cactusplagen Cactusplagen kunnen de hele collectie vernietigen. Vaker parasiteren ze op verzwakte, zieke planten en infecteren ze ook die exemplaren die onvoldoende zorg hebben gekregen. Vetplanten zijn een smakelijk hapje voor insectenplagen, omdat deze plantensoorten koolhydraten en zetmeelrijke stoffen bevatten. Preventieve maatregelen en competente landbouwtechnologie zullen de aanval van insecten helpen voorkomen..

De belangrijkste plagen van cactussen en de redenen voor hun uiterlijk

schade aan cactussen door ongedierte

Cactusplagen zijn niet ongewoon op vetplanten. Ze kunnen overgaan op cactussen van andere kamerplanten, verschijnen na het verplanten, op voorwaarde dat de grond is verontreinigd, en ook “komen” met een cactus uit een winkel of kwekerij.

Let bij het kopen van een cactus op het uiterlijk. Natuurlijk zijn de meeste parasieten te klein en zal het moeilijk zijn om ze met het blote oog te zien, en nog meer om de larven te vinden. Maar er moeten enkele sporen van ongedierte op de cactus aanwezig zijn. Je moet op je hoede zijn bij het zien van witte pluisjes, zwarte of witte vlekken, kleine stippen. Je moet niet alleen de plant zelf inspecteren, maar ook de grond – sommige soorten parasieten leven op het substraat.

Welk ongedierte bedreigt vetplanten? De meest voorkomende soorten zijn:

  • wortel en wolluis;
  • spint;
  • schild en vals schild;
  • nematoden;
  • trips;
  • bladluizen (kas of blad);
  • witte vlieg.

Deze parasieten kunnen en moeten worden bestreden, maar eerst moet je er meer over leren om te begrijpen welke manier je moet kiezen.

Insect op een cactus

wolluis op cactusDe wolluis op een cactus is behoorlijk gevaarlijk voor elke plantensoort. Het wordt niet meteen opgemerkt, maar wanneer de vetplant genoeg heeft geleden van insecten en hun larven. Maak onderscheid tussen wolluis en wortelwantsen. Daarnaast zijn er soorten die het liefst op vetplanten broeden..

Het uiterlijk van de plaag is onopvallend. Het heeft een langwerpig lichaam tot 5 mm groot. De kleur is grijs, witte haren zijn zichtbaar op het lichaam. Aan de zijkanten zitten poten. Het is moeilijk om ze op te merken, maar sommige soorten leggen eieren en wikkelen ze in een witte cocon, vergelijkbaar met watten.

wortelwants op een cactusDe wortelworm kan leven op de wortels, in de wortelzone, op de stengels van de plant, als hij zich voldoende heeft kunnen vermenigvuldigen. Vaak zijn deze insecten te vinden in areolen, op de ribben van een cactus. Ze zoeken graag een schuilplaats. Het is ook moeilijk om ze te herkennen omdat ze zelden bewegen, en als ze dat doen, dan heel langzaam..

Met een sterke nederlaag blijven vetplanten ver achter in groei, verwelken, delen van de plant verliezen turgor en de gebruikelijke kleur. De worm openbaart zich als een witte poederachtige bloem op de cactus, in wattenbolletjes. De behandeling moet beginnen met mechanische verwijdering van parasieten en hun larven..

Cactusplagen – spintmijten

cactus plaagt spintmijtenDe gewone spint komt alleen voor op een cactus met een vergrootglas. De grootte is niet meer dan 0,25 mm, terwijl de parasiet een sedentaire levensstijl leidt. Als hij op een vetplant komt, probeert hij zich hoger te vestigen en geeft hij de voorkeur aan de jonge delen van de plant. Het ongedierte voedt zich met cactuscellen en de holtes die verschijnen zijn gevuld met lucht. Hierdoor wordt het proces van fotosynthese verstoord en verliest de plant zijn gebruikelijke uiterlijk..

In dit stadium moet de eigenaar worden gewaarschuwd door het verschijnen van donkere vlekken, die geleidelijk groeien naarmate de weefsels worden beschadigd. Door een vergrootglas valt op dat de weefsels dood zijn, daarom zullen ze na de behandeling niet herstellen. Aangetaste delen van de cactus kunnen minder zichtbaar worden naarmate er nieuw gezond weefsel begint te verschijnen..

Een spintmijt op een cactus is ook te zien aan een dun spinnenweb dat de beschadigde plant verstrikt. Onder gunstige voorwaarden voor hem geeft hij tot 20 generaties per jaar. Binnen komt de parasiet het vaakst voor als gevolg van de wind, die hem in het warme seizoen naar een open raam voert vanuit voortuinen of moestuinen.

Schild en vals schild

schede en vals schild op een cactusDit type plaag komt vaker voor op stekelige peren, zuil- en bladcactussen. Ze verschijnen als kleine verheven bruine vlekken op delen van de plant. Dit zijn een soort schilden waaronder parasieten zich verschuilen. Volwassen insecten zijn onbeweeglijk, vermenigvuldigen zich en leggen eieren onder het schildje. Wanneer de larven uitkomen, verspreiden ze zich geleidelijk door de vetplant..

Het is duidelijk dat het wasschild een betrouwbare bescherming is voor dit ongedierte, wat betekent dat conventionele middelen om volwassen insecten te bestrijden niet werken. Experts raden aan om mechanisch op hen in te werken en de plant te reinigen van parasieten met een wattenstaafje gedrenkt in alcohol. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat eieren en larven naar delen van de plant worden verspreid..

Na mechanische behandeling kunt u op de cactus inwerken met insectendodende middelen en deze vervolgens periodiek inspecteren om de procedure indien nodig te herhalen..

Elke kamerplant, ook cactussen, moet minstens één keer per week worden gecontroleerd op ziekten en plagen. De behandeling moet beginnen met het verwijderen van de aangetaste vetplant van andere planten..

Cactusplagen – nematoden

cactus plagen nematodenHet is erg moeilijk om aaltjes te bestrijden. In de eerste plaats moet argwaan worden gewekt door de groeiachterstand van de plant. Als u in dit stadium geen actie onderneemt, de plaag niet detecteert en herkent, begint het wortelstelsel te lijden, wat vroeg of laat zal leiden tot de dood van de plant..

Het wortelaaltje hecht zich aan de wortels van de cactus en vormt een aanzienlijke verdikking. Later verschijnen er larven, die in de wortel wortel schieten. Bij een vermoeden van nematodenaantasting de plant voorzichtig uit de pot halen en het wortelstelsel goed onderzoeken..

De wortels die aan de parasiet zijn blootgesteld, hebben merkbare formaties. Het wordt aanbevolen om de resterende grond van de wortels af te schudden in een bak met water. Binnenkort verschijnen er gele ovale cysten op het oppervlak. Het is moeilijk om ze kwijt te raken omdat ze zich in het wortelstelsel verbergen. Experts adviseren om de wortels te knippen en de wortelhals schoon te maken en pas daarna de cactus met medicijnen te behandelen.

bladluis

bladluizen op een cactusBladluizen op cactusvijgen of andere cactussoorten worden als de meest voorkomende plaag beschouwd. Zelfs als u een vetplant regelmatig preventief behandelt, is er een groot risico om bladluizen te vinden. Het insect is vrij klein, langwerpig, mobiel, van verschillende kleuren.

Het voedt zich met plantensap en zuigt er sap uit met een kleine slurf. Als gevolg hiervan verschijnen er zwarte vlekken op de cactus, die de hele plant beschadigen. Een volwassen vrouwtje legt eieren, ze kan naar andere kamerplanten verhuizen. Daarom, zodra bladluizen op een exemplaar worden gevonden, moet het van de rest worden geïsoleerd..

Wanneer vetplanten in de verzameling kamerplanten verschijnen, moet u hun inhoud zo dicht mogelijk bij natuurlijke omstandigheden brengen. Ze moeten een microklimaat creëren waaraan de cactus in hun thuisland gewend is..

trips

trips op cactusTripsen zijn kleine insecten met een geelbruin lichaam. Ze bewonen het bovenste deel van de plant. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de zilverachtige of witte vlekken op de cactus. Ze verplaatsen zich snel en gaan van de ene plant naar de andere. Voordat de succulent met speciale middelen wordt verwerkt, is het noodzakelijk om de laesiefocus te identificeren. Om volledig van een cactus van deze plaag af te komen, zijn in de regel verschillende procedures en periodieke inspectie vereist..

Preventie en behandeling

gezonde cactusZodra een van de exemplaren witte of donkere vlekken, zilverachtige bloei of witte pluisjes op de bovenkant van de cactus vertoont, moet je zorgvuldig onderzoek doen en de plant ook isoleren van de rest. Verdere behandeling zal nodig zijn. Allereerst is het noodzakelijk om insecten en larven mechanisch te verwijderen en vervolgens met speciale middelen te handelen.

cactussen morsen met fungicideWat als de cactus sterft en is het in dit geval de moeite waard om te reanimeren? Je kunt proberen de plant opnieuw te planten door alle aangetaste delen van de cactus te verwijderen, inclusief de wortels. Tijdens de procedure moet het instrument worden gedesinfecteerd en moeten de secties worden behandeld met kaneel of actieve kool. Daarna is het belangrijk om de plant 2 dagen te drogen..

de plant heeft hulp nodigOndanks het feit dat het uiterlijk van cactussen vaak geen reden tot bezorgdheid is, kunnen ze, net als elke andere plant, worden aangevallen door parasieten. Een goede verzorging helpt dit te voorkomen. Het is belangrijk om voor de succulent alle noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor volledige groei en ontwikkeling..

Hoe om te gaan met ongedierte op cactussen – video