Chlorophytum – thuisverzorging en teeltfuncties

chlorophytum thuiszorg Chlorophytum is een van de meest populaire en wijdverspreide kamerplanten, die niet alleen elk interieur siert met zijn aantrekkelijke uiterlijk, maar ook de lucht in de kamer zuivert. Weelderige chlorophytum, thuiszorg waarvoor geen speciale aandacht en kennis van de specifieke kenmerken van deze plant vereist is, zal het interieur van het huis versieren.

Botanische beschrijving van de plant

prachtige chlorophytum Chlorophytum is een meerjarige sierplant die inheems is in de subtropische bossen van Zuid-Amerika. De meningen van botanici over tot welke familie de chlorophytum behoort, zijn verdeeld. Sommige onderzoekers schrijven het toe aan de Asparazhevs, anderen aan de Lileyns en weer anderen aan de Agavovs..

Kenmerken van het uiterlijk van chlorophytum:

 • de plant heeft gebogen, dunne en langwerpige bladeren;
 • de lengte van de bladeren kan 30-40 cm bereiken;
 • planthoogte is 35-55 cm;
 • korte steel;
 • krachtig wortelstelsel, met verdikkingen waarin vocht zich ophoopt;
 • afhankelijk van de variëteit kan de kleur van de plant monochromatisch of bont zijn.

de plant reinigt de lucht goedChlorophytum staat niet alleen hoog aangeschreven vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk, maar ook vanwege zijn vermogen om de lucht in huis effectief te zuiveren. Deze plant kan voor gebruik binnenshuis “groene longen” worden genoemd – hij absorbeert schadelijke koolstofverbindingen, waardoor een grotere hoeveelheid zuivere zuurstof vrijkomt..chlorophytum in het interieur

Een kenmerk van chlorophytum is het vermogen om een ​​grote hoeveelheid fytonciden af ​​te geven, die de lucht desinfecteren en de verhoogde concentratie van zware metalen en nicotine neutraliseren. Daarom wordt de plant vaak gebruikt als natuurlijke luchtreiniger en luchtverfrisser..

Bloeiende chlorophytum

chlorophytum bloeitDe chlorophytumstruik bloeit met kleine sneeuwwitte parelbloemen, die het hele jaar door gevormd worden aan lange en dunne scheuten die vanuit het midden van de rozet groeien. Uiterlijk zien de bloemen eruit als losse, “krullende” pluimen met langwerpige bloembladen die op sterren lijken. Eén bloeiwijze kan tot 4-7 bloemen bevatten.

Bloeiwijzen verschijnen vanaf half april, op een moment dat niet samenvalt met de rustperiode. Onder gunstige omstandigheden en met de juiste zorg begint de bloei van chlorophytum 15-20 dagen na de voorjaarstransplantatie en duurt deze tot 4-8 weken.

chlorophytum bloemDaarna worden in plaats van bloemen nieuwe rozetten met bladeren gevormd, die kunnen worden gebruikt voor de voortplanting of afgesneden – dit heeft op geen enkele manier invloed op de bloei van de plant..

Langdurige afwezigheid van bloei kan verschillende redenen hebben, meestal met de “jonge” leeftijd van chlorophytum of een te kleine, krappe pot om te groeien.

Chlorophytum: thuiszorg en zijn kenmerken

chlorophytum thuiszorgHet kweken van chlorophytum is zelfs mogelijk voor beginnende kwekers, omdat deze plant zich onderscheidt door zijn pretentieloze omgevingsomstandigheden. Ondanks het feit dat zijn “historische thuisland” tropische en subtropische bossen is, is het perfect aangepast aan het groeien op een huisvensterbank. Rekening houden met de belangrijkste kenmerken en nuances van groeiend chlorophytum zorgt voor actieve groei en volledige ontwikkeling van de plant.

Chlorophytum kan indien gewenst buiten worden gekweekt. De plant wordt in het voorjaar geplant. In het open veld ontwikkelt het zich goed, krijgt het de nodige ruimte voor een vertakt wortelstelsel, ventilatie en natuurlijk licht. Maar vóór het begin van de eerste nachtvorst moet de sierplant in een pot worden overgeplant en de kamer in worden gebracht..

