. Reproductie van meerjarige helianthus wordt uitgevoerd door de struik te verdelen, die wordt uitgevoerd in het derde jaar na het planten in het vroege voorjaar of de herfst.

Decoratieve zonnebloemverzorging

decoratieve zonnebloembloemenOndanks zijn grootte en krachtige structuur (zelden heeft een andere tuinbloem zo’n sterke stam, afgezien van struiken), is helianthus de meest pretentieloze plant. Bijna alle hoofdactiviteiten voor de teelt worden uitgevoerd in de plantfase. Na een geschikte plek voor cultuur te hebben gekozen, zal de zorg voor de helianthus in de toekomst geen problemen veroorzaken, omdat de zonnebloem van nature een goede vitaliteit heeft en deze van zijn voorouders heeft geadopteerd. Het ontwikkelde wortelstelsel verankert de plant stevig in de grond, of het nu compacte soorten of hoge variëteiten zijn, en is in staat om voedsel uit de onderste lagen te halen.

matige bewatering van zonnebloemWat betreft water geven, geeft de helianthus de voorkeur aan een matige luchtvochtigheid. Het is niet de moeite waard om de aanplant te gieten zodat de wortels niet beginnen te rotten, maar in een droge hete zomer moet je vaker water onder de struiken gieten.

mooie pluizige hoedenTijdens het seizoen is het raadzaam om de decoratieve zonnebloem twee keer te voeden met minerale meststoffen om de balans aan voedingsstoffen aan te vullen die het krachtige wortelstelsel van de plant uit de grond heeft geselecteerd. Maar zelfs als dit niet wordt gedaan, zal de helianthus niet verdwijnen, hij zal gewoon zijn schoonheid niet volledig kunnen onthullen..

Na zonnebloemen in het volgende seizoen, kun je alleen peulvruchten planten, omdat ze het land enorm uitputten. Ook na bemesting kan de bodem zich pas na enkele jaren volledig herstellen..

rode helianthusbloemNadat de bloeiwijzen zijn vervaagd, moeten ze worden uitgesneden om de algehele bloei van de struik te verlengen (de grootste doppen moeten worden overgelaten om de zaden te verzamelen). Bovendien helpt snoeien de spanning op de stengel te verlichten, zodat deze niet kantelt. Hoge variëteiten van helianthus hebben extra ondersteuning nodig.

Om de bloei van helianthus dichterbij te brengen, gebruiken sommige zomerbewoners één truc: ze plukken stiefkinderen en kleine knoppen die groeien onder de centrale.

Als alles duidelijk is met betrekking tot eenjarigen (ze moeten jaarlijks worden geplant), dan moeten er nog een paar woorden worden gezegd over meerjarige decoratieve zonnebloemen. Dit geldt voor de overwintering van een bloem in het open veld – bij het kweken van vaste planten in koude streken kunnen ze beschutting nodig hebben, vooral als de winter weinig sneeuw heeft. Anders is de zorg voor meerjarige gewassen niet anders dan het fokken van jaarlijkse helianthus.

je kunt zaden verzamelen.Zoals je al hebt gezien, is de zonnebloem eigenlijk heel flexibel en ongelooflijk mooi. Sla zaden in en kweek deze veelzijdige plant op je terrein. Hoge reuzen met hun grote hoeden zullen je datsja op betrouwbare wijze verbergen voor buren, miniatuurkruimels met weelderige hoofden zullen de zomerveranda versieren, en meerjarige zonnebloemen zullen je lange tijd bij de poort begroeten, knikkend met hun hoofd ter begroeting.

Sier zonnebloempitten review – video