Bonsai pine – de kunst van unieke bomen

dennenbonsai De Japanse cultuur komt tot uiting in het verbeteren en veranderen van de wereld eromheen. Bonsai pine is het resultaat van menselijke creatie, uitgedrukt in de kunst van het kweken van miniatuurbomen. De praktijk van bonsai verscheen meer dan duizend jaar geleden voor het eerst in China. Toen kwam deze methode naar Japan, waar het op grote schaal werd ontwikkeld en over de hele wereld werd verspreid. De sierlijke bonsaibomen zijn exacte replica’s van echte bomen die in de natuur zijn gegroeid. De pretentieloze en groenblijvende den is ideaal voor het maken van bonsai. Bomen in bonsaistijl kwamen al in de 20e eeuw naar Russische tuinen. Tuinders vormen graag dennenbonsai, waardoor het originele en unieke vormen krijgt. Lees over de hoogte van de sequoia.

Wat u moet weten over dennenbonsai

originele bonsai grenen Voor de Japanners is het kweken van bonsai een hele filosofie die de spirituele en fysieke kant van het proces combineert. Voor een gewoon persoon om succes te behalen, is het noodzakelijk om dit bedrijf met liefde en geduld te behandelen. Je moet enige kennis hebben van het maken van grenen bonsai. Het zal veel tijd en werk kosten om zelf bonsai te kweken. Als gevolg hiervan zal een geweldige plant jarenlang vreugde en schoonheid geven..

Traditionele bonsai moet aan de volgende kenmerken voldoen:

 1. Kofferbak. Het moet krachtig en sterk zijn, met een uitgesproken basis en wortels die naar de oppervlakte uitsteken..
 2. Takken. Er zijn weinig takken, hun lijnen moeten harmonieus en duidelijk zichtbaar zijn. De stam en takken van de bonsai geven de boom dat unieke grillige beeld..
 3. Het formulier. Japanse bonsai-den moet voldoen aan een van de 15 classificaties. Om een ​​beginnende of ervaren tuinier te helpen, tekeningen, schema’s, foto’s of je eigen fantasieën en wensen.
 4. Dennen in miniatuur zouden eruit moeten zien als een boom die in natuurlijke omstandigheden groeit.

De belangrijkste taak bij het maken van bonsai is het bereiken van een langzame groei van de plant. Dit wordt op verschillende manieren bereikt: door veelvuldig snoeien van boomwortels en -scheuten, kunstmatige groeicontrole, het gebruik van speciale grondsoorten, speciale methoden van boomverzorging en watergift.

Hoe bonsai grenen buiten te kweken?

dennenbonsai in hun zomerhuisjeIn landschapsontwerp neemt bonsai-den een prominente plaats in. De duidelijke voordelen zijn de originele vorm, pretentieloosheid voor groeiomstandigheden, weerstand tegen lage temperaturen en een hoge mate van aanpassing..

Als je bepaalde voorwaarden in acht neemt, kun je deze prachtige boom recht in de grond laten groeien:

 1. Selectie van zaailingen. Elke den die groeit en overwintert in de grond in een open gebied is geschikt voor bonsai. De miniatuur dennenboom kan een speciaal Japans tintje geven aan de tuin. De gemakkelijkste manier om een ​​bonsai na te bootsen is bergdennen vanwege de struikhoogte en de kleine afmetingen van de takken..
 2. Landingstechnologie. De leefomstandigheden voor een tuinbonsai moeten zo dicht mogelijk bij de leefomstandigheden van een boom in een container liggen. Om dit te doen, wordt de zaailing zelf ingekort zodat deze de vereiste dwerggrootte krijgt en wordt het centrale deel van de wortelstok afgekapt. Om de wortels van de boom in groei te beperken, wordt op de bodem van de plantkuil een betonnen plaat of een brede steen gelegd. Voor de groei van bonsai-dennen wordt schaarse grond uit een winkel of onvruchtbare lichte natuurlijke grond gebruikt. In de jaren daarna in vieren en zijwortels afsnijden, rond de stam met een schop.miniatuur dennen
 3. Vorming van de kroon. Snoeien en knijpen zijn cruciale stappen in het groeiproces van een bonsaiboom. Ze stellen de tuinman in staat om de gewenste vorm en vorm te bereiken. Snoeien gebeurt eenmaal per jaar aan het einde van de winter. Hiermee worden alle grote takken verwijderd die niet in het gewenste uiterlijk van de bonsai passen. Het knijpen kan in de zomer meerdere keren worden gedaan. Het doel is om het verschijnen van nieuwe jonge en dunne scheuten te bereiken..bonsai dennenboom vorming

Een echte bonsai is een visueel oude boom. Het verouderingseffect wordt bereikt door takken kunstmatig te buigen en te landen met behulp van gewichten en draad. Om indruk te maken op een langgroeiende dennenboom, wordt de schors speciaal op verschillende plaatsen met de rand van een mes gesneden..