Verlichting

chlorophytum thuiszorg en verlichtingOm chlorophytum gelukkig te maken, vereist de verzorging ervan thuis de selectie van optimaal licht. Een goede verlichting zorgt voor een gezonde groei en een overvloedige bloei van chlorophytum. Deze plant houdt erg van fel zonlicht. Maar het moet zacht, verstrooid en zeker niet direct zijn. Als u gedroogde randen van de bladplaten op de plant kunt vinden, duidt dit meestal op te felle verlichting in de kamer..

Langdurige blootstelling aan direct licht wordt een veelvoorkomende oorzaak van zonnebrand op chlorophytumbladeren. De beste optie is om een ​​bloem op een vensterbank in het oostelijke of westelijke deel van de kamer te laten groeien..

De decoratieve bloem mag niet op een schaduwrijke plek groeien. Het gebrek aan verlichting leidt ertoe dat de plant zijn decoratieve eigenschappen verliest – de bladeren beginnen de helderheid van hun kleur te verliezen en vervagen. Bij onvoldoende verlichting vertraagt ​​​​de groei van chlorophytum merkbaar, neemt de bloei af, worden de bloemen lusteloos en vervaagd.

Temperatuur regime

naleving van temperatuuromstandighedenChlorophytum is een aantrekkelijke en pretentieloze plant die geen strikte temperatuurlimieten vereist. Maar het groeit volledig en ontwikkelt zich bij een luchttemperatuur van + 9 ° C tot + 25 ° C. Decoratieve bloem verdraagt ​​\u200b\u200bzomerhitte en winterse koelte goed.

Als de thermometer onder dit merkteken komt, kan de plant afsterven. Het verdraagt ​​​​ook geen koude tocht, dus chlorophytum moet tegen hen worden beschermd..

Vochtigheidsniveau

de plant heeft een hoge luchtvochtigheid nodigChlorophytum heeft een verhoogde luchtvochtigheid in de kamer nodig. De grootste problemen ontstaan ​​tijdens het winterseizoen, wanneer de verwarming aan staat en de lucht in huis droogt. In dergelijke gevallen heeft de bloem extra vocht nodig..

De eenvoudigste manier om de luchtvochtigheid te verhogen is door een natte handdoek of zakdoek aan de verwarmingsbuis te hangen, of een bak met water naast een bloempot te plaatsen. Het sproeien van de plant wordt als een even effectieve methode beschouwd..

Als de luchtvochtigheid in de kamer onvoldoende is, kan de bloempot op een pallet met bevochtigde kiezelstenen worden geplaatst..

Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het wortelstelsel van de plant niet in contact komt met de vloeistof. Deze eenvoudige truc helpt het chlorophytum te verzadigen met het vocht dat het nodig heeft..

Topdressing

meststoffen voor chlorophytumTopdressing van een sierplant is de sleutel tot een gezonde, actieve groei en overvloedige bloei, elasticiteit, kracht en helderheid van de bladeren. Het wordt aanbevolen om chlorophytum te voeren in de tweede helft van maart of begin april, tijdens de bloeiperiode 10-20 dagen na het verplanten. Hiervoor worden minerale en organische meststoffen gebruikt..

De beste optie voor het voeren van chlorophytum zijn speciale complexe meststoffen die bedoeld zijn voor lommerrijke sierplanten. Ze hebben een uitgebalanceerde samenstelling, die alle componenten bevat die nodig zijn voor een huisbloem..

Ook voor dit doel worden universele meststoffen met een vloeibare consistentie gebruikt, die in gelijke verhoudingen vooraf worden verdund met water. Dergelijke verbanden worden uitgevoerd in het stadium van vorming van dochteruitlaten, met een frequentie van eens in de 2-3 weken..chlorophytum thuiszorg

Het wordt aanbevolen om “volwassen” planten slechts één keer per jaar te voeren, in de lentemaanden. Meststoffen worden ‘s avonds op goed bevochtigde grond aangebracht.

