Calathea heeft thuis speciale zorg nodig

Verschillende soorten calathea in huis Het kweken van een gebedsbloem in gevangenschap is niet eenvoudig. Thuiszorg moet voldoen aan alle behoeften van mooie Tropicaanse vrouwen. Van de 130 soorten calathea worden de meeste gewaardeerd om de schoonheid van hun bladeren. Bloeiende soorten zijn decoratief met schutbladen, maar de bloemen zelf zijn onopvallend.

Wat je moet weten over een bloem

Calathea is een plant van de tweede laag van het tropische woud en behoort tot de Marantovs. De bladeren van de calathea zijn ovaal en elliptisch tot 30 cm lang, fluweelachtig en glanzend, het achterste deel heeft altijd rode tinten. Het complexe patroon van de bladplaat kun je eindeloos bewonderen..

Bladeren groeien op de stengel, maar deze is kort, internodiën zijn millimeters uit elkaar, het lijkt alsof de rozet uit de grond groeit. De lengte van de bladstelen varieert. Verrassend genoeg houdt de bloem van klassieke muziek en kan ze niet tegen de schommeling van tabak – esthetiek!

Onjuiste zorg voor calathea thuis zal de plant vernietigen.Onjuiste verzorging heeft geleid tot de dood van de plant

Agrotechniek calathea

In de zorg is het noodzakelijk om procedures uit te voeren met kennis van de aard van de “Gebedsbloem”. Dus de bloem wordt gebed genoemd vanwege het feit dat hij de bladeren bij zonsondergang steeds hoger tilt. In de ochtend staan ​​de platen in een horizontale positie..

Voor goed onderhoud zal de plant je dankbaar zijn met een prachtige uitstralingDe reactie op onjuiste verzorging zal een verandering in de kleur van de bladeren zijn, hun hangendheid, het verschijnen van verschillende vlekken en uitdroging van de randen. Op een andere manier wordt het het verlies van decorativiteit genoemd..

Hoe zorg je thuis voor calathea?

Kalateya MakoyanU moet een bloem kiezen, afhankelijk van het vermogen om aanvaardbare voorwaarden te scheppen voor het onderhoud ervan. Elke variëteit vereist het gebruik van speciale zorghandelingen die geschikt zijn voor deze specifieke plant. De bloeiende variëteiten van calathea worden als de meest veeleisende beschouwd. De meest pretentieloze bloem is Kalathea Makoyan, weergegeven op de foto. Thuiszorg is gemakkelijker dan andere soorten.

Achtereenvolgens, door operaties, zullen we analyseren hoe we voor een grillige plant moeten zorgen.

Verlichting

Kalatea heeft minimaal 15 uur per dag licht nodigDe totale daglichturen voor Calathea, ongeacht de locatie, zijn 15-16 uur. Dit kan een schaduwrijk gebied zijn bij het zuidraam of aanvullende verlichting bij plaatsing aan de noordzijde. Het is noodzakelijk om te focussen op de kleur van de bladeren. Bij gebrek aan licht zijn de bladeren bleek, bij een overmaat worden ze kleiner en krullen op tot een buis. Als er geen maatregelen worden genomen, drogen de bladeren na bleek te zijn uit en vallen ze af..

De foto laat zien hoe saffraancalathea thuis bloeit met de juiste zorg, als de winterregulering van de verlichtingsduur in acht wordt genomen. De bloem wordt gestimuleerd om te bloeien door een instelbare daglengte te creëren door hem van 18:00 uur tot 08:00 uur te bedekken met ondoorzichtig materiaal.

Wanneer de beginselen van steeltjes verschijnen, wordt de plant in het gebruikelijke lichtregime geïntroduceerd..

Water geven en microklimaat

Om calathea te irrigeren, is zacht, bezonken water nodig.Alle soorten calathea worden alleen bewaterd met zacht, bezonken water met een temperatuur van 2-3 graden boven kamertemperatuur. Bij het water geven moet u zich concentreren op de toestand van de plant. Als de bladeren turgor beginnen te verliezen, stop dan met bevochtigen, droog de grond 2-3 cm diep in de grond en wacht op de resultaten. Als de bladeren niet opkomen, moet voor de verzorging van de calathea de grond worden vervangen en rotte wortels worden verwijderd..

Om het gietwater zachter te maken, gooi je twee handenvol turf in een emmer kraanwater, roer je en laat je het een nacht staan. Gefilterd water bevat minder calcium en magnesium.

