Bonsai - een boom op een dienblad: kenmerken van zorg en thuis kweken

bonsai - een boom in het klein Volgens de legende besloot de Chinese keizer zijn land met zijn eigen ogen te observeren, waarvoor de ambachtslieden van het Hemelse Rijk minuscule kopieën moesten maken van huizen, mensen en natuurlijk bomen. Bonsai, een boom in miniatuur, veroverde Japan bijna vijftien eeuwen geleden voor het eerst, en vandaag heeft deze verbazingwekkende kunst de hele wereld veroverd..

Zoals vele eeuwen geleden, is het doel van de bonsaikweker om de creaties van de natuur zelf te reproduceren. Verkleinde kopieën van eiken, esdoorns, dennen, sakura of ficusen hebben realistische proporties, ze leven volgens de routine die door de natuur is vastgesteld. Als een bladverliezende boom in een pot wordt gekweekt, bloeit hij, wordt bladverliezend en gaat in winterrust.

Omdat de kunstige schijn van een echte boom met de hand is gevormd, is het kweken en verzorgen van een bonsai arbeidsintensief, tijdrovend en vereist kennis, geduld en begrip van de behoeften van uw groene huisdier..

En toch beginnen steeds meer nieuwkomers enthousiast aan het moeilijke, maar zeer boeiende werk. Hoe je thuis bonsai kweekt en voor een kleine kopie van een echte boom zorgt??

bonsai groeiproces Onder de niet-ingewijden in de fijne kneepjes van de oude landbouwtechnologie, is er een mening dat Japanse bonsaibomen planten zijn die zijn verkregen uit speciale zaden. Dit is niet waar. Ervaren bloementelers weten heel goed dat miniatuursparren, dennen, appelbomen of blauwe regen uit gewone zaden kwamen, en alleen mensenhanden konden ze vertragen en van vorm veranderen. Ontdek wat de hoogte van de sequoia is!

Hoe bonsai thuis te kweken: veelvoorkomende manieren

miniatuur hoogwaardige plantAls een kweker net interesse begint te krijgen in bonsai, dan is de eenvoudigste manier om een ​​reeds gevormde plant te kopen, bijvoorbeeld van een ficus of citrusvrucht. Het zal je helpen om alle technieken onder de knie te krijgen, van regelmatig water geven tot snoeien en het aanpassen van de vorm van de stam en takken. De opgebouwde ervaring stelt u in staat om door te gaan naar meer complexe taken.

Er zijn verschillende manieren om bonsai thuis te kweken:

 • door de zaden van de gewenste cultuur te zaaien en de daaropvolgende “opvoeding” van de zaailing;
 • een geroot stekje gebruiken;
 • de vorming van een zaailing uit een kwekerij of dieren in het wild;
 • overzetten naar een pot en corrigeren van een reeds volwassen gekweekt of wildgroeiend exemplaar.

De snelste van deze methoden is de vorming van de kroon en het wortelstelsel van een een- of tweejarige zaailing. Zo’n plant heeft al wortels ontwikkeld, terwijl het grondgedeelte ruimte geeft voor verbeeldingskracht en kan worden aangepast naar de plannen van de kweker.

Liefhebbers die geïnteresseerd zijn in het kweken van bonsai uit zaden, moeten weten dat dit pad het langst is, maar ook lonend. Hier heeft een persoon letterlijk controle over de plant vanaf het moment dat het zaad wordt gepikt, en het is gemakkelijker om de vorm van scheuten en wortels te veranderen vanwege hun flexibiliteit..

U hoeft geen exotische boom of struik te kiezen. Het belangrijkste is dat de plant kleine bladeren heeft en een kleine jaarlijkse groei, anders zal het veel moeilijker zijn om de toekomstige bonsaiboom te “temmen”.

De juiste boom kiezen voor bonsai

Welke soorten planten zijn geschikt voor bonsai, een boom in Japanse stijl? Om snel genoeg een mooie boom te krijgen, kunt u letten op:

 • voor indoor citrusvariëteiten, zoals calamondin of gewone citroen;bonsai citroen
 • op een dwerggranaatappel;bonsai granaatappel
 • aan de ongelooflijk gewone en pretentieloze ficus van Benjamin;bonsai ficus benjamin
 • voor decoratieve soorten appelbomen;appel bonsai
 • op de wilg;bonsai wilg
 • op ondermaatse dennen;
 • voor een verscheidenheid aan esdoornsoorten.bonsai esdoorn

De selectie van bomen die geschikt zijn voor bonsai is ongelooflijk groot, en veel van hen zijn inheems in Rusland en zijn te vinden in tuinen, parken, stadspleinen en bossen. Prachtige composities worden verkregen uit berberis en irgi, meidoorn, acacia en berk, vlierbes en linde, euonymus en eiken.

Bepaal voor het kweken van een bonsai, op basis van het type plant, de toekomstige hoogte en stijl..

Hoe bonsai uit zaden te kweken??

voorbereiding voor het planten van zadenDe zaden van bomen en struiken die geschikt zijn voor bonsai zijn verdeeld in twee soorten. Sommige gewassen zijn onmiddellijk klaar voor ontkieming, maar de evolutie heeft een winterslaapperiode opgenomen in het “programma” van veel soorten, wanneer de spruit het koude seizoen afwacht. Thuis helpt stratificatie de winter te simuleren..

De zaden van bomen voor Japanse bonsai worden 3-5 maanden in nat zand of veenmos gelegd, waarna de container in de koelkast wordt geplaatst. Bij een licht positieve temperatuur in een vochtige omgeving bereidt het zaad zich voor op groei. Wanneer het wordt overgebracht naar warmte, ontwaakt de spruit snel. Voor groenblijvende soorten en planten met zaden die een bijzonder duurzame schaal hebben, wordt warmte- of temperatuurcontrast gebruikt om te ontwaken.

Het zaaien van zaden wordt uitgevoerd van de lente tot de vroege herfst. Zaailingen die in de tweede helft van de zomer zijn verkregen, hebben al verlichting nodig, die in de herfst en winter eenvoudigweg onvervangbaar is..

Voor kieming en de eerste levensmaanden van zaailingen wordt een licht zand-veensubstraat of geweekte en vochtopnemende turftabletten gebruikt. Totdat er een spruit op het oppervlak verschijnt, moet de container in het donker onder de film staan. De luchttemperatuur wordt gekozen afhankelijk van de geteelde bonsaiboom.

verzorging van jonge plantenOm condensvorming en rot te voorkomen, wordt de kas geventileerd. Wanneer zaailingen tevoorschijn komen, zorgen ze voor een kleine toegang van frisse lucht naar binnen en brengen de zaailingen naar het licht. Indien nodig worden zaailingen bewaterd en bemest met complexe verbindingen. Wanneer de plant een hoogte van 10-12 cm bereikt, wordt deze verplant.

bonsai kroonvormingIn dit stadium wordt de hoofdwortel met een derde ingekort om de verticale groei van de boom te vertragen. Ze beginnen onmiddellijk de toekomstige stam te vormen, waarvoor ze koperdraad gebruiken.

Een pot en aarde kiezen voor bonsai

speciale keramische gerechtenDe bonsaiboom wordt niet voor niets tray-gekweekt genoemd. Om de groei van het huisdier te beperken, wordt het in een opzettelijk kleine en ondiepe container geplant, waarbij tegelijkertijd een deel van het wortelstelsel wordt gevormd en afgesneden.

Bij het kiezen van een pot voor bonsai moet er rekening mee worden gehouden dat de boom in de loop der jaren zwaar wordt en, vooral bij een onregelmatige, hellende of trapsgewijze vorm, aan stabiliteit kan verliezen. Daarom worden voor bonsai met afmetingen van enkele centimeters tot 9 meter traditioneel massieve, vaak keramische potten, schalen of containers in verschillende vormen en stijlen gemaakt..

bonsaiwortels herstellenEr moet meer dan één afvoergat aan de onderkant van de container zijn. Ze worden niet alleen gebruikt voor het afvoeren van water, maar ook voor het fixeren van de plant..

Om de plant te beschermen en te beschermen tegen schimmelinfecties van het wortelstelsel, helpt het om de bonsaipot te behandelen met een hete oplossing van kaliumpermanganaat of te broeien met kokend water.

Bonsaigrond is niet alleen ontworpen om de plant van voeding te voorzien en vocht vast te houden, het moet de wortels helpen om zich te verankeren in een relatief klein volume van de pot. Daarom wordt voor miniatuurkopieën van echte eiken, linden, citroenen, esdoorns en andere bomen een speciaal substraat gebruikt..

speciale grond voor bonsaiIn Japan wordt zo’n mengsel op basis van bepaalde kleisoorten al eeuwenlang akadama genoemd. Voor meer voedingswaarde en losheid worden vruchtbare grond en zand aan de korrelige substantie toegevoegd:

 1. Voor bladverliezende soorten bonsai wordt een substraat aanbevolen met daarin 7 delen graszoden en 3 delen grof gewassen zand.
 2. Bloeiende gewassen worden geteeld op een mengsel van 7 delen graszoden, 3 delen zand en 1 deel zeer voedzame humus.
 3. Coniferen, het populairst onder liefhebbers van bonsai, hebben bijzonder losse grond nodig, waarvoor ze 3 delen graszoden en 2 delen gewassen zand nemen.

de bonsai vullen met aardeVoordat de pot wordt gevuld, wordt de bonsaigrond gesorteerd, vreemde insluitsels verwijderd die de wortels kunnen beschadigen, gezeefd en gesteriliseerd. Op de bodem van de tank is een drainagelaag aangebracht om overtollig vocht af te voeren.

Bonsai boomverzorging aan huis

druppelirrigatie voor bonsaiHet is niet genoeg om een ​​miniatuurboom te kopen, een jonge zaailing te krijgen of een stengel te rooten van het ras dat je leuk vindt. Het is belangrijk om te weten hoe je voor een bonsaiboom moet zorgen.

Door constant de groei te beperken, een kroon te vormen en bonsai in een kleine pot te laten groeien, verandert een persoon het leven van een boom of struik volledig. Daarom is de zorg voor zo’n gewas opvallend anders dan de zorg voor andere kamerplanten..

De belangrijkste taak van de teler is om de bonsai water te geven, wat niet gemakkelijk is om met een klein volume aarde en een ondiepe pot gevuld met wortels om te gaan..

Vroeger hadden bloementelers alleen een speciale vorm van een gieter tot hun beschikking of de mogelijkheid om een ​​bonsaipot onder te dompelen in een bak met water om de grond van onderaf nat te maken. Tegenwoordig wordt actief gebruik gemaakt van irrigatie van planten of druppelirrigatie, waardoor het mogelijk is om de grond onder de bonsai gedoseerd en zonder risico op erosie te bevochtigen..

samenstelling van bonsaiNeem voor irrigatie alleen zacht, ontdooid of bezonken water. Tijdens het groeiseizoen hebben planten meer vocht nodig, met het begin van de herfst en de nadering van de rustperiode, wordt de watergift verminderd en minder vaak uitgevoerd, met de nadruk op de toestand van het substraat.

Topdressing wordt uitgevoerd met tussenpozen van 2-3 weken, waarbij hun mengsels voor verschillende gewassen en seizoenen worden gebruikt. Voor Japanse bonsaibomen zijn er minerale dressings op basis van algen..

Planten kunnen niet zonder voedsel blijven, maar het is net zo belangrijk om de bonsai niet te veel te voeren. Daarom wordt bij het verzorgen van bonsaibomen thuis zeer zorgvuldig topdressing aangebracht:

 • in het voorjaar, bij maximale groei-intensiteit, twee keer zoveel stikstof opnemen als kalium en fosfor;
 • in de zomer blijven de verhoudingen hetzelfde, maar wordt de concentratie gehalveerd;
 • dichter bij de herfst, vooral voor bladverliezende gewassen, wordt het gehalte aan kalium en fosfor verdubbeld en stikstof juist verlaagd.
 • bloeiende en vruchtdragende bomen en struiken hebben meer kalium nodig om knoppen en eierstokken te vormen.

bonsai in de winterMet de komst van de winter verandert er niets voor exotische groenblijvende planten, maar coniferen en loofbomen moeten zich voorbereiden op overwintering. Hoe zorg je voor een bonsaiboom in de winter? Als het klimaat het toelaat, worden ze buiten gelaten of op onverwarmde terrassen gebracht. Het wortelsysteem in een kleine bonsaipot kan het eerste zijn dat lijdt, dus het is extra bedekt en de grond is licht gedroogd. Met het begin van de lente wordt de plant wakker en heeft hij opnieuw water, bemesting en de vorming van de kroon en wortels nodig, wat verplicht is voor bonsai.

Hoe bonsai wordt gekweekt – video

Bonsai-tentoonstellingsvideo

Adblock
detector