In de winter heeft chlorophytum geen extra voeding nodig..

Water geven

water gevenChlorophyptum behoort tot tropische planten die dol zijn op water. De sierplant moet regelmatig worden bewaterd – in de zomermaanden vaak en overvloedig, in de wintermaanden pas nadat de bovenste laag aarde in de pot is opgedroogd.

Bij het water geven moet je ervoor zorgen dat de wortels van de sierplant de tijd hebben om het binnenkomende vocht op te nemen. Omdat het wortelsysteem van chlorophytum groot en krachtig is, wordt te vaak water geven niet aanbevolen. Overmatig bodemvocht is net zo gevaarlijk voor de struik als te weinig water geven.

Voor het besproeien van chlorophytum wordt alleen bezonken water gebruikt, opgewarmd tot kamertemperatuur. De beste optie is bron- of regenwater. Het is verboden de sierplant water te geven met koud kraanwater. In de zomermaanden heeft de plant regelmatig water nodig – eens in de 3-4 dagen, in het winterseizoen is het voldoende om de procedure om de 7-8 dagen uit te voeren.

Om stagnatie van vocht in de grond na het water geven te voorkomen, is het noodzakelijk om het los te maken. Dit gebeurt zeer zorgvuldig, aangezien de kans op aanraking met het vertakte wortelstelsel van de plant te groot is. Voor een optimale vochtopname in de bodem wordt mulchen met kokossubstraten uitgevoerd.

Het is mogelijk om de behoefte aan water te bepalen door het verschijnen van verdikte gebieden op de wortels van de plant, droge grond, verwelking, uitdroging, vergeling en geleidelijk afvallen van chlorophytum-bladeren.

Spuiten

chlorophytum spuitenChlorophyptum is dol op vocht, hoewel het in een ruimte met droge lucht kan groeien. Daarom is sproeien een belangrijk onderdeel van de plantenverzorging. In de zomer moeten ze regelmatig worden uitgevoerd, in de winter – veel minder vaak, maar stop het spuiten niet helemaal..

Voor het spuiten is het het handigst om een ​​spuitfles met een fijne straal te gebruiken, waarmee alle bovengrondse delen van de plant mee worden geïrrigeerd. Om een ​​bloem te irrigeren, is het het beste om verwarmd water te gebruiken en het ‘s avonds door te brengen – dit beschermt de plant tegen zonnebrand..

Als de bladeren van chlorophytum beginnen te drogen, krullen of geel worden, geeft dit aan dat het aantal sprays moet worden verhoogd. Irrigatie helpt niet alleen om de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen en de plant te voeden met vloeistof, maar ook om het stof te verwijderen.

Een container kiezen om te planten

planter voor chlorophytumEen sierplant mag alleen in een ruime, grote bak worden geplant. Chlorophytum heeft grote, massieve en vertakte wortels die veel ruimte nodig hebben. Tijdens de eerste jaren van actieve groei is het noodzakelijk om de struik te verplanten en de pot te veranderen..

Bij het kiezen van een bloempot voor verplanten, moet er rekening mee worden gehouden dat de diameter 4-6 cm groter moet zijn dan de vorige container. De beste optie zou een vrij brede, maar lage bloempot zijn, waarin de wortelstok in de breedte zou kunnen groeien. Een te smalle en krappe pot kan leiden tot een afname of volledige stopzetting van de bloei..

Kleicontainers worden niet gebruikt voor een sierplant. Dit materiaal laat vocht zeer snel verdampen en constant bodemvocht is belangrijk voor chlorophytum. Chlorophytum behoort tot ampelplanten en kan dus in hangende bloempotten worden geplant, waardoor het een interieurdecoratie is.

Chlorophytum-primer

grond voor chlorophytumOm ervoor te zorgen dat chlorophytum u tevreden stelt met zijn uiterlijk, moet thuiszorg beginnen met de juiste grondkeuze. De grond voor het kweken van chlorophytum moet licht en los zijn. Het beste substraat voor het kweken van chlorophytum is een mengsel van graszoden, verrot gebladerte, humusgrond en zand.