De frequentie van het water geven van calathea – als de kluit aarde en het type bladeren opdroogt. Bij warm weer, 3 keer per week, in de winter slechts één keer, controle van het vochtgehalte van de coma.

Het wordt niet aanbevolen om calathea te spuitenVeeleisend voor het microklimaat, houdt calathea niet van een ruwe bevochtiging van de bladeren. Fluwelen bladeren mogen niet worden besproeid, andere soorten zijn mistig. Druppels laten na het drogen lelijke vlekken achter. Daarom is het onmogelijk om een ​​luchtvochtigheid van 50-70% te creëren in een appartement met centrale verwarming. Thuis wordt de zorg voor calathea geassocieerd met het gebruik van speciale methoden voor luchtbevochtiging..

Als je kiezels, kleine kasseien in een diepe pan giet waarop een pot calathea is geïnstalleerd, en deze bedekt met veenmos, dan zal het water in de pan gelijkmatig verdampen. Rondom de plant wordt een speciale luchtlaag gecreëerd. Maar hier is het onmogelijk om de bodem van de pot in contact te laten komen met water, de wortels zullen rotten..

Om de lucht te bevochtigen, wordt de pot in een bak met water geplaatst.Verdamping van een brede plaat heet water zal minder radicaal zijn. U kunt gebruik maken van de wijk met grote bloemen, zoals de schaduw van tropische bomen. Een of twee keer overdag rond de bush is het nodig om een ​​fijne spray te maken uit een spuitfles. Glanzende bladeren worden afgeveegd met een vochtige doek.

Bij de zorg voor calathea wordt voortdurend een evenwicht waargenomen tussen overmaat en tekort, en men moet langs een scherpe rand lopen.

Bodem, transplantatie en temperatuur van de inhoud

Ongeacht de tijd van het jaar moet het temperatuurregime 18-24 graden zijn, ongeacht het seizoen. Tegelijkertijd kan een sterke temperatuurverandering en tocht leiden tot de dood van calathea..

Gebruik voor het verplanten van planten een speciale grond.Bodemselectie is een van de vereisten voor het goed verzorgen van calathea. Aangezien de wortels van de plant oppervlakkig zijn, in de breedte groeien, moet u de juiste potten selecteren. Een diepe emmer zorgt voor een grotere drainagelaag zodat de bodem eronder niet verzuurt.

Het substraat wordt kant-en-klaar gekocht voor calathea of ​​saintpaulia, maar met grof zand. U kunt de compositie zelf maken:

  • bladhumus – 6 delen;
  • turf – 3 delen;
  • zand – 1 deel.

De samenstelling van de grond moet licht zuur zijn, pH 6.

Hoe zorg je voor een calathea-bloem terwijl deze groeit? Een transplantatie is vereist, door de wortelstok zorgvuldig te verdelen bij het planten. Bovendien moet elke sectie een bloemknop hebben..

Voortplanting van calathea door delingMeestal wordt de struik in tweeën gedeeld, met een scherp mes gesneden en de verse snede gedesinfecteerd. Nadat de plant is geplant, moet deze worden afgedekt, om een ​​microklimaat bij de bladeren te creëren, maar met ventilatie. Nadat nieuwe bladeren beginnen te verschijnen, verwijdert u de schuilplaats. Het is belangrijk dat de temperatuur op dit moment ongeveer 250 C is en de plant in de schaduw staat..

Calathea bemesten en snoeien

Bij het verzorgen van calathea thuis, worden alleen bloeiende sierplanten gevoerd. Voor hen wordt een samenstelling van oplosbare meststoffen gekozen, waarin er een onbeduidend stikstofgehalte is en er geen sporen van calcium zijn. Typisch worden dergelijke formuleringen verkocht voor de verzorging van kamerbloemen..

De eigenaardigheid van kalata is dat hun wortels stoffen afscheiden die de samenstelling van de grond en de zuurgraad ervan veranderen. De beste voeding is de tijdige vernieuwing van het substraat. Voor jonge planten wordt jaarlijks getransplanteerd. Na vier jaar wordt elke twee jaar een volwassen plant getransplanteerd..

Om te beginnen kun je een prachtige calathea kweken in een florarium, een hoog vat met transparante wanden. Het is dus makkelijker om een ​​microklimaat te handhaven.

Voorwaarden voor het houden van calathea – video

Adblock
detector