Bonsai-formatie van grove den

bonsai pijnboom ideeënGrove den kan een uitstekende basis zijn voor het zelf kweken van bonsai. Coniferen verschillen van loofbomen in twee groeistadia per jaar, waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van dennen als bonsai. De eerste groeigolf vindt plaats in het late voorjaar en komt tot uiting in de strekking van de takken. De tweede golf vindt eind augustus plaats en wordt gekenmerkt door verdikking van de takken..

Gedurende een aantal jaren kun je grove dennenbonsai met je eigen handen in een pot laten groeien:

 1. Eerste jaar. Voor bonsai zijn alle dennenzaailingen geschikt – met korte of lange naalden, uit het bos gehaald, onafhankelijk gekweekt of gekocht in een kwekerij. De beste tijd van het jaar om te verplanten is de herfst, wanneer het wortelstelsel van de boom zich intensief ontwikkelt. Voor het volgende groeiseizoen worden dennenzaailingen overgeplant in potten van 12-15 cm hoog.In het eerste jaar wordt er niet gesnoeid, wordt het grondoppervlak gemout met zaagsel, de plaats moet goed verlicht en zonder tocht zijn.
 2. Tweede jaar. Eind maart worden dennenzaailingen gesneden met een scherpe schaar in een hoek van 45 ° tot 7-12 cm om de groei van zijscheuten te activeren en de stam te verdikken. Tegelijkertijd wordt een draadframe aangebracht, waarmee de stam en takken de gewenste vorm kunnen krijgen. De potten staan ​​op een zonnige plaats op een hoogte van 30-40 cm vanaf de vloer. Tegen het einde van het tweede jaar zou je kleine en dichte dennen moeten hebben..
 3. Derde jaar. In de maand april worden de oogstende bonsai-dennen overgeplant in grotere potten. Hiervoor wordt een speciale grond bereid in een verhouding van 2: 2: 1 van zand, perliet en humus, je kunt de grond voor bonsai uit de winkel halen. Snoeien wordt dit jaar tot een minimum beperkt. Voldoende water geven en gedoseerd voeren zijn de voorwaarden voor een goede overleving en verdere versterking van planten. Voor overwintering wordt de top volledig afgesneden ter hoogte van de tak die zich het dichtst bij de stam bevindt..
 4. Vierde jaar. Potten met pijnbomen moeten dicht bij het licht staan, en mulchen helpt de grond om snel vocht naar de wortels door te geven. Van de afgeknipte kroon zullen nieuwe takken gaan, die dit jaar volledige groeivrijheid moet krijgen. Het volgen van de lijnen van de takken zal natuurlijk de gewenste kroonvorm suggereren. Aan het einde van het zomerseizoen zullen alle bonsaibomen er anders uitzien, ze zullen een individueel silhouet en formaat hebben..speciale schaal voor dennenbonsai
 5. Verdere jaren van werk zullen bestaan ​​uit het corrigeren van de lijnen en vormen van de bomen. Op dit moment kun je je een echte kunstenaar voelen, wiens verbeeldingskracht geen limiet kent. Opgemerkt moet worden dat het vele jaren zal duren om de ideale bonsai-den te bereiken van kant-en-klare tekeningen, persoonlijke schetsen, foto’s of rechtstreeks uit het hoofd van de tuinman..

Grove dennenbonsai moet een sterke en ontwikkelde oppervlakkige wortelstructuur (nebari) hebben. De groei van wortels wordt bereikt door verschillende groeiseizoenen, waardoor de boom stevig en zelfverzekerd aan de grond moet blijven..

Als je jonge bomen uit potten in de volle grond plant, dan kun je een tuinbonsai krijgen van Scotch pine. Dit gebeurt in het vijfde tot zesde levensjaar van de plant. De voordelen van kweken in de tuin zijn de snelle groei van de kracht van de stam en de voldoende hoogte van de boom. Voor het verplanten moeten de kroon en stam van de bonsai volledig zijn gevormd, dat wil zeggen dat de verhoudingen tegen die tijd al volledig in overeenstemming zijn met de gewenste.

bonsai dennenboom decoratieDe vorming van bonsai uit dennen is een balans tussen de schepping van de natuur en de mens. Om de harmonie niet te verstoren, kun je verschillende bonsai planten van verschillende soorten bomen in de tuin, en ze omringen met objecten en planten die qua stijl en sfeer dicht bij elkaar liggen. Het transformeren van een gewone boom in een prachtige dwerg-tegenhanger is leuk en spannend. Bonsai grenen wordt een echte versiering van de tuin met zijn eigen individuele contouren en lijnen..

Video over het planten van bonsai dennen