Veel kwekers gebruiken een neutraal zure sierplantenmix voor begonia’s, palmen of rozenstruiken. Voor de drainage worden geëxpandeerde klei, kiezelstenen of kleine steensnippers gebruikt..

Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het gebruikte substraat niet alkalisch of zuur is, in een dergelijke omgeving ontwikkelt chlorophytum zich zeer langzaam.

Veel telers planten chlorophytum in een hydrogel die in floraria wordt geplaatst. Op deze manier geplante struiken zien er zeer aantrekkelijk en spectaculair uit en worden gebruikt om kamers te versieren..

Wanneer u een plant in een hydrogel plant, moet u verschillende belangrijke kenmerken onthouden – voor deze kweekmethode worden alleen jonge struiken gebruikt, die snel wortel schieten in dit type substraat. De wortelstok van de bloem moet eerst grondig worden gespoeld van de overblijfselen van de aarde en na het verplanten moet het florarium op een schaduwrijke plaats worden geplaatst met een bron van diffuus licht.

Reproductie van chlorophytum

reproductie van chlorophytumVoortplanting van chlorophyptum levert in de meeste gevallen geen problemen op voor de teler. Hiervoor worden verschillende methoden gebruikt. Wanneer u thuis een plant kweekt, is het het gemakkelijkst om een ​​decoratieve bloem te vermeerderen met behulp van dochteruitlaten, door de struik te verdelen. Veel minder vaak wordt de plant uit zaad opgekweekt.

Dochter stopcontacten

reproductie door dochterrozettenVoortplanting door dochterrozetten wordt gebruikt voor die variëteiten van chlorophyptum die geen antennes hebben. Dit gebeurt heel eenvoudig – het is noodzakelijk om het vereiste aantal uitlaten van 6-8 cm lang samen met de wortels van de hoofdsteel te scheiden.uitlaat compartiment

Verplant de struiken daarna in aparte bloempotten..

wortelrozettenAls er nog geen wortels op de dochteruitlopen zitten, moet chlorophytum eerst worden geroot in water dat regelmatig wordt ververst of in goed vochtige grond. Na de vorming van wortels wordt de plant in de grond getransplanteerd..

Door de struik te verdelen

reproductie door de struik te verdelenDe verdeling van de struik is een van de eenvoudigste en meest voorkomende methoden voor de reproductie van chlorophytum. Het is het handigst om deze methode te gebruiken bij het overplanten van een sierplant in een nieuwe container of grond..

De struik moet voorzichtig uit de bloempot worden verwijderd, de wortelstok van de overblijfselen van de aarde worden gespoeld en met een scherp mes in verschillende zaailingen worden verdeeld.

Te lange wortels moeten met ongeveer de helft worden ingekort, rotte, droge en beschadigde fragmenten moeten worden verwijderd.

een mes gebruikenHierna moeten de snijplaatsen dicht worden besprenkeld met poeder van gemalen actieve kooltabletten en in afzonderlijke containers worden getransplanteerd.

verjonging van de struik door delingDeze methode wordt gebruikt voor regelmatige (elke 4-5 jaar) verjonging van de struik en kan worden gebruikt voor alle soorten chlorophytum..

Groeien uit zaden

chlorophytum uit zaden kwekenHet kweken van chlorophytum uit zaden wordt gebruikt voor die plantensoorten die geen dochterrozetten vormen.

De belangrijkste fasen van de procedure:

 • giet de zaden in een voorbevochtigd servet, wikkel en plaats in een plastic container (container);
 • bedek en ontkiem, sproei van tijd tot tijd water op een servet;
 • kiemtemperatuur moet in het bereik van + 26 ° С tot + 29 ° С liggen;
 • na 12-14 dagen beginnen de zaden te ontkiemen, er verschijnen dunne witte scheuten uit – op dit moment moeten ze worden overgeplant in vochtige grond tot een diepte van ongeveer 5-6 mm;
 • bedek de spruiten met plasticfolie, verwijder deze regelmatig om de plant te luchten en water te geven.zaailingen van chlorophytum zaden

Wanneer uit de spruiten verschillende groene bladeren worden gevormd, worden de chlorophytum-zaailingen gedoken..

Plant snoeien

gedroogde bladeren snijdenChlorophytum hoeft niet regelmatig te worden gesnoeid, omdat het blad zich in het centrale deel van de wortelrozet vormt. Deze procedure wordt meestal uitsluitend uitgevoerd voor cosmetische en decoratieve doeleinden, om de struik een nette en aantrekkelijke uitstraling te geven..

Met behulp van snoei worden ook gebroken, verdorde en gedroogde bladeren verwijderd. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de dochterrozetten te verwijderen die zich voeden met het sap van de hoofdplant, waardoor de groei wordt vertraagd en belemmerd.

Chlorophytum-transplantatie

planten transplantatieEen chlorophytum-transplantatie voor thuiszorg wordt jaarlijks uitgevoerd, omdat de sierplant een krachtig, vertakt wortelstelsel heeft en de neiging heeft om snel te groeien.

Het is noodzakelijk om de struik in de tweede helft van maart of begin april te transplanteren. Een transplantatie is nodig als de wortelstok van de bloem zichtbaar is door de drainagegaten in de pot. Jonge struiken hebben jaarlijkse transplantaties nodig, volwassen planten hebben slechts één procedure om de 2-3 jaar nodig.

Alvorens de procedure uit te voeren, moeten alle gebruikte tuingereedschappen worden gedesinfecteerd, de grond voorbereiden voor verplanten, bestaande uit zand, compostgrond en humus.

Chlorophytum-transplantatiestadia:

 1. Giet een dunne laag geëxpandeerde kleikruimels op de bodem van de bloempot – dit zal het wortelsysteem beschermen tegen vochtstagnatie.
 2. Inspecteer zorgvuldig de wortels van de sierplant – verwijder zorgvuldig alle droge en rotte delen.
 3. Bestrooi de snijplekken van rotte fragmenten met gemalen tabletten actieve kool en laat ze volledig drogen.
 4. Giet een dun laagje aarde over de afvoer en plaats een struik.
 5. Er dient een afstand van minimaal 3-4 cm te zijn tussen het wortelstelsel van de plant, de wanden en de bodem van de bloempot..
 6. Bestrooi met aarde, druk er lichtjes op met je handen. Het is niet nodig om de grond te veel te verdichten, omdat dit het wortelstelsel kan beschadigen..

Na het verplanten moet de plant worden bewaterd met zacht water – het beste van alles met lente, regen of bezonken water..

Groeiende problemen

groeiende problemenProblemen met het kweken van chlorophytum zijn zeer zeldzaam. Meestal zijn ze het gevolg van onjuiste verzorging van een sierplant of de afwezigheid ervan. De meest voorkomende problemen zijn uitdroging, vergeling of zwart worden van de bladeren, wat verschillende oorzaken kan hebben..

Uitdrogen van de toppen van de bladeren

de toppen van de bladeren drogenHet drogen van de toppen van chlorophytum-bladeren gaat meestal gepaard met andere onaangename tekenen – lethargie, langzame groei, vervaagd gebladerte, verlies van decoratieve aantrekkelijkheid.

Veelvoorkomende oorzaken van uitdroging en vergeling van Chlorophytum-bladeren:

 1. Gebrek aan transplantatie. De wortelstok van de plant groeit snel. De bloempot wordt krap voor hem, wat leidt tot verwelking, vergeling van de bladeren en langzame groei..
 2. Grond gebruiken zonder voorbemesting. Arme grond verzadigt chlorophytum niet met alle voedingsstoffen die nodig zijn voor zijn actieve groei en ontwikkeling. In dit geval is bemesting van de sierplant verplicht. Er wordt gebruik gemaakt van complexe organische of minerale meststoffen.
 3. Hoge kamertemperatuur. Om uitdroging van de plant op warme zomerdagen te voorkomen, moet deze op een schaduwrijke plaats worden verborgen voor direct zonlicht..
 4. Verhoogde droogte van de lucht in de kamer is ook gevaarlijk voor chlorophytum, evenals het verkeerde temperatuurregime. De plant moet zorgen voor de vereiste luchtvochtigheid en regelmatige ventilatie. Bovendien moet het worden beschermd tegen tocht, omdat ze destructief voor hem zijn..

In sommige gevallen wordt mechanische schade aan de plant de oorzaak van uitdroging, vergeling en verwelking van chlorophytum-bladeren.Het kan gewond raken tijdens transplantatie in een andere container of het wortelsysteem beschadigen bij het losmaken van de grond in een pot. Daarom vereisen dergelijke procedures speciale zorg en aandacht..

Zwart worden van de toppen van chlorophytum

Veel telers merken dat de bladeren van chlorophytum geleidelijk een bruinachtige tint krijgen. Soms worden ze bedekt met donkere vlekken en worden ze na een bepaalde tijd zwart.

In de meeste gevallen wordt de reden voor het zwart worden van gebladerte geassocieerd met:

 • met onregelmatig losraken van de grond of hun volledige afwezigheid;
 • verhoogd bodemvocht in een bloempot.

Om stagnatie van vocht te voorkomen, moet u de hoeveelheid water aan de bloem strikt controleren. Verminder ze in het winterseizoen tot een minimum, zodat de plant kan “rusten”.

Water geven in de winter wordt aanbevolen om pas te worden hervat nadat de bovenste lagen van de grond in de bloempot zijn opgedroogd. In sommige gevallen kan het donker worden van de bladeren van chlorophytum gepaard gaan met onderkoeling. De pot met de plant kan het beste op een warme plaats met diffuus zonlicht worden geplaatst..

Ziekten en plagen

hulp nodigChlorophytum is zeer resistent tegen verschillende ziekten en plagen, dus dit probleem treedt meestal op bij onjuiste of onvoldoende plantenverzorging..

De volgende tekenen duiden op een plantenziekte:

 1. Vergeling, bladrot en zwart worden van de wortel kunnen wijzen op de ontwikkeling van schimmel, wortelrot of grijsrot. In dit geval worden alle beschadigde gebieden afgesneden met een ruggengraat. Bestrooi met gemalen actieve kool en overgeplant in nieuwe grond, plaats deze 3-5 dagen in de schaduw. Als de wortel volledig zwart is, is de plant niet te redden..
 2. Bruine of geelachtige tint van de toppen van de bladeren. Dit is een teken van onvoldoende plantenvoeding of een verhoogde temperatuur van de binnenlucht..
 3. Helderbruine vlekken op het gebladerte verschijnen meestal als er te veel vocht in de grond of lucht is.
 4. Bruine vlekken, krullen van bladeren – duiden op onvoldoende water geven van de plant.
 5. Overmatige zachtheid en losheid van de bladeren. Chlorophytum bevriest, de plant moet naar een warmere plek worden verplaatst.
 6. Lichtgele of bruinachtige vlekken op de bladeren – tekenen van zonnebrand.
 7. Rottend in het midden van de wortelrozet – de oorzaak van dit probleem is overtollig vocht in de grond.

bladschadeChlorophytum is zeer resistent tegen verschillende plagen. Maar soms kan de plant worden aangetast door insecten zoals nematoden, wolluizen, schildluizen, bladluizen of trips..

Folkmedicijnen worden gebruikt om ongedierte te bestrijden. In geval van uitgebreide schade aan de plant worden veilige en effectieve insecticide preparaten gebruikt – Aktara, BI-58, Fufalon.

Chlorophytum is een prachtige sierplant. Het zal niet alleen elk interieur decoreren, maar ook de lucht in de kamer zuiveren en desinfecteren. Vanwege de pretentie en het gemak van zorg, zal de teelt van chlorophytum zelfs voor beginnende bloemisten geen problemen veroorzaken..

Chlorophytum: thuiszorg – video