De beste balkonbloemen voor de zonkant

bloemen voor de zonnige kant Voor de stedelingen is het aanleggen van een loggia of balkon vaak de enige manier om dichter bij de natuur te komen – het is zowel decoratie, een manier om op te vrolijken, te ontspannen en gemakkelijk met de grond te werken. Om ervoor te zorgen dat de planten vreugde brengen, moeten ze correct worden gekozen, bloemen voor de zonnige kant moeten bijvoorbeeld niet alleen fotofiel zijn, maar ook bestand zijn tegen direct zonlicht..

Selectie van bloemen om in de zon te kweken

kleurenkeuze voor het balkon aan de zonzijde Voor balkons op het zuiden is de grootste selectie planten te vinden onder bloembedden.

Ze moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • wees niet bang voor direct zonlicht;
  • snel groeien en het toppunt van decorativiteit bereiken;
  • normaal ontwikkelen in een beperkt volume van een pot, doos of andere container;
  • verdragen van een periodiek gebrek aan vocht;
  • continu bloeien;
  • vereisen geen zorgvuldig onderhoud;
  • goed reageren op minerale supplementen.

balkon ontwerp optiesDe eigenaren beslissen zelf welke bloemen ze thuis aan de zonnige kant planten – er zijn er veel. Het artikel helpt u de juiste keuze te maken – niet iedereen kent de kenmerken van een bepaalde cultuur. Misschien zullen bloementelers aandacht besteden aan planten die voorheen niet als “kandidaten” werden beschouwd voor het planten in containers..

Veel jaarlijkse bedbloemen in hun thuisland zijn vaste planten. Het is mogelijk om de struiken tot het volgende seizoen te houden, maar niet alle zullen zo uitbundig bloeien als die uit zaden of stekken..

Petunia voor het balkon op het zuiden

petunia voor zuidelijke balkonsWanneer ze de vraag stellen welke bloemen niet bang zijn voor direct zonlicht, in staat zijn om het hele seizoen decoratief te blijven en zich geweldig voelen in de containercultuur, wordt petunia allereerst herinnerd. Er zijn verschillende variëteiten met verschillende groeipatronen en bloemkroondiameters..

Petunia’s hebben een aantrekkelijk uiterlijk, geurende bloemen zijn symmetrisch, zoals een grammofoon of een trechter met een lange buis. Corollas met gesmolten bloembladen zijn dubbel of eenvoudig, eenkleurig, omzoomd of bedekt met vlekken. Kleur – elke, behalve oranje of diepgeel. Breekbare stengels en kleine hele bladeren, behaard. Schietlengte varieert van 20 cm tot 2 m.

Grootbloemig of grandiflora

grootbloemige petuniaDeze petunia wordt gepresenteerd in vele variëteiten, hij onderscheidt zich door de grootste bloemen, maar de moeilijkste om voor te zorgen. De diameter van de bloemkroon in sommige cultivars bereikt 12 cm, deze is dubbel gekleurd.

Planten op het balkon op het zuiden voelen heerlijk aan. Maar grote bloemen kunnen last hebben van langdurige regenval of harde wind..

Om decorativiteit te behouden, moeten verwelkte knoppen regelmatig worden verwijderd en moeten kale stelen periodiek worden bijgesneden..

Meerbloemig of multiflora

veelbloemige petuniaDe bloemen van deze groep bereiken een diameter van 5-7 cm.Ze zijn niet zo mooi als die van de petunia grandiflora, meestal van dezelfde kleur, maar ze bedekken de struik volledig, wat er bijzonder indrukwekkend uitziet. De plant is niet wispelturig, bestand tegen ziektes en heeft minder last van weerrampen.

Er zijn zelfreinigende varianten – ze hoeven geen verwelkte toppen te plukken.

Floribunda

floribundaHet neemt een tussenpositie in. Corolla’s met een diameter tot 10 cm, variëteiten verschillen in verschillende vormen en kleuren. Ze hebben last van wind en regen, maar niet zoveel als Grandiflora.

Petunia ampel of pendula

ampel petuniaVeel gebruikt voor verticaal tuinieren, balkonbeplanting of hangende plantenbakken. Ondanks de lange scheuten wordt het niet als klimplant gebruikt – de twijgen kleven niet aan de steun, maar hangen schilderachtig.balkondecoratie aan de zonzijde

Het is beter niet eens te proberen de slinger met een kousenband te richten – de stelen breken gemakkelijk.

Het is verdeeld in drie groepen, afhankelijk van de lengte van de scheuten:

  • semi-ampel – tot 30 cm;
  • ampelachtig – 35-80 cm;
  • trapsgewijs – tot 2 m (meestal – ongeveer 1 m).bloemen voor de zonnige kant

Deze groep omvat surfiniya – ampelachtige petunia gefokt door het Japanse bedrijf Suntory.

Rechtopstaande bloemen voor de zonnige kant

rechtopstaande bloemen voor de zonnige kantHet planten van bloemen die een compacte struik vormen of zich verspreiden, maar geen vloeiende scheuten hebben voor de zonzijde, worden meestal gemaakt in balkonbakken of potten. Zet je ze in hangende potten, dan is de plant moeilijk te zien en verliest hij wat van zijn aantrekkingskracht..

Gatsania

gatsaniyaAfrikaanse kamille vormt een struik tot 30 cm hoog De bloeiwijze is een mand met een diameter van 5-9 cm met een geel centrum en heldere bloembladen: geel, rood, oranje, wit. Ze kunnen monochroom zijn, maar vaker zijn ze versierd met longitudinale slagen en een contrasterende donkere vlek aan de basis..

Droogtebestendige cultuur. Eén struik per seizoen met voldoende voeding en tijdige verwijdering van verwelkte knoppen kan tot 35 bloemen produceren.

Als je een paar gatsaniya voor de winter op een lichte, koele plaats achterlaat, kan de struik in het voorjaar in stopcontacten worden verdeeld en worden geplant. Ze zullen eerder bloeien dan die verkregen uit zaden..

Violette driekleur

driekleurig violetOp het zonnige balkon kunnen viooltjes worden gekweekt. Deze pretentieloze miniatuurplant heeft donkere smalle bladeren en een asymmetrische vijfbladige bloemkroon met een diameter tot 10 cm..

Het lijkt erop dat bloemen net zo uniek zijn als sneeuwvlokken – zelfs op één struik is hun kleur op zijn minst iets anders. Het kan variëren van wit tot bijna zwart – diep paars of bordeaux, monochromatisch of gecombineerd, met vlekken of strepen van verschillende groottes.

Viooltjes gekweekt in een tweejarige cultuur bloeien langer en overvloediger.

Tagetis of goudsbloemen

zonne goudsbloemenGoudsbloemvariëteiten van 20 tot 50-60 cm hoog zijn uitstekende bloemen voor een zonnige loggia. Ze vormen een rechtopstaande struik met gevederde bladeren, holle stengels, eenvoudige, halfdubbele of badstof bloeiwijzen-manden en een uitgesproken cilindrische deken. Afhankelijk van de variëteit hebben tagetis-bloemen een diameter van 1-6 cm, geel, oranje, bruin..tags in dozen

Bij het wrijven geven alle delen van de plant een sterk aangenaam aroma af.

bloemen voor de zonnige kantOmdat het wortelstelsel van goudsbloemen cruciaal is, moet de pot of doos diep worden gekozen. Om de continue vorming van nieuwe knoppen te verzekeren, worden de “koppen” die hun decorativiteit verloren hebben afgesneden.

Ampel bloemen voor de zonnige kant

ampel bloemen voor de zonnige kantDe meest populaire planten voor balkonbeplanting zijn planten met heldere knoppen en flexibele stelen die mooi buigen of vallen onder de rand van de container. Ze worden ampelous of ampels genoemd. Velen zijn goed bestand tegen direct zonlicht.

Lobelia

lobelia voor de zonnige kantEen compacte, dichte struik met dunne, dicht vertakte scheuten van 10-20 cm lang, volledig bedekt met kleine tweelippige bloemen met een diameter van niet meer dan 2 cm.Ze zijn meestal blauw, paars of blauw gekleurd, maar er zijn variëteiten met witte en paarse bloemkronen, of stengels van 1 , 5 m.

Bloei begint in juni, duurt tot september en langer met goede zorg. Lobelia wordt meestal geplant met andere planten, bijvoorbeeld geraniums, tagetis, petunia’s met contrasterende kleuren.

Zaden ontkiemen goed, maar bij het plukken hebben onervaren kwekers vaak problemen. Lobelia-zaailingen zijn klein, de stengels worden niet één voor één gescheiden, maar in individuele kopjes in trossen geplant.

Oost-Indische kers of kapucijner

Oost-Indische kers op het balkonOnder de variëteiten zijn er wijnstokken, ampels en rechtopstaande struiken met flexibele scheuten. In Oost-Indische kers zijn niet alleen gele, oranje of rode asymmetrische trechtervormige bloemen van decoratieve waarde, maar ook bladeren.

Kapucijner is niet alleen een sierplant, maar ook een eetbare en medicinale plant.

Pelargonium of geranium

ampel geraniumEr worden veel soorten gebruikt als bloemperken, kuipplanten en kamerplanten. Als bloemen voor de zonzijde van het balkon zijn variëteiten van ampelachtige (klimop) geranium van het grootste belang.

De plant is een struik met scheuten van 25 cm tot 1 m lang, eerst stijgend, dan hangend. De bloemen worden verzameld in een paraplu, ze kunnen eenvoudig, dubbel zijn, vergelijkbaar met niet volledig geopende roze knoppen. Kleur – wit, alle tinten roze, rood, tot zeer donker bordeaux.

Pelargoniumsoorten voor de zonkantDe bladeren zijn vrij taai, glad, zoals klimop. Wanneer ze worden gewreven, geven ze een specifiek aroma af. Er wordt aangenomen dat het hoofdpijn verzacht en verlicht.

Pelargonium klimop bloeit bijna continu.

Dit is een meerjarige plant, met het begin van koud weer, kunnen de potten het huis in worden gebracht en kunnen de struiken vanuit de balkonbak in potten worden overgeplant. Om decorativiteit te behouden, moeten de stengels worden gesnoeid en verwelkte steeltjes worden verwijderd.

Klimplanten voor een balkon in de zon

klimplanten voor de zonkantMisschien is dit de kleinste groep om op de loggia te landen. Het is noodzakelijk dat de bloemen niet alleen bestand zijn tegen direct zonlicht, continu de knoppen weggooien, maar ook snel groeien.

Zoete erwt of rang

zoete erwtEr zijn meer dan 1000 soorten. De plant wordt veel gebruikt in verticaal tuinieren en wordt gewaardeerd om zijn aangename geur en uitbundige bloei. Flexibele stengels zijn versierd met lichtgroene gepaarde bladeren, aan de bovenkant zijn er antennes die zich aan de steun hechten. Takken zwak.

Bloemen worden verzameld in 3-7 stukken in een borstel, asymmetrisch, zoals een zeil of motten. De knoppen verschijnen van juni-juli tot de vorst. Kleur – alle, behalve geel.

Zoete erwten groeien niet in een platte pot.

Ochtendglorie

ochtendglorieEen liaan van ongeveer 5 m lang met hartachtige bladeren wordt vaak modderkruiper genoemd. De bloemen zijn als een grammofoon, hebben een lange steel en een aangename geur. Ze zijn dicht bezaaid met scheuten, alleen open in de felle zon, bij bewolkt weer zijn ze gesloten. Blauwe, paarse, blauwe, roze, rode knoppen verschijnen in de vroege zomer, vervangen elkaar, versieren de zuidelijke balkons voor de vorst.balkon decoratie

Kobei

kobei op het balkonEen van de mooiste bloemen voor een balkon aan de zonzijde is de klimmende snelgroeiende eenjarige kobeistruik. Liaan tot 6 m lang, kan zich vastklampen aan metselwerk of andere onregelmatigheden. De bladeren zijn mooi, gevederd, met 3 grote lobben.

kobea bloeitDe bloemen zijn klokvormig, met een golvende rand van de bloemkroon, tot 8 cm in diameter, op lange poten. De knoppen zijn groengeel, wanneer ze volledig zijn geopend, worden ze wit, paars, verschillende tinten lila.

kobei op het balkonHet is moeilijk om bloemen voor de zonnige kant te kiezen – er zijn er veel, ze zijn allemaal mooi, de meeste zijn gemakkelijk te verzorgen. Hier is het belangrijk om de maat in acht te nemen en ervoor te zorgen dat de kleuren worden gecombineerd en dat de geuren niet vermengen..

Eenjarige en meerjarige bloemen voor de zonnige kant van het balkon – video

Adblock